1 aug. 2007

Întâlnirea ministrului Cristian Adomniţei cu liderii federaţiilor sindicale din educaţie

01.08.2007

Ministrul educaţiei, cercetării şi tineretului Cristian Adomniţei s-a întâlnit astăzi, 1 august 2007, cu liderii celor patru federaţii sindicale din educaţie. Discuţiile s-au axat pe structura învăţământului preuniversitar care se va regăsi în proiectul de lege pentru învăţământul preuniversitar.
Potrivit ministrului Cristian Adomniţei, educaţia timpurie a copiilor trebuie să dureze de la 3 la 6 ani in cadrul grădiniţelor, iar MECT îşi asumă rolul de a crea premisele unei educaţii timpurii de calitate. Cristian Adomniţei şi liderii de sindicat au ajuns la un acord în ceea ce priveşte introducerea în structura învăţământului preuniversitar a unei clase pregătitoare- clasa 0.
Astfel, învăţământul obligatoriu de 10 clase va începe de la vârsta de 6 ani cu clasa pregătitoare 0 şi va fi structurat pe două cicluri: primul ciclu va fi de la clasa 0 la clasa a IV-a iar cel de-al doilea de la clasa a V-a la clasa a IX-a.
De asemenea, s-a ajuns la consens în ceea ce priveşte generalizarea tezelor cu subiect unic la clasele a VII-a, a VIII-a şi a IX-a. Semestrial, elevii vor susţine teză la limba şi literatura română, matematică şi alternativ la una dintre disciplinele istorie, geografie şi limbă străină.
Media finală a celor 18 teze susţinute în cei trei ani va sta la baza eliberării unui certificat de absolvire a învăţământului obligatoriu de 10 clase.
Un alt subiect important luat în discuţie a fost procedura de admitere la liceu. Astfel, admiterea se va realiza în două etape, un aspect important fiind posibilitatea liceelor de a organiza examen de admitere.
În prima etapă, admiterea se va realiza pe baza mediei obţinute între nota de la examen şi media notelor de la tezele cu subiect unic din clasele a VII-a, a VIII-a şi a IX-a. Cea de a doua etapă constă în repartizarea computerizată a elevilor care nu au obţinut un loc la liceu în prima etapă. Repartizare computerizată se va realiza pe baza mediei de la tezele cu subiect unic şi în funcţie de opţiunile elevilor şi va urmări completarea locurilor de la liceu rămase libere după prima etapă de admitere.
Ministrul Cristian Adomniţei şi-a exprimat dorinţa de revigorare a învăţământului liceal astfel încât acesta să devină atractiv pentru un număr cât mai mare de elevi. „Un principiu al noii legi a învăţământului preuniversitar este ca învăţământul liceal să devină generalizat şi gratuit. Dorim ca până în 2010 să atingem procentul asumat cu Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul de absolvenţi de liceu şi anume 85% dintre tineri să aibă bacalaureatul", a declarat ministrul Cristian Adomniţei.
În perioada următoare vor avea loc şi alte discuţii între ministrul Cristian Adomniţei si reprezentanţii federaţiilor sindicale având ca subiect pachetul legislativ privind educaţia.

BIROUL DE PRESĂ

Sursa: www.edu.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare