2 aug. 2007

10.000 USD, atâta costă pe lună un parlamentar vioi

Cât ne costă cu adevărat un parlamentar? Aceasta este întrebarea pe care şi-a pus-o Institutul pentru Politici Publice, în momentul în care a început o cercetare privind „costurile asociate activităţilor efectuate de senatori şi deputaţi în ţară, în perioada 1 ianuarie 2005 - 31 octombrie 2006”. Pornind de la premisa că leafa pe care aleşii o primesc este doar partea vizibilă a veniturilor legale ale parlamentarului, IPP a calculat suma maximă pe care acesta o poate încasa lunar, însumând toate beneficiile care derivă din funcţia pe care o ocupă. Astfel, potrivit IPP, un parlamentar care uzează de toate drepturile sale poate face pe lună circa 236.710.000 lei vechi, ceea ce înseamnă aproximativ 10.000 de dolari. Ca să ajungă la această sumă, parlamentarul respectiv trebuie să fie unul „special”: să aibă o funcţie de conducere, să efectueze deplasări din însărcinarea comisiilor şi să domicilieze în altă circumscripţie decât aceea în care a fost ales.

Chiar dacă studiul IPP, dat ieri publicităţii, afirmă că situaţia în care un parlamentar ia o asemenea sumă totală „nu este foarte des întâlnită”, aleşii înşişi afirmă contrariul.
Astfel, senatorul PD Marius Marinescu, prezent la dezbaterea de lansare a studiului, a mărturisit că un parlamentar „costă” mult mai mult decât crede IPP. Senatorul a amintit şi cheltuielile „de regie”, cum ar fi costurile legate de prezenţa parlamentarului respectiv în Palatul Parlamentului, costul convorbirilor telefonice sau al serviciilor de Internet. Din calculele sale, Marius Marinescu a arătat că un ales îi costă pe contribuabili circa 10.000 de euro pe lună, iar Parlamentul, în ansamblul său, cheltuieşte într-un mandat de patru ani circa 200 de milioane de euro.

Preţuri mari la hotelul parlamentarilor

Din datele IPP, un parlamentar care stă la Hotelul Bucureşti cheltuieşte de trei ori mai mult decât unul care-şi închiriază un apartament în Bucureşti. “De aceea, IPP agreează ideea ca, pe viitor, Camera Deputaţilor şi Senatul să repună în discuţie varianta construirii unui edificiu cu spaţii de locuit special destinate parlamentarilor”, se arată în raportul Institutului. De asemenea, IPP recomandă ca parlamentarii să nu mai aibă voie să candideze într-o altă circumscripţie decât cea de domiciliu. Este ilustrativ exemplul deputatului PD Bogdan Cantaragiu, care a fost ales în circumscripţia Arad, dar, neavând domiciliu în Arad, stă la hotel: el este campion într-un clasament al deconturilor la cazare şi la transport solicitate pentru deplasările în circumscripţii, cu circa 167 de milioane de lei (cazare), respectiv 129 de milioane (transport) în 2006.

Cum şi-au petrecut aleşii o lună de muncă

Cel mai greu este să verifici cum cheltuiesc parlamentarii suma forfetară pe care o primesc, deloc mică (o dată şi jumătate din indemnizaţia brută) şi puţin reglementată (se foloseşte, în general, pentru birourile parlamentare). IPP le-a solicitat tuturor deputaţilor să răspundă, pe baza unui chestionar, cum au cheltuit banii alocaţi birourilor într-o lună aleasă la întâmplare, octombrie 2006. Marea majoritate a aleşilor au refuzat să completeze fişele de monitorizare. Alţii şi-au amintit cu greu, dând răspunsuri vagi („am acordat audienţe”, „m-am întâlnit cu cetăţenii”, „întâlnire cu consilierii locali”). Au fost şi parlamentari cărora luna octombrie 2006 le-a rămas vie în memorie.

De pildă, deputatul PSD Gheorghe Chiper a participat la o serie de evenimente de tipul „distribuit manifeste anti DA – pe stradă, în piaţă”, la fel ca şi colegul său Titus Corlăţean, care, din spusele sale, a organizat „acţiunea Strada – distribuirea de broşuri «Fapte şi minciuni PD-PNL»”, dar şi „o acţiune caritabilă sau organizarea spectacolului folcloric «Mândru cântec românesc»”. Şi deputatul UDMR Marton Arpad a organizat ceva în octombrie 2006: „comemorarea aniversării unui localnic vestit din Baraolt”, eveniment la care au fost 70 de participanţi. Deputatul liberal Relu Fenechiu spune că a fost la o manifestare de mult mai mare amploare, „sărbătoarea vinului”. Colegul său de la PNL, Mircea Puşcă, a participat şi el la câteva activităţi de tipul: Festivalul cartofului, Cupa presei la pescuit sau Comemorarea Eroilor martiri arşi pe rug la 1918. Democratul Petre Movilă a avut mai multe evenimente cultural-religioase, precum deschiderea unui muzeu sau sfinţirea unei biserici.

Pesedistul Marian Săniuţă spune că a fost la o acţiune de donare de carte, iar colegii săi de partid, Cristian Apostolache şi Mihai Tudose, au fost la festivităţi de premiere şi la vernisaje, respectiv la topul firmelor brăilene, deschiderea anului universitar sau zilele bibliotecii „Panait Istrati”. În fine, deputata Oana Manolescu, reprezentând comunitatea albaneză din România, a avut şi ea activitate în circumscripţie (pentru care primeşte o sumă forfetară lunară de peste 50 de milioane de lei), chiar dacă, din propriile declaraţii, la nivelul circumscripţiei Prahova, pe care s-a ales, există doar un singur albanez.
Cheltuielile lunare medii ale parlamentarului „X”

✔ Indemnizaţie lunară (brută) - 5.467
✔ Diurnă pentru prezenţa în Bucureşti - 1.814
✔ Decont cazare în Bucureşti - 6.541
✔ Diurnă pentru deplasare din însărcinarea comisiei - 218
✔ Valoarea decontului la cazare pentru vizita din însărcinarea comisiei - 400
✔ Valoarea decontului la transport pentru vizita din însărcinarea comisiei - 120
✔ Suma forfetară (pentru biroul de circumscripţie) - 8.200
✔ Diurnă de deplasare în circumscripţia în care a fost ales - 436
✔ Decont pentru cazarea la deplasarea în circumscripţia în care a fost ales - 275
✔ Decont pentru transportul la deplasarea în circumscripţia în care a fost ales - 200
TOTAL 23.671 RON
Sursa www.gandul.info

Un comentariu:

  1. Parlamentarii dorm pentru 7.425 de euro pe luna
    Deputatul maramuresean Stefan Buciuta, recordmen la tocat bani publici
    Autor: Meda Muntean
    Institutul de Politici Publice (IPP) a prezentat un studiu care releva ca în zece luni ale anului trecut deputatii au cheltuit 22.551 lei pentru cazarea in circumscriptiile unde sunt alesi, dar unde nu domiciliaza. Printre cei 29 de parlamentari care au decontat astfel de cheltuieli se afla si unul din Maramures, Stefan Buciuta, care si-a inceput mandatul in luna iulie a 2005. Si deputatul PSD de Maramures, Dan Mihalache, se numara printre parlamentarii mai putin economi, tinand cont de sumele decontate.
    Stefan Buciuta, reprezentant al Uniunii Ucrainenilor din Romania, a ajuns in Camera Deputatilor in 2005 dupa decesul predecesorului sau, Stefan Tcaciuc. Desi lipsit de experienta, se pare ca a invatat repede cum e cu traiul de parlamentar.

    Potrivit studiului IPP, deputatul a decontat cea mai mare suma, respectiv 3.015 lei, adica de patru ori media. Media pe deputat a fost de 777 de lei, insa Buciuta a fost recordmen absolut la acest capitol.

    Totusi, reprezentantii IPP au aratat ca deputatii din Grupul minoritatilor au o situatie mai speciala, pentru ca ”au nevoie sa calatoreasca în tara mai mult decat ceilalti colegi pentru a se întalni cu reprezentantii nationalitatilor din care fac parte”. In cazul lui Stefan Buciuta, drumurile lungi nu s-ar justifica, pentru ca in Maramures este cea mai mare comunitate de ucraineni din Romania.

    Este pentru prima data cand Stefan Buciuta se remarca prin ceva, pentru ca de la dobandirea calitatii de parlamentar activitatile sale s-au rezumat la intalniri cu ucrainenii din Romania pe la festivaluri folclorice si la participarea la cateva sedinte convocate la Palatul Administrativ din Baia Mare, institutie prin care are nevoie de harta.

    In vizorul IPP a fost si un alt deputat de Maramures, Dan Mihalache. El s-a remarcat la capitolul transportului în circumscriptie. In primele zece luni ale lui 2006, parlamentarul PSD s-a plimbat de 9.920 de lei, au fost cativa care au cheltuit insa chiar 12.000 de lei, ca doar nu dau banii de la ei.

    Cati bani primesc parlamentarii de fapt? IPP a adus unele clarificari:
    1. un parlamentar primeste o indemnizatie care, din punct de vedere contabil, poate fi asimilata unui salariu lunar (desi alesii sustin ca ei nu pot fi asimilati salariatilor din sistemul public); indemnizatia se acorda pentru actiunile efectuate de parlamentari in exercitarea mandatelor lor, iar valoarea ei depinde de functia pe care fiecare parlamentar o ocupa, daca este cazul, in organismele Camerei din care face parte (membru in Biroul Permanent al Camerei, presedinte sau vicepresedinte de comisie sau lider de grup parlamentar);

    2. un parlamentar mai primeste si diurne, care sunt de mai multe feluri:
    a) diurna de deplasare în Bucuresti, pentru parlamentarii care nu au domiciliul in capitala;
    b) diurna de deplasare in tara, pentru parlamentarii care efectueaza deplasari din insarcinarea presedintelui Camerei Deputatilor sau Senatului, a Birourilor permanente ale celor doua Camere, a birourilor comisiilor permanente, sau a liderilor grupurilor parlamentare;
    c) diurna de deplasare pentru parlamentarii care nu domiciliaza in circumscriptiile electorale in care au fost alesi, pe perioada in care acestia efectueaza deplasari in acele circumscriptii;
    d) diurna de deplasare pentru parlamentarii care se deplaseaza in interiorul circumscriptiei, in alte localitati decat cea in care au domiciliul;

    3. un parlamentar primeste si suma forfetara, ca sprijin financiar pentru activitatea de circumscriptie, mai precis pentru gestionarea biroului / birourilor din teritoriu;

    4. unui parlamentar i se deconteaza si abonamentele la telefonie mobila si internet.

    Potrivit unui calcul facut de IPP, pentru un parlamentar ar putea rezulta lunar un cost de aproximativ 23.761 RON (aprox. 7.425 euro). Suma reprezinta cheltuielile totale asociate activitatii deputatului ”X” intr-o luna (octombrie 2006) si care sunt
    suportate din bugetul Camerei Deputatilor. IPP a aratat ca acesta ar fi un maxim, insa a precizat ca la aceasta suma se adauga, desigur, cele pe care le ocazioneaza deplasarile externe ale parlamentarilor.

    RăspundețiȘtergere

Postări populare