14 aug. 2013

Întrebări și răspunsuri 14.08.2013

Am participat la concursul de titularizare şi am luat 10, eu fiind deja titulară pe un post de învăţător. În judeţul nostru (Argeş), pentru învăţători sunt publicate 2 posturi pentru anagajare pe perioadă nedeterminată, dar ambele figurează şi ca propuse pentru continuitate candidat cu media 7 sau peste7.Întrebarea mea este : Pot ocupa unul dintre aceste posturi în etapa I de repartizare (pe 9 august) ?Mă îngrijorează acest aspect deoarece într-un ziar local s-a specificat că, deşi sunt candidaţi care au 10 la titularizare, pentru aceştia nu sunt posturi titularizabile în judeţul nostru.Dacă da, ce se va întâmpla cu postul de pe care plec, acesta având viabilitate maximă? Poate fi ocupat în aceeaşi şedinţă publică de către un alt candidat ?

Puteți ocupa unul din posturile propuse pentru continuitate, postul dvs. urmând a se vacanta în etapa respectivă și se poate ocupa abia într-o etapă ulterioară.

Prin prezenta, vă aduc la cunoştinţă următoarele, cu rugămintea de a mă sprijini în soluţionarea problemei: Profesor titular din 01.09.2009: În perioada 11.05.2010 / 08.07.2012, a beneficiat de concediu de maternitate, respectiv concediu pentru creşterea şi îngrijirea copilului până la vârsta de 2 (doi) ani (copil născut în 08.07.2010). În perioada 09.07.2012 / 28.06.2013, a beneficiat de concediu pentru creşterea copilului de la 2( doi) la 3( trei) ani, în baza certificatului de încadrare a copilului într-un grad de handicap. Din 29.06.2013, a revenit la post şi, în perioada 12.07.2013 / 31.08.2013, a solicitat concediul de odihnă neefectuat din motivele prezentate mai sus, proporţional cu perioada lucrată în anul şcolar 2009 / 2010 ( 5 zile lucrătoare la luna integral lucrată). De menţionat că a avut 7 zile lucrătoare din 20, concediu medical de boală în februarie 2010. Vă rog să-mi comunicaţi dacă solicitarea este îndreptăţită, temeiul legal şi perioada lucrată pentru care i se cuvine concediul de odihnă, în situaţia în care beneficiază de acest drept. Răspunsul Inspectoratului Şcolar se rezumă la “acordarea CO neefectuat în anul şcolar următor”, fără a preciza dacă are sau nu dreptul după aproape 3 ani. Vă rog mult să mă ajutaţi, că n-aş vrea să greşeşc, dar nici să nedreptăţesc profesorul

Conform prevederilor Ordinului nr. 5559/2011 consider că persoana are dreptul la efectuarea concediului de odihnă. „ În cazul în care perioadele de concedii pentru incapacitate temporară de muncă și de concedii fără plată, însumate, au fost de 12 luni sau mai mari și s-au extins pe 2 ori
mai mulți ani școlari/universitari consecutivi, cadrul didactic are dreptul la un singur concediu de odihnă, acordat pentru anul școlar/universitar în care a reînceput activitatea, proporțional cu
lunile lucrate, în măsura în care acesta nu a fost efectuat în anul în care a absentat de la serviciu pentru motivele mai sus menționate”.

Indraznesc sa va rog daca stiti cumva ....am luat la definitivat la matematica nota 7.40 si in urma contestatiei mi au pus 6.65 iar unei colege aceeasi specializare care a luat 6.55 in urma contestatiei a primit 8. Va rog daca se poate si daca stiti sa ma ajutati si sa imi spuneti daca mai pot face ceva ma gandesc ca poate fiind aceeasi specializare poate s a facut o confuzie la note....sau daca pot cere undeva sa vad lucrarea...

Puteți doar să acționați în instanță pentru anularea deciziei privind nota.

Am o nelamurire:daca in 2012 am obtinut nota 8 la titularizare dar nu am reusit sa i-au definitivatul anul acesta,ramane valabila nota de la titularizare de anul trecut sau trebuie sa mai dau o data examenul de titularizare anul viitor?

Nota de la examenul de titularizare rămâne valabilă. Depinde și pentru ce doriți să o folosiți anul viitor.

Doresc sa aflu ce se intampla cu ziliele de concediu ramase neefectuate? Mentionez ca sunt angajata , pe post de suplinitor, cu contract de munca pe perioada determinata pana la 31.08.2013.iar la sfarsitul contractului imi mai raman 11 zile neefectuate.

În cazul contractelor pe perioadă determinată, la încetarea contractului zilele de concediu neefectuate se plătesc.

Am obtinut la concursul de titularizare 2012 un post titularizabil (viabil 4 ani),cu nota 8,50; anul acesta am promovat examenul de definitivat cu nota 9. Considerati ca exista posibilitatea ca cei din C. A al scolii sa imi refuze cererea de numire pe post ca titular pe perioada nedeterminata( de exemplu fisele de evaluare a activitatii)?

Trebuie să existe un motiv foarte bine întemeiat pentru a vă refuza transformarea contractului din contract pe perioadă determinată în contract pe perioadă nedeterminată.

Conform Codului muncii plata concediului de odihnă se face cu cinci zile înainte de intrarea în concediu. Până astăzi, 15 iulie a.c., nu s-a alocat indemnizaţia. Nici măcar nu s-a anunţat o dată. Se poate ,,aproxima" o zi de către ordonatorul principal de credit?

Într-adevăr conform legii plata indemnizației de concediu se face cu cel puțin 5 zile înainte de plecarea în concediu. Dacă nu s-a respectat legea puteți formula o plângere angajatorului și ordonatorului de credite și ulterior o acțiune în instanță.

Ce se intampla cu cei care iau sub 5 la titularizare?

Nu pot fi repartizați pe posturi în învățământ, conform Metodologiei de mobilitate

Perioada de c.i.c. intra in calcul in cei 5 ani, pentru sustinerea definitivatului? Concediul de crestere si ingrijire copil reprezinta vechime la catedra sau doar vechime in munca?

Nu este specificat acest aspect în lege. Eu consider că și această perioadă intră în calculul celor 5 ani. Concediul pentru creșterea copilului reprezintă vechime în muncă.



Mentionez ca toate raspunsurile reprezinta punctul meu de vedere.
Va multumesc pentru incredere si raman la dispozitia dvs pentru intermedierea  solutionarii oricarei situatii la adresa de email liviumarianpop@gmail.com.



7 comentarii:

  1. Daca anul acesta la examenul de titularizare am luat nota sub 5, pot participa la sedinta publica din 28- 29 august 2013 pentru a ocupa un post în baza mediilor/ notelor de la concursul din sesiunea 2012. Mentoinez ca ca in sesiunea din 2012 am luat 7.30.
    Sau nu am voie sa mai predau anul acesta?
    Va multumesc !

    RăspundețiȘtergere
  2. Bună ziua, Domnule Ministru!
    Îmi cer iertare pentru faptul că vă deranjez astfel, însă am o nelămurire, pentru care vă solicit un răspuns, urgent. Astfel, astăzi, în urma ședinței publice de repartizare a cadrelor didactice pentru posturile vacante/rezervate pe perioadă determinată, întrucât nu pot să mă deplasez (suferind, anul trecut, două intervenții chirurgicale foarte grele), pentru jumătate de normă ( cât am voie să predau, de la 1 septembrie -sper!- ), mi-am ales un liceu nu chiar aproape de casă, dar nici foarte-foarte departe, însă sunt puțin tristă, pentru că, uitându-mă pe pagina/site-ul liceului, am aflat că are două locații și că au clase și de seral, ori dacă va trebui să ajung la locația care este mult mai departe de sediul central al liceului, voi fi nevoită să renunț, pentru că acolo nu pot ajunge, e mult-mult prea departe, cu taxiul nu-mi permit să merg, 450-500 de lei salariu ... Și iarăși, cu seralul, e o problemă: datorită stării de sănătate și a zonei în care se află locuința, seara mi-e imposibil să circul... Ce aș putea face, în acest caz? Aș putea renunța la aceste 9 ore, în următoarea etapă/următoarele etape și să-mi aleg alt post, în cazul în care apare ceva mai aproape de casă??? Cui trebuie să mă adresez? Vă mulțumesc pentru răspuns(-uri) și îmi cer mii de scuze pentru faptul că vă răpesc din timpul dumneavoastră!
    Vă doresc multă sănătate, pace, bucurii binecuvântate!
    Iar fiindcă mâine este ziua dumneavoastră de nume, vă urez ”La mulți ani!”, cu spor și împlinirea tuturor bunelor doriri! Măicuța Domnului să vă ocrotească, dimpreună cu întreaga familie și cu toți cei dragi!
    O după-amiază plăcută!

    RăspundețiȘtergere
  3. Am solicitat un post propus pt.contuinuitate,stiind ca persoana care a primit acordul are nota sub 7.mi-au spus ca postul este trecut in lista celor care au minim 7 deci nu-l pot avea...(cu toate acestea eu stiu ca acea persoana nu indeplineste conditiile pt.continuitate)ce pot face in cazul acesta?

    RăspundețiȘtergere
  4. De cateva luni vizez un post ,el se gaseste in lista posturilor vacante pe perioada determinata, pana pe 13 august.pe data de 14 august, cand merg la reprtizare, postul dispare.cum se poate intampla asa ceva?

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna seara. M-ar interesa detalii privind decontarea transportului pentru profesorii care fac naveta de la oras la tara. Exista obligativitatea acestui decont? Care este suportul legislativ? Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  6. ANONIM de ROMANIA15.08.2013, 08:51

    1. Plata Concediului de odihna NU s-a facut NICAIERI in tara cu 5 zile INAINTE de plecarea in concediu, cu INCALCAREA CODULUI MUNCII = INCA O INCALCARE GROSOLANA A LEGILOR in cazul invatamantului ! (vezi L221)
    2. Ministerul a SUSPENDAT ABUZIV Sporul de Ecran, acordat ABSOLUT LEGAL, cu Aviz de la Directia Muncii. Acest FURT s-a facut in stil mafiot, FARA nici o Decizie de modificare a salariului, FARA nici un sprijin legal, PUR si SIMPLU NU A AVUT CHEF d-l Ghelmez sa-l mai acorde - sub AMENINTAREA nesemnarii Statelor de plata ! - INCA o INCALCARE GROSOLANA a LEGILOR in invatamant ! Pentru TORTIONARI, Statul ARE cate 7000-8000 lei pensie, pentru profesori NU SE GASESC NICIODATA BANI! Ba chiar li se mai iau, pentru a fi dirijati in alte parti ! CE PARARE AVETI DUMNEAVOASTRA, Domnule Liviu Pop, ca fost Ministru al Invatamantului si actual Senator al Romaniei?

    RăspundețiȘtergere
  7. Bună ziua! Vă deranjez cu o solicitare, deoarece am neclarităţi.Vă rog, să-mi spuneţi care sunt paşii pt a mă înscrie la ex de gradul II la matematică( sunt prof la ciclul gimnazial). Vă mai rog, să-mi spuneţi care sunt disciplinele de examen, că am înţeles că sunt schimbări şi ce metodologii(autor eventual).Mulţumesc pentru ajutorul acordat şi vă doresc multă sănătate!

    RăspundețiȘtergere

Postări populare