29 aug. 2013

Întrebări și răspunsuri 29.08.2013

Din punctul dumneavoastra de vedere si conform actualei metodologii, in cazul restrangerii unei catedre , fiind trei cadre didactice pe aceeasi specializare , lb franceza. Incepand din anul scolar 2013- 2014 vor fi 18 ore la a doua specializare , in cazul meu, lb engleza Pot opta doar pentru 12 ore de lb engleza si 6 ore de lb franceza., urmand ca cele doua colege sa -si completeze norma cu cate trei optionale ? De asemenea , directorul poate titulariza pe cineva cu ordinul 253 pe catedra de limba engleza , fiind vorba de o restrangere de activitate ?

Trecerea pe a doua specialitate se poate face prin pretransfer, iar completarea dacă sunt ore se face la nivelul școlii.

As dori sa stiu de ce nu am primit pana acum plata pentru participare in comisia de Bac 2013 ,avand in vedere ca in 26 august incepe sesiunea a II a de Bac ?

Cel mai bine ar fi să vă interesați la ISJ privind plata comisiilor de la bac și de ce întârzie această plată.

In data de 14.08.2013. in sedinta publica am ocupat un post de educatoare. Azi am primit un telefon de la dl director si a spus ca revine titularul pe post si postul a fost afisat din greseala. Ce am de facut in acest caz?

Ori să contestați în instanță decizia directorului, ori să vă orientați în a obține un alt post.

Am terminat primul an de activitate la liceu si am aflat ca o colega de la alt liceu se va pensiona, 2013-2014 va fi ultimul an. ar trebui sami fac dosar prin feb.-martie 2014 pt pretransfer si vreau sa intreb daca se ia in considerare la punctaj doar primul an de activitate sau se ia si partialul din al doilea an? 

Trebuie să așteptăm Metodologia de mobilitate pentru anul viitor.

Sunt pesonal didactic auxiliar intr-o scoala generala. De ce copiii personalului didactic auxiliar nu beneficiaza de acea gratuitate pentru inscrierea la facultate? Suntem si noi salariatii aceluiasi sistem.

Pentru aceasta trebuie modificată Legea educației naționale.

As vrea sa va intreb daca pot obtine un post de suplinitoare in anul 2013-2014 in cazul in care nu am fost inscrisa la examenul de titularizare si nici nu am lucrat vreodata in invatamant? Am terminat Universitatea Politehnica Bucuresti,Facultatea de Chimie Aplicata si Stiinta Materialelor (iulie 2009) si in cadrul facultatii am absolvit "Departamentul pentru pregatirea personalului didactic",nivelul I. M-ar interesa un post de suplinitoare pe domeniul chimiei sau ca educatoare si daca se poate as vrea sa ma ajutati cu un raspuns.

Trebuie să vă interesați la ISJ după data de 1 septembrie dacă organizează concurs la nivel județean.

As dori sa aflu ce pot face in acest an scolar 2013-2014. Sunt titulara de 4 ani , cu un singur an de activitate. Nu pot sustine definitivatul( am decat un an activitare) si nu ma pot prezenta la post in acest an. Ce imi ramane de facut? Anunt scoala ca nu ma pot prezenta la post ? Imi dau demisia?

Dacă nu vă puteți prezenta la post va trebui să găsiți o modalitate de a beneficia de concediu fără plată sau chiar să vă dați demisia.

Cum trebuie sa procedez pentru a-mi raspunde intrebarii adresate deja de 2 saptamani dvs. Sa o iau de la capat:daca un cadru didactic a sustinut 2 ani la rand examenul de definitivat in inv. si nu l-a promovat,cum poate sa obtina un post titularizabil? Articolul 261 din legea invatamantului specifica clar ca aceste cadre didactice pot ocupa doar posturi pe perioada determinata.De ce este incalcat dreptul celui care a obtinut definitivatul si adoua nota la titularizare?

Există posibilitatea de a susține examenul de definitivat de 3 ori într-un interval de 5 ani. Astfel, dacă nota de la concurs îi permite poate ocupa un post titularizabil, va încheia contract pe perioadă determinată, iar în momentul în care va obține definitivatul i se va încheia contract pe perioadă nedeterminată. Aceste dispoziții se regăsesc în Metodologia de mobilitate de anul acesta.

 Am o mare nelamurire! Este adevarat faptul ca, daca dai examen in acelasi an si titularizare si definitivat, inspectiile pentru definitivat tin locul inspectiei pentru titularizare? 

Conform Metodologiei de mobilitate este adevărat.

Am participat la examenul de titularizare din 2012 pt. invatatori si am obtinut nota 8,46. Anul acesta C.A. mi-a aprobat cererea pentru continuitate la suplinire pe post, mai ales ca anul trecut am luat clasa pregatitoare si au zis ca am dreptul sa merg cu clasa pana in clasa a IV-a. Erau doua clase de pregatitoare cu 15 si 16 elevi. Eu am ramas cu 15 elevi iar cealalta clasa cu 13 elevi. Dupa ce mi-am depus la ISJ C-TA cererea pt prelungire, directoarea a spus ca, daca nu se mai inscriu copii, din doua clase se va face una iar eu raman fara post. Cealalta clasa fiind luata de o titulara. O.K., am inteles, ca nu poate face o clasa cu 13 copii, dar eu ce mai pot face in situatia in care raman fara post si in situatia in care aproape toate posturile s-au dat din apropierea localitatii mele? Unitatea mai are un post vacant de suplinitor, dar spune ca acest post vacant a fost dat la ISJ si nu il pot lua eu deoarece vine altcineva care a participat anul acesta la examen.

Conform Legii educației naționale efectivul de elevi pentru învățământul primar este: „ învăţământul primar: clasa care cuprinde în medie 20 de elevi, dar nu mai puţin de 12 şi nu mai mult de 25”. Astfel, consider că trebuie păstrate ambele clase.

Avem in sc urmatoarea problema si numai d.vs ne puteti ajuta. - o colega titulara a picat dfinitivatul de 3 ori (in 5 ani) si nu stie ce se va intampla cu ea. 1. poate sa ramana pe acelasi post dar cu schimbarea incadrarii pe perioada determinata?? 2. trebuie sa mearga la inspectorat sa solicite alt post , tinand cont ca titularizara a dat o acum 7 ani?

Consider că postul ar trebui publicat ca vacant, fiind un post titularizabil. Colega dvs. poate încheia contract numai pe perioadă determinată și poate avea doar statut de debutant.

La scoala noastra este un post la clasa pregatitoare si sunt trei persoane care doresc acest post -doua sunt cadre didactice titulare-una invatatoare dar fara definitivat.o alta persoana este educatoare ,are gradul didactic I si a treia persoana a dat anul acesta concurs si a primit postul la suplinire(a avut media 8,20)fara definitivat.Va rog imi puteti spune care din aceste trei cadre didactice au dreptul sa se titularizeze in primavara anului viitor pe postul de invatator . 

Dacă Metodologia de mobilitate pentru anul viitor va cuprinde ca, condiția deținerea definitivatului, numai persoana care are def-ul poate deveni titulară.

Sunt din Salaj si as vrea o lamurire pentru fiica mea. A fost la examenul de titularizare 2013 a obtinut 8,35 si a obtinut titularizare la o scoala,dar ea nu are definitivatul. Intrebare ea poate sa ceara sau sa fie transferata la alta unitate scolara daca nu are definitivatul ,caci pana anul trecut 2012 se putea ,acum se poate sau nu,dar sa nu-si piarda postul de unde este titulara ci sa fie doar transferata sau detasata ....pe un an de zile

Consider că s-ar putea detașa.

La noi in unitate este un post nou infiintat(clasa pregatitoare),va rog imi puteti spune cine are prioritate la acel post o invatatoare titulara in unitate fara definitivat sau o educatoare titulara tot in aceeasi unitate dar care are gradul didactic I.

Consider că oricare dintre cele două persoane are dreptul de a preda la clasa pregătitoare dacă are absolvit și cursul pentru predarea la o astfel de clasă.

Sunt suplinitoare calificata,definitiva in invatamant.Anul acesta am participat la titularizare dar nu am obtinut o nota peste cinci.Intrebarea mea este daca e posibil sa raman fara post.Ce ar trebui sa fac?

Bănuiesc că anul acesta ați vrut să mergeți pe continuitate. Pentru aceasta, conform art. 85 din Metodologia de mobilitate dacă v-ați prezentat la concurs anul acesta trebuie să fi obținut minim nota 5 pentru a putea beneficia de această continuitate.

Testele cu itemi obiectivi ar scadea subiectivitatea evaluarilor si ar creste motivatia pentru studiu.Cine ar putea ajuta candidatii in acest sens?

Propunerile pentru modificările legislative ar trebui să le aduceți la cunoștința MEN.

Ma pot detasa daca sunt debutanta fara definitivat?

Dacă ați obținut decizie de titular vă puteți detașa, în caz contrar nu.

Am luat nota 8,45 la titularizare anul acesta pe Alimentatie publica,dar din martie si pana in acest moment posturile pe aceasta disciplina sau cam evaporat, vb. de jud. Galati.Se poate ocupa un post de suplinire pe maistri daca ai sustinut inspectia la clasa si nu proba practica?

Consider că este necesară proba practică pentru a ocupa un post de maistru.

Un coleg dorește să facă schimb de posturi în același județ . A obținut acordul celor Consiliului de Administrație. A  depus dosarul la IȘJ. Acum câteva zile când s-a interesat de starea dosarului depus, i s-a comunicat că dosarul așteaptă acceptul de la Ministerul Educației. Conform metodologiei de mobilitate, comisia județeană este abilitată să ia aceste decizii și în afara calendarului. Este corect răspunsul primit de la ISJ? Cum ar trebui procedat mai departe?

Insistați la ISJ. Conform Metodologiei „Toate situaţiile apărute, cu excepţia întregirilor de normă didactică, a completărilor de normă didactică pe perioadă nedeterminată, a pretransferării şi a transferării pentru restrângere de activitate, în afara perioadelor prevăzute în Calendar, sunt analizate în cadrul comisiilor paritare constituite la nivelul inspectoratelor şcolare”. 

Sunt profesor de religie, am terminat facultatea si masterul in teologie; intentionez sa urmez doctoratul in istorie ( domeniul istorie medievala, prin care sa abordez o tema religioasa din punct de vedere istoric), titlul de doctor imi va fi echivalat cu gradul I, chiar daca nu e in domeniul specialitatii in care predau, adica in teologie?!

Eu consider că pentru a putea fi echivalat doctoratul trebuie să fie în specialitate. Dacă sunt mai multe specialități atunci se echivalează chiar dacă este doar într-un dintre ele.

As dori sa stiu ce acte trebuie sa contina dosarul pe care il prezentam la scoala la care am prins post.daca predam la 2 scoli,e nevoie de 2 dosare,nu-i asa?deciziile pe post sunt eliberate de inspectorat?daca da,incepand cu ce data?

Dosarul pentru angajare trebuie să conțină cel puțin actele de studii, actul de identitate, adeverință medicală și decizia de numire pe post eliberată de ISJ. În funcție de etapa de repartizare în care ați obținut postul puteți vedea în Calendarul de mobilitate data până la care trebuie eliberate deciziile de numire.

Orele de educatie fizica la ciclul primar vor fi predate de profesor ? Si ce se intampla daca acestea nu au fost scoase la preincadrari (pentru ca asa au primit directorii la acel moment indicatii) mai pot fi ele introduse la momentul incadrarilor?

Conform Legii educației naționale „În învăţământul primar, orele de educaţie fizică prevăzute în planurile de învăţământ sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate”.

Sunt titulara la o scoala din Oras la care nu mai sunt ore si ca urmare sunt in restrangere de activitate de 3 ani. In acest an nu sunt posturi in oras la sedintele pe care le-a organizat inspectoratul scolar, asa ca am semnat o hartie prin care am spus ca nu aleg nici un post in acele sedinte. Voi putea primi indemnizatie de somera sau aceasta situatie e ca si o demisie si nu voi avea dreptul sa fiu somera? 

Consider că se va lua în considerare faptul că postul a intrat în restrângere de activitate și veți beneficia de indemnizația de șomaj.

Am obtinut la CNUT 2013 nota9,10.Am fost repartizata in 14 august pe un post pana la 17\07\2014,la revenirea titularului.As vrea sa renunt ,neprezentandu-ma intre 1-3 sept la post .As vrea sa stiu daca la sedinta din 12 sept voi avea prioritate fata de cei care au ramas nerepartizati

Prioritatea o să o aveți numai datorită notei.

Plata presedintilor din comisiile organizate pentru desfasurarea Evaluarii Nationale se face pentru fiecare comisie sau per total? (am fost presedinte si in comisia organizare a Evaluarii Nationale la nivelul scolii, cat si presedinte a centrului de comunicare. Am primit doua decizii , deci sunt retribuita doar pe....una???? )

Eu consider că ar trebui să fiți plătită pentru ambele activități ce v-au fost atribuite prin cele două decizii.

Prietena mea s-a inscris anul acesta la examenul de titularizare pe franceza..din pacate a luat nota sub 5..exista vreo lege prin care cei care au luat note sub 5 nu mai au dreptul sa predea?mai are vreo sansa sa participe in septembrie la centrele de examene din scolile unde se vor organiza examene?

Aceea e singura șansă, de a se prezenta la examenele organizate la nivel de unitate și ISJ.

Aş dori să-mi daţi răspuns la următoarea întrebare: se vor debloca posturile didactice auxiliare şi nedidactice din învăţământ? Sau este doar o păcăleală cai şi atâtea altele? În localitatea mea, este o grădiniţă cu program prelungit, are doar o singură îngrijitoare, posturile celelalte,2 la număr fiind blocate, 0,25 secretara, blocat, iar eu fac munca de secretariat, benevol, de ani de zile, în speranţa că se vor debloca.Va fi din nou o păcăleală? Dl prim-ministru a promis deblocarea posturilor,sper să şi pună în practică.

Nu pot spune cu exactitate când se va produce această deblocarea posturilor la nivel național. Ce vă pot sfătui e să formulați o cerere către ISJ prin care solicitați deblocarea acestor posturi și aduceți argumentele pe care le aveți, iar ISJ are obligația de a transmite solicitarea dvs. la MEN.

Sunt maistru instructor si am depus dosar pentru echivalare ECTS/am terminat si Facultatea de Textile-Pielarie-unde au fost trimise dosarele?-o colega de facultate apare pe lista la ed. tehnologica-unde pot sa ma adreses?Inspectoratul nu stie ce s-a intamplat cu dosarul si mi-a zis ca legea nu mai este valabila.De ce sa pierd acest drept daca se plateste de la 1.09.2013?

Dacă ISJ nu știe la care centru universitar a ajuns dosarul dvs. ar trebui să vă adresați MEN-ului pentru a vă comunica care este universitatea ce vă poate da informații privind rezultatul evaluării și eliberarea atestatului.

Anu trecut, 2012, s-a desfăşurat procesul pt. a mi se acorda cei 100 euro pe anul 2009. Urmează ca în septembrie să primesc aceşti bani. Pot să prezint bonurile fiscale pe cărţile cumpărate anul trecut?

Fiind vorba de fondul de carte care trebuia acordat în 2009 ori duceți bonuri din 2009, ori datate în intervalul de 15 zile de la data la care primiți efectiv banii.

Sunt profesor de matematica titular.Anul acesta voi avea 14 ore de matematica si 4 ore de TIC (optionale).Mentionez ca am o singura specializare, matematica si as dori sa stiu daca voi fi platit ca si calificat pentru intreaga catedra.

Consider că neavând dublă specialitate nu veți putea fi remunerat calificat pentru orele de opțional.

Titularizarea se poate pierde daca nu iei de trei ori definitivatul?

Cu siguranță se pierde.

Sunt secretar de scoala in mediul rural. Ce ne mai puteti spune despre o completare a Legii Educatiei Nationale ? Am urmarit proiectul de lege prin care se incerca acordarea gradatiei de merit si pentru personalul didactic auxiliar.,dar a ramas la nivelul comisiei pentru invatamant de la Senat. Privind decontarea cheltuielilor de naveta pentru didactic auxiliar - credeti ca ar putea sa apara intr-o modificare,completare a LEN ? 

Numai forma finală a Legii educației poate clarifica aceste aspecte. În ce privește naveta consider că ar trebui să încercați obținerea decontării pe baza Contractului Colectiv de Muncă Unic la Nivel Sector de Activitate Învățământ Preuniversitar.

Va rog sa ma lamuriti, se poate recunoaste titularizarea intr-o scoala particulara acreditata la o scoala de stat?

Eu consider că da, dacă se respectă metodologia de mobilitate.

As dori sa -mi spuneti daca exista vreo sansa sa dispara acest concurs de titularizare anul viitor. De ce nu poate un director sa isi pastreze oamenii de care este multumit ? Titularii sunt testati din 3 in 3 ani?

Numai dacă se modifică și Legea educației naționale în acest sens se poate scoate acest concurs, ceea ce nu cred că se va întâmpla pentru anul viitor.

Un cadru didactic a sustinut fara succes examenul de def,anul acesta la o saptamana dupa acest examen de def a sustinut examenul de titularizare pe care l-a promovat cu succes obtinand nota9,80.Va rog sa-mi explicati si mie cum este posibil asa ceva din punct de vedere psihologic si logic si mai ales cum a putut obtine singurul post titularizabil din judet,chiar daca art,261 al legii inv.spune clar ca asa ceava nu se poate.Sunteti singura persoana care poate sa-mi explice acest fapt real intamplat in jud.Dambovita.Chiar astept lamuririle dvs.deoarece va cunosc capacitatea de intelegere si de dreptate.Acest raspuns este doar pentru mine si va asigur de faptul ca nu voi face niciun demers care sa pericliteze aceasta situatie deja infaptuita deISJ.

Dacă postul este titularizabil, iar persoana avea dreptul în baza notei să îl obțină, chiar dacă nu are definitivatul va ocupa postul ca titular, dar cu contract de muncă pe perioadă determinată până când va obține definitivatul, moment în care i se poate transforma contractul în contract pe perioadă nedeterminată. Dacă nu va obține definitivatul nici a treia oară pierde titlul de titular și va putea încheia contracte doar pe perioadă determinată ca debutant.

As avea o intrebare legata de continuitate. Anul trecut (2012-2013) am fost suplinitor la o scoala si am si primit continuitate(dar nota mea de anul trecut era intre 5-7). Am participat la titularizare si in acest an, si am ocupat un alt post de suplinitor. Ce trebuie sa fac ca sa renunt de continuitatea primita la scoala unde am lucrat anul trecut? 

Trebuie să înștiințați școala că renunțați la continuitate pentru a putea publica postul ca vacant.

As dori sa aflu raspunsul la urmatoarea intrebare. Anul acesta am participat pentru prima data la concursul de titularizare si am obtinut post titularizabil cam departe. Credeti ca exista sansa sa ma detasez incepand cu 2 deptembrie 2013 chiar daca nu am definitivatul? La ISJ mi-au zis ca Nu ma pot detasa fara def, directorul unde doresc detasarea mi-a spus Da. Sunt debutanta si chiar nu stiu pe cine sa mai cred. 

Metodologia spune că trebuie să fi titular pentru a te putea detașa. Dacă pe decizia vs. scrie că sunteți titular vă puteți detașa.

Am absolvit 2 facultati si anume facultatea de arhitectura si facultatea de matematica. In prezent sunt angajata cu 40 de ore pe saptamana la un birou de proiectare avand ca functie arhitect-proiectant.La aceasta firma sunt angajata de un an de zile (contractul de munca fiind incheiat pe 2 ani), in tot acest timp imi exercit stagiatura de arhitect. Anul acesta am decis sa sustin examenul de titularizare la matematica fiind absolventa si a facultatii de matematica in cadrul Universitatii Bucuresti. M-am titularizat si am obtinut post pt profesor de matematica si va rog sa imi spuneti cum se face incadrarea mea in aceste conditii fara sa imi fie afectat stagiul de arhitect.La inspectoratul Calarasi m-am interesat si mi s-a spus ca mi se face contract cu scoala ca profesor de 40 de ore pe saptamana cu 18 ore la catedra fara sa imi fie afectat stagiul(pentru ca pot dobandi 2 contracte de munca cu 40 de ore fara probleme), doar ca sa aleg ca functie de baza arhitectura si in aceste condi tii am salariul de 680 lei. Va rog sa imi comunicati urgent cum se poate face incadrarea mea in invatamant ca profesor de matematica fara sa imi fie afectat stagiul de arhitect?

Și eu consider că puteți cumula cele două contracte. Codul Muncii permite acest lucru. Pentru a fi sigură că nu vă afectează stagiul în arhitectură cel mai bine ar fi să vă interesați la Ordinul Arhitecților nu la ISJ.

Am terminat facultatea de mina - SUBINGINERI. Am intrat in invatamant. Am facut STUDII POSTUNIVERSITAR de 2 ani (de specializare-educatie tehnologica) la Universitatea Tehnica Cluj! Acum prin OMECTS nr. 5553/2011, mi s-a echivat studiile cu  LICENTA. Intrebarea este daca acum pot considera  ca am STUDII UNIVERSITARE DE LUNGA DURATA. Mai precizez ca am si licenta in Informatica si in Matematica (tip Bologna). Adica in situatia data pot ocupa postul de Inspector general sau Inspector General Adjunct? Am dat doar un exemplu-aici se cere asa ceva! Practic mai  trebuie sa fac masterat pentru a avea studii de lunga durata? 

Conform OMECTS nr. 5553/2011 se echivalează cu studii ciclul I de licență. Prin urmare, nu sunt studii de lungă durată.

Va rog sa ma lamuriti daca pentru anul scolar 2013/2014 mai pot fi mentinuti in functie de conducere, acei directori care au implinit varsta de pensionare, insa au redevenit titulari cerand prelungirea.

Eu consider că Legea educației naționale nu le permite menținerea în funcții de conducere.

Din informatiile dvs , credeti ca va mai fi valabila titularizarea cu articolul 253 si in 2014 , ptr cei care au luat peste 7 in 2013?

Eu cred că va rămâne și pentru anul viitor această posibilitate de titularizare, dar nimic nu e sigur.

In ce conditii se poate da definitivatul a patra oara in sase ani, daca exista posibilitatea?Mentionez ca am luat examenul de titularizare, dar nu sunt titulara.

Conform actualei legislații definitivatul poate fi obținut din 3 încercări în 5 ani.

Am participat la concursul de titularizare unde am obtinut nota 8,6 , apoi am ocupat un post titularizabil (4 ani) la sedinta publica din 9 august 2013. Am vorbit cu domnul director de la scoala respectiva si i-am solicitat clasele simultane: pregatitoare, I si a III-a, iar dumnealui mi-a zis ca nu se poate deoarece este o doamna care a fost anul trecut suplinitoare si anul acesta isi depune dosar de continuitate si ca are dreptul sa isi aleaga clasa deoarece anul trecut a predta la clasa a II-a si a IV-a si va merge in continuare cu ele. Mentionez ca dumneaei are terminat ca institutor, iar eu am terminat liceul pedagogic, specializarea invatator-educatoare si facultatea de biologie. De asemenea am predat 2 ani in invatamant ca si profesor calificat pe un post de suplinitor. Cine are dreptul sa preia clasele: pregatitoare, I mi a III-a conform metodologiei titularul/suplinitorul (continuitate)?

Repartizarea la clase, conform Metodologiei de mobilitate o face directorul.N u este specificată vreo ierarhie sau modalitatea de departajare.

 Va expun si eu problema mea. Am dat examen de titularizare anul acesta-2013- la matematica si am obtinut nota 8,75(am luat 8,50 la scris si 9,50 la lectie).La sedinta publica am refuzat oferta obtinerii unui posta motivat ca erau foarte departe de domiciliul meu (aprox 70 km).Acum vad pe site-ul edu.ro la pagina judetului ca a aparut un post de matematica in urma demisionarii titularului de acolo. Am inteles ca mai e o sedinta publica pe 28 sau 29 august de ocupare a acestor posturi. Intrebarea mea la dvs. este: daca il iau acum ca suplinitor,cum pot fi sigur ca ma pot titulariza pe el conform articolului 253 in anul scolar 2014-2015?(postul este viabil mai mult de 4 ani,eu am dat examen de titularizare anul acesta cu nota mai mare de 7 si am si definitivatul luat).

Sigur nu puteți fi, dar conform actualelor prevederi legale din Legea educației naționale și Metodologia de mobilitate ați putea să vă titularizați în baza art. 253. Sigur o să știm în momentul în care va apărea noua Metodologie de mobilitate pentru anul școlar următor.

Vreau sa ma lamuriti cu privire la ce inseamna perioada determinata /nedeterminata. Am primit decizie de titularizare intr-o scoala in anul scolar 2013-2014 dar din cauza nenefecuarii claselor am intrat in completare inainte de inceperea anului scolar. Daca anul viitor voi intra din nou in completare ,ce statut voi avea? (titular sau suplinitor?) Daca postul nu rezista nici la anul eu cat timp ma pot \"plimba\" din scoala in scoala?

Având decizia de titular încheiați contract de muncă pe perioadă nedeterminată și dacă e cazul mergeți la completare de catedră. Faptul că trebuie să vă completați catedra nu duce la modificarea contractului în contract pe perioadă determinată. Dacă va fi cazul veți merge și la anul la completare de catedră și anii următori păstrându-vă contractul pe perioadă nedeterminată. Singura problemă e că completarea se face numai pe un an școlar. Mai puteți merge la etapa de pretransfer pentru a obține un alt post complet pe care ați avea tot contract pe perioadă nedeterminată.

Doresc sa mă lamuriţi într-o problema mai deosebita. Anul acesta m-am titularizat în învăţământ şi doresc să ştiu dacă pot fi platită plata cu ora,deoarece eu sunt încadrată cu contract pe perioada nedeterminata la o alta institutie. De la şcoala unde m-am titularizat mi s-a spus ca trebuie să-mi dau demisia. Întrebarea mea este ce pot face ca sa nu renunţ la nici unul dintre cele doua servici,care ar fi calea de a gasi o solutie pentru a rezolva această problemă? Pot fi profesor asociat platit?

Puteți cumula cele două contracte. Numai în eventualitatea în care timpul și orarul nu vă permite trebuie să renunțați la unul din ele. Dacă doriți să fiți angajată la plata cu ora sau în calitate de cadru didactic asociat va trebui mai întâi să vă dați demisia și să participați la etapa de mobilitate care vă permite acest lucru.

 Am si eu o problema legata de continuitate la suplinire. Sunt din Dolj si as vrea sa stiu daca ceea ce mi se spune aici la Inspectorat este adevarat sau fals. Sa rezum situatia mea: am activat pe o catedra rezervata in anul sc.2012-2013, am primit in aprilie( s-a respectat termenul din calendar) acordul de principiu al C A. pentru continuitate la suplinire pe baza mediei din 2012( nota 7, 75) in cazul in care titularul se detaseaza din nou si se elibereaza postul. Am fost deci mentionata in procesul verbal din acel CA. Nu am mai participat anul acesta la concursul de titularizare.Apoi, in sedinta publica din 14 august, titularul s-a detasat prin concurs, iar postul lui s-a publicat imediat si a primit cod. M-am prezentat imediat cu recomadarea si acordul unitatii pentru continuitate, iar Dna Inspector , dupa lungi apeluri efectuate, nu mi-a acceptat documentul prezentat, iar postul pe care eu aveam continuitate l-a ocupat un candidat cu nota la c oncursul din 2013. Desi in Metodologie, la art.74, al.8 si art 84, se mentioneaza clar ca eu aveam prioritate la acel post, fie el si rezervat si nu putea fi ocupat nici de un candidat cu nota din 2013, nici de un titular care doreste detasare. Acum, la Inspectorat, mi se spune ca eu nu aveam prioritate, desi la unele centre de concurs, postul eliberat in sedinta din 14 aug de un titular prin detasare, a fost blocat daca un suplinitor avea acordul de continuitate. La centru la care am fost eu nu s-a facut acest lucru. Tin sa mentionez ca am facut contestatie la Inspectorat si astept raspunsul. Va rog sa-mi spuneti si parerea Dvs., aveti mai multa experienta in domeniu. 

Problema e că dvs. ați primit un acord de principiu. Consider că la ora la care ați primit acordul pentur continuitate trebuia să existe sigur acele ore, dar ele nu existau datorită faptului că nu se știa dacă titularul se va detașa sau nu. Prin urmare, în momentul detașării titularului postul a fost publicat ca vacant pentru a fi ocupat cu contract pe perioadă determinată. Vă sfătuiesc să așteptați răspunsul ISJ și dacă veți fi nemulțumită să vă adresați și MEN pentur lămuriri.

Pentru aprobarea unui schimb consimțit în afara perioadei prevăzute de calendar trebuie acordul ministerului sau doar rezolvarea lui prin comisia paritară?

Trebuie aprobarea ISJ după ce este discutat în Comisia Paritară.

As dori, daca se poate, sa ma lamuriti intr-o problema. Sora mea a obtinut nota 8.85 la concursul de titularizare din 2012. A fost suplinitor pe catedra de limba romana in anul scolar 2012-2013. La concursul din 30 iulie 2013 a obtinut nota 7.60. Desi e absolventa de filologie, romana-engleza, isi doreste sa predea in special lb. romana. Ar putea, in conditiile in care examenul national a fost dat la lb romana, si daca postul pe care si-l alege e pe romana-engleza, cu orele de engleza disponibile pe perioada nedeterminata ,sa se titularizeze pe orele de engleza in baza art.253 din legea 1/2011? In felul acesta ar deveni titulara pe un anumit nr de ore de engleza si i s-ar da completare cu lb romana. Situatia in judetul nostru e destul de delicata pe lb romana si de aceea ne-am gandit la aceasta 'portita'.

Pentru a te titulariza conform art. 253 trebuie ca, catedra să fie completă. Nu se poate titulariza doar pe orele de engleză.Mentionez ca toate raspunsurile reprezinta punctul meu de vedere.
Va multumesc pentru incredere si raman la dispozitia dvs pentru intermedierea  solutionarii oricarei situatii la adresa de email liviumarianpop@gmail.com.

6 comentarii:

 1. Sunt titulara si doresc un schimb de post cu o alta titulara pe romana.Am aflat ca si o suplinitoare cu continuitate vrea sa faca schimb de post cu aceeasi persoana .Care are prioritate si cum se procedeaza ca sa obtin eu postul?

  RăspundețiȘtergere
 2. Sunt titulara si doresc un schimb de post cu o alta titulara pe romana.Am aflat ca si o suplinitoare cu continuitate vrea sa faca schimb de post cu aceeasi persoana .Care are prioritate si cum se procedeaza ca sa obtin eu postul?

  RăspundețiȘtergere
 3. Am participat cu dosarul meu la concursul de dosare pentru D si DA. Bineinteles ca nu au primit nr. de inregistrare nimeni pentru dosarul depus si, rezultatele s-au afisat in doua etape, la interval de 10 zile . Uniii directori au primit detasarea in peima saptamana , altii in 28. Surpriza! pe postul de DA a fost detasata o colega al carei singur avantaj asupra mea este faptul ca este membra foarte activa PNL. N-a contat nimic: nici vechimea mea(28), nici calificarile mele , nici experienta ca responsabil de comisie metodica, cerc peagogic, metodist, mentor, formator in proiecte, organizator la nivel local de proiecte etc, nimic... doar carnetul de partid. Din pacate nu pot depune contestatie , deoarece nu am nr. de inregistrare pentru dosar. Ce spuneti, domnule fost lider de sindicat , de ”depolitizarea invatamantului”? Nemaipunand la calcul faptul ca, contracandidata mea s-a titularizat abia anul acesta in scoala cu toata catedra, prin legea 245, tot cu ajutorul fostei directoare, si ea membra PNL.Am un gust amar si ma gandesc ca niciodata colectivul nu va putea sa-si aleaga directorulsi nici C.A. al scolii(asta in pofida prevederilor LEN).

  RăspundețiȘtergere
 4. Dosarele maistrilor instructori, absolventi ai Colegiului tehnic a Facultatii de Textile Pielarie , au fost trimise la Universitatea Bucuresti, insa echivalarea s-a facut pe specializarea Inginerie Industriala -Prelucrarea textilelor composite, in cadrul Facultatii de Mecanica,specializare ce nu se regaseste in Centralizatorul specializarilor pe Textile -Pielarie,
  Unele scoli au luat in considerare aceasta echivalare fara sa tina cont de Centralizator ,altele nu, deci situatia este ambigua.

  RăspundețiȘtergere
 5. Din acest an scolar 2013-2014 s-au introdus in planul cadru la clasa 0 si clasa I limbile straine. Cum se platesc acestea in mod normal? Dar la clasele simultane?

  RăspundețiȘtergere
 6. E corect ca unii dascali sa lucreze in afara normei si ore suplimentare{plata cu ora} in aceeasi institutie,la cate ore au dreptul?prin lege acele ore pot fi scoase la concurs?

  RăspundețiȘtergere

Postări populare