8 oct. 2012

Întâlnirea ministrului delegat pentru dialog social, Liviu Marian Pop cu o delegaţie de revoluţionari pe tema reluării plaţii indemnizaţiilor conform drepturilor conferite de Legea 341/2004

În data de joi, 4 octombrie, la sediul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, a avut loc întâlnirea dintre ministrul delegat Liviu Marian Pop şi o delegaţie de revoluţionari participanţi la protestele începute în ianuarie 2012 şi continuate până în prezent pe tema reluării plăţii indemnizaţiilor conform drepturilor conferite de Legea 341/2004.
La întâlnire a participat şi dl. Sorin Vintilă Meşter, secretar de stat, Secretariatul de stat pentru problemele revoluţionarilor din subordinea Primului Ministru.

Componenţa delegaţiei de revoluţionari a fost următoarea: dl. Perju Daniel, dna Iulia Starcz, dl. Lesu Ionel, dl. Militaru Dragos, dl. Costorel Anghel Gheorghe, dna Barbu Maria, dl. Adam Cristian, dna Adam Irina Cristina, dl. Dide Nicolae, dl. Banu Alexandru, dl. Ilie Cristian, dl. Dragos Macovei, dl. Urzica Florian, dl. Grosu Gheorghe, dl. Ion Constantin, dl. Simion Walter, dl. Daraban Marcel, dl. Simionescu Marian Serban / Sindicatul Revoluţionarilor din România Decembrie 1899 / Blocul Naţional al Revoluţionarilor Dec.’89.

Din partea MMFPS a participat şi dl. George Bogdan, consilier superior, Directia Dialog Social.

Scopul întâlnirii l-a reprezentat continuarea dialogului conducerii Ministerului Muncii cu revoluţionarii, după prima întâlnire din 8 august 2012 cu dna secretar de stat Georgeta Bratu, pentru cunoaşterea nemulţumirilor acestora cauzate de întreruperea plaţii indemnizaţiilor conferite de Legea 341/2004, urmare a deciziei adoptate în acest sens de Guvernul Boc în 2011, precum şi informarea revoluţionarilor privind stadiul proiectului de Memorandum reparatoriu „Modificarea unor prevederi ale legislaţiei ce vizează drepturi recunoscute persoanelor care beneficiază de Legea nr. 341/2004, Legea recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987” trimis la Ministerul Finanţelor Publice cu adresa nr. 1211/GB/2012.

Revoluţionarii au prezentat o petiţie în care se solicită urgentarea demersurilor pentru reluarea plăţii indemnizaţiilor pe 2012 fără modificarea Legii 341/2004, menţionând situaţiile materiale precare ale multora dintre ei: băncile confiscându-le, unora dintre ei, chiar locuinţele din cauza neplăţii ratelor. Aceştia au solicitat abrogarea Legii 283/2011, abrogarea art.18 al.I din OUG 70/2011 şi acoperirea plăţii indemnizaţiilor conferite revoluţionarilor prin Legea 341/2004 pentru bugetul anului 2013.

Domnul ministru Liviu Pop a supus atenţiei necesitatea clarificării problemei numărului de revoluţionari pentru aplicarea măsurii reparatorii de reluare a plăţilor pentru revoluţionari conform Legii 341.2004 datorate unui număr de dosare cu neclarităţi pentru care dl. secretar de stat Sorin Meşter va aduce în termen precizările necesare.

Totodată, dl. ministru Liviu Pop a menţionat necesitatea abordării problemei cu respectarea cadrului legal ţinând cont de faptul că Executivul Boc nu a prevăzut suma cu această destinaţie în bugetul 2012 şi respectiv a angajamentelor internaţionale ale României în raport cu FMI şi Comisia Europeană, instituţii creditoare pentru ţara noastră.

În scopul rezolvării problemei reluării plăţii indemnizaţiilor pentru revoluţionari, dl. ministru Liviu Pop a concluzionat că va propune Guvernului includerea sumei necesare acoperirii acestor plăţi la rectificarea bugetară ce va avea loc în cursul lunii octombrie 2012.

Dl. ministru Liviu Pop a prezentat revoluţionarilor eforturile Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi Ministerului Finanţelor Publice pentru punerea în operă a proiectului de Memorandum reparatoriu „Modificarea unor prevederi ale legislaţiei ce vizează drepturi recunoscute persoanelor care beneficiază de Legea nr. 341/2004, Legea recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987”. Stadiul proiectului se referă la întocmirea documentaţiei de către cele două ministere în vederea adoptării deciziei corespunzătoare pentru care se vor preciza conform adresei nr. 36728110/4.10.2012 a Ministerului Finanţelor Publice către Ministerul Muncii, Familiei si Protecţiei Sociale necesarul de fonduri pentru anul 2012. Proiectul este determinat pe baza numărului de beneficiari ai Legii nr. 341/2004 aflaţi în plată în prezent, pe categorii, cuantumuri, necesarul de fonduri lunar, necesarul de fonduri pentru punerea în plată a Luptătorilor Remarcaţi pentru anii 2012 şi 2013, situaţia sumelor restante rezultate ca însumare a anilor 2012- 2014 şi repartizarea sumelor pe ani conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 53/2010 privind eşalonarea plăţii indemnizaţiilor prevăzute de Legea nr.341/2004 şi conform propunerii din proiectul de Memorandum, necesarul de fonduri pe anul 2013 în condiţiile proiectului de act normativ prin care se reduc indemnizaţiile (număr de beneficiari pe categorii, cuantumuri indemnizaţii şi necesarul de fonduri lunar).

Dl. ministru delegat Liviu Pop a solicitat revoluţionarilor alcătuirea unui grup de lucru format din patru reprezentanţi pentru a purta discuţiile ulterioare pentru finalizarea eficientă a proiectului reparatoriu Memorandumul „Modificarea unor prevederi ale legislaţiei ce vizează drepturi recunoscute persoanelor care beneficiază de Legea nr. 341/2004, Legea recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987”.
Delegaţia revoluţionarilor şi-a exprimat satisfacţia pentru dialogul purtat cu dl. ministru delegat pentru dialog social Liviu Marian Pop si dl. secretar de stat Sorin Meşter, văzând în soluţia adusă la cunoştinţă participanţilor rezolvarea problemei lor, aceea de reluare a plăţii indemnizaţiilor conform drepturilor conferite de Legea 341/2004.

Un comentariu:

  1. ma intreb de ce d-l ministru liviu pop nu propune guvernului rectificarea bugetului pentru plata hot. judecatoresti de anul acesta din invatamant.
    el nu mai este profesor?
    este revolutionar acum?

    RăspundețiȘtergere

Postări populare