27 nov. 2009

Cand este interes pentru bunul mers al educatiei?

Buna ziua,

Sunt un profesor cu gradul I didactic,o vechime de 23 ani in invatamint.
Doresc sa pun si eu o intrebare iar daca este posibil, sa primesc si un raspuns.
Cum credeti ca poate fi interpretat urmatorul aspect in anul 2009 ...?
Intr-o zi ma simt rau si pentru a evita o situatie jenanta in clasa ,ma retrag in cancelarie cu 10 minute mai devreme .Sunt apostrofata ca am plecat de la ora si ca mint ,facind un "circ ieftin",desigur in urma afirmatiei stressul isi face efectul ajung la cabinetul medical.
A doua zi desi am concediul medical vin la ore (3 la numar)la ora de la 10-11, merg inainte de a se suna de intrare ,dupa cca 3 minute o profesoara suplinitoare intra in clasa si cu atitudini deloc dornice de lamurire a situatiei ci mai curind de provocare ,ma determina sa parasesc clasa.Merg la cancelarie ,constat ca am dreptate,cu orarul in mina merg sa ii arat la clasa,nu am nici un succes,mai mult si clasa sustine ca asa este desi saptamina trecuta la fel a fost orarul,fiind acuzata ca si atunci am deranjat bunul mers al orelor Merg la conducere ,cind doresc sa aduc la cunostinta, directorul cu un cablu in mina, imi spune: "acum nu am timp".Merg in cancelarie dupa nici 30 secunde sosesc directorii ...intrbindu-ma care este problema ?.....
Cind au interes domniile lor pentru bunul mers al educatiei elevilor in prima sau a doua situatie?

13 comentarii:

  1. Adriana Petre28.11.2009, 04:43

    Intrebati-l pe dl. Pop cate ore a facut si pentru cate a fost platit. Si ca dansul sunt cu miile.
    S-a facut vreodata educatie in scoli?
    Eu am constatat ca NU.
    Dupa 24 de ani in acest sistem- facut de noi, de ce dam vina pe altii?-, grade si perfectionari, sunt sigura ca trebuie sa fac ceva serios, nu mai am rabdare sa suport mocirla care se numeste- culmea !- invatamant!

    RăspundețiȘtergere
  2. Comentariul anterior este total deplasat de subectul de care este legat.

    Despre " misiunea nobila" a directorilor de a verifica daca profesorii intra la timp la ora, sau pur si simplu trag cu urechea la usa sa vada ce se intampla la clasa, uneori procedand si la deschiderea usii aminteste de practici de trista amintire. Este o atitudine a directorilor care nu sunt parte a corpului profesoral pe care il conduc, niste parveniti care se pregatesc in permanenta sa ameninte, sa santajeze, sa jigneasca, sa-si vada ce ale lor si ai lui. Am avut parte ani buni de asemenea personaj.

    Nu stiu daca exemplele date sunt reale. Daca da, am un sfat : IGNORA-L pe director cu perechea lui de coarne. Fa-ti traba cat de bine poti, apropie-ti copii si ofera-le acestora ocazia sa-si doreasca sa te aiba in mijlocul lor la ore, vorbeste-le despre frimusetea , utilitatea materiei pe care o predai pentru viata de zi cu zi. Fii politicos cu seful , da-i buna ziua, dar nu pleca capul.Nu barfi, fugi de cei care sunt cameleonici, care spun "da, sefu" iar dupa plecarea acestora il denigreaza si spun lucruri pe care mai apoi nu le mai recunosc.



    Nimanui nu i se poate cere sa fie umilit. In timp, vei fi respectat chiar si de acel director. Si inca ceva- daca esti valoros nu va renunta la tine deoarece un astfel de sef nu are nevoie doar de executanti ci si de oameni cu care sa se infrunte, sa-si confirme lui cat este de valoros , numindu-te pe tine bineinteles "dusmani"(de clasa).

    Nu trada slabiciuni, emotivitate, ridica-te deasupra situatiei, stapaneste-te, roaga-te, canta , citeste, fa orice altceva si nu lasa sa-ti strice ziua, saptamana, anii, viata prin atitudinea lui.
    Esti un om liber, si lupta-te sa ramai asa.

    RăspundețiȘtergere
  3. La mine in scoala majoritatea colegilor profesori intra la ore pe la si 20. Nimeni nu le spune nimic. In ora de istorie se copiaza lectia, in cea de biologie se conspecteaza iar in cea de franceza se citesc povesti. Trist este ca elevii buni au inceput sa se transfere la alte scoli in care se face carte iar conducerea ii acuza pe parinti de infumurare, ingamfare...Asa e bine?

    RăspundețiȘtergere
  4. La noi directorul emanat portocaliu incepe asistentele cu unele profesoare an de an, iar alte colege de/ale mele si colegi nu au fost "deranjate" sau deranjati de vreo 3 ani. Cum e posibil asa ceva? Oare asistentele nu trebuie afisate si in acelasi timp respectate? Directorul nu are un program pe care trebuie sa/l respecte? Ori "noi suntem la putere , voi ciocul mic!"

    RăspundețiȘtergere
  5. trista situatia si se mai intampla si in alte scoli... eu am doar 2 ani vechime si regret uneori ca am intrat in acest sistem...

    RăspundețiȘtergere
  6. Doamnă dragă, singura Dvs. problemă este aceea a inadaptibilităţii la timpurile actuale. Deşi unii dintre noi, care încă mai suntem dotaţi cu un sistem de valori pertinent, ne încăpăţânăm să refuzăm realitatea, asta nu înseamnă că nu facem parte din ea. Din păcate trebuie să vă acomodaţi cu ideea că învăţământul, ca de altfel oricare alt sector din ţara asta, s-a redus doar la simpla formă comercială pe care toţi o exploatează pentru propriul beneficiu. Şi cum în comerţ nu întotdeauna avem de-a face cu persoanele cele mai principiale şi educate, dotate de calităţi intelectuale şi delicateţe atitudinală, trebuie să începeţi a conştientiza că s-a terminat cu profesorul dotat de har şi să percepeţi aceste persoane în adevărata lor "splendoare", conştientizându-le "valoarea" şi tratându-le ca atare, adică cu mai multă relaxare şi indiferenţă. Dacă v-ati luat concediu medical, staţi acasă, doamnă, căci oricum nu mai interesează pe nimeni dacă se face instrucţie şi educaţie în ţara asta, nici măcar pe cei vizaţi direct, adică elevii. Trăim într-o ţară a nonvalorilor, şi vom mai trăi încă mult timp pentru că persoanele culte şi verticale sunt de temut, nu lasă loc la toate găinăriile cu care ne confruntăm şi, în consecinţă, n-are nimeni interes să le producă.

    RăspundețiȘtergere
  7. Predecesorule, ai dreptate. Sunt cadru didactic al unei structuri arondate,(Sc. gen. cls I - VIII)si sunt si cel mai in varsta, cu o vechime de 40 de ani in aceeasi unitate. Mai am doi ani pana la pensionare. Am in scoala 12 cadre didactice, numai femei,cu o vechime in inv. de la 1 la 20 de ani. Toata ziua ar sta de vorba, intra in clasa la si 10 - 15 si daca sunt navetiste ies din clasa cu 10 min. mai devreme, ca sa nu piarda naveta. De nenumerate ori intervin pentru a le trimite la clase deoarece nu-mi pot face orele din cauza galagiei claselor lor lipsite de prezenta cadrelor didactice. daca sunt interpelate, spun simplu, ,,de atatia bani, atata peste,,.Absolventii de dupa 2000 mai ales, dupa ce ca nu au nici-o chemare fiind simpli functionari, nici nu fac efortul sa invete cum sa-i invete pe bietii copii. Parintii nu se ocupa de copii, lasand totul pe seama scolii, iar scoala este incadrata cu nechemati scosi pe banda rulanta de cine a vrut sa infiinteze facultati unde pentru bani, iti iei diploma, cu care nenorocesc generatii intregi. Domnilor guvernanti, lasati certurile pe ciolan si lasati specialistii - tehnocrati sa puna ordine in tara.

    RăspundețiȘtergere
  8. Ce prostie sa ne BALACARIM intre noi!De vina e directorul,care tolereaza asfel de situatii!E ora 8,oo intra la ore!E ora 14,oo intra in sala profesorala,semneaza condica dupa programa si planificarea aprobata de director si apoi mergi acasa sa/ti pregatesti schitele pentru a doua zi!Din pacate,statul acesta la taclale se molipseste de la INSPECTORATELE SCOLARE,unde vezi cum stau la povesti inspectorii ori de cate ori te duci cu vreo problema la ei!Repet ar trebui sa nu ne mai barfim intre noi!Se poate?!

    RăspundețiȘtergere
  9. haideti sa nu exageram si sa generalizam, asa cum d-voastra dati exemple de cadre cu vechime 1-20 de ani care nu-si fac datoria, va pot da si eu exemple de tineri pensionari sau tineri pensionabili care nu vin la munca decat pt a-si ridica leafa, deci..sunt oameni si oameni..si altceva, destul ne denigreaza toti si ne socotesc munca neimportanta ca s-o mai accentuam si noi

    RăspundețiȘtergere
  10. Se pare ca sistemul de valori a fost inversat. Acum 10-15 ani suplinitorii erau pur si simplu tolerati in sistem, acum sunt tinuti pe palme... de ce? Anul acesta am avut si eu surpriza de a fi implicata intr-o astfel de situatie. Suplinitorii primesc cele mai bune clase si cele mai multe ore sulimentare, desi legislatia este diferita. Pur si simplu m-am detasat la cel mai bun liceu din localitate unde valorile sunt recunoscute. Acum parerea generala despre scoala unde sunt titulara si pe care anul acesta am parasit-o este ca profesorii buni pleaca si nu mai este ce a fost candva....
    Probabil pentru dir. a contat banii pe care un suplinitor este dispus sa-i ofere....

    RăspundețiȘtergere
  11. am vazut in commenturi ca o persoana se ia de absolventii de dupa 2000....sa ma iau si eu de cei care au terminat pana in 2000, care n u stiu sa foloseasca calculatorul, care practica metode invechite de predare si asa mai departe???
    Nu nu voi face asta! Voi spune decat atat ca nu exista padure fara uscaturi, ca uscaturi sunt si in cei din care au absolvit o facultate in anii '60, 70 '90 ....! rugamintea mea este sa nu se generalizeze faptul ca unii stiu sau nu sa-si faca treba! Eu am absolvit in 2002 si nu cred ca am facut de ras invatamantul romanesc, mai ales ca din mirificul meu salariu am reusit sa fac o clasa sa arate bine! ca intru si ies la fix si asa mai departe! DECI COLEGI NU MAI GENERALIZATI, SI RETINETI PADURE FARA USCATURI NU EXISTA!

    RăspundețiȘtergere
  12. Am citit cu atentie fiecare comentariu,unele la subiesct altele, pe fiecare cu ce il doare.Daca vom dori sa se schimbe ceva in invatamintul romanesc trebuie sa incetama sa nu mai folosim fraze devenite laitmotiv "padure fara uscaturi nu exista","asa e in Romaia",e timpul sa spunem lucrurilor pe nume iar DIVERSIONISTILOR si celor care stiu a impleti "elegant" minciuna cu realitatea ,sa profite de functii dar si cei care beneficiaza nemeritat de unele facilitati ,sa ii punem sa munceasca ii mod real ,colegial, sa vada si ei cum se cistiga cinstit si cum se urca in mod corect in topul merituosilor.

    RăspundețiȘtergere
  13. Pai domnule Pop,pestele de la cap se/mpute!Priveste cu atentie numai ce este in Inspectoratul Scolar Judetean MM!Sunt cateva COCOTE pe care le stim de cand umblam la gradinita!Si se mai si cred INDISPENSABILE!Nimic mai gresit!Nu intru in amanunte,ca/i duminica seara si nu doresc sa stric atmosfera din sanul familiei!

    RăspundețiȘtergere

Postări populare