2 sept. 2012

Scrisoare deschisă adresată ministrului Educației, Ecaterina Andronescu


Stimată doamnă ministru, salut decizia dumneavoastră de a întârzia, cu o săptămână, începutul anului școlar 2012-2013 și sper să existe timpul necesar pentru a rezolva problemele moștenite odată cu asumarea Legii Educației Naționale. Fără îndoială, una dintre cele mai mari probleme, căreia i-am acordat maximă atenție în perioada interimatului meu, a ridicat-o implementarea clasei pregătitoare în învățământul românesc, în acel moment neexistând niciun pas făcut în acest sens. Sunt cunoscute problemele pe care le-a întâmpinat noua implementare a Legii Educației, cauza principală fiind abordarea ilogică a predecesorilor din Cabinetele Boc și Ungureanu, precum Daniel Funeriu sau Cătălin Baba, care au anunțat înființarea acestei clase pregătitoare, fără să aibă programe școlare, mobilier și spații adecvate și învățători pregătiți. Privind și din această perspectivă, a fost absolut necesară amânarea debutului anului școlar.

În ceea ce privește calendarul anului școlar, consider că programul „Școala Altfel”, trebuie păstrat, acesta fiind primit cu mare interes de elevi, părinți și profesori, atunci când a fost implementat, prima oară anul trecut. Însă, pentru a avea succes, acesta trebuie regândit, îmbunătățit și adaptat fiecărei unități în parte. Dacă până acum programul „Școala Altfel” se desfășura într-o singură săptămână, în întreaga țară, o modificare indicată ar fi ca inspectoratele, împreună cu școlile, să decidă când să organizeze săptămâna „Școala Altfel” pe parcursul unui an școlar.

Totodată, ar trebui avut în vedere corelarea sărbătorilor pascale cu cele din semestrul al doilea, lucru nefăcut de ministrul Cătălin Baba atunci când a elaborat ordinul.

Nu în ultimul rând, Legea Educației Naționale are neapărat nevoie de o ajustare, pentru o bună funcționare iar rescrierea tuturor programelor școlare, formarea corpului profesoral în baza noilor programe, introducerea manualelor electronice, compatibilizarea construcției de unități școlare cu programul de microbuze școlare, verificarea și controlul investițiilor, deblocarea posturilor, finalizarea legislației secundare a Legii Educației Naționale, organizarea concursurilor pentru funcțiile de conducere și reorganizarea rețelei școlare sunt câțiva dintre factorii care ar ajuta la corectarea acesteia. Toate aceste întârzieri trebuie rezolvate în perioada imediat următoare pentru a facilita o schimbare simplă, necesară și eficientă a sistemului de învățământ din România. Sunt convins că doar așa se va reuși o stabilizare a sistemului de învățământ preuniversitar absolut necesar în acest moment. Vă asigur de toată disponibilitatea, susținerea și expertiza mea, care, împreună cu dialogul social, esențial și în domeniul Educației, va duce la o creștere a calității școlii românești.

32 de comentarii:

  1. Un an scolar plin de realizari si linistit tuturor celor care isi dedica viata invatamantului romanesc!

    Este corect ce ati scris in scrisoare...numai ca d-na ministru a gasit de cuviinta sa recuperam saptamana amanata cu o saptamana din vacanta de primavara ...si nu e corect. Pentru recuperare ar fi indicat sa se renunte la vacanta ,,de toamna" a invatamantului prescolar si primar,iar celelalte clase sa recupereze din mers.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. SI DE CE CREDETI CA PRESCOLARII SI SCOLARII NU POT RECUPERA DIN MERS?AU FOARTE MULTE LECTII DE CONSOLIDARE SI REPETARE .V- AT INVATAT SA ARUNCATI IN NOI CU NOROI CREZAND CA VA ALBITI.VENITI LA NOI SA PREDATI SA VEDETI CE USOR E.CU CAT SUNT MAI MICI CU ATAT E MAI DIFICIL. DAR ASTA O PRICEP DOAR SPECIALISTII

      Ștergere
    2. FELICITARI , DOAMNA MINISTRU ,PENTRU PRESTATIA DE LA BRAILA!MERITATI ACELE APLAUZE ALE SALII LA UN MOMENT DAT.SPERAM SA LASATI GRUPA PREGATITOARE IN SCOLI DUPA ASA UN EFORT UMAN SI MATERIAL , DAR LA FEL DE MULT SPERAM SA DATI GRADINITELOR CE E AL LOR, RIDICANDU-LE STATUTUL DE CENUSAREASA A INVATAMANTULUI ROMANESC.GRADINITA A FOST INTOTDEAUNA BAZA IN SISTEM SI DACA INTR-O CLADIRE FUNDATIA NU E SOLIDA , ACOPERISUL SE VA PRABUSI CU ZIDURI , CU TOT.DEGEABA INVOCAM CRIZA , PENTRU ACEA LEGE PE CARE DORIM S-O ABROGATI IN CEA MAI MARE PARTE,DACA NU INVESTIM IN RESURSA UMANA ,

      Ștergere
  2. "ar trebui avut în vedere corelarea sărbătorilor pascale cu cele din semestrul al doilea" !?

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna ziua si bine ne-am regasit :)
    Este frumoasa, logica si binevenita aceasta precizare-cerere catre d-na Ministru. Ideal ar fi daca s-ar gandi ca elevii care trec din clasa I in clasa a doua fara sa stie sa scrie, sa citeasca, sa socoteasca (din ,,n" motive fara legatura cu prestatia invatatorului), ei, bine acei elevi au sanse care tind spre zero in clasa a II-a....Repetarea clasei I este absolut necesara! Fondul de achizitii este pentru clasele I-II dar alfabetul se invata doar in clasa I nu ca la chinezi in mai multi ani(este oricum o diferenta grozava intre cele doua tipuri de scriere!).Asadar, va rugam insistent si respectuos daca puteti interveni la d-na Ministru cu aceasta propunere.Sistemul de notare (prin calificative!) este si acela o problema...Multumim anticipat, o zi buna si o saptamana la fel.Cu mult drag,
    Gabriela-Carmen Tarna

    RăspundețiȘtergere
  4. asa este, nu au luat in calcul ce implica clasa pregatitoare si multe altele, oricum important e sa se vina cu solutii

    RăspundețiȘtergere
  5. Taximetristul care a lovit-o pe abramburica, o fi fost din promotia 2008-2009 de la Spiru Haret. Fie ca nu i s-a recunoscut diploma(2008), sau inca nu a primit-o (2009).
    Pana la clarificarea situatiei (dureaza deja…… de 3 ani), decat sa faca ca Ramaru, face un ban din taximetrie. Ii dorim d-nei abramburica sa nu mai circule decat cu TAXI_ul , ,,ca sa fie in siguranta”!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Stimate Domnule Ministru,

    Ma adresez Dumneavoastra cu o nelamurire, deoarece in multe scoli nu se stie sigur care este situatia cu incadrarea profesorilor cu 25 de ani vechime, adica daca se pot incadra la 16 ore/saptamana. Va rog sa-mi spuneti, daca este o noua reglementare in acest sens.

    Da, sunt multe de schimbat in invatamant, stim cu totii acest lucru. Este nevoie de o viziune clara, de o adevarata strategie ancorata in realitate, dar inainte de toate de o analiza obiectiva, care apoi sa fie completata de vointa politica pentru a pune in practica tot ceea ce se va decide.

    Referitor la progamul ,,Scoala Altfel,, este bine ca scolile sa hotareasca cand si cum sa organizeze aceste activitati, tinand cont de optiunile elevilor.

    Ca intotdeauna, si acum, ne bazam foarte mult pe expertiza si sustinerea Dvs.

    Va urez putere de munca, sanatate si in acest an scolar.

    Cu deosebita stima,
    prof. Mihancea Katalin

    RăspundețiȘtergere
  7. As dori sa stiu daca cei care au fost admisi pentru echivalarea ca profesor pentru inv. primar vor fi si platiti ca atare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ar fi chiar culmea!!!!
      Unii am absolvit facultatea de 4 ani si la stat si am fost platiti ca invatatori ani de zile si astia si-au echivalat ce? batranetea linistita si neactualizata (fac acelasi lucru de cand au terminat liceul fara sa vada ca lumea evolueaza). Pai, cu ce ne mai deosebim de Spiru-cea-mult-hulita? doar cu directionarea banilor in diverse conturi (divers-colorate. Sa mearga sa invete, sa munceasca, sa piarda nopltile, sa vada cum este sa faca o facultate si apoi sa ceara! Rusine si ne mai intrebam de unde tupeul elevilor nostri care doar cred ca li se cuvine totul fara a invata ceva! Dezamagitor! Cum sa echivalezi niste cursuri de cateva credite cu 4-5 ani de facultate? Domnilor treziti-va si nu mai visati cai-verzi-pe-pereti!

      Ștergere
    2. DAR CE CLONT AI STUDENTULE CE AI INVATAT PRIN CLUBURI NOAPTEA PT EXAMENE! NU CUMVA AI FACUT PRACTICA LA CEI CARE SI-AU SCURS ANII PE ALTARUL INVATAMANTULUI.?LA CE TUPEU INFECT SI FARA RESPECT AI NU DAU 2 BANI PE STUDIILE TALE. POTI SA AI 10 FACULTATI DACA NU TE-A INVATAT MUMA-TA SA RESPECTI PE CEI DIN JUR , N-AI NICIO VALOARE.CAND TU PETRECEAI PRI FACULTATI PE BANII PARINTILOR CEI BATRANI MUNCEAU PT TINE .POATE NU AU AVUT POSIBILITATI MATERIALE SA-SI CONTINUIE STUDIILE AVAND DEJA O FAMILIE DE INTRETINUT DAR CE-MI BAT EU CAPUL CU TINE CA TOT SEC VA FI

      Ștergere
  8. Eu nu consider ca programul "Scoala Altfel" trebuie pastrat! Mai ales dupa ce tot anul scolar am desfasurat activitati extrascolare! Ori una, ori alta! Excursia in jud Neamt am facut-o in iunie ca atunci a fost vremea frumoasa. Avem activitati extrascolare mereu. Ce sa mai inventam si in saptamana aia? Daca se pastreaza, sa nu mai avem programul activitatilor extrascolare, ca ajungem sa muncim mai mult prin afara scolii decat prin scoala!Ori, la examene mi se pare ca se cere altceva....
    Ana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. SCOALA ALTFEL E FOARTE BUNA PENTRU EDUCATIE NON-FORMALA , DACA STII CE INSEAMNA ASTA.PUN PARIU CA HABER N-AI.

      Ștergere
  9. STIMATA DOAAMNA MINISTRU
    SUBSCRIU IN TOTALITATE LA CELE DE MAI SUS SI O SA ABORDEZ DOAR UN SINGUR ASPECT,ACELA A NUMIRII DIRECTORILOR DE SCOLI.
    AS PUTEA DA ATATEA EXEMPLE DIN CE SE INTAMPLA LA ACEASTA ORA ATAT DE INCREDIBILE INCAT MI-E FRICA SA NU IMI RECOMANDATI SA CONSULT UN PSIHOLOG SAU UN PSIHIATRU.
    V-AM VAZUT LA TV IN ACESTE ZILE LANSAND IDEEA CA ALEGEREA DIRECTORILOR SA SE FACA DE CATRE CONSILIILE PROFESORALE.SUBSCRIU IN TOTALITATE LA IDEE SI NU VA ROG,VA IMPLOR SA LUATI DE URGENTA ACEASTA MASURA ASTFEL CA IN 17 SEPTEMBRIE EA SA POATA FI APLICATA.
    NICI IN CEI MAI NEGRI ANI AI COMUNISMULUI NELEGIUIRILE NU AU MERS ATAT DE DEPARTE

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. stiu ca v-ar conveni ca l-ati alege pe cel care va lasa la cafea.directorul are o fisa a postului ca si dv. ca sa nu-l dati jos va va lasa la cafea in loc sa intrati la ore. ha , ha

      Ștergere
  10. si eu sunt de acord ca directorii sa fie alesi de catre Consiliul Profesoral!!!!!!!!!!!!sper sa fie aplicata incepand din anul scolar 2012-2013!

    RăspundețiȘtergere
  11. Directorii sa tina cont de legile tarii, sa nu mai "taie si sa spanzure", umilind profesorii, considerand scolile propriile firme. Directorii sa nu mai faca ilegalitati la etapele de mobilitate a personalului didactic, aducand in scoli "pupile" slab pregatite profesional, dar "gras" pregatite cu "traista de branza, carne, oua, lapte".

    RăspundețiȘtergere
  12. In mobilitatea-cadru a personalului didactic 2013-2014, sa fie mentionate si sanctiuni aplicabile directorilor si consiliilor de administratie care incalca prevederile legale. Anul acesta s-a incalcat in mod josnic ordinul MECTS 4472/2012.

    RăspundețiȘtergere
  13. Mi se pare normal ca Consiliul profesoral sa fie direct implicat in alegerea directorului. In numirile pe care le fac inspectoratele, se vede doar un CV si atat, insa profesorii din scoala isi cunosc colegii si din alte puncte de vedere, stiu cat de deschisi la minte pot fi sau, dimpotriva, ingusti si razbunatori. Asteptam cu speranta o decizie in acest sens.

    RăspundețiȘtergere
  14. Sa se dea bacu' la activitatile extrascolare !

    RăspundețiȘtergere
  15. DA, E O IDEE STRALUCITOARE CA DIRECTORUL/ DIRECTORUL ADJUNCT SA FIE ALES DE CATRE CONSILIUL PROFESORAL. DOAR NU INSPECTORII TREBUIE SA LUCREZE ZI DI ZI CU ACESTI DOMNI/ DOAMNE. PENTRU UN BUN REZULTAT ECHIPA SCOLII:DIRECTOR- ADIR. ADJ.- CADRE TREBUIE SA REUSEASCA SA LUCREZE IMPREUNA, SI ASTA NU MERGE DOAR PRIN INTELEGERE. SUSTIN IDEEA: SA FIE ALESI DE CATRE CONS. PROFESORAL. AJUTA-NE DOAMNE SA SE APLICE DIN 17 SEPTEMBRIE 2012!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ce mai trai pe vatrai!ce nu se face scoala acum daca privim evaluarile , dar atunci cand bietul director va intra in locul vostru la ore...dar daca s-ar da afara acei profesori cu rezultate slabe ale elevilor , ce ati zice?cei care au luat bacul au scos bani in plus la meditatii ca profii nu-si fac datoria.va vaitati ?afara spalati vase in restaurante si aici faceti mofturi

      Ștergere
  16. da, directori alesi de consiliul profesoral. D-na Andronescu, scoateti hotarare de guvern pentru aceasta idee cat de repede.ar fi minunat.inca din 17 septembrie, ati scapa multe scoli de altercatii, conflicte si umilirrea cadrelor.

    RăspundețiȘtergere
  17. Doamna ministru si domnule presedinte de sindicat, va rog sa faceti sa inceteze discriminarea in scoli a profesoarelor aflate in concediu de maternitate / de crestere a copilului!!!!!!
    La etapa de pretransfer din august 2012, nu am ocupat un post vacant in mediu urban, nivel liceal, pentru ca nu am primit acordul conducerii unitatii de invatamant unde era postul. Ma incadram la art. 143² alin 5) punctul a), din ordinul MECTS 4472/2012. Am gradul didactic II, doctorat in specialitate, calificative "Foarte bine" in toti cei 8 ani de vechime la catedra. Am studii publicate in limbi straine in reviste academice B+ cotate CNCSIS, articole publicate in reviste de specialitate din tara. Am participat cu lucrari la conferinte / congrese / colocvii/ simpozioane internationale organizate de universitati de stat acreditate in Romania.
    Si a primit acordul pentru post contracandidata care se incadreaza la art. 143² alin 5) punctul e) din acelasi ordin 4472, desi are doar definitivatul si este titulara in mediul rural, nivel gimnazial, dar nu este in concediu crestere copil. UNDE ESTE DREPTATEA?

    RăspundețiȘtergere
  18. sunt de parere sa se dea concurs pentru functiile de director!Si concursul sa fie corect, sa fie director cine merita si are competentele necesare.

    RăspundețiȘtergere
  19. Nu intereseaza pe nimeni competentele ci carnetul de partid. Nici alegerea directorului de catre CP nu este o solutie, stim cu totii ce amenintari ar fi pentru unii profesori din partea directorilor in functie. Sa se dea concurs cu camere si sa nu se divulge subiectele cu o zi inainte, cum se intampla de obicei.

    RăspundețiȘtergere
  20. Concurs corect ? CONSILIUL PROFESORAL TREBUIE SA ALEAGA DIRECTORUL PRIN VOT SECRET !

    RăspundețiȘtergere
  21. In lumea civilizata, in orice unitate scolara exista un bord, cum ar fi consiliul de administratie la noi, ales prin vot secret de membrii comunitati scolare .Din randul bordului, tot prin vot secret, se alege un presedinte care este directorul (principalul) scolii respective, ales pe o durata de 4 ani.Acolo se poate.La noi NU.Politicul inainte de toate.

    RăspundețiȘtergere
  22. CONSILIUL PROFESORAL TREBUIE SA ALEAGA DIRECTORUL PRIN VOT SECRET !
    Consiliul de administratie este prea usor usor de manipulat !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De obicei, in consiliul de administratie sunt lingusitorii, slugarnicii directorului, care-i fac jocurile murdare de culise. In consiliul profesoral sunt si oameni cu verticalitate.

      Ștergere
  23. De ce am senzaţia că vorbim degeaba.... Nu-mi vine să cred că se va aplica chestia cu directori aleşi de consiliul profesoral...ar fi prea minunat pentru scoli.....prea mult de pierdut personal pentru cei care asa ar cadea din functie....mi se pare un vis minunat, dar atat

    RăspundețiȘtergere
  24. au plecat unii, au venit altii, deci nimic nu s-a schimbat

    RăspundețiȘtergere

Postări populare