14 sept. 2010

Noul an şcolar va fi anul în care putem primi mai mult, dacă luptăm mai mult

Aurel Cornea, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ

“Educaţia este cea mai puternică armă pentru a schimba lumea”, a spus-o Nelson Mandela. Nu am ales întâmplător acest citat, pentru că în acest an, vreau să mă adresez în special profesorilor tineri. Ei sunt cei care au cele mai mari şanse să schimbe sistemul de învăţământ şi să îl transforme într-unul de încredere, competitiv, într-o adevărată şcoală.

Tot ei, tinerii sau debutanţii sunt cei mai încercaţi din tot sistemul. În ciuda salariilor de mizerie, a greutăţilor de acasă şi din şcoli, au ales să devină dascăli, doar pentru a-şi duce mai departe menirea. Le mulţumesc pentru că au demnitatea să meargă în faţa elevilor, unde nu vor preda nişte lecţii şi atât, ci vor şlefui caractere. Le mulţumesc pentru că nu sunt dezertori şi am încredere că suflul nou, pe care îl vor aduce în şcolile din România, va însemna ceva în educaţia copiilor noştri.

2010 este anul în care decontul crizei se face din buzunarele bugetarilor. Salariile profesorilor au fost reduse cu 25 la sută, banii pentru achiziţionarea de cărţi nu se acordă cadrelor didactice, unele sporuri au fost tăiate iar investiţiile din şcoli au fost sistate. Consecinţa: din ce în ce mai mulţi profesori au renunţat la posturi, alţii au intrat în concedii fără plată şi au plecat la muncă în străinătate, pentru că veniturile din România nu le permit nici măcar să supravieţuiască.

În acest timp, Guvernul nu vine cu nicio soluţie. Solidaritatea rămâne singura armă pe care o putem folosi, iar toţi cei care fac parte din învăţământ trebuie să îşi amintească un singur lucru: NU SUNT SINGURI!

Mă înclin în faţa colegilor mei, care pe 13 septembrie vor deschide uşa şcolilor şi îşi vor primi elevii cum se cuvine. Îi asigur pe părinţi şi elevi că, în ciuda situaţiei dificile din învăţământ, dascălii vor fi devotaţi actului educaţional. Părinţi, elevi, profesori, doar împreună putem să schimbăm lumea!

8 comentarii:

  1. Pentru ca e 15 septembrie : fiecaruia , victorie in lupta vietii !

    RăspundețiȘtergere
  2. Numai vorbe goale! Ia renuntati voi liderii de sindicat la indemnizatii si vile de protocol si apoi sa mai vorbiti. De ce nu se pun in executare hotararile judecatoresti? Ca aveti atatea sentinte definitive, atatea procese de care ne tot spuneti mai mereu, dar...nu e in interesul vostru, nu-i asa?

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce fel de proteste eveti in plan ? Cine nu va fi de acord cu ele sa fie poftit afara din sindicat ! Daca acum cand ni s-a diminuat salariul cu 25% nu putem reactiona , atunci cand ?

    RăspundețiȘtergere
  4. @prof. sentintele au fost blocote de catre guvern prin acte normative. in acest sens ne vom adresa la CEDO. Trebuie sa va spunem pentru ca mut\lti nu stiti ce procese se castiga. Legat de indemnizatii si vile. Indemnizatiile au fost reduse demult cu 25% iar vile de protocol nu avem
    @ protestele trebuie sa plce de la dvs. Dupa dusul rece din mai iunie asteptam reactia dvs

    RăspundețiȘtergere
  5. Oamenii sunt revolutionari in vorbe , la fapte ...

    RăspundețiȘtergere
  6. Pentru prof. 15.09.2010, 01:51.
    Tu nu ai nici o legatura cu profesiunea de cadru didactic decat aceea de a baga "strambe" pe acest blog. Cred ca lucrezi intr-un cabinet parlamentar al unui pedelist. Asta este profesiunea ta: bagator de seama. Orienteaza-te spre altceva pentru ca protestele din aceasta toamna vor trimite partidul asta la lada de gunoi a istoriei si atunci vei fi intrebat despre ce ai facut in ultimii 5 ani.

    RăspundețiȘtergere
  7. gabriel teodorescu16.09.2010, 17:52

    CER AJUTORUL COLEGILOR DIN SISTEM, care cunosc legislatia in vigoare...pt ca eu stiam cu totul alceva...
    In antetul unui act oficial, fisa individuala a postului, scrie...
    vezi:
    http://forum.portal.edu.ro/index.php?showtopic=134695

    ... in temeiul, LG. 128/1997 si al CCM unic judetean, la nivel de ramura 2007-2008, incheiat intre ISJ... si Sindicat..., inregistrat la DMPS in 2008, febr. la care subsemnatul/subsemnata ader, obligandu-ma sa respect prevederile CCM, se incheie astazi... prezenta fisa individuala a postului, valabila pt anul scolar 2010-2011.

    ... etc...
    apoi
    domnul/doamna... posesor al contractului individual de munca..., din..., in registrul general de evidenta al salariatilor, negociaza CCM, urmatoarele atributii si sarcini.
    1.
    Sarcinile de serviciu obligatorii, reprezentand... norma de baza corespunzatoare unei parti de.... din salariul de baza, stabilite la data de...

    ...
    in fisa sunt multe spatii libere... care se vor completa de cond. unit. scolare...
    conform nici eu nu stiu...

    INTREBARE:
    pot functiona daca nu am semnat acest act???... pt ca mi s-a precizat ca de maine nu mai pot!!!
    ...
    1. mai este valabil CCM de anul trecut si CIM, ??? eu stiam ca pe ramura era 2007-2010!
    2. noi in preuniv. dupa care CCM la nivel de ramura functionam?
    3. CIM eu stiam ca se semneaza la fiecare inceput de an???
    ... prin exprimarea aceasta se pare ca cei care au semnat sunt de acord cu toate prevederile unui CIM , in avans ...
    studiind in amanunt documentul... am mai gasit ceva!!
    ... in finalul I.
    In functie de nevoile specifice ale unit. de invatamant , salariatul se obliga sa indeplineasca si alte sarcini repartizate de angajator, in conditiile legii.
    II. Obligatiile/ atributiile suplimentare , conform reglementarilor in vigoare, stabilite la inceput de an scolar 2009-2010.

    ...NOI SUNTEM IN ANUL SCOLAR 2010-2011!!!
    ati semnat asa ceva??? in acest an...

    ... parerea mea... semnand astfel de acte ... se incearca sa se mascheze reducerile salariale si toate sporurile pierdute, in anul anterior...astfel nu vom mai avea posibilitatea de a actiona in instanta cf. prevederilor Codului Muncii actual, nu cel la care lucreaza guvernul Boc!

    ... astept raspunsuri urgente!... Sinvlex, FSLI,FEN???... colegii care cunosc mai bine legea
    va multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
  8. abuzuri,abuzuri,abuzuri si furt colectiv
    asta au facut si fac in continuare pdl-istii si acolitii lor in invatamant
    ni se spune ca nu-s bani, dar au bani sa scindeze elevii unei scoli de I-IV din mehedinti cu efectivul de 33 elevi.ei infiinteaza al treilea post in conditiile in care e FOAMETE, da FOAMETE, si ei dau bani un an pt PILE.
    Luati masuri, va rog cei care puteti sa va sesizati, chemati televiziuni si mass media, e un cancer curat in invatamant, se duc pe apa sambetei banii.
    scoala cu pricina scoala isverna

    RăspundețiȘtergere

Postări populare