23 iul. 2010

INTALNIRE BO FSLI Ministru Educatiei


Intalnirea Biroului Opertaiv al FSLI cu ministrul educatiei de ieri nu a adus lucruri interesante.
Au fost multe intrebari din partea noastra si putine raspunsuri din partea lor.
Totusi am sintetizat cateva dintre raspunsurile domnului ministru, nu neaparat in ordinea importantei sau discutiei:
Legea Educatiei este in comisia de invatamant de la Senat la art 63. Ministerul este multumit de forma iesita de la Camera Deputatilor si de forma din comisie.
Reducerea cu 25% se aplica in opinia domniei sale de la data intrarii in vigoare a legii. adica pe iulie si august se reduce indemnizatia de cncediu cu 25%.
pana in 31 august o sa avem proiectul metodologia pentru acordarea gradatiei de merit asa cum spune metodologia.
Norma didactica nu se mareste desi sunt discutii pe aceasta tema, atat marirea cat si micsorarea. legal in perioada aceasta nu se poate modifica legea.
Cei care au luat peste 7 la concursul unic nu pot sa ocupe posturi titularizabile in alte judete pentru ca "nu modifica reguliele in timpul jocului". Se gandeste ca pentru anul viitor sa se modifice metodologia in acest sens.
Distinctiile Gh Lazar se acorda conform noii metodologii iar cei din 2009 vor fi in lista cu cei de anul acesta. Inspectoratele trebuie sa se ocupe de acest aspect.
Nu a reusit sa raspunda la legatura intre hotararea de guvern cu finantarea per elev si legea care reduce cu 25% salariile . Adica se reduce finantarea per elev cu 25%.
Se lucreaza la programele si planurile cadru care vor fi puse in dezbatere publica.
Etc.
Concluzia mea este aceea ca sirul proceselor o sa continue.
Iar haosul in ceea ce priveste salarizarea in invatamant va perpetua.

20 de comentarii:

  1. Iar v-ati dus fara consilier juridic. Ce bafta pe unii ca le stiu pe toate! Eu n-am reusit niciodata. O sa perseverez. Cred ca ma apuc de matematica.

    RăspundețiȘtergere
  2. nu se schimba regulile in timpul jocului??????

    dar modificarea metodologiei de organizare si a calendarului bacalaureatului 2010 s-a putut face fara probleme, ca nu era "in timpul jocului"?

    dar modificarea metodologiei de organizare si a calendarului concursului de titularizare 2010 (fara sa includa si posibilitatea titularizarii in alte judete a celor care aveau note peste 7), nu era oricum "in timpul jocului"???

    MAI ALES ca, se pare, nu au existat decat cate un singur centru de corectare pentru fiecare disciplina in parte, deci pana si conditia notarii uniforme era indeplinita!

    si pana la urma, v-a fost prezentata vreo forma / varianta pentru planurile cadru? nici nu mai are importanta daca norma (DEOCAMDATA, inteleg din ce ati postat dvs) nu se modifica, pentru ca daca se schimba planul cadru s-ar putea ca disciplina in sine sa dispara, si atunci nu mai are importanta cate ore ar fi avut de predat profesorul respectiv, oricum e somer.

    ceva mai concret in aceasta privinta?...

    RăspundețiȘtergere
  3. nu am mai multe detalii... oricum proiectul o sa fie facut public.
    si nu o sa se intample d eanul acesta din 1 septembrie

    RăspundețiȘtergere
  4. o clarificare suplimentara va rog... ati intrebat ministrul daca reducerea de 25% se aplica DE DOUA ORI? adica, o data prin reducerea salariilor din invatamant cu cate 25% pentru fiecare angajat, iar a doua oara prin reducerea costului standard per elev / finantarea per elev cu inca 25%?
    aceasta a fost intrebarea la care ministrul nu v-a dat raspuns?

    daca se reduc in ambele parti cate 25%, multe scoli vor fi pusa in situatia de a suspenda cursurile, indiferent cati elevi au - multe deja nu isi platesc profesorii pentru ca nu le-au ajuns banii alocati. cat pot accepta profesorii (si personalul nedidactic / auxiliar...)?

    sper ca cei care au cedat in momentul boicotarii probei de evaluare a competentelor digitale si declansarii grevei generale, sa ajunga sa se "bucure" ca au avut in grija interesul elevului, etc etc. probabil ca ei vor ramane in invatamant si cand vor ajunge sa aduca ei bani de acasa ca sa le fie permisa folosirea salilor de clasa...

    RăspundețiȘtergere
  5. D-le Liviu Pop, va rugam ,sa ne raspundeti, punctual, la problema ridicata de noi in 22-07-2010, referitor la discriminarea produsa prin aplicarea Ordinului 3235/09-02-2010. La nivel de organizatie judeteana am primit asigurari ca aceasta problema isi va afla rezolvarea, dar pana in prezent nu avem nici un semnal in acest sens;acest lucru este foarte dureros intrucat ne afecteaza atat remuneratia cat si statutul profesional. Avem toata increderea in dumneavoastra ca veti solutiona aceasta nemeritata inechitate.Va multumim si va rugam sa ne raspundeti.

    RăspundețiȘtergere
  6. Referitor la : Cei care au luat peste 7 la concursul unic nu pot sa ocupe posturi titularizabile in alte judete pentru ca "nu modifica reguliele in timpul jocului". Se gandeste ca pentru anul viitor sa se modifice metodologia in acest sens . La ce se gindeste Ministerul cind spune ca la anul se gindeste sa modifice metodologia atita timp cit Proiectul privind Legea Educatiei (care a trecut de Camera Deputatilor) prevede ca examenul de titularizare va disparea iar cei care au luat 7 la Titularizare in ultimii 3 ani anteriori intrarii in vigoare a legii vor fi titulari ai unitatii de invatamint daca au postul viabil.
    Citez: Noua Lege a Educatiei:
    Art. 235. – Cadrele didactice netitulare calificate care au participat la concursul
    naţional unic de titularizare în ultimii 3 ani, anteriori intr ării în vigoare a prezentei legi, care au
    obţinut cel puţin nota 7 şi au ocupat un post/catedră devin titulari ai şcolii respective dacă:
    a) se certifică viabilitatea postului/catedrei;
    b) consiliul de administraţie al şcolii respective este de acord.
    Nu se bat cap in cap cele 2 aspecte? Au de gind sa faca ceva clar? Sau dam degeaba in fiecare an examene de titularizare pentru posturi care nu mai exista sau ISJ-urile "au grija" sa nu le mai puna pe lista de titularizabile.....!!!???

    RăspundețiȘtergere
  7. Art. 52 – Probele scrise si orale din cadrul examenului pentru acordarea gradului
    didactic II, pe categorii de personal didactic, sunt următoarele:
    • un test de specialitate si metodica specialtăŃii;
    • probă orală de pedagogie.
    (1) Pentru profesori din învăŃământul de masă si învăŃământul special, antrenori si
    cadre didactice medicale cu studii superioare:
    a) disciplina de specialitate si didactica acesteia, scris;
    b) disciplina de specialitate si didactica acesteia, oral
    c) pedagogie si elemente de psihologie a educaŃiei, oral.

    Ati observat ca in metodologia de grad 2 o greseala de copy-paste a mai introdus un examen. un test de metodica si specialitate se transforma in examen scris+examen oral prin copy -paste de la definitivat. Cel care a redactat metodologia probabil a uitat sa stearga de la def o proba si a modificat doar pedagogia din scris in oral....
    De ce nu ne-au pus 10-20 de examene asa ca in sesiune pentru ca si capacitatea noastra de a MEMORA, CEEA CE NI SE CERE DE FAPT, creste proportional cu varsta,nu?

    RăspundețiȘtergere
  8. Felicitari pentru incercarea de a clarifica aceste aspecte cu cei din Minister, insa Dl. Emilian Avrămescu are dreptate. Pentru a contracara ,,opininia,, abuziva a MF si ME in ceea ce priveste indemnizatia de concediu, era mare nevoie de un jurist cu experienta!Juristul putea sa aduca argumentele solide prin care sa dovedeasca ilegalitatea neacordarii indemnizatiilor de concediu la timp, ne mai vorbind de taierea cu 25%.
    Daca Sindicatele nu sunt in stare sa-i convinga pe cei in cauza de faptul ca trebuie respectat CODUL MUNCII, atunci este nevoie de juristi la aceste intalniri!
    De ce asteptati din nou sa se aplice legea ca apoi sa fie dati in judecata, iar banii sa-i primim de Pastele Cailor, cum am primit si primele de vacanta....?
    Intreb din nou: in invatamant de ce nu se aplica Codul Muncii? Puteati deja sa-i dati in judecata pentru neacordarea indemnizatiei la timp. De ce nu s-a facut nimic pana acum in aceasta privinta?

    RăspundețiȘtergere
  9. Se pare ca uitam un aspect legat de ministerul nostru drag si anume ca se ghideaza dupa sloganul : " Cainii latra , ursul merge!!!" asa ca nimeni nu-i poate abate de la ceea ce au decis ca vor face.. nici sindicatul nici fasaitele noastre de actiuni intre ghilimele numite greve.....Putem sa ne vaitam cat dorim atata timp cat avem intre noi "colegi" care lucreaza la catedra doar " de dragul meseriei" fara a conta ce le intra pe card in ziua de salariu. Ma intreb oare cati dintre noi vor mai ramane in cativa ani la catedra????

    RăspundețiȘtergere
  10. Domnule Pop,
    orice aa-zisa dezbatere publica nu este decat un simulacru...parca vad ca nu se va tine cont de opiniile celor aflati in sistem, cum s-a procedat si la legea educatiei...
    hotararile vor fi luate dinainte...

    RăspundețiȘtergere
  11. Www.birouldeluatspaga.ro/forum/viewforum.php?f=4

    RăspundețiȘtergere
  12. Domnule Pop,pana la urma ce se va intampla cu titularizarea in anul 2011?Se stie ceva concret?cu salariile m-am lamurit...taie 25%

    RăspundețiȘtergere
  13. daca legea nu trece de Senat, titularizarea ramane ca anul acesta

    RăspundețiȘtergere
  14. Pentru o stampila ,pentru o neglijenta voita sau nevoita se amana atat de mult plata distinctiilor Gheorghe Lazar pe 2009 .Cand e vorba de drepturile dascalilor nici Ministerul si nici Sindicatul nu sunt de partea dascalilor ,de parca au uitat ca si dansii sunt dascali.

    RăspundețiȘtergere
  15. Nu am primit un raspuns de la dumneavoastra vizavi de memoriul pe care vi l-am trimis. Titularii, prin ordinul ministrului nr. 8940/1990,din judetul Teleorman nu se pot transfera din mediul rural in mediul urban!!!!
    Cei titularizati prin acelasi ordin in madiul urban nu au nicio problema.
    Astept un comentariu!
    Lenuta Goran- Turnu Magurele

    RăspundețiȘtergere
  16. @ eu cred ca sindicatul este si o sa fie de parte advs. Depinde cum priviti aceasta parte. acea stampila ne anuleaza orice sansa de castig in instanta. Acei colegi o sa fie inscrisi in listele din 2010
    @ In primul rand trebuia acel email trimis la FSLI Teleorman si apoi la FSLI. In al doilea rand nu imi aduc aminte de un asemenea email. rog reveniti, Multumesc,

    RăspundețiȘtergere
  17. Daca a fost semnat Ordinul de plata al distinctiilor si doar anexele nu au fost stampilate a fost atat de greu pentru actualul minister sa aduca respectivele anexe in legalitate la timp .Doamna Oana Badea spunea ca o sa avem prioritate in 2010 ...

    RăspundețiȘtergere
  18. Va rog frumos sa ma lamuriti in legatura cu urmatoarea problema:
    Am sustinut anul acesta examenul de titularizare la care am obtinut 8.55, nu am prins insa loc titularizabil.Desi aveam continuitate pe post,cerere completata, apaream pe listele de continuitate de la inspectorat nu mi s-a acordat continuitate, motivand ca in aplicatie la rubrica "propus pentru continuitate" era scris NU.De ce trebuie sa platesc eu pentru gresala altora?
    Mentionez ca este al treilea an in care dau examen, in fiecare an am obtinut medie de titularizare, dar degeaba, posturi insuficiente. Continuitatea este un drept al meu. Spuneti-mi ce pot sa mai fac in acest caz.

    RăspundețiȘtergere
  19. nu este normal sa platiti dvs
    luati de urgenta legatura cu liderul de sindicat judetean si cu inspectorul general

    RăspundețiȘtergere

Postări populare