13 iul. 2010

CEDO stabileşte că salariul este un drept de posesie. Autorităţile nu pot tăia abuziv salariile!

Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg a condamnat statul roman la 15 iunie 2010, in cauza “Muresan vs. Romania” pentru incalcarea dreptului la un proces echitabil intr-o speta de reducere nejustificata a salariului unui chirurg veterinar din Cluj. Judecatorii CEDO au conchis ca drepturile salariale reprezinta un drept de posesie, si ca fiecare cetatean are dreptul la un linistit beneficiu al posesiilor sale. Pe baza acestei hotarari, toti salariatii bugetari carora li se vor taia abuziv salariile de catre autoritati, pot obtine castig de cauza la instantele nationale. Circumstantele cazului arata ca Alexandru Muresan, fost chirurg veterinar la Directia Sanitar Veterinara (DSV) Cluj si director al diviziunii de control a alimentatiei, a fost victima unei restructurari ordonate de Ministerul Agriculturii. In 2001, ministerul a cerut DSV sa-si reorganizeze activitatea si sa desfiinteze un numar de posturi. Ca efect al deciziei de disponibilizare, Alexandru Muresan a fost debarcat din functia detinuta, prin decizie a DSV, oferindu-i-se un post inferior, iar salariul i-a fost redus de la 5,3 milioane lei vechi, la 2 milioane, pe motiv ca salariatul nu ar fi corespuns la capitolul evaluarii realizarilor profesionale. Muresan s-a adresat Tribunalului Cluj, care la 10 octombrie 2001 a desfiintat decizia DSV si a dispus ca reclamantul sa fie reincadrat pe functia anterior detinuta, iar salariul sa-i fie platit la valoarea initiala de 5,3 milioane lei vechi. In final, DSV s-a conformat doar partial hotararii judecatoresti, reincadrandu-l pe functia anterior detinuta si achitandu-i in parte diferenta salariala pe perioada destituirii. Din aprilie 2002, DSV a recidivat in atitudinea sicanatorie fata de angajat, prin faptul ca a decis sa-i plateasca un salariu de doar 3,8 milioane lei vechi. Alexandru Muresan s-a adresat din nou instantelor de judecata, si a castigat ca si prima data. Numai ca la capitolul punerii in executare a hotararii judecatoresti din 10 octombrie 2001, Tribunalul Cluj a suspendat executarea la 18 octombrie 2001, iar in octombrie 2002, prin hotarare definitiva, Curtea de Apel Cluj a luat act ca reclamantului i s-au platit in totalitate diferentele salariale cuvenite, desi acesta nu le primise decat partial. Din luna mai 2003, DVS a continuat seria sicanelor si a decis sa-i plateasca chirurgului doar 30% din idemnizatia cuvenita functiei sale de conducere. In octombrie 2004, Curtea de Apel Cluj i-a facut din nou dreptate, iar DSV a fost nevoita sa-l despagubeasca pe salariat.

CEDO califica dreptul salarial “o posesie”

Alexandru Muresan s-a adresat Curtii de la CEDO, aratand ca autoritatile au executat doar partial hotararea judecatoreasca din 2001, care a constatat ca i s-a redus fara drept salariul. Precum si faptul ca i s-a incalcat dreptul la un proces echitabil atunci cand o alta instanta de judecata a considerat ca i s-ar fi platit diferentele salariale cuvenite. Judecatorii europeni au stabilit ca hotararea judecatoreasca din 10 octombrie 2001, care a stabilit ca lui Muresan i s-au incalcat drepturile salariale reprezinta “o posesie” - cu alte cuvinte un fel de titlu de proprietate.

Continuarea articolului, precum si hotararea CEDO tradusa, le puteti citi aici:
http://www.ziuaveche.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=4351:razvan-savaliuc&catid=36:lumea-justitiei&Itemid=115



Mterialul AICI

11 comentarii:

  1. asa si ? domnule pop ne am saturat de abureli , unde- i concretul

    RăspundețiȘtergere
  2. Diana Stanciu13.07.2010, 19:35

    Cm se poate ca intr-un judet intreg doar in cateva scoli sa se dea concediul micsorat cu 25%. Celelalte scoli inclusiv ISJ si-au luat concediile intregi. Cand a fost intrebat liderul de sindicat ( Calarasi- FSLI) a spus ca sa dam si noi in judecata si poate primim diferentele. De ce nu a anuntat sa se faca la fel in toate scolile?

    RăspundețiȘtergere
  3. Dragi colegi,
    Noi nu ne vom pune in miscare decat atunci cand vom ramane,,din gol cu pielea''...
    Da, ii dam in judecata si?
    Eu ma judec cu un individ (de la care trebuia sa cumpar o casa) de 4 ani si....inca astept hotararea scrisa :,,irevocabil'' !
    Incapabilii de la conducere stiu ca avem de asteptat destul pana ni se va da dreptate, iar pt unii ar fi chiar prea tarziu.
    Eu am mai spus , tot pe-aici, ca trebuie sa ne revoltam in masa. De undeva trebuie sa inceapa.Hai Timisoara, da tonul ca doar de la voi a pornit prima Revolutie! Trebuie sa fie un,,Capul lui Motoc vrem!''. In rest, sanatate tuturor.
    gabriela_19652002

    RăspundețiȘtergere
  4. D-le Pop, ce ne spuneti despre: Ordonanţa de Urgenbţă nr. 45 din 19 mai 2010, Publicată în Monitorul Oficial cu numărul 337 din data de 20 mai 2010?

    RăspundețiȘtergere
  5. nu prea are legatura acea speta cu situatia bugetarilor..sincer

    RăspundețiȘtergere
  6. BRAVO!
    Adica mai oameni buni! Fiti voi sindicalistii lu' peste prajit, dati voi bani aici la noi ca trebuie, noi liderii ne facem case si averi nejustificate valoric dintr-un salariu de bugetar, dar voi mars la CEDO si cere-ti-va dreptatea ca la noi nu se poate, iar noi nu putem ca lideri sa facem mai nimic. BRAVOOO!!!! Ce spuneti mai romani de atitudinea asta???? Oare nu ei sunt cei ce trebuie sa ne apere drepturile???? Oare nu ei sunt cei ce strang banii nostri pe care-i dam din toata saracia ???? Oare nu acesti lideri trebuie sa faca tot posibilul sa ne scoata din acest infern in care ne afundam pe zi ce trece????? BRAVO DOMNULE LIVIU DE ACEST EXEMPLU!!! Ne vom vinde casele noastre, ale rudelor apropiate ca sa va scultam. CAT DE TREPANATI SI DE IMBECILI NE CREZI ?????????????????????

    RăspundețiȘtergere
  7. Pt anonimul de la 20.38 - ai perfecta dreptate. Eu unul voi iesi din sindicat la toamna si odata cu mine multi colegi din scoala. Sefii de sindicat ar fi dat dovada de bun simt daca reduceau cotizatia la 0,25 % in aceste conditii foarte grele...daca tot am pierdut bani din salar de mai multe ori in ultimul an. Dar ei ne invita sa petrecem concediul la vilele lor de la munte: de unde bani fratilor? suntem profesori domnilor, nu afaceristi...

    RăspundețiȘtergere
  8. @Anonim 13.07.2010, 17:25 SI MULTE. E DE MERS TOT CU PROCESE SI PROCESE...CA ALTA PUTERE NU MAI AVEM IN ACEST MOMENT. NICI MACAR PUTEREA STARZII. PENTRU CA PUTEREA ARGUMENTULUI NU CONTEAZA PENTRU GUVERNANTI
    @ Diana Stanciu in marea majoritate a judetilor se intampla ceea ce este si la dvs. Cei care interpreteaza legea sunt de vina. Ramane din nou in grija sindicatelor sustinerea in instanta a celor care au acordat integral si unde cu siguranta Camera de Conturi o sa faca controale. Iar pentru cei care au diminuat sa ne judecam sa recastigam. Asta pentru ca avem directori si „directori” chiar si contabile si „contabili”
    @ Anonim 14.07.2010, 08:03 in judecata actionam doar pentru a regla anumite drepturi salariale. Dar e din ce in ce mai greu. Legislatia ne avantajeaza doar in instanta. Ideal ar fi sa fie si in practica.
    @Anonim 14.07.2010, 18:Nu am ce sa spun decat ca este o noua amanare.
    @Vio M spuneade ce?
    @ 14.07.2010, 20:38 Anonim toate actiunile in instanta sunt gratuit asistate de sindicatele afiliate. Problema e doar la sincronizare. Uneori lideri cer sprijin membrilor. Sustinerea este mai mult sau mai putin.spunea...
    @ sergiu e decizia dumneavoastra si o respect. Insa puneti in balanta toate avantajele si dezavantajele. In rest numai de bine

    RăspundețiȘtergere
  9. Adevarul e ca, de acolo, de sus, va doare fix in spate de noi, dar aveti tupeul sa afirmati ca va spetiti pentru noi.
    Nici un control nu va inlatura lipitoarea mafiei adanc infipta in existenta noastra si cred ca singura solutie e sa sarim la gatul vostru, HOTI NEMERNICI!!!

    RăspundețiȘtergere
  10. Crucea lui Dzeu27.07.2010, 02:43

    Stimabile,domn Pop,

    Va propun efectuarea unui referendum natzional pentru abrogarea legii,privind taierea salariilor bugetarilor,si restituirea diferentzelor,deoarece aceasta operatziune va dura,daca ne lasam,iar si iar pacalitzi.Vom gasi sustzinatori din partidele politice,de a adopta o hotarare in parlament,la revenirea din vacantza,a membrilor alesi.In paralel o acctziune trebuie inceputa si la Cedo,pe aceeasi tema,si mai ales ca acel domn,doctor a avut castig de cauza.Nu vreau sa va intimidez,dar situatzia bugetarilor,devine din ce in ce mai grava,inca de la inghetzarea salariilor,si desi majoritatea au studii superioare,fiiind in imposibilitatea de a mentzine cosul zilnic,intretzinere familii,copii,medicamente,facturi,chirii..etc,NE VOM PIERDE RATZIUNEA si apelam inevitabil la mijloacele de om primitiv,si flamand,iar urmarile tragice!! O populatzie saracita si dusa la limita disperarii,se va razbuna,pe oricine si oricum..Evenimentele, Istorice,de gen sunt covarsitoare si o vor dovedi!!Inclusiv DV,ar trebui sa va ganditzi,ca exista marea posibilitate de a fi victima...In alta ordine de idei,daca nu se mai face nimic pt noi amaratzii,vom cere iesirea din categoria membrilor sindicali,si ne vom afilia la orice personaj,politic sau lider,care ne va restaura drepturile,iar sumele din cotizatzii se vor pierde..inclusiv "privilegiile" sefilor de sindicat!
    +Am rugamintea ca macar acum,sa nu ne mai mintzitzi cu nerusinare despre realizarile dv,si efectiv sa va meritatzi functzia,banii,si traiul bun ca lider sindical!!
    Legea Funeriu,ca exemplu desfiintzeaza si distruge invatzamantul..Ordonantza Boc,goleste primariile,institutziile de cultura,altzi si altzi concediatzi,amaratzi,decimatzi,si sute de mii de oameni,deja deznadajduitzi, sunt pe drumuri..In schimb,cei de sus,din scaune plusate, se misca,doar "la pacaleala", de la un post la altul...UNDE SE VA AJUNGE?SI Dv doar cu promisiuni,nimic concret,pana acum!Indoiala este enorma,ca si dv,ne vindetzi la bucata si profitatzi pe cat se poate!!
    TREBUIE FACUT CEVA IMEDIAT!!

    Desteptarea domnule Marian!!

    Dovedeste ca itzi meritzi salariul si integritatea!!

    RăspundețiȘtergere
  11. Desteptarea trebuie sa existe in fiecare dintre noi. Iar daca incepand cu 31 mai eram mai hotarati lucrurile erau altele azi.
    In acest moment juristii FSLI lucreaza la modelul de chemare in judecata ptr reducerile cu 25% pe periaoda concediilor. O sa studiez si eu care este modalitatea referendumului pentru abrogarea legii. Nu cred ca am promis vreodata si nu cred ca am obtinut doar "nimic"....
    In rest numai de bine

    RăspundețiȘtergere

Postări populare