18 mar. 2010

Proiectul Legii Educatiei Nationale

Proiectul Legii Educatiei Nationale
il postez aici pentru a incerca o dezbatere de care nu sunt convins ca o sa fie una reala.
Din punt de vedere a timpului si a finantarii din spatele acestei legi sunt sceptic.
Problemele pe care le ridica alplicare acestui proiect o sa le fac in curand publice pentru ca vreau sa citesc toate articolele de cateva ori pentru a reusi sa exprim un punct de vedere documentat.
La o prima citire as putea spune ca sunt cateva probleme:
- Conducerea unitatii de invatamant atunci cand postul devine vacant de catre presedintele Consiliului de Administratie, care poate sa fie angajat si in alta parte (si nu poate sa fie cadru didactic)
- Titularizarea este intepretabila si greu aplicabila
3. Admiterea la liceu nu are nimic in comun cu orienatrea scolara a elevului, contand numai notele nici decum inclinatiile acestuia. Adica 10 ani de orientare si fise personale care nu ii folosesc la nimic. Nu mai vorbesc ca el la finalul clasei a 9 ar trebui sa benficieye de un nivel de calificare(cel mai mic posibil) pentru a putea intra pe piata muncii. Asta deoarece are 16 ani.
4. Finantarea per elev nu ar trebui sa se suprapuna cu numarul minim de elevi in clasa. Ar trebui specificat doar numarul maxim in clasa. Este o aberatie sa impui nr minim atata timp cat baniis e acorda pe copil/prescolar.
5. Finanatarea per elev egala in mediu privat si de stat o sa creeze unele mici probleme legate de calitate, pe care nu vreau sa le comentez deocamdata.

Pe langa acestea sunt si toate aceelea postate de dvs in comentarii pentru care va multumesc.
ACEASTA POSTARE O SA FIE IN PERMANENTA ACTUALIZARE

67 de comentarii:

  1. Domnule Pop,
    totul este lipsit de un fundament bazat pe realitate in acest asa-zis Proiect.........
    La greva, pana se mai poate!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Lipseste ceva din Art. 219
    (3) Absolventilor liceelor pedagogice, ai scolilor postliceale pedagogice sau ai colegiilor universitare de institutori încadrati în învatamântul prescolar si primar, care pâna la intrarea în vigoare a prezentei legi au absolvit ciclul de ????? , li se considera îndeplinita conditia pentru
    ocuparea functiilor didactice de profesor pentru învatamântul prescolar, respectiv profesor pentru învatamântul primar.

    RăspundețiȘtergere
  3. Domnule Pop,

    Totul din acest ,,Proiect" nu are un fundament real....
    LA GREVA, PANA MAI ESTE TIMP!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Cat timp va sta in dezbatere publica?

    RăspundețiȘtergere
  5. ce sa intelegem ca daca avem liceu, postliceala sau colegiu vom fi obligati sa facem facultatea si master in cel mult 10 ani? asta e prea de tot... sa mi se impuna sa devin profesor? dar poate eu prefer sa raman institutor pentru ca nu am nici varsta si nici banii necesari sa merg la facultate

    RăspundețiȘtergere
  6. nu inteleg exact care va fi statutul actualilor institutori cu studii superioare, altele decat cele in profil pedagogic???????? saafcem facultate si master altele decat cele pe care le avem? astia nu mai stiu cum sa ne goneasca din sistem ca alte cuvinte nu pot folosi. am facultate de jurnalism si master pe comunicare, facute la zi. sa fac altele? doar de dragul de a da bani statului?

    RăspundețiȘtergere
  7. ca facultatea mea nu este in profil pedagogic hai am acceptat...ca modulul nu ma ajuta...iar am inteles...ca masterul nu se incadreaza ca specializare mai greu, dar am acceptat dar ca sa afc alte studii doar dedragul de a ma plimba prin facultati nu mai inteleg

    RăspundețiȘtergere
  8. cese intampal cu cei care deja sunt titulari in sistem dar nu au sustinut definitivatul? care este ideea stagiaturii de un an? se aplica si la noi/mine?

    RăspundețiȘtergere
  9. Dle pop, definitia "idealului" este demna de "scanteia". Asta e "proiect de lege"?

    RăspundețiȘtergere
  10. nu va alarmati dnelor cititi cu atentieAbsolvenţii liceelor pedagogice sau ai şcolilor postliceale pedagogice sau ai colegiilor universitare de institutori încadraţi în învăţământul preşcolar şi primar, care până la intrarea în vigoare a prezentei legi au absolvit ciclul de licentă li se consideră îndeplinită condiţia pentru ocuparea funcţiilor didactice de profesor pentru învăţământul preşcolar, respectiv profesor pentru învăţământul primar. deci nu mai apare sintagma de licenta in profilul postului:) o veste buna as zice eu. sper sa nu se razgandeasca:) de aici asa rezulta. nu dnule pop?

    RăspundețiȘtergere
  11. Absolvenţii liceelor pedagogice sau ai şcolilor postliceale pedagogice sau ai colegiilor universitare de institutori încadraţi în învăţământul preşcolar şi primar, care până la intrarea în vigoare a prezentei legi au absolvit ciclul de licentă li se consideră îndeplinită condiţia pentru ocuparea funcţiilor didactice de profesor pentru învăţământul preşcolar, respectiv profesor pentru învăţământul primar. deci cei care au alte facultati decat cele in profil sunt salvati?:) ... eu asta inteleg de aici. dnule pop ce spuneti?

    RăspundețiȘtergere
  12. Domnule presedinte cum se poate sa nu fie introdusa in noua lege functia de administrator patrimoniu atita timp cit in vechea lege ea exista si ce inteprindeti pentru acest lucru.Astept un raspuns

    RăspundețiȘtergere
  13. Completare: administrator patrimoniu ca si pesonal didactic auxiliar -fiindca nu apare in noua lege.Ce se intimpla veti inteprinde ceva pentru a aparea stipulat acest fapt.

    RăspundețiȘtergere
  14. art 129 pct 3 necesita introducerea sintagmei "de licenta" corect? mi se pare normal ca si cei care am facut facultati inainte de '89 sa avem o sansa, chiar daca facultatea nu este in profilul postului. dnule pop dati-ne o lamurire!!!! eu una asa inteleg avand in vedere ca la completarea studiilor in maxim 10 ani nu apar si institutorii cu studii superioare in alte domenii decat cele din anexa. deci?

    RăspundețiȘtergere
  15. Nu se poate sa dispara INVATATORUL !!!!!!!!!
    Sunt multi invatatori si educatori in rural (peste 40 de ani !!!)care nu au avut posibilitatea de a face o facultate din mai multe motive: distanta foarte mare fata de centrul universitar, taxele mari impuse de dobitocii de universitari care nu se mai satura de supt "sangele" invatatorului si educatorului!!! Vedeti cata discriminare este acum la incadrare ! Nu se mai stie care e invatator, profesor, institutor !!! Avem familie, copii de intretinut in scoli si facultati !!! Salariul actual NU NE PERMITE sa facem o facultate in urmatorii 10 ani !!! Ne trebuie bani de TAXE, TRANSPORT, CAZARE, HAINE, MANCARE ... SA TRAIM CAT DE CAT DECENT !!!
    Mare do...oc acest ministru ! Habar nu are de realitatile zonei rurale !
    ELIMINATI din lege obligativitatea de a face o facultate in urmatorii 10 ani ! Lasati invatatorul acolo unde ii este locul !!!

    RăspundețiȘtergere
  16. Cand se convoaca intalnirea consilierilor juridici plus celelalte departamente specailizate pentru formularea de amendamente la lege?

    RăspundețiȘtergere
  17. DOUA ARTICOLE DIN LEGEA EDUCATIEI SUNT IN CONTRADICTIE DETERMINAND ASTFEL DISCRIMINARE!!!!

    Art. 218
    (2) Cadrele didactice care ocupă funcţii de educatori/educatoare, institutori/institutoare, învăţători/învăţătoare, maistru-instructor, antrenor în baza finalizării studiilor medii pedagogice/postliceale sau a colegiilor universitare de institutori, au obligaţia ca în termen de cel mult 10 ani de la promulgarea prezentei legi să finalizeze studii universitare în profilul postului.

    si
    Art. 134
    (4) Învătământul universitar de scurtă durată, realizat prin colegiul cu durata de 3 ani, poate fi echivalat de către Ministerul Educatiei, Cercetării, Tineretului si Sportului, printr/o metodologie specifică, pe baza ECTS, cu ciclul 1 de tip Bologna, care corespunde licentei universitare.

    Consider ca absolventii de colegiu universitar de institutor cu specializarea oricare ar fi ea institutor - inv . primar / prescolar, institutor - lb engleza, inst - - desen s.a.m.d. sa le fie recunoscuta diploma de absolvire ( CU CICLUL I BOLOGNA) PRIN PREZENTA LEGE ASA CUM ESTE STIPULAT LA ARTICOLUL 134.

    Mi se pare inuman, nefiresc si discriminatoriu ca oricarui absolvent de colegiu sa ii fie recunoscute studiile cu ciclul I Bologna conform Art 134 aliniatul (4), dar celor cu colegiu de institutori NU....
    Cata specializare ii mai trebuie oare unui absolvent de Lic Pedagogic - 5 ani si absolvent de Colegiu (3) ani care a studiat ..sa luam spre exem doar materia din colegiu EXACT ACELEASI DISCIPLINE ca la PIPP. .....chiar mai trebuie anul de completare pt a fi in functia didactica de profesor?
    DORESC ECHIVALAREA DIPLOMEI DE ABSOLVIRE A COLEGIULUI UNIV. DE INSTITUTORI CU CEA DE LICENTA BOLOGNIA I conform prezentei legi si in baza art 134 (4)

    RăspundețiȘtergere
  18. O altă problemă care trebuie lămurită.
    art 139 stabileşte că masteratele pot fi:
    - masterate profesionale
    - masterate de cercetare
    însă, la art. 218 se vorbeşte despre o a treia categorie:
    - masteratul didactic

    nu se pot hotari ???? cate masterate ne trebuie in invatamant?

    RăspundețiȘtergere
  19. si o alta problema statutul celor care au absolvit liceul pedagogic si o alta facultate decat cele in profilul postului, pentru ca articolul este incomplet

    RăspundețiȘtergere
  20. dar cum ramane cu clasa pregatitoare care sa inteleg este preluata de profesorii pt invatamnt primar iar cei din prescolar ce fac? va dati seama cate posturi vor disparea? astia sunt nebuni

    RăspundețiȘtergere
  21. dar cu transferul?vedeti ceva despre asta in noua lege?eu nu

    RăspundețiȘtergere
  22. toate aceste probleme enuntate mai sus trebuie sintetizate si prezentate ca amendamente. sunt educatoare, iar la anul voi avea grupa pregatitoare. daca acesti copii merg la primar ce se intampla cu postul meu?

    RăspundețiȘtergere
  23. dar nu poate lasa clasa pregatitoare educatoarelor si asa se rezolva problema? ca majoritatea avem dubla specializare. iar cele care nu avem ne specializam in regim de urgenta si pe primar prin facultatea asta PIPP nu?

    RăspundețiȘtergere
  24. Dupa cate vad, ne lasa in seama directorilor scolilor. Toate ar fi bune si frumoase, dar va dati seama ce coruptie se va intinde in scoli pentru cine si ce post sa ia sau cine sa fie concediat sau nu??? Ca doar traim in Romania... si se merge cu plasa sau cardul, nu!!?? Asa ca, sa ne rugam toti sa ajungem cat mai repede directori, ca sa facem si sa desfacem pribn scoala. Cu alte cuvinte, daca ai facut vreun comentariu care nu va placea Directiunii- ai zburat de acolo! Frumos, ce sa zic! Sa le multumim celor din MECTS, doamnelor Vergu sau Badea!!Cand o sa ramanem fara posturi, poate ne angajeaza ele la Guvern.Proteste ca nu se mai poate!! Sa plece Funeriu cu tot cu legea lui!

    RăspundețiȘtergere
  25. Din ce am citit eu, nu mai există transfer.
    Ce ne facem dacă dintr-un motiv sau altul va trebui să ne schimbăm domiciliul în alt judeţ ?
    Cum e posibil sa se desfasoare concursul pe post în şcoală ? Ăştia cunosc care e realitatea în şcoli ? Nu s-au făcut destule aranjamente în judeţele pilot şi la concursul de anul trecut ?

    RăspundețiȘtergere
  26. Stimate domnule Pop,
    ÎN CA CONFORM ART.82 NU VOR MAI FI SI OBSERVATORI LIDERII DE SINDICAT ? Au eliminat cu totul persoanele care mai reuseau sa -i determine sa respecte cat de cat legea.

    Art.82 (1) Unitatile de învatamânt preuniversitar sunt conduse de consiliile de administratie si
    de directori, ajutati, dupa caz, de directori adjuncti. În exercitarea atributiilor ce le revin,
    consiliile de administratie si directorii conlucreaza cu consiliul profesoral si cu comitetul de
    parinti.
    (2) Consiliul de Administratie (CA) este organul suprem de conducere a unitatii de
    învatamânt si este format din 1/3 membri cadre didactice alese de catre personalul didactic al
    scolii si 1/3 reprezentanti ai parintilor si 1/3 reprezentanti ai consiliului local, desemnati de
    catre acestia si care nu pot fi cadre didactice în unitatea scolara respectiva.

    RăspundețiȘtergere
  27. 1. Pe vremea scolilor reprezentative eu nu am reusit nici sa imi depun dosarul de concurs. Au depus dosarul cei care au reusit intr-un fel sau altul sa afle continutul dosarului si perioada de depunere, iar de luat postul, l-a luat cine trebuia.
    2. Prin vointa suverana a unei persoane influente din CA, in aceasta toamna am fost trimisa sa predau la o structurA unde nu se putea face naveta. Motivul "temeinic" a fost ca eu fusesem detasata pana atunci (si mentionez ca detasarile erau pe baza de concurs cu probe scrise, si nu pe dosar). Spre deosebire de persoana care a fost preferata pentru scoala de centru, eu am un masterat in management educational, pot fi metodist, am avut rezultate remarcabile cu elevii (premii si mentiuni la concursuri scolare), am activat in calitate de evaluator la mai multe concursuri, am articole si carti publicate... A trebuit sa imi iau concediu de studii ca sa nu fiu nevoita sa ma caciulesc in sesiunile celei de-a doua facultati. Legea imi transmite mesajul ca este posibil sa mi se ai intample asa ceva si in viitor. Simt ca nu-mi mai incap in piele de "bucurie".
    3. DISPARE TRANSFERUL/PRETRANSFERUL? Deci nu sunt scosi din schema numai suplinitorii, ci si titularii care au pretentia din diverse motive sa isi schimbe locul de munca.
    4. DISPARE DETASAREA? Adica eu nu voi mai putea niciodata sa ma detasez (prin concurs cu probe scrise, ca si pana acum)? Adica nu voi mai putea niciodata sa am bucuria de a lucra mai aproape de casa mea si de familia mea? Parca ar fi o actiune de inrobire, de legare de glie. Sunt capabila de performante, dar sunt tinuta acolo unde nu le pot atinge?
    5. Examenul de titularizare se tine IN UNITATEA SCOLARA? Cine face subiectele? Primarul? Cine le corecteaza? Directorul? Si cine ia postul ? Cine trebuie?
    6. Examen de competente digitale pentru admiterea la liceu? Informatica nu este disciplina obligatorie la gimnaziu. Ce fac copiii care nu au avut CDS informatica?

    RăspundețiȘtergere
  28. DE CAND NU SE RESPECTA LEGI IN ROMANIA? DE CAND SE FAC PESTE 80% IMPORTURI PENTRU PRODUSE DIVERSE IN ROMANIA?? DE CAND SE PRECONIZEAZA FARA RETINERE CA VOM AVEA SOARTA GRECIEI???? DE CE NU SE DORESTE ECHILIBRAREA SI RELANSAREA ECONOMIEI NATIONALE?????DE CAND ANORMALITATEA A LUAT LOC NORMALITATII IN ROMANIA????DE CAND SE BATE JOC PE FATA DE PROFESORI, PENSIONARI, SANATATE SI BUGETARI IN ROMANIA??? PAI CAM DE CAND PESTE 5 MILIOANE DE IMBECILI L-AU REALES LA AL 2-LEA CONGRES PE ALT IMBECIL BESESCU.PAI CAM DE ATUNCI.MAI ERA EA O SANSA DE A RELANSA CEVA POZITIV IN ACEASTA TARA, DAR SANSA S-A CAM DUS.IMBECILII AU BAGAT TARA IN FALIMENT, DOAR PENTRU CA A HAHALIT ALA PE SCENELE TARII IN CAMPANIE ELECTORALA SI A AVUT IN FATA DOAR TREPANATI SI CRETINI CARE AU PUS BOTUL LA VREJELILE LUI.NU AU NIMIC ASTIA IN CAP DECAT DOAR SA SE CAPATUIASCA EI SI TOATA CAMARILA LOR DE CLASA POLITICA PE VIATA, ASTFEL INCAT SA O POATA DUCE BINE 3-4 GENERATII DE ACUM INCOLO PESTE HOTARE DACA SE POATE.(SI SE VA PUTEA SIGUR).ASTA E ADEVARUL PUR CURAT.LA CE VA MAI MIRATI VOI AICI PE FORUM CA E ANORMALA UNA-ALTA......E VAX ALBINA! SA TRAITI BINE! DACA PUTETI!ASTA E ECONOMIA EXISTENTIALA PROPUSA DE BASESCU, BOC, BERCEANU, VIDEANU, UDREA SI TOTI CEI CU NEGRE NUME IN ISTORIA ROMANIEI!!!!!DE-AR DA DOMNUL SA SE DISTRUGA TOT IN JURUL NOSTRU SI SA FALIMENTEZE TOTAL ROMANIA, CA SA-SI DEA SEAMA IDIOTII CE-AU VOTAT BASESCU A DOUA OARA CA AU FACUT GAFA VIETII LOR.GREVELE NU VOR AVEA NICIUN REZULTAT, CEI DE SUS VOR APLICA POLITICA CARDASIEI, A TRADARII, A NEPASARII, A INDIFERENTEI, A IPOCRIZIEI, A AROGANTEI, A DATULUI CU MOPUL, A CROSETATULUI LA TELEVIZOR, A MINCIUNII, ETC.VOR APLICA TOATE ACESTE MIZERII PENTRU CA SCOPURILE LOR SA FIE ATINSE.SINDICATELE NU VOR FACE DECAT SA DEA SPERANTE DE MAI BINE OAMENILOR AMARATI SI DE CARE SE BATE ZILNIC JOC IN ACEASTA TARA, NEAVAND PUTEREA DE REACTIE PENTRU A SCHIMBA CEVA CONCRET.

    RăspundețiȘtergere
  29. DE CAND SE BATE JOC ASA DE TARE DE NOI? DE CAND VIN TOTI IN HOARDE COTROPITOARE SI SCHIMBA FIRESCUL IN ACEASTA TARA???
    TREBUIE SA AVEM PUTEREA SI CURAJUL DE A REACTIONA DUR DE DATA ACEASTA SILINDU-I PE ASTIA SA PLECE SI SA NE LASE IN PACE CU VIATA NOASTRA AMARATA SI SARACA.CE VA DORITI??? SA INTRE TARA-N FALIMENT??? SA PLECAM CU TOTII DE PE ACESTE MELEAGURI? SA-I LASAM PE ASTIA SA NE FURE SI HAINELE DE PE NOI????NU SE VEDE CLAR CA SUNT PUSI PE DISTRUGERE SI CAPATUIRE? CATE DOVEZI MAI VRETI? SAU CE ATI DORI SA SE INTAMPLE CA SA REACTIONATI DEFINITIV SI DUR????? IESITI DIN STAREA DE SLUGARNICIE SI CONTEMPLARE A STARII IMPUSE DE NISTE GOLANI POLITICI.VOR DISTRUGE IN 5 ANI TARA CU APORTUL CELOR PESTE 5 MILIOANE DE ROMANI IMBECILI CARE L-AU VOAT PE BASESCU SI CARE A INSTAURAT DEJA DICTATURA IN TARA.ANII '80 EU ZIC CA AU TRECUT. TREBUIE SA ATACAM DIN TOATE PARTILE, DEOARECE ACUM NE APARA O EUROPA UNITA CE PROTEJEAZA VALORILE SI DEMOCRATIA TOTUSI.NU POT VAGABONZII ASTIA SA MONOPOLIZEZE O TARA A SA CUM LI SE NAZARE DUPA O BETIE CRUNTA.NU POT DISTRUGE TOT SI NOI SA FIM DOAR PRIVITORI UMILI SI SLUGARNICI(UNII)OMORAND DESTINELE GENERATIILOR CE VOR URMA.NU SE POATE! IESITI SI AMENDATI TOT CE MISCA SI VINE DE LA ACEST GUVERN LIPSIT DE LOGICA SI DE REALISM, COTROPITOR SI INUMAN. GREVA GENERALA NEDETERMINATA !!!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  30. NOUA LEGE A EDUCATIEI VA TAIA IN CARNE VIE! DE CE? ART. 1 ALIN. (2) din ANEXA 3 la ORDINUL MECT Nr. 5418/2005 care impune LIMITA DE VIABILITATE (400 PRESCOLARI), ameninta existenta Cabinetelor de Asistenta Psihopedagogică arondate in GRADINITE incepand chiar cu ANUL SCOLAR 2010/2011 din cauza ART. 5 PCT. (2), ART. 22 PCT. 1(a) + 1(b) din noul proiect finalizat pentru LEGEA EDUCATIEI ce prevede trecerea GRUPEI PREGATITOARE la INVATAMANTUL PRIMAR unde capata un nou statut CLASA PREGATITOARE (ANUL SCOLAR 2010/2011).

    Si in cazul LICEELOR hemoragia de personal in ce priveste CABINETELE DE ASISTENTA PSIHOPEDAGOGICA e la fel de alarmanta ... ca si-n GRADINITE.

    Aceasta ar putea insemna o noua si tragica degajare a multor resurse umane * (psihologi, sociologi, psihopedagogi) de pe statele de functiuni ale CENTRELOR DE RESURSE SI ASISTENTA EDUCATIONALA?

    Daca NU se va revizui FAVORABIL ORDINUL MECT 5418/2005 atunci totul se reduce doar la o chestiune de timp ...

    ALEXANDRU CHIHAI, Expert ``Psihologie Comunitara``, CJRAE - MEHEDINTI

    RăspundețiȘtergere
  31. Literele de tipar in limbaj internet= tipat la interlocutor/cititor...

    Va rog,oameni buni, nu mai tipati pe aici!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  32. Mie mi se pare o lege foarte buna! Sa fie aplicata de la toamna!

    RăspundețiȘtergere
  33. ... suntem o adunatura de tampiti daca vom accepte ca sa se desfiinteze titularizarile caci atunci vor ramane numai ,,prietenii de familie", ,,cele care dau din codita la director, primar si CA". Nu se va mai tine cont de competenta cadrului didactic respectiv in fata ,, celor din familie"

    RăspundețiȘtergere
  34. Am 30 de ani vechime in invatamant. Cum voi putea sa urmez cursurile la zi ale unei Universitati si in acelasi timp sa lucrez? Domnilor lideri de sindicat militati pentru ca si invatatorii care au facut apostolat si au invatat sute de copii sa fie lasati sa invete copiii si nu-i mai sresati. Unde sunt drepturile invatatorilor cu gradul I?

    RăspundețiȘtergere
  35. ca si celelalte schimbari in invatamant si aceasta lege cauta doar sa carpeasca luand eventual modele din afara, dar pastrand doar forma, continutul ramanand acelasi traditional . Am citit inceputul acestei legi sperand sa gasesc la motive si/sau principii SCOPUL FINAL al educatiei, dar n-am gasit decat acelesi formulari de lemn care cuprind doar vorbe fara sa se bazeze pe posibilitati de punere in paractica, prin reale schimbari a legislatiei, institutiilor, structurilor, ..... astfel incat scopul educatiei sa NU mai fie doar subordonarea ca CULTIVAREA GANDIRII

    RăspundețiȘtergere
  36. Ce se va intampla cu cei care vor avea examen de licenta in aceasta vara? Poate vor fi licentiati la o zi dupa intrarea in vigoare a art. 219 alin. (3)! Norocul celor licentiati anul trecut!
    Chiar asa sa fie?

    RăspundețiȘtergere
  37. Mie mi se pare logic, corect si de bun simt ca toti absolventii cu Bologna I sa fie incadrati la acest nivel, indiferent ce scoli anterioare -colegii, licee pedagogice etc.- au facut.
    Si mai am o propunere: cei care au absolvit mai multe facultati in profil pedagogic, masterate, colegiu si facultate s.a. sa fie recompensati printr-o salarizare diferentiata.CHARME

    RăspundețiȘtergere
  38. Bologna I e Bologna I si atat. Altfel, domnule Pop, asa cum se tine cont la salarizare de invatatorii care au absolvit Liceu Pedagogic, colegiu de 2 ani (la distanta) si un an de continuare de studii, sau de invatatorii care au absolvit Liceu Pedagogic si facultate in profil pedagogic, de ce nu s-ar tine cont si de profesorii care au mai multe facultati in profil pedagogic, masterate si chiar doctorate? Mi se pare absolut firesc sa se intample asa.Tot eu, CHARME

    RăspundețiȘtergere
  39. A fost un lucru sublim ca s-au scos salariile de merit si cei 2% - mereu existau abonati la asta. Dar se pare ca acum intreaga forta a manipulatorilor a fost canalizata in directia Ministerului. Solutia nu este aceea de a le da ce cer, ci de a face o grila simpla, in care fiecare sa se poata recunoaste.
    Iar inspectoratele acestea cand se mai imputineaza? Mai mereu trebuie sa stai pe la usi, sa faci hartii inutile, sa suporti aroganta unora care ocupa scaune prin pile si relatii. Doamne, si cate scaune nu sunt ocupate in acest mod! Un inspector isi dovedeste eficienta nu cand sta pe scaun si iti raspunde zeflemitor, ci cand sta la catedra si te ajuta sa devii profesor prin indrumari practice si prin sfaturi demne de urmat.
    Stiu ca a fi profesor e o meserie, si inca una nobila, dar a fi din suita inspectorului ce inseamna? Insotitor, omul cu valiza, omul cu hartia sau ce?

    RăspundețiȘtergere
  40. "Ştiu că salariile profesorilor nu sunt unele grozave dar să nu mai spunem că profesorii mor de foame. Aţi văzut dumneavoastră vreun profesor sau vreun funcţionar al statului să moară de foame din cauza salariului? Eu nu cunosc."
    Liviu, nu-i cere niciun lider de sindicat demisia acestui domn Funeriu? Macar poate cineva sa-i explice faptul ca salariile majoritatii profesorilor sunt la limita subzistentei?

    RăspundețiȘtergere
  41. Ce fac la 45 de ani cu 3 copii? Char daca vreau sa ma specializez in alt domeniu o fac de geaba pentru ca atunci cand termin studiile sunt in afara sistemului! Dispare notiunea de restrangere de activitate solutionata!NU sunt deacord cu trecerea clasei a IX-a la gimnaziu!

    RăspundețiȘtergere
  42. De ce sa-i explice daca nu-l intereseaza?
    De ce nu intelegem ca, orice am zice, latram in van? Nu-i pasa nimanui, asa ca vom accepta idioteste tot ce se va intampla.
    Daca ati fost in stare sa-l alegeti pe acest nenorocit care-a transformat tara in carciuma, basinescu, acceptati-va soarta de a fi cadavre didactice, cum ni se spune de ani de zile.
    Si mai semnati-va, lasilor!
    De cine va e frica, in afara de Dumnezeu?

    RăspundețiȘtergere
  43. Invatamântul primar care cuprinde clasa pregatitoare??????? asta cred ca nu are ce sa caute in proiectul de lege . Se pierd sute de posturi de educatoare .

    Programul „Scoala dupa scoala”- asta ce gaselnita mai e si cine finanteaza acest program ? Ca de la STATUL POATE FINANTA si pana la STATUL VA FINANTA e cale LUUUUUUUNGAAAAA. In mod special pentru cei din mediul rural sau micile orase

    Personalitate juridica cu minimum 150 de prescolari.Si atunci de ce gradinita noastra care are numarul minim isi pierde din toamna personalitatea juridica si trece in subordinea unei scoli?

    în învatamântul prescolar: grupa cu, în medie 15 prescolari, dar nu mai putin de 10 si nu
    mai mult de 20; asta e veche si aburita mai ales ca lucram cu peste 25 de prescolari la grupa!!! De unde 10 si 20?

    (2) Portofoliul educational este elementul central al evaluarii învatarii. Utilizarea lui
    debuteaza începând cu clasa pregatitoare, reprezentând cartea de identitate educationala. Invit pe cei care au scris asta sa vada portofolii care se fac inca din grupa mica- nu sa dea de inteles ca abia din pregatitoare copiii au rezultate.

    ARTICOLUL 60 cred ca le-a pus gand rau bietilor copii.Trei evaluari in ciclul primar? Pregatitoare, clasa a doua si a patra?

    Asta e un lucru bun Art. 72 (1) Unitatile de învatamânt încheie cu parintii, în momentul înmatricularii anteprescolarilor,
    respectiv prescolarilor sau elevilor, un contract educational, în care sunt înscrise
    obligatiile reciproce ale partilor. Contractul educational-tip este aprobat prin ordin de ministru
    si este particularizat, la nivelul fiecarei unitati de învatamânt, prin decizia consiliului de
    administratie. Sper sa constientizeze parintii ca au si obligatii nu doar drepturi.

    Cred ca prostia numarul 1 din acest proiect se aduna in acest articol Art. 76 (1) În învatamântul preuniversitar public, privat si confesional, posturile se ocupa prin
    concurs organizat la nivelul unitatii de învatamânt cu personalitate juridica conform unei metodologii-cadru elaborate de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
    (2) Concursurile pentru ocuparea posturilor didactice au un caracter deschis. La concurs se poate prezenta orice persoana care îndeplineste conditiile prevazute de legislatia în vigoare.
    (3) Angajarea si eliberarea din functie a personalului didactic în unitatile de învatamânt cu personalitate juridica se fac de catre directorul unitatii, cu aprobarea consiliului de administratie.

    1) La nivelul fiecarei unitati si institutii de învatamânt preuniversitar se realizeaza
    anual evaluarea activitatii personalului didactic si didactic auxiliar. Metodologia de evaluare se stabileste prin ordin al ministrului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului. Asta ar merge daca evaluarile s-ar face ca la carte nu dupa ochi frumosi sau pila directorului.

    (5) Salarizarea personalului didactic si didactic auxiliar se face în functie de performantele profesionale, conform legislatiei în vigoare. Si performanta cu ce se masoara?

    Prea multe obligatii si un singur drept: dreptul la concediu?????????

    RăspundețiȘtergere
  44. sa fie clasa pregatitoare dar sa predea tot educatoarele la acestea, cele cu dubla specializare sau cele cu PIPP, nu? nu vreau sa ma gandescac voi ramane fara post

    RăspundețiȘtergere
  45. Domnule Pop,

    Este o ,,lege" profund europeana......
    Vesnic s-a copiat de la altii........
    Nu suntem pregatiti pentru asa ceva: concursuri la nivel de scoala, angajarile facute de director, ce se intampla cu titularizarea unora dintre noi care am participat la un concurs national de titularizare?
    Am invatat aproape un an pentru acest examen si acum sa vina pilele directorilor?
    Va spun eu, aceasta lege este facuta pentru a tine cat mai departe de catedra adevaratele valori...tinerii de exceptie , oricum vor pleca din ,,Papura Voda Land"...

    RăspundețiȘtergere
  46. care vor fi noile planuri cadru pentru invatamantul gimnazial in actuala formula a legii educatiei aflata in dezbatere?

    RăspundețiȘtergere
  47. ce se va intampla cu educatoarele care sunt la grupa pregatitoare?dar cu profesorii de la clasa a IXa?

    RăspundețiȘtergere
  48. cadrele titulare au dat un examen national, nu este drept sa se renunte la titularizare!!!!

    RăspundețiȘtergere
  49. sa vedem si partea plina20.03.2010, 20:47

    Nu stiu de unde "isteria" asta cu disparitia titularizarii??? Cititi art 223, in special alineatul 11. Nu ia nimeni titulatura nimanui. Iar pt cei din ciclul primar legea este f clara si corecta: absolventii de lic pedagogic/scoala postlic pedagogica/colegiu universitar care au terminat ciclul de licenta(indiferent de profil) sunt asimilati ca profesori.

    RăspundețiȘtergere
  50. chestia cu disparitia titularizarii nici eu nu o inteleg...ca nu vad nicaieri specificat acest lucru...va exista sub o alta forma iar pt cei care deja sunt prinsi in sistem ca titulari, se va incheia contract pe nedeterminat cu scoala respectiva, prin directorul institutiei. dar chestia cu grupa pregatitoare sadevina clasadeja....mi se pare absurd. sunt si mama si nu sunt de acord cu acest lucru. copilul trebuie lasat pana la varsta de 7 ani la gradinita

    RăspundețiȘtergere
  51. chiar este basurd sa dispara attae posturi de educatoare ca sa se infiinteze altele de invatatoare.eu nu cred ca se va vota asa ceva. in primul rand sa gandim practic: de unde atatea sali de clasa? ce se va intampla cu educatoarele care au grupa pregatitoare? care este premisa de la care se pleaca pt a se infiinta clasa zero cum se vehicula?

    RăspundețiȘtergere
  52. 1. De ce nu se specifica faptul ca la gradinitele cu program prelungit sunt doua posturi pentru fiecare grupa? Doar nu vor sa lase o educatoare la grupa, de dimineata pana seara? Grupa pregatitoare ne-o iau, postul de dupa-amiaza il elimina, unde pleaca atatea educatoare?

    "Art. 218 Functiile didactice sunt:
    a) în educatia timpurie si învatamântul prescolar: profesor pentru învatamânt prescolar –
    se normeaza câte un post pentru fiecare grupa de copii;"

    2. De ce nu este de folos si un masterat de 2 ani in specializarea "Management educational"? Daca in invatamant nu este bun, atunci in ce domeniu este util? Nu toti cei care urmam un astfel de master intentionam sa luam locul directorilor nostri. Am dorit sa ne perfectionam in ceea ce facem in fiecare zi, management la nivelul clasei. De ce este necesar doar un masterat didactic?

    3. De ce nu se precizeaza nimic despre modul in care se solutioneaza restrangerea sau transferul? De ce nu se mentioneaza faptul ca titularizarea este valabila in intreg sistemul de invatamant, nu doar la nivelul unitatii? Nu-i lasati sa ne pacaleasca, sa ne amageasca spunandu-ne ca nu se desfiinteaza titularizarea! E o manevra josnica!

    Va rog sa adaugati si observatiile mele la lunga lista de amendamente pe care veti avea ocazia sa le prezentati celor care ne hotarasc destinul! Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  53. pensionarii care mai sunt inca in sistem, luand si pensie si salariu, ar trebui sa lase locul tinerilor care isi vor pierde locurile de munca din cauza reducerilor de posturi. in toate judetele sunt scoli, licee, colegii, grupuri, gradinite, palate, cluburi etc. unde pensionarii isi gasesc an de an norme (cu ingaduinta spaguita a inspectorilor generali si nu numai), in detrimentul tinerilor care sprijina usile inspectoratelor si cersesc un loc de munca, avand specializari diverse si pregatire foarte buna.
    dragi pensionari cadre didactice, va rugam sa ne lasati si pe noi sa muncim, ca avem copii mici de crescut si datorii nenumarate. eu imi voi pierde probabil locul de munca in toamna, dar am colegi pensionari care vor reveni in liceu si la anul, ca sa isi mareasca in continuare grupele la meditatii.
    dragi pensionari, va conjur, retrageti-va si renuntati la dosarele pt anul viitor. macar aveti pensie, relativ buna, dar noi nu vom mai avea cu ce sa ne crestem copiii si ne vom pierde bunurile si acoperisul de deasupra capului din cauza ratelor neplatite.
    suntem disperati si fara nici un ajutor. nimeni nu ne mai poate ajuta.

    RăspundețiȘtergere
  54. Abramburel Funebru21.03.2010, 10:27

    Chiar nu mai am nervi sa ma uit peste acest proiect!In final tot cum doresc ei fac!Am obosit!Mi-e scarba si lehamite in acelasi timp!Mai bine ma faceam oier la Jiji Beheeheecali!

    RăspundețiȘtergere
  55. sunt educatoare in ploiesti, am grupa pregatitoare, grad I, si 26 ani vechime. daca se va aplica aceasta lege nu voi pleca eu ci avem o colega care are doar deful. personal ma bucur, dar nu pot sa nu ma gandesc ca sunt si mama, iar copilul lucreaza tot in invatamant. daca va disparea grupa pregatitoare, cele care vor pleca sunt tinerele educatoare si atunci cum mai incurajam domnilor tineretul? cum ii mai atragem catre meseria noastra?

    RăspundețiȘtergere
  56. la noi in gradinita, suntem cateva(4) educatoare care nu avem decat specializarea educatoare pe diloma de bac, pt ca asa aera sistemul atunci. ulterior am absolvit facultati dar nu in profil pedagogic. noi nu ne putem transfera pe invatatori daca va fi clasa pregatitoare si nu pot sa nu ma intreb care va pleca dintre noi si pt ce?pentru un proiect facut de dragul de a mai aduce o schimbare?am incredere in sindicate ca ne vor aparea interesele. sunt din buzau si aici sindicatul isi face treaba f bine. as cotiza si mai mult pentru ei daca se va propune. Ionelia P.

    RăspundețiȘtergere
  57. va rog sa cereti lamuriri asupra Art. 219, punctul 3 "ciclu de....." CE?. multumim!

    RăspundețiȘtergere
  58. si daca acolo se va completa cu masterat cum ramane cu cei care au licenta? sau ciclu I Bologna? si nu sunt in profil?

    RăspundețiȘtergere
  59. propun ca si cei care au facultati in alte profile decat cele pedagogice, sa poata parcurge masterul didactic, ce dumnezeu o mai insemna si asta...facem ce se cere dar...sigur asta va fi ultima doleanta a ministerului? si dupa ce terminam cu toate studiile sigur nu ne vor trimite la plimbare? nu de alta dar sunt educatoare si am grupa pregatitoare in anul scolar 2010/2011.

    RăspundețiȘtergere
  60. D-lePop,
    Vă rog ca să nu lăsaţi ca D-L DIRECTOR şi CA să decidă soarta unui angajat, se va merge numai pe nepotisme, simpatii,relaţii etc şi nu pe competenţă!

    RăspundețiȘtergere
  61. Oricum grupele de gradinita sunt muuult peste numarul de copii admis. Asa ca faceti grupe mici, conform numarului de copii si uite cum aveti toate educatoarele grupa.

    RăspundețiȘtergere
  62. Foarte bun articolul care nu mai face discriminari pentru funcţia profesor înv. primar; indiferent de studiile absolvite prin licenţă esti prof.
    Nu e vina noastra că nu suntem aşa tineri ca s-o luam de la capăt cu facultăţi în profilul postului.

    RăspundețiȘtergere
  63. asta cu facultatile da este un lucru bun. rapuns pt anonim 18:34> da aveti dreptate ca sunt grupe si de 36 37 de copii dar situatia aceasta este in oras. in mediul rural nu. de exemplu am grupa mare - pregatitoare cu 25 de copii. daca mi se va lua grupa pregatitoare imi vor ramane 10 copii si sa fim seriosi ca nu se va face grupa cu asa putini. varianta pe care o gasesc este sa ne dea noua, educatoarelor, dreptul de a lua clasa pregatitoare, celor care au dubla specilaizare de educatoare-invatatore si asa se va rezolva situatia. dar sper ca LEN sa ramana la faza de proiect mult timpppppp

    RăspundețiȘtergere
  64. Trebuie sa sustinem cu totii sa nu dispara titularizarea in sistemul de invatamant, deci sa se permita in continuare transferul pentru restrangere de activitate la o alta unitate de invatamant din judet,respectiv pretransferul pentru ca sunt cadre didactice care, din motive personale, trebuie sa-si schimbe domiciliul.De ce sa renuntam la drepturi castigate atat de greu. Concursurile
    la nivelul scolilor incurajeaza coruptia. De asemenea ponderea cadrelor didactice in consiliul de administratie al scolilor este foarte mica.Daca trebuie sa se implice in problemele scolilor mai mult cei care nu au studii de specialitate de ce nu li se permite si cadrelor didactice sa faca parte din conducerea altor institutii.In calitate de dascal cu vechime 21 de ani in invatamant dar si de parinte consider ca noul proiect al Legii Educatiei nu are un impact benefic nici pentru elevi nici pentru cadrele didactice.
    Se cunoaste ca, la elaborarea lui, nu au fost consultate sindicatele din invatamant.Trebuie sa insistam cu totii sa nu fie adoptat proiectul in forma actuala, sa se tina cont de opiniile cadrelor didactice implicate in sistem care cunosc cu adevarat realitatea.Nu trebuie sa ne lasam condusi de cei din strainatate.

    RăspundețiȘtergere
  65. In viitor, scolile din 2010, devenite muzee, aveau sa fie vizitate de scolarii din acel timp indepartat: intr-un minister, doua persoane, una mica si incremenita in ceara, Funeriu, alta, o femeie, purtand costumul epocii, o fusta larga oras! Conditiile in scolile din sate erau insalubre, cativa copii zgribuliti se aflau in fata profesorilor in clase micute, fara caldura. Funeriu, micut de statura, fusese ministru al Educatiei! Toata lumea stie ce s-a intamplat in 1989, nu-i asa, copii? - In anii 2009 - 2010, faptul ca Romania nu mai producea nimic se rasfransese asupra populatiei! (in Romania nu cerceta nimic, nu dezvolta nimic, doar desfiinta scoli, ii inghesuia pe elevi cate 40 intr-o clasa murdara), ajuns sa calculeze viteza mainii presedintelui acelui timp, TB, pornind de la cercetarile in domeniul enzimelor, sub influenta celuilalt personaj, doamna frustrata, decretase o serie de masuri care nu erau pe placul dascalilor si care erau impotriva invatamantului progresist (Funeriu era strain de invatamant): reducerea orelor de invatamant, eliminarea temelor si proiectelor pentru elevi si studenti, eliminarea manualelor mai serioase, nu pentru unele mai bune,mari, cu hartie luxurianta, stil atlas, ci pentru altele de o calitate mai proasta (pe atunci, totul era legat de coruptie: fiind in Partidul Democrat Liberal, domnul Funeriu dadea contracte celor din partid, pentru a prospera;munca pentru Funeriu fusese grea, manualele care il ajutasere. Institutiile publice fusesera invadate de oameni ai Partidului Democrat Liberal, veniti acolo pentru ca lipeau afise in timpul alegerilor sau cotizau la fondul sefului de filiala PDL; . Scolile fusesera lasate pustii, paznicii plecand si ei, cainii fiind singuri care patrulau pe acolo! In data de 25 martie 2010, dascalii incepusera protestele! Mai tarziu, anul scolar fusese blocat! Scolile nu mai fusesera folosite mult timp de atunci incolo! Ministrii guvernului, inclusiv Funeriu,

    RăspundețiȘtergere
  66. Domnule Pop,
    Cum sa se renunte si la titularizarea in invatamant? Aici nu vorbesc de concurs, ci de actul in sine. Au disparut pretransferul si restrangerea, prin urmare daca un cadru didactic titular va intra in restrangere are doua posibilitati: merge la un concurs la o alta scoala sau presteaza activitatea de somer. Propun GREVA GENERALA! Si asta cat mai repede... Nu stiu de ce toate cadrele didactice se complac in situatia asta. E o bataie de joc aceasta lege la adresa CADRULUI DIDACTIC!!!!

    RăspundețiȘtergere
  67. Asa cum se amintea mai sus,doar scolile si gradinitele din orase au efective mai mari. In mediul rural, situatia este cu totul alta.Majoritatea scolilor abia incropesc clasele respectand legea actuala, de unde sa se stranga min. 15 elevi/clasa ? Asta in conditiile in care natalitatea este intr-o scadere alarmanta. E clar ca se urmareste reducerea drastica a numarului de posturi.

    RăspundețiȘtergere

Postări populare