De la minutul 60 si ceva pana la final emisiunea din 9 martie
Vizionare placuta
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Postări populare
-
1. Activitatea didactică .... 630 ore (18 ore x 35 săpt. = 630 ore) 2. Transport către diverse activităţi obligatorii (cercuri pedagogice...
-
Calculator *rezultatele calculatorului au caracter orientativ si se aplica pentru cadrele didactice cu peste 6 ani vechime în învățământ
-
Rugaminte pentru cei care aveti particularitati: un email pe fsli@fsli.ro pentru a va raspunde oficial conducerea FSLI. Multumesc pentru int...
-
Metodologia de miscare de personal 2012-2013 o puteti descarca de AICI pentru cei care nu reusesc se poate descurca de pe www.slimm.ro
-
Anexă la Ordinul ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 6239/14.11.2012 METODOLOGIA - CADRU PRIVIND MOBILITATEA P...
-
Gasiti cateva modele pentru subiectele de la examenul de titularizare 2012 AICI Pana la inceputul saptamanii viitoare vor mai aparea si alt...
-
O R D I N pentru modificarea şi completarea Metodologiei-cadru privind mobilitatea personalului didactic din învăţământul preuniversitar în ...
-
" Art. 277.(1) Copiii personalului didactic şi didactic auxiliar aflat în activitate sunt scutiţi de plata taxelor de înscriere la con...
In primul rand, moderatorii sunt niste idioti. Moise Guran, sau cum l-o chema, se da mare economist, dar atitudinea lui este tendentioasa, precum si a fufei de langa el care se crede jurnalista. Mi-a placut replica pe care d-na Badea i-a dat-o la sfarsit. Prea se comporta ca un procuror, iar publicul era judecatorul. Ar mai fi de adaugat si mistocareala ieftina. Pe ansamblu, cu exceptia reporterilor, discutia mi s-a parut foarte civilizata.
RăspundețiȘtergereIntr-adevar e trist ca unii profesori nu-si primesc salariile, pentru ca de asta depinde viata lor. Totusi, economic vorbind, trebuiau reduse posturile pentru ca altfel nu se putea. Asa se face in orice companie care trebuie sa-si maximizeze profiturile. Da, sistemul de invatamant nu este o companie si nu face profit in sensul strict al cuvantului, dar nici in pierdere nu poate sa mearga. Profitul sistemului de invatamant este de fapt performanta sa si ceea ce produce acesta pe termen lung. Cand ai intr-un asemenea sistem oameni care nu-si fac treaba ei trebuie eliminati.
Imi pare rau sa o spun, dar Ministerul Finantelor face bugetul chiar daca multora nu le convine sa accepte asta. Romaniei ii trebuie un buget echilibrat pentru ca recesiunea sa nu se adanceasca si mai mult. Prin lege bugetul pentru invatamant este de 6% din PIB, dar atunci cand PIB-ul scade (datorita recesiunii) si bugetul invatamantului scade, in consecinta si suma ce trebuie alocata pentru salarii. Daca profesorii vor sa se mentina salariile la nivelul la care sunt, atunci se vor taia bani din alte domenii destinate cheltuielilor din invatamant cum ar fi renovarea scolilor (ce trebuie facuta in fiecare an) sau finantarea de proiecte.
Hai sa luam si cazul in care profesorii isi primesc salariile la nivelul acordat prin lege si hotararile judecatoresti. Si in aceasta situatie profesorii vor spune ca nu au bani pentru ca valoarea banilor va scadea datorita inflatiei, dar ei nu-si vor da seama de asta, iar ajustarea salariilor cu inflatia nu poate merge la nesfarsit. Cu alte cuvinte: ce cumparai anul trecut cu 200 RON, cumperi anul asta mai putin deoarece suma reala este de 200 RON - n%(inflatia). Desi poate pentru unii poate parea paradoxal, dar atunci cand productia generala pe economie scade, iar multe firme dau faliment, cresc preturile, deci si inflatia.
Si cand eram profesor ma intriga faptul ca toate demonstratiile, inclusiv ale profesorilor, pe care le sustineam (am fost si la mitinguri), erau organizate pentru marirea salariilor, dar niciodata in 20 de ani nu am vazut demonstratii de protest prin care sa se ceara guvernului crearea unui mediu de afaceri clar, lipsit de complicatii, a unui sistem juridic echitabil, care sa combata coruptia eficient. Oare de ce oamenii nu protesteaza si pentru asta ? Nu-mi place Marx si nici comunismul in general (de fapt il urasc), dar el a spus ca "filosofia trece prin stomac". Si e adevarat, pana la un punct, pentru ca in viata trebuie sa-ti sustii principiile pentru care lupti chiar daca suferi pentru ele si induri foamea, ca sa merg in continuarea afirmatiei sale.
Sunt alaturi de voi si sper ca situatia din Romania sa se redreseze cat mai repede. Mult succes si o sa urmaresc indeaproape evolutia evenimentelor.
Din păcate nu pot urmări căci Ministerul Învăţământului a restricţionat internetul în căminele studenţeşti astfel că nimic din ceea ce înseamna "live-streaming" sau "hq streaming" (mai puţin youtube) nu poate fi accesat. Pe lângă alte triliarde de restricţii puse în căminele studenţeşti.
RăspundețiȘtergereCe-ar fi să facă şi studenţii grevă?! Nu de alta dar bursele de merit sunt adeseori mai mici decât bursele de studiu acordate rromilor, cetăţenilor din republica moldova şi alţi "defavorizaţi" care-s mai favorizaţi decât noi, românii.
Statul are bani pentru camere de sex în penitenciare dar pentru căminele studenţeşti se investeşte în mai multă supraveghere şi mai multe taxe pentru studenţi.
Trăiască partidul prezidenţial care ne aduce la sapă de lemn.
P.S.: Sunt de acord cu Sergiu în proporţie de 90%.
N-am urmarit emisiunea, din pacate.
RăspundețiȘtergereSergiu spunea ca orice companie ca sa-si maximizeze profiturile....Aici este greseala cea mare. Scoala nu este o companie, nu are profituri. Ca sa fie educatia rentabila singura solutie este sa desfintezi scoala. Scoala este investitie pe termen lung, foarte lung. In sistem intra copilul la 3 ani si iese la 18/19 ani. Beneficiul incepe sa se cunoasca abia dupa inca vreo cativa ani de prestatie la locul de munca.
Stimati colegi, scoala nu este o companie dar ofera cele mai mai profituri de pe piata. In SUA se considera ca un dolar investit in educatia sau intr-un copil va produce cel putin sapte dolari peste ani. Numai ca societatea noastra doreste profit imediat si din orice. In educatie nu se poate asa ceva...
RăspundețiȘtergereSergiu, vorbesti de performante?
RăspundețiȘtergeredaca vrei performante, plateste-ma ca pe un profesor performer, nu ca pe o femeie de serviciu. ma platesti 10 milioane, ai calitate de suma asta . daca fac mai mult, este din respect pentru meseria mea si de dragul copiilor de la clasa. dar nu va mai merge mult asa....
"justitiarii" sunt platiti regeste - si au performante? vax ! e cel mai corupt sistem din toata societatea, vezi sondajele si analizele de specialitate. mai mult, platim TOTI CA PROSTII dupa ei sute de amenzi si penalizari date de curtile europene. minunat, nu?
ma mir ca lumea inca mai suporta inechitatea asta sociala flagranta, umilitoare, pe fata. unii rezista prin meditatii. cei mai multi insa s-au obisnuit cu putin, foarte putin, la limita de jos a supravietuirii si suportabilitatii. pai sa nu iesi in strada???
trebuie sa dam cu guvernul de pamant, ca sunt niste nemernici si niste nesatui. si niste mincinosi ordinari.
NE VEDEM LA GREVA GENERALA!
AM PRIMIT PE MAIL. HABAR NU AVEM CAT SUNTEM DE PROSTITI!
RăspundețiȘtergere"Să facem următorul calcul (de dragul demonstraţiei, vom presupune că trăim într-o lume în care nu există inflaţie şi în care preţurile, salariile şi taxele sunt îngheţate la nivelul de acum).
Gigel e un tânăr care tocmai se angajează. Ca orice tânăr, salariul lui net de încadrare nu e nici prea prea, nici foarte foarte: să presupunem că e de 1100 de lei.
Gigel are 23 de ani. Întrucât e criză şi criza va dura - să presupunem! - multă vreme de acum încolo, hai să zicem că în 2015 leafa lui Gigel va fi tot de 1100 de lei.
Ia să vedem însă câţi bani plăteşte Gigel CAS-ul timp de 5 ani (adică 60 de luni) la o leafă mizeră de 1100 de lei. Păi la valorile actuale va plăti 491 de lei x 60 de luni, 29.460 lei.
Ei, aici e buba. Gigel are numai 28 de ani şi deja a plătit în contul statului toată suma pe care statul i-ar returna-o în cazul în care ar ieşi la pensie la 65 de ani şi ar mai trăi încă 3-4 ani, cât e speranţa de viaţă a bărbaţilor din România.
Cum aşa? Păi să facem un mic calcul. Dacă nu mă înşel, pensia medie din România e undeva pe la 750 de lei. Din contribuţiile date statului până la 28 de ani, Gigel ar putea primi (presupunând că timp de 37 de ani banii săi vor sta undeva într-o valiză, nu într-un cont care îi va multiplica măcar prin dobândă) o pensie medie timp de 29.460 lei /750, 39,28 de luni. Adică peste 3 ani. Păi e numai bine, tanda pe manda: iese la pensie la 65 de ani, mai trăieşte 3 ani şi la 68, după cum zic statisticile, moare!
Totuşi, nimeni nu îi explică lui Gigel, şi nici nouă, ce se întâmplă cu CAS-ul pe care Gigel îl plăteşte între 28 şi 65 de ani, adică timp de 37 de ani. Adică 444 de luni. Presupunând că Gigel va rămâne toată viaţa un tâmpit căruia nu i se va mări niciodată salariul, asta ar însemna că timp de 444 de luni va vărsa în buzunarul statului încă 444 x 491 lei, 218.004 lei. Destul de mult, dacă e să mă întrebaţi pe mine. Şi dacă Gigel, totuşi, e un ins dezgheţat, leafa i se va mări şi cotizaţia la stat va fi pe măsură. Unde se duc banii ăştia? Ce se întâmplă cu ei? Cum e posibil ca după numai 5 ani de muncă, fără un salariu deosebit, orice tânăr să-şi fi acoperit deja pensia medie pe care ar putea-o primi la bătrâneţe, înainte să moară?
De fapt, ce găuri acoperă munca de o viaţă a lui Gigel? Şi de ce trebuie Gigel să muncească 37 de ani pentru ca banii lui să se ducă în altă parte decât în propria bunăstare de după pensionare? Şi cât credeţi că mai poate rezista un sistem în care 5 ani munceşti pentru tine şi 37 de ani pentru o cauză neştiută de nimeni, în afară de politicieni? "
DE FAPT, SUNTEM CU TOTII, CEI DIN INVATAMANT, NISTE GIGEI JALNICI!
Pentru anonimul de la 10.41...stimate coleg, aveti perfecta dreptate. Un coleg de-al meu spunea ca de banii astia pe care ii primim ar trebui sa facem numai liniste in clasa. Nu poti performa in niciun sistem fara un salar motivant...ori guvernantii nostri ne cer performanta cu un salar de mizerie (unele femei de servici au salar mai mare decat profesorii, dar asta nu este vina lor)
RăspundețiȘtergereGREVA GENERALA!
RăspundețiȘtergereO solutie pentru noi, cei din invatamant, ar fi sa nu ne mai ia impozit, cum s-a intamplat cu pensiile pana acum si cu incasarile manelistilor care zbiara pe bani grei, dar sunt si destui prosti care sa-i asculte!
RăspundețiȘtergereDaca dupa 5 ani se strang bani destui pentru pensie, eu ar fi trebuit sa stau acasa inca de acum 19 ani. Nici acum nu-i tarziu, in halul in care merg lucrurile, suntem acoperiti de acelasi noroi lasat de ceausescu, ba chiar mai rau.
Si culmea e ca nimeni nu face nimic, doar se vorbeste mult, degeaba si prost!
@vilo13
RăspundețiȘtergereCare este acel 10% cu care nu esti de acord in ceea ce am spus ?
@Adrian
Am precizat ca scoala nu este o companie, dar, ca orice sistem, trebuie sa aibe performanta. De asemenea ai folosit cuvantul "investitie". Cand faci o investitie deja te astepti la niste rezultate, la niste performante. De acord ? Da, scoala este o investitie pe termen lung, una dintre cele mai bune daca sunt oameni care vor sa vada asta, dar rezultatele ei se vad in economie, iar rezultatele sau performantele trebuie analizate si pe parcurs, nu numai la sfarsit, cand copilul iese din scoala la 18/19 ani sau cand iese din facultate.
@Anonim din 10.03.2010, 10:41
Sunt de acord cu tine ca profesorii trebuie platiti niste salarii decente. Sa spunem ca maine profesorii primesc salariile cerute, dar intr-o economie ineficienta ca cea romaneasca acestea isi vor pierde valoarea foarte repede, iar nemultumirile vor aparea din nou si vor spune ca au fost inselati de guvern. Inca de pe vremea cand eram profesor eram si eu de acord cu greva generala, dar nu s-a facut din cauza slabiciunii, lasitatii sau numeste-o cum vrei tu, profesorilor. Cum am spus si mai sus, trebuie sa suferi pentru principiile tale, iar greva trebuie facuta in momentele cheie: admiterea in liceu si bacalaureat. Nu s-a facut niciodata asta. De ce ? Pentru ca sunt multe familii ai caror membri sunt profesori, iar cand esti pus in postura de a alege greva si plata facturilor/chiriei/ratelor, care crezi ca o sa cantareasca mai mult ? Ai sa spui si tu ca al doilea raspuns. Un alt motiv pentru care profesorii nu fac greva este complexul sau timiditatea pe care multi o au fata de parintii copiilor. Daca declanseaza greva generala guvernul va spune ca profesorii pun in pericol viitorul copiilor, aceasta fiind o presiune foarte eficienta si subtila, pentru ca nu guvernul va face presiunea, ci parintii. Acestia vor spune ca ce le trebuie profesorilor greva pentru cresterea salariilor pentru ca deja au venituri suplimentare din meditatii, desi amandoi stim ca profesorii care acorda meditatii sunt o minoritate.
Iti trebuie o vointa uriasa sa declansezi greva generala, vointa care i-a lipsit corpului profesoral dintotdeauna. Te intreb daca profesorii au ajuns in acel punct acum. Probabil ai sa-mi spui "da" pentru ca disperarea este foarte mare acum, dar o sa-ti spun ca nu va avea nici un rezultat. Greva trebuia facuta atunci cand situatia era mai buna. Nu poti cere cuiva sa-ti dea bani cand are punga goala. Si nu vreau sa crezi ca iau partea guvernului aici, sunt realitati pe care nu le poti nega.
sergiu din canada,daca erai asa de grozav, de performeor si de multumit de ce avem noi aici ramaneai in tara! Nu ne mai da lectii cand tu ai dat bir cu fugitii! Vino aici ,lucreaza in conditiile noastre si apoi apuca-te de lectii,altfel chiar nu avem nevoie de "sfaturile" tale "geniale". Ia, mai lasati-ne, ca nu se traieste din sfaturi, mai ales cei care nu mai sunteti pe aici,abtineti-va!!!
RăspundețiȘtergerepentru Sergiu,
RăspundețiȘtergereDe ce guvernul are "buzunarele goale"numai pentru invatamant(nu vorbesc numai de salarii..,burse elevi,investitii,dotari,etc.)si de ce numai noi sa facem sacrificii??
Guvernul,Presedentia,parlamentarii, se lafaie in bani,sporuri,prime,masini scumpe,.....
Mi-e scarba de cei care ne conduc!!!!!
@Sergiu: "Daca profesorii vor sa se mentina salariile la nivelul la care sunt, atunci se vor taia bani din alte domenii destinate cheltuielilor din invatamant cum ar fi renovarea scolilor (ce trebuie facuta in fiecare an) sau finantarea de proiecte." - o renovare cu cap ar fi suficientă pentru a nu se toca bani aiurea şi nici pentru a diminua. Bine că sunt şcoli de sute de mii de euro în sate cu 7 şcolari şi în şcolile de la oraşe unde e bătaie pe locuri sunt grupuri sanitare din 1960 dar camere de luat vederi pentru distrugerea psihicului elevilor din 2009 (exemplu aici: http://vilo13.blogspot.com/2009/04/orwellizarea-scolilor-barladene.html)
RăspundețiȘtergere"Desi poate pentru unii poate parea paradoxal, dar atunci cand productia generala pe economie scade, iar multe firme dau faliment, cresc preturile, deci si inflatia." - care producţie generală în economie? De la căderea comunismului ăla de ziceţi că-l urâţi visceral, a mai existat producţie generală în economie ?!?!
S-a mai produs ceva în ţara asta în afara de manele, mall-uri şi profesori de "Spiru" ? Să fim puţin serioşi, vă rog.
aici gasiti un interviu recent al ministrului nostru. surprize, surprize!!!
RăspundețiȘtergerehttp://www.revista22.ro/nu-e-o-reform259-radical259-e-normalitatea-7738.html
am vazut interviul lui Funeriu ...
RăspundețiȘtergeredesigur, nimic despre salarizarea mizerabila. normal. ce, satulul crede flamandului? isi poate imagina ministrul cum traieste o familie de profesori din salarii de 10 milioane de lei fiecare, cu copii mici, si fara sa jupoaie parintii la meditatii?? nici pomeneala.
vrea performante? pai sa ma plateasca european, daca vrea calitate europeana, nu ca pe o femeie de serviciu, din agentia guvernamentala X (care ia chiar mai mult decat mine...).
justitiarii sunt platiti regeste, tot intelectuali ca si noi (sau noi nu mai suntem ?) iar performantele lor sunt zero (cea mai corupta categorie profesionala, dupa toate sondajele si analizele de specialitate). mai mult, platim din cauza lor, toata societatea, amenzi de pe la curtile europene intr-o veselie. dar ei tot privilegiatii societatii raman, cu sporuri si avantaje enorme, nesimtite de fapt (pentru acestia si multi altii ca ei se gasesc intotdeauna bani! sacul nu mai e gol, cand vorbim de ei!)
performante, educatie personalizata, invatamant centrat pe elev vrea ministrul? cu 30 de copii la clasa? cand imi xeroxez singura testele, ca nu sunt bani nici de bureti la clase? cand intr-un an abia am timp sa imi invat elevii dupa nume? se amageste singurel ministrul.
a stat vreodata intr-o clasa cu 30 de adolescenti cuprinsi de toate furiile, trimisi aproape salbatici de familie catre scoala? cu ei trebuie sa faci educatie, bune maniere, carte etc.
de ce nu am dreptul sa muncesc in conditii decente, intr-un mediu propice, cu salariu decent (nu de lux!), asemeni colegilor mei din Franta, Grecia, Germania, Anglia? muncesc la fel de mult ca ei, poate chiar mai mult, intr-un mediu imposibil, stresant si umilitor, si singurul lucru care ma mai tine in sistem este insistenta personala de a lucra cu copiii. dar asta nu imi tine de foame, nici nu ma ajuta la datorii, nici nu ma ridica la statutul pe care il merit in fata celor din jur. pentru ca judecatorul pleaca la serviciu in masina oferita de institutie, iar eu ma urc in rata si fac naveta, pe banii mei, in conditii de toata jena (ca tot ii plac ministrului masinile luxoase si face colectie...). habar nu are ministrul de suferintele noastre, ale dascalilor care nu isi burdusesc sufrageriile cu elevi la meditatii - ca predam materii de cultura generala si nu ne intreaba nimeni de vorba...
ministrul e bine mersi, conturile lui sunt grase, familia lui nu sufera... dar de la noi vrea imposibilul, pe salarii rusinoase.
cum dormi noaptea, dle ministru, cand stii ca un profesor din sistemul pe care il conduci traieste din 10 milioane lei vechi - cam cat da sotia matale pe o posetuta ???
@Ana
RăspundețiȘtergereSpune-mi si mie te rog unde este greseala in rationamentul meu ? De ce crezi ca am dat lectii ? Citeaza-ma ca sa vad unde crezi tu ca am dat lectii celor din tara ? Nu am dat bir cu fugitii, ci pur si simplu m-am saturat sa suport mizeria celor care ne conduc. Tu probabil ai o toleranta mai mare la mizeria morala din Romania, eu nu. Nu am scris acel comentariu ca sa rad de profesori, pentru ca am prieteni in tara care sunt profesori si sunt alaturi de ei, chiar daca sunt cu sufletul. Nu ma jigni spunandu-mi sa nu-mi mai pese de cei ramasi acasa. De ce sunt multi romani ca tine ? Nu vreti deloc sa acceptati sfaturile celor care sunt in afara. Din cauza ca nu mai sunt acolo si nu stiu cum este ? Cu ce s-a schimbat situatia de cand am plecat ? Cu nimic. Probabil ca ma consideri si tradator de tara. Nu m-ar mira. Oare e asa de condamnabil ca sa-i pese cuiva de o categorie profesionala din care a facut parte candva ? Nu sunt multumit deloc de ce este in Romania.
Inca o data te rog sa-mi arati unde am spus ca sunt multumit de ce este in Romania sau unde "m-am dat destept" cu sfaturile mele "geniale". Hai sa discutam civilizat.
@Anonim din 10.03.2010, 22:56
Arata-mi te rog unde am zis ca numai profesorii trebuie sa faca sacrificii. Nu. Am spus ca trebuie sa existe vointa sa se faca greva aia generala in momentele cheie. Vointa care nu a existat niciodata. Si sunt de acord cu tine in privinta cheltuielilor demnitarilor. In totalitate.
@vilo13
1. De acord ca banii s-au cheltuit fara cap, dar nu poti nega faptul ca atunci cand PIB-ul scade, scade si bugetul invatamantului, chiar daca primeste 4% din PIB.
2. Da, a existat productie generala in economie, chiar tu nu ai datele care sa demonstreze asta, asta nu inseamna ca ele nu exista. Orice tara din lumea asta are o productie generala oricat de mica ar fi ea. Firmele care au aparut dupa '89 (nu intru aici in delatii cum au fost create) au avut contracte si productie. Ma gandesc la firmele de mobila, de software, la Dacia care a vandut masini. Cand iti cumperi painea si laptele sau carnea de pui, iar ele sunt produse in Romania (nu conteaza daca de firme romanesti sau straine), atunci productia acelor firme, in Romania (fac precizarea asta ca sa nu fiu gresit inteles) conteaza la productia generala din economie, deci sunt luate in considerare la PIB. Economie elementara.