1 feb. 2010

S.L.I.MM. solicită în instanţă prima de vacanţă pentru anul 2009

Conform prevederilor art. 36 lit. g din Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivelul IS.J.„toţi salariaţii din învăţământ primesc o primă de vacanţă, în cuantumul unui salariu de bază avut în luna anterioară, care se acordă odată cu indemnizaţia de concediu. Potrivit Legii nr. 130/1996 a contractelor colective de muncă „executarea contractului colectiv de muncă este obligatorie pentru părţi”. Aceeaşi lege prevede că, „contractele colective de muncă se aplică de la data înregistrării”, respectiv data de 11.11.2008 pentru Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivelul I.S.J. MM 2008-2009. Legea nr. 329/2009 prevede în art. 16 că „prima de care beneficiază angajaţii la plecarea în concediu, aferentă anului 2009, poate fi plătită de ordonatorii de credite ai autorităţilor şi instituţiilor publice până la data de 31 ianuarie 2010, indiferent de date la care aceasta a fost solicitată.Prin urmare, până la data de 31.01.2010 trebuia să se acorde prima de vacanţă aferentă anului 2009.
S.L.Î. MM va intenta acţiuni în instanţă în numele membrilor de sindicat pentru a le fi plătită prima de vacanţă aferentă anului 2009 membrii de sindicat care nu au beneficiat.
S.L.Î. MM a câştigat în instanţă pentru membrii de sindicat prima de vacanţă pe trei ani anteriori introducerii acţiunii în instanţă. Prin urmare, membrii de sindicat, angajaţii unităţilor de învăţământ care au beneficiat de prima de vacanţă aferentă anului 2009 în baza prevederilor legale enunţate mai sus şi care nu au hotărâre judecătorească pentru concediul din anul 2009 vor fi reprezentaţi gratuit în instanţă de către S.L.Î. MM în vederea recuperării acestei prime.

Comunicatul il gasiti AICI

20 de comentarii:

  1. In loc sa fi insistat sa se acorde la timp,ne tot aburitzi cu instantele.Nu mai tine...Nu intelegi odata ca vrem bani nu povesti???
    Anonimul anonimului

    RăspundețiȘtergere
  2. Domnule Pop, ne amagiti de un an de zile cu aceste masuri. Nu vedeti ca dati in judecata ministerul, castigati procesele, dar nu se ia nici o masura? Nu vedeti ca toti isi bat joc de noi, de cadrele didactice si d-voastra nu feceti nimic? Am pierdut toate drepturile salariale castigate si d-voastra nu faceti decat gargara la TV? ...este drept ca vorbiti bine, dar...ce folos?
    Nu vedeti ca nu va baga nimeni in seama? Nu stiti ca fara masuri dure (greve generale) nu rezolvam nimic? Faptul ca nu faceti nimic concret acrediteaza ideea ca TOATE sindicatele sunt VANDUTE, iar lupta sindicala se da numai la televizor. In ultimile 15 luni (de la aprobarea celebrei si aberantei legi cu marirea salariului) nu ne-ati aparat ABSOLUT DELOC. Cum justificati atatea miliarde de lei stranse in aceasta perioada de la sindicate? Si o intrebare: eu am 1400 lei salar (gr. I si doctorat), dupa ce pierd sporurile vor ramane cu 1100 de lei (poate nici atat si plus ca nu stiu daca voi mai avea ore la toamna), D-VOASTRA CE SALAR AVETI? (cred in d-voastra dar sunt disperat ca nu faceti nimic)

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Anonim si eu as dori sa se acorde la timp. Dar nu ii inteleg pe cei care ar trebui sa aplice legea de ce nu o fac. In judetul MM sunt catev ascoli care au acordat aceasta proma. DIn pacate foarte putine.. De ce???
    @ sergiu cred ca era mai corect "nu ne baga nimeni in seama" pentru ca ar trebui sa fim toti actori si nu unii actori si altii spectatori. Procesele au fost din pacate foarte multe si asta insemana ca nu se doreste aplicarea legii. Sunt adeptul castgurilor maxime cu sacrificii minime, Una era netrecerea noteleor. Am ratat. Ramane alta forma de protest care pentru a fi eficienta are nevoie de sustinerea fiecarui dintre noi. Salariu va este calculat gresit iar dupa aplicarea legii pietdeti in jur de 100 de ron din 2011. Salariu meu este ceva mai mare pentru ca lucrez in doua locuri si sunt la fel de suparat ca dvs ca nu suntem in stare sa facem ceva unitar impreuna. Poate in viitorul apropiat

    RăspundețiȘtergere
  4. Aveti dreptate stimate dle Pop, corect este nu ne baga nimeni in seama, insa sensul celor scrise de mine este ca nu noi avem puterea de decizie ci d-voastra. Noi figuram doar ca statistica, ca membri cotizanti, oricum parerea noastra, a celor simpli din sistem, nu conteaza...

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu, Sergiu, Liviu n-are nicio putere de decizie, noi toti o avem. Numai ca, cel putin de la o vreme, exista 2 de "NOI": Noi cei care ne vrem drepturile, pentru ca-s ale nostre, ca le meritam, ca...si Noi cei care si facem ceva cand ni se solicita. Chestia e ca primul NOI e de cateva zeci, sute, poate chiar mii de ori mai mare decat al doilea NOI.
    Adrian

    RăspundețiȘtergere
  6. Domnule Adrian este foarte corect ceea ce scrieti, numai ca în "d-voastră" am inclus pe TOŢI liderii de sindicat, nu numai pe dl POp, care de altfel, de unul singur nu prea poate face nimic. Aveţi dreptate şi cu cei doi NOI...din păcate...

    RăspundețiȘtergere
  7. Noi vorbim, ne contrazicem, iar statul acţionează. Deja contabila ne-a anunţat că nu se mai acordă sporul de doctorat...aşa că...spor la ceartă în continuare.

    RăspundețiȘtergere
  8. Trebuie gasita repede o solutie. La noi in scoala ne judecam pentru orice intrucat directorul a spus ca nu o sa ne dea nici un drept ”asa usor”. Citez:”Aveti un drept? Deschideti proces, veniti cu sentinta si o sa vad eu cand o sa va dau banii. Fara sentinta nici sa nu va ganditi sa primiti vreun ban.” Dar cand e vorba de taiat, taie tot chiar daca e numai un zvon. Si inca ceva, foarte important, este in foarte bune relatii cu cei de la sindicat, poate ca nu cu toti, dar... E vai de noi, cei din scoala. Suntem profesori titulari, cu studii superioare, grade dar isi bate joc de noi. Daca nu suntem in stare sa rezolvam problemele la nivel local, cum putem pretinde ca domnul Pop sa rezolve de unul singur toate problemele din invatamant? Ar trebui sa luam atitudine toti, de la simplu membru de sindicat la lideri. Poate asa am avea o sansa de reabilitare.

    RăspundețiȘtergere
  9. e adevarat ce spuneti, dar cand liderul de sindicat din scoala care te reprezinta nu isi da interesul, ,,ca sa nu supere pe nu stiu cine de la primarie " ce sa mai spui atunci la nivel national. apropo eu am primit doar 80% din prima de concediu pe 2009

    RăspundețiȘtergere
  10. si cine va opreste sa schimbati acel lider de sindicat?

    RăspundețiȘtergere
  11. Bine ca ati primit cei 80% din prima de concediu,...altii nu au primit nimic.

    RăspundețiȘtergere
  12. Care este rolul sindicatului?
    Sa apere drepturile membrilor.Au facut-o? Nuuuu
    Asa ca nu le mai gasiti scuze,daca reprezentantii nostri sunt incapabili sa obtina ceva pt.noi la ce ii mai platim?
    Intr-o dictatura sindicatul e doar formal...iti ia banii si atat.Le mai dam banii?

    RăspundețiȘtergere
  13. Sau sunt vanduti si trebuie schimbati!!!

    RăspundețiȘtergere
  14. Cred ca nu va fi greva spontana,va fi REVOLTA spontana si vor fi si ei linsati alaturi de putere.

    RăspundețiȘtergere
  15. La Suceava nu am primit prima de vacanta.
    Ce zice d-l Cernica?

    RăspundețiȘtergere
  16. Sunt toti niste PORCI-GUVERN,SINDICATE -tot una-s,ne-au distrus psihic,au distrus si ultima speranta de supravietuire a acestei tari-viitorul ei-educatia.RUSINEEEEEEEEEEE!

    RăspundețiȘtergere
  17. Ne-am saturat de istante,nu vedeti ca ei si in acest an primesc PRIME,BONURI si alte facilitati!Moi,rien!

    RăspundețiȘtergere
  18. si eu m-am saturat. Ins aimi puteti spune o varianta in conditiile in care angajatorii nu respecta legea?

    RăspundețiȘtergere
  19. Buna ziua d-le Pop.As avea si eu o intrebare referitor la acordarea primei de vacanta.Nu am gasit nicaieri metodoloia acordarii acestei prime,de aceea apelez la dumneavoastra.
    Eu in acest moment sunt in CIC.Am lucrat pana in luna feb 2009,cand am intrat in concediu de maternitate pana in luna iunie.As vrea sa va intreb daca aceasta prima se acorda pe an scolar sau an calendaristic, si daca eu pt lunile lucrate as beneficia de acea prima.
    Va mulumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere

Postări populare