3 feb. 2010

F.S.L.I. solicită M.E.C.T.S. elaborarea în regim de urgenţă normele de salarizare pentru personalul din învăţământ

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a solicitat Ministerului Educaţiei, prin adresa nr. 10474/03.02.2010, elaborarea de urgenţă a unor norme metodologice de aplicare a ordonanţei O.U.G. nr.1 /2010.

Interpretarea diferită a modului de aplicare a acesteia duce la discriminări în privinţa modului de calcul a salariilor angajaţilor din învăţământ, implicit la scăderea veniturilor acestora începând cu luna ianuarie 2010.

FSLI atrage atenţia reprezentanţilor ministerului, precum şi Guvernului Boc, că nerezolvarea acestei probleme poate să conducă la izbucnirea unor conflicte spontane.

Departamentul comunicare FSLI

18 comentarii:

  1. Suuuper tare dansul pinguinului Boc,Boc,Boc!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Tot asa va ramane fiindca se merge la plesneala:Daca tine-Mergem inainte!Au tinut-o din fenta-n fenta si pana acuma le-a mers!De ce ar schimba?

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu le este rusine sa-si bata joc de o categorie sociala care prin tot ce face, spune, gandeste aduce numai bine natiei romane!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. cand incepe greva generala odata????
    tot mai multa lume a ajuns la capatul rabdarii, sunt oameni care au probleme financiare grave, au datorii mari, restante, case amenintate de banci. dupa ce ca am luat mai putin cu cateva milioane in ultimele luni, vom lua putin si din pricina noii grile si, cireasa de pe tort, e posibil sa ne pierdem si locurile de munca dupa 1 sept.
    suntem chiar buni de calcat in picioare de guvernanti, nu reactionam, nu ne revoltam, nu iesim in strada, tacem malc?? am ajuns de rasul tuturor, macar ceilalti au negociat contracte de munca solide. judecatorii - privilegiati, sunt o casta superioara, cu sange albastru. medicii - salarii mult mai bune decat noi, plus spagile de rigoare, care curg in continuare (saptamana trecuta m-a costat operatia tatalui meu 20 de milioane vechi, la Bucuresti, bani impartiti de la mana I pana la femeia de serviciu care ne-a schimbat o singura data cearceaful; desigur, banii sunt imprumutati; e minunat in sanatate!) etc etc. toti ceilalti bugetari vor primi in 2010 felurite stimulente, in timp ce noi ne vom uita in punga dupa cele cateva tichete de la sindicat - praf in ochi.
    cu adevarat suntem batjocura guvernantilor, dar si a societatii, pentru ca acceptam sa fim desconsiderati, socotiti o categorie inferioara, nu intelectuali si formatori de generatii, ci niste carpe fricoase.
    in afara de colegii care isi deschid sufrageriile pentru grupe consistente de elevi meditati (pe care si-i atrag printr-o politica extrem de abila aplicata la clasa), ceilalti dascali sunt priviti de societate ca niste sarantoci, cersetori si demni de dispret, pt ca intotdeauna haina face pe om, dar si vila, masina, cardurile, tupeul, nesimtirea... asta nu se va schimba niciodata, oricat de mult am visa noi la alta randuiala a societatii.
    asa ca, ne meritam soarta.

    RăspundețiȘtergere
  5. revin, cu permisiunea dv.
    eu nu imi doresc 100 de milioane venituri, ca judecatoarea, vecina mea (cu vechime in munca mai mica decat mine, desi avem amandoua sub 40 de ani) si nici masina la scara (oferita de instanta, din bani publici adica, pt ca "face naveta" intr-o localitate la 7 km distanta) , nici vila la iesirea din oras, nici sa urc dintr-un taxi in altul, nici haine scumpe si lucioase, nici bijuterii si gablonturi, nici, nici...
    imi doresc, pentru inceput, macar doua mii de roni, din care sa ma pot intretine pe mine si pe copilul meu, fara sa raman datoare vesnic, de la o luna la alta, la tot felul de cunostinte. nu cer mult, sunt convinsa (unii vor zambi superior).
    nu mai sper ca in viata asta sa ajung la salariul vreunui profesor din Spania, Italia, Grecia, , Anglia (parca eram si noi europeni, dar numai cand e vorba de a munci , nu de a fi platit)... sau la conditiile in care muncesc acei oameni cu care ar trebui sa fiu pe picior de egalitate. la munca egala, venituri egale... chiar nu mai am sperante din astea. eu vreau mult mai putin.
    sa fie fericita judecatoarea cu cardul ei burdusit si cu toate privilegiile pe care le primeste an de an. si doctorita mea de familie, sa fie fericita , cu toate hartiile de 10 roni pe care i le strecoara pacientii sub dosare (desigur, si eu cotizez, ca sa mai am parte de cate-o reteta gratuita pt copil)... chiar le doresc tuturor sa fie fericiti cu tot ce au.
    DAR ... parca prea e de tot. la unii din ce in ce mai mult, iar altii se zbat ca pestele pe uscat. si apoi, cu ce e mai prejos un profesor fata de un judecator sau un medic? de ce nu merita si un profesor un salariu decent? cati dintre cei din afara sistemului stiu cum e sa ai grija (din toate punctele de vedere) , ora de ora, de 30 de elevi ABSOLUT ATIPICI (ca sa nu spun altfel)? munca la clasa e de cele mai multe ori un adevarat razboi al nervilor, pt ca elevii de azi au o structura psihologica total modificata (fata de generatiile de acum 20 de ani), din cauza stimulilor care ii asalteaza zilnic, de la calculator pana la alcool si droguri...
    stiu colegi care aproape ca nu mai rezista in fata problemelor financiare. sunt epuizati de griji si de neajunsuri. se vede asta pe fata lor, in atitudinea lor, in starea deplorabila cu care intra la ore, dupa fiecare pauza.
    se plang profesorii mereu, pe toate drumurile, ne strigam unii altora necazurile, dar cand e sa facem ceva concret, cu adevarat de impact, ne ascundem ca sobolanii prin crapaturi. daca am prinde curaj si am iesi in strada, si am inchide scolile, si nu ar mai ceda liderii care niste vanduti, si nu ne-am mai lasa speriati si intimidati de amenintari - poate ca am reusi ceva. poate ca s-ar uita societatea cu mai multa atentie la noi, cu mai mult respect, poate ca ne-am recapata locul si cinstea din vremea interbelica. sau macar statutul relativ respectabil din timpul comunistilor.
    dar ... nu ai cu cine, chiar nu ai cu cine! A.P.

    RăspundețiȘtergere
  6. Cine sa faca greva? profesorii? pai daca se vrea o imagine de ansamblu a noastra este suficient intrarea in ''viespar'' alias Forumul profesorilor de pe sit oficial al ministerului.In loc sa ne preocupe cum sa scapam de umilinta la care suntem supusi sistematic, ne balacarim intre noi sa vada toti, angajatii ministerului, elevii, parintii, si oricine mai are curiozitatea de a intra acolo.Razboiul se desfasoara acum intre profi si cei cu PIPP, intre PIPP si ceilalti care au terminat alte facultati, intre ingineri, intre maistri, toata lumea se cearta cu toata lumea de parca daca unii ar castiga ceva la salar , ar lua de la ceilalti.Acum ne preocupam a cui materie e mai importanta si suntem patrunsi de acest aspect , ne ridicam ''poalele in cap'', in fiecare zi foarte multi dintre noi , atunci ce sa cerem? Intr-una din zile o biata eleva a indrazanit sa se planga pe forum de programa incarcata, au facut-o praf cei cu ''muschi'' de pe forum, pai cum sa ne placa elevii daca nici macar nu incercam sa-i ascultam? Cum sa ne respecte restul si mai ales guvernantii, daca noi nu ne respectam intre noi? Noi ne scoatem ochii unii la altii si ei ne-au calcat in picioare.Pacat ca ne-am lasat manipulati si ne-am transformat in marionetele lor, jucam si fara muzica asa cum vor ei.

    RăspundețiȘtergere
  7. Guvernantii stiu exact cum sta treaba cu " vrajba dintre noi" pe motivele enumerate mai sus de colega sau colegul nostru si mizeaza pe aceste dispute stiind ca suntem un segment care nu avem cum porni o greva reala din lipsa de unitate dar mai ales ca traind din acest umil salariu nu ne putem lipsi de el nici macar o luna .Cu medicii sau avocatii lucrurile au stat diferit...spagile primite chiar le-au permis si le pot permite in continuare greve pe timp nelimitat......plus ca trebuie sa reamanitesc si de acei " spargatori" de greva carora nu le este rusine sa se afiseze pe anumite posturi tv si sa fie impotriva actiunilor celor multi cum de altfel nu le este rusine sa beneficieze si de rezultatele obtinute de cei care " au strans cureaua " in zilele de protest. Asa ca nu este de mirare ca nu vom obtine nimic si mai rau ca suntem tratati cum suntem tratati daca cei de sus merg pe premiza " Nu va convine...lasati altora locul vostru...!!!!"

    RăspundețiȘtergere
  8. si totusi d-le Pop,cand incepe GREVA ???sau sondajul l-ati postat asa sa vada unii,altii cat de tare fierbe oala?

    RăspundețiȘtergere
  9. De ce nu sunteti de acord cu greva,d-le POP?

    RăspundețiȘtergere
  10. Sunt multe lucruri judecate in pripă, sau judecate gresit. De exeplu la salarizarea celor cu studii superioare, față de salarizarea celor cu studii medii, diferentele sunt foarte foarte mici. Ar trebui analizate, la stabilirea salariilor, si fisele postului de la personalul didactic auxiliar. Cate sarcini au apărut în plus ...la secretari, la administratori..va rugam sa ne sustineti. Intre ceea ce face o secrtara sau un administrator din orice alta parte si ceea ce facem noi e diferenta....

    RăspundețiȘtergere
  11. Se pare ca in invatamant cei cu o anumita experienta au invatat sa-si traga focul sub oala lor stiind exact ce politica sa duca pentru a avea elevi la meditatii dupa orele de scoala sau chiar si la clasele mici asa zisul after-school, pe cand ceilalti sunt considerati fraieri fiindca refuza sa-si mediteze propriii elevi. Din semestrul II voi proceda si eu ca cei din prima categorie, fiindca vad ca altfel am numai de pierdut. Problema e, cred, ca toti cei din invatamant suntem foarte orgoliosi. Cum sa spuna doamna X ,,Uite, amarata de profesoara", asa ca ne dam peste cap sa salvam aparentele si traim de pe-o zi pe alta, slujitori la stat. Nici macar un concediu nu ne permitem, decat daca e de la sindicat.De pus bani in banci, nici nu poate fi vorba. Doamne fereste de vreo boala, ca n-avem nici de dat bnecunoscuta spaga la doctori.

    RăspundețiȘtergere
  12. Dupa multe discutii inutile,am ajuns de unde am plecat:care va fi incadrarea profesorilor din inv.primar?de ce se mai dau legi daca nu se aplica sau nu se respecta?Cine pe cine pacaleste cu aceste intalniri/negocieri?
    jalnic...

    RăspundețiȘtergere
  13. Ca semn de desteptaciune parlamentul ar putea interzice guvernului emiterea de ordonante,am ramane cu legi bune,proaste cum sunt dar am mai simplifica idiotenia!

    RăspundețiȘtergere
  14. S-au primit normele de salarizare???

    RăspundețiȘtergere
  15. Eu as vrea sa stiu, daca se poate si daca nu deranjez prea mult ilustrele sindicate din invatamant, de ce nu s-a aplicat OUG 40/2009? De ce inca nu sunt platita potrivit studiilor absolvite?(PIPP).
    Cate procese sunt pe rol in tara pentru incadrarea si salarizarea PIPP? Stiti ca prima promotie PIPP a absolvit in 2008? In ce an suntem? 2010. Pentru ce cotizez la acest sindicat?

    RăspundețiȘtergere
  16. Cica altii pleaca la munte,ca au bani fiindca muncesc.Du-te da-ti doua palme sa te trezesti Danieleee...lider vandut ce esti!

    RăspundețiȘtergere
  17. V-as intreba domnule Liviu Pop de ce institutorii care au absolvit studii superioare de lunga durata nu sunt incadrati ca profesori pentru ciclul primar?Si noi la fel ca invatatorii care au absolvit o facultate avem studii superioare.Dar ei vor fi platiti ca profesori iar noi tot ca institutori desi avem studii de lunga durata acum,in cazul meu Litere.Deci practic ne obligati sa ne mutam pe lb romana ca profesori desi nu dorim acest lucru pentru a fi platiti adecvat.Si situatia noastra e asemanatoare invatatorilor si educatorilor deoarece nici ei nu si-au dorit sa profeseze in alt domeniu corespunzator specializarii urmate in facultate.Mai mult ma obligati sa scot alti bani din buzunar sa urmez inca trei ani in cadrul Fac. de Pedagogia inv. primar pentru a parcurge din nou practic tot ce am facut in colegiu,pentru a fi platit ca profesor.Mi se pare o mare nedreptate facuta absolventilor de colegii universitare pedagogice pentru care se pare ca nu luptati deloc.

    RăspundețiȘtergere
  18. Acelasi lucru si pentru bibliotecar. Daca au colegii universitare de profil de ce un bibliotecar trebuie sa stea cu frica in san ca vine cineva care are alt profil dar e Bologna I, studii superioare de lunga durata fara a avea macar studii postuniversitare de specialitate.Fac unii, ceea ce e o aberatie timp de un semestru un optional numit pompos biblioteconomie si care au calificare de nota 2.Pentru ce s-a mai inventat profilul asta daca vin unii si altii dupa bunul plac sa se angajeze in acest domeniu. Cei cu Bologna 1 care sunt specializati pe profil va spun eu ca in asemenea conditii nu au sansa sa ocupe posturi nici atat.Trebuie sa se spuna clar ce incadrari au cei cu o anumita specializare.Cred ca sistemul sanitar e singurul in care nu vine un subinginer fara a face o scoala pe profil sa ocupe un post de asistent.Noua grila e grila aburelilor fara sfarsit.

    RăspundețiȘtergere

Postări populare