24 feb. 2010

PROFESORI si profesori

Sunt un umil profesor de romana, matematica sau ce doriti dumneavoastra, care am terminat o facultate cu durata de 5 ani, acum exact 25 de ani.
In acelasi timp cu doamna educatoare sau invatatoare care a termint atunci un liceu pedagogic.
Intre timp dansa sau dansul a terminat la distanta o facultate de 3 ani sistem Bologna si de profil pedagogic.

Nu am dirigentitie si nici plata cu ora pentru ca ore nu sunt mai mult de 16 ore (iar daca sunt mai putine trebuie sa alerg cu dosarul pentru completare de catedra an de an) iar ptr dirigentie este concurenta fiind mult mai multi profesori decat clase.
Dansa are din oficiu,sigur, 10% dirigentie si sigur 2 ore plata cu ora pe saptamanA, chiar daca efectiv face la clasa 16 sau 15 sau chiar 13 ore (ea nu are nevoie de dosare pentru completare chiar daca are mai putine ore ca este incadrata pe post nu pe norma incadrata).
Eu corectez sute de lucrari, am olimpiade si uneori am si teze unice sau examen de admitere.
Dansa face niste fise la gradinita si niste calificative la 1-4. Importante insa neevaluate iar evaluarea nu cantareste asa mult si chiar apreciez munca.
Vine salariu pe luna ianuarie 2010 o sa vina multe de acum inainte si...

Eu liceu 5 ani facultate 1652 LEI net
Ea invatator-educator - 3 ani Bologna 1974 LEI net
Diferenta 322 lei

Iar daca ne zbatem amandoi si obtinem gradatie de merit. Eu evident cu olimpiate nationale ca e concurenta, doamna educatoare cu fise si expozitii.

Eu 2050 lei net
Ea 2461 lei net

Diferenta 411 lei
SA TOT FACEM PERFORMANTA

Nu vreau sa fiu interpretat gresit de catre colegele mele care acum 25 de ani au mers la liceul pedagogic unde au dat un concurs, eu am dat o admitere la liceu, dupa care inca 5 ani de facultate dupa un nou examen si o noua concurenta.
ESTE NORMAL STIMATI COLEGI???

85 de comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu stiu cat de trist dar adevarat este!!!!.... Ce se mai intristeaza, dom'le, unii!

    Am observat de multa vreme ca unii se cred buricul pamantului, iar pe ceilalti ii considera niste nimicuri. E clar ca olimpiadele de lb romana nu se compara cu niste expozitii in care copilul - care poate fi chiar al lui - este invatat sa-si exprime personalitatea...stiti, acea personalitate care il ajuta mai tarziu sa-si spuna punctul de vedere la olimpiada de care se plang unii...

    Iertati-ne, d-le profesor cu facultate de cinci ani, ca nu ne ocupam toti de olimpiade..mai suntem unii si de muzica, de desen, poate asa mai apare si cate un maestru Irimescu sau un virtuoz al unui instrument.

    Iertati-ne, ca noi v-am iertat de mult!

    RăspundețiȘtergere
  3. Domnule Pop,

    Absolventii acestia de ,,invatamant superior" meritau sa stea in banca lor, cu salariu la nivel de studii medii...pentru ca presteaza o munca la nivel mediu.
    Este o mare nedreptate pentru cei care au terminat o facultate serioasa, in urma unor examene dure (la absolvirea liceului , doamnele invatatoare sau educatoare n-au reusit sa faca fata conditiilor de admitere).
    Normal ca PROFESORII sunt revoltati, iar proaspetii ,,profesori" savureaza victoria.
    Marirea lor salariala, suspect de mare, nu isi are rostul!!!!!
    Liderii sindicali ar fi trebuit sa militeze pentru o cauza mai serioasa, nu pentru drepturile salariale nemeritate ale ,,profesorilor" de invatamant primar.
    Vi se pare normal, ca la pretransferari, acesti absolventi de ,,facultati", sa treaca din invatamantul primar direct ca profesori de gimnaziu sau chiar de liceu???
    Fara concurs de titularizare????
    Nu vi se pare ca au prea multe facilitati???
    Si mai au pretentii la ore cat de putine? Chiar de ore platite in regim de ,,plata cu ora" ?
    Este o mare nedreptate pentru toti PROFESORII din tara!!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Daca asa ganditi,domnilor "profesori",nu meritati nicio replica din partea celor care presteaza munca de nivel,nu mediu, ci de cea mai inalta calitate...
    Cred insa,cu toata taria,ca nu niste profesori veritabili au o astfel de opinie...Ei stiu ca fara invatator nu ar avea TEMELIA pe care sa construiasca solid mai departe.

    RăspundețiȘtergere
  5. ASTA S-A URMARIT CU ACEASTA LEGE,DAR NU SE VEDE ADEVARUL-A-S-A BAGAT RACA INTRE NOI!

    RăspundețiȘtergere
  6. Profesor de doi bani!El cu meditatiile si magistratii cu banii in buzunar!Cred ca profu asta ia fost profesor la Vanghelie sau Poc!

    RăspundețiȘtergere
  7. Cu cata usurinta aruncam cuvintele avand in fata scutul anonimatului.D-l profesor nu a subestimat importanta sociala a muncii invatatorului.A reiterat o stare de fapt nedreapta.Nu invatatorul convertit profesor in invatamantul primar are prea mult, ci profesorul din invatamantul gimnazial sau liceal, silit an de an sa-si caute completare de catedra, are mult prea putin.Este un paradox cu adevarat trist, care va trebui de urgenta corectat.

    RăspundețiȘtergere
  8. cum este posibil sa se gandeasca asa despre munca unui invatator?stie dansul ce inseamna sa pui in mana creionul unor elevii?
    stie dansul cata munca e pana deprind elevii ordinea efectuarii operatiilor si tabla inmultirii?
    ii sugerez sa stea un an la catedra in clasa intai si unul in clasa a patra si apoi sa vorbeasca
    il intreb dac aa lucrat transdisciplinar vreodata?
    si daca a incercat sa elaboreze si sa fac vreo serbare?
    cum e posibil sa gandeasca asa?
    ii propun sa facem schimb de catedre ca sa ia si dansul banii care ii iau eu ,in conditiile mele

    RăspundețiȘtergere
  9. Tare mai aveti dreptate domnule profesor. Si, fara nicio acuza, nu mai sunt invatatorii de altadata. Preocupati numai de scoala dupa scoala, plocoane si fugit repede acasa. Si, se exagereaza foarte mult cu acele studii. Sincer.

    RăspundețiȘtergere
  10. Domnule Pop,
    Cum puteti permite ca astfel de mesaje sa fie postate pe blog-ul dumneavoastra?
    In primul rand vreau sa va rog pe toti cei ce plecati urechile si pe toti care in continuare nu faceti altceva decat rau tuturor din sistem improscand cu rautati pe colegii dumneavoastra sa verificati afirmatiile pe care le postati.Daca va documentati vedeati ca nu exista salarii atat de mari precum le prezinta profesorul de limba romana decat la personalul didactic auxiliar,deoarece formulele de calcul permit asa ceva.Dar dumnealor isi vad de treaba si nu se ponegresc unii pe altii.
    Ne meritam soarta,daca asa stim sa reactionam la tot ce ne ofera mai marii tarii.
    Suntem jalnici,dar mai jalnic e sa avem un reprezentant al tuturor care nu ia atitudine .
    Speram totusi sa va amintiti care este rolul dumneavoastra,domnule Pop.

    RăspundețiȘtergere
  11. Stimati colegi, Ne meritam soarta!
    Indiferent in ce bransa lucreaza ceilalti,fac front comun in fata necazurilor.Noi ne mancam precum cainii.Munca fiecaruia e importanta .Nu ne dam seama de importanta ei doar atunci cand ea nu e bine facuta.Oare chiar atat ne-au dezumanizat banii?Cum sa se comporte civilizat restul, daca noi, noi cei care ar trebuii sa-i educam , abordam o asemenea atitudine chiar fata de unii dintre colegi.Spre a fi bine inteleasa, sunt profesor de matematica si director in acelasi timp.Am avut ocazia sa vad ce munca presteaza fiecare.E bine sa facem fiecare ce-am invatat,cu profesionalism, cu pasiune si cu suflet si poate asa reusim sa schimbam mentalitatea romanilor si parerea lor despre dascali.Cat despre bani,......
    banu-i ochiul....

    RăspundețiȘtergere
  12. domnule"umil profesor de romana , matematica sau ce doriti dumneavoastra" ,
    cred ca e vorba de un caz personal. Soi sper ca este asa, deoarece daca va veti gandi bine la fel de "scoliti' sunt si colegii dumneavoastra de gimnaziu sau liceu care au intrat la facultate dupa 1990. Doar si ei au terminat facultatea fara sa dea admitere si totusi nu va indigneaza salariul acestuia.
    Ba mai si MINTITI pe deasupra: daca aveti 25 ani vechime, iar profesoara pentru inv. primar are aceeasi vechime AVETI ACELASI SALARIU DE INCADRARE. Sunteti plin de rautate pentru nereusitele profesionale. Daca aveti copii la olimpiade -BRAVO!! Daca corectati sute de lucrari- si noi corectam poate chiar mai multe(avem mai multe discipline de predat si evaluat).Ba mai mult pe noi ne intereseaza daca au inteles sau nu cele predate si facem recuperari NEPLATITE dupa orele de curs. Cand ati facut asa ceva ultima oara? Nici nu aveti interesul pentru ca astfel va asigurati meditatiile particulare. Daca mergeti la teste nationale-SUNTETI PLATITI .Deci doar muuulta RAUTATE , nimic mai mult. Avem 10% dirigentie pentru ca stam permanent intre ei si in pauzele in care dumneavoastra , profesorii , va beti cafeaua , nestingheriti.De cate ori merge dirigintele in clasa in timpul pauzelor la elevii sai? Doar cei foarte seriosi si ..SUNT SI ASTFEL DE COLEGI. DIRIGINTIA NU INSEAMNA DOAR SA INCHEI SITUATIA STATISTICA DE LA FINELE SEMESTRULUI/ANULUI SCOLAR, SA FACI SEDINTE CU PARINTII , CI SA TE IMPLICI ZILNIC IN PRoBLEMELE CLASEI.
    Gradatiile de merit se obtinPE ACELEASI CRITERII publicate de minister.
    Poate ma repet, dar atitudinea dumneavoastra e PURA RAUTATE.
    Domnule Pop,
    sa intelegem ca impartasiti aceleasi pareri sau o faceti doar de dragul de a fi mai animat blogul personal? Nici una , nici alta nu va onoreaza in calitate de lider sindical.
    Si pentru ca aproape toata lumea ,inclusiv cel care a pornit discutia, stau sub semnul anonimatului, imi permit sa fac la fel.

    RăspundețiȘtergere
  13. daca asa gandeai si-n tinerete precis nu ai fi intrat la liceul pedagogic...la probe de aptitudini,cunoastere de stiinte umane si reale...nu toti pot dovedi....

    RăspundețiȘtergere
  14. Nu cred ca un profesor de matematica va avea salariul mai mic decat un profesor in inv primar ,doar se respecta aceeasi grila de salarizare.

    RăspundețiȘtergere
  15. Din pacate guvernantii au reusit exact ce si-au propus: divide et impera. Imi pare tare rau ca ne paruim azi intre noi si nu cu cei responsabili de starea in care a ajuns invatamantul.
    In alta ordine de idei, sunt si eu nemultumita de incadrarea PIPP. Am absolvit Scoala Normala cu durata de 5 ani (timp in care, daca stau sa socotesc, am invatat pedagogie, psihologie si metodica predarii materiilor de ciclu primar si am facut practica pedagogica cat 10 absolventi de facultate). Apoi am absolvit Dreptul, alti 5 ani, am modulul psihopedagogic (de aceea stiu ce vorbesc cand spun despre pregatirea pedagogica si practica a profesorilor), pot preda Cultura civica inclusiv la liceu, dar nu pot fi PIPP. Ma intrebati de ce nu "m-am facut profesor" de liceu? Nu toti avem mania grandorii si nu toti dorim titluri pe care sa le afisam in fata numelor.
    Poate ar fi timpul sa ne gandim odata, pentru binele invatamantului in general, ca "patalamaua" ar trebui sa conteze cel mai putin in munca noastra. Dupa mine , calitatea de OM si de DASCAL e mai importanta. SA TRAIASCA SI CAPRA VECINULUI!

    RăspundețiȘtergere
  16. Diana Ionescu25.02.2010, 09:20

    Inca o idee trasnita!!! NICIODATA nu vom putea copara studiile facute la zi si la timp, cu studii facute la distanta. SA NE FIE CLAR. Am subliniat, deoarece unele persoane, care prin niste referate si niste examene mult prea facile (nu ma contraziceti pentru ca stim exact cum se dau examenele la facultatile particulare)se cred deja mai presus de cei care si-au ros coatele 4 sau 5 ani prin facultati studiind pe bune , cititind o biliografie densa, s. a. m. d.
    Am apreciat si apreciez munca invatatorilor. Dar pretentia de a avea salariu mai mare doar pentru ca are studii din astea de doi lei, mi se pare OBRAZNICIE.

    RăspundețiȘtergere
  17. Nu cred ca trebuie facuta o comparatie intre munca de la catedra a unui educator (fie educatoare, invatatoare sau profesor). Problema e modul in care au facut completarea de studii. Majoritatea au dat examene pe calculator la SH, in comparatie cu altii care intr-adevar au invatat pentru a absolvi o facultate. Eu am facut facultatea 5 ani, la zi, jumatate inainte de 89 si cealalta jumatate dupa 89. Sunt platita ca cei care au facut 4 ani. Am si postuniversitare, dar asta e. Nimeni nu a ridicat aceasta problema. Am dat titularizarea la fel cu toti profesorii, indiferent ca predam la liceu sau la gimnaziu si suntem platiti la fel. Cred ca era suficienta incadrarea pentru educatoare si invatatori ca institutor I sau II.Asta e parerea mea. Poate da, poate nu.

    RăspundețiȘtergere
  18. Stimate Domnule Pop, intru pe forumul Dvs. ori de cate ori am timp pentru a citi noutatile din domeniul invatamantului. Am o intrebare pentru Dvs.S-a mutat cumva ''viesparul'' de pe ''Forumul Profesorilor'' aici? Mentionez ca sunt un simplu cadru didactic care de foarte multe ori este de-a dreptul socat de rautatea unora, nu ia nimeni nici un ban in plus de la celalalt, nici nu-i ia locul la catedra.Din pacate ii uitam pe cei care cu adevarat sunt vinovati de situatia actuala si ne ''scoatem ochii unul altuia''
    Trist!

    RăspundețiȘtergere
  19. Un profesor ofticat, care habar nu are ce face o invatatoare.

    Ma mir ca domnul Pop a postat asa ceva pe blog.

    RăspundețiȘtergere
  20. E o minciuna ce scrie acest "profesor".
    Invatatorii nu au in plus 2 ore plata cu ora/saptamana.(doar cei cu vechime peste 25ani/grad I)

    Iar dirigentia e normal, ca doar au aceasta responsabilitate, si au avut acest drept si inainte.

    Acest "profesor" daca nu este capabil sa fie diriginte e treaba lui. Normal ca primeste mai putin.

    Deci profesorul asta compara salarii fara sa tina cont de grad didactic, vechime, etc.

    RăspundețiȘtergere
  21. pentru ofticatul din 24, ora 23,47
    Ce-ati zice daca s-ar plati diferit profesorii de gimnaziu/ liceu? Banuiesc ca predati la gimnaziu. Sunteti inferior celui care preda la liceu, dupa logica dvs., sunteti mai mediu, nu vi se pare? Nu vreti sa intelegeti ca in invatamant tendinta este de incadrare pe studii superioare, ca mai gandesc si de bine unii dintre capeteniile noastre. Si daca cineva vrea sa ne faca bine, hai sa atragem noi atentia, ca oftica nu ne lasa sa traim. Egalitate, dar nu pentru catei, nu? Sunt invatator cu liceu pedagogic si absolvent de Babes-Bolyai si NU voi fi incadrat profesor, dar tot nu-mi vine sa-mi vars fierea pe colegii mai norocosi.

    RăspundețiȘtergere
  22. Citesc cum toti profesorii sunt impotriva educatorilor sau invatatorilor dar nu am citit nicaieri sa fie la fel de revoltati impotriva colegilor lor care au terminat Spiru-Haret si care sunt platiti la fel. Cel putin eu am un liceu pedagogic, chiar daca am terminat apoi Spiru-Haret, dar profesorii aia doar cu Spiru Haret sunt mai buni? De ce nu sunteti impotriva lor, nu inteleg? Ei merita sa fie profesori? Atunci merit si eu.

    RăspundețiȘtergere
  23. Nu ar fi trebuit ...25.02.2010, 13:16

    Nu ar fi trebuit sa permiteti postarea unui asemenea articol pe blogul dv. pt ca, in primul rand, chiar dv puteati sa constatati ca nu este adevarat calculul salariului pt o vechime si grad didactic similare pt gimnaziu si inv primar, intrucat algoritmul de calcul este acelasi. Personal, nu dau doi bani pe un text anonim si cred ca, de fapt, este o "spalare pe maini" a sindicatelor in privinta masurilor de atacare in instanta a celor doua spete de discriminare aduse de legea 387 si ordinul aferent. Acest text s-ar traduce astfel: "Nu putem a va ajutam in instanta pe cei discriminati pt ca ... vedeţi ... ceilalti profesori si asa nu au fost foarte fericiti cu noua incadrare in inv primar. Fiti multumiti cu ce ati obtinut pana acum si nu mai veniti cu alte pretentii!" Cred ca asta a fost cu adevarat sensul acestui text postat de un asa-zis "anonim". Pai ... un om ca dv, dle Pop, care reprezinta, cică, un mare grup de persoane din domeniul educatiei ... asa procedeaza ... "divide et impera"????? In loc sa fiti avocatul nostru v-ati transformat in procurorul care acuza in stanga si-n dreapta ca unii sunt mai cu moţ decat altii ... RUSINEEEEE ....

    RăspundețiȘtergere
  24. Problema e pusa gresit.
    Intrebare este, indiferent ca esti profesor sau invatator: de ce nu avem macar un 4000 RON?

    RăspundețiȘtergere
  25. Nu inteleg logica acestui profesor batran cu mentalitate comunista, autorul scrisorii.


    Scrie invatatoare/educatoare, si da ca exemplu salariul unui profesor in invatamantul primar.

    Pai si nu e logic, ca salariul unui profesor in invatamantul primar sa fie la fel ca salariul unui profesor diriginte?

    De ca ar trebui sa primesca cineva salar mai mare daca preda in clasa V, decat cel care preda in clasa IV?

    Total incorecta abordarea acestui profesor egoist, si incorect. Asta va spune un alt profesor, care recunoaste si munca altora...

    RăspundețiȘtergere
  26. La studii egale salarii egale,asta-i problema! Un invatator cu studii medii(liceu pedagogic de 5 ani),chiar daca face aceeasi activitate cu a unui prof in inv. primar, primeste mai putin.Eu sunt doar absolvent de liceu pedagogic;nu am nicio problema vizavi de salarizarea prof.in inv. primar!

    RăspundețiȘtergere
  27. trăim într-o lume anormală. :(

    RăspundețiȘtergere
  28. Sub acoperirea anonimatului putem spune orice, nu-i asa?
    Eu cred ca in aceste conditii si noi cei care nu meritam nici un fel de recunoastere din partea colegilor de cancelarie si mai ales din partea liderilor sindicali care sustin ca ne reprezinta, (macar pentru ca au un venit din salariul nostru-cotizatiile le platim si noi) ar trebui sa ne retragem si sa ne constituim un sindicat "potrivit functiei si eventual studiilor". Cum ar fi domnule Pop sa ramaneti fara aproximativ o treime din membri?

    RăspundețiȘtergere
  29. Este o mare dezinformare ceea ce incearca domnul "profesor" in inceputrul acestei pagini...
    Nu exista o diferenta de salarii asa mare intre cadre...ba ar trebui sa nu fie deloc daca zice ca au aceeasi vechime!
    Lasati rautatea!
    ...valabil pentru toti cei care au muscat din marul invidiei!

    RăspundețiȘtergere
  30. Problema:Un muncitor ridica un corp de 3 kilograme.Un al doilea muncitor ridica un corp de 7 kilograme.Cum sa-i platesc pe cei doi?In functie de greutatea ridicata sau e corect sa spun:"functia muncitor-salariul X"?

    RăspundețiȘtergere
  31. Am intrat si eu pe aici sa intreb ce fel de BLOG e asta...DOMNULE L.POP???Se aude? Cred ca intentionat nu interveniti sa va spuneti parerea...O fi un blog din care se castiga bani in functie de accesari?????

    Prea mult venin...

    Am senzatia ca aici "scuipatoarea "de odinioara.

    RăspundețiȘtergere
  32. Citesc comentariile postate si ma gandesc la faptul ca toata lumeaa vorbeste de discriminare. Am absolvit un liceu de matematica- fizica si un colegiu universitar la zi, la stat, ba mai mult, am luat si bursa. Intre timp am absolvit si Facultatea de Pedagogie, la fel ca alti colegi ai mei. Eu am ramas Institutor iar colegii mei sunt profesori. Diferenta o face liceul pedagogic. Daca este sau nu corect... va las sa decideti singuri. Nu conteaza ca m-am titularizat in urma unui concurs de titularizare cu nota peste 8, conteaza liceul. Felicitari pentru cei ce se incadreaza in aceasta categorie! Nu fiti rai domnilor profesori! Loc este pentru toata lumea. Mai putin pentru cei ce nu au absolvit un liceu pedagogic sau PIPP. Dar cum noi suntem mai putini ca numar si cum nu avem reprezentanti in Biroul Operativ am cam ramas pe dinafara. Nimanui nu-i pasa de noi. Domnule Pop, acest lucru este ”TRIST DAR ADEVARAT!”

    RăspundețiȘtergere
  33. TUTUROR PROFESORILOR

    Mi-am iubit si stimat profesorii, am avut de invatat de la fiecare dintre ei cate ceva.
    Insa mai nou sau poate nu, unii profesori uita ca dau anumite note pentru a chema apoi copiii la meditatie, UITA sa mai predea lectiile chiar cu tabla si creta, ce sa mai vorbim de metode moderne, sau chiar sa vina la ore uneori din diverse motive. De obicei dau un telefon sa-i tina inv. sau educ. ora, ca nu poate ajunge, in unele locuri se intampla destul de des, dar isi ia salariul pe acele ore.
    Si mai uita ca daca ar dori sa construiasca o casa, n-ar putea monta in pereti ferestre, usi, alte etaje decat pe fundatia sapata adanc de educ. si inv., care-i duc pe copii la toaleta, le dau sa manance, le canta ca sa doarma la pranz, le pun stiloul in mana, ii duc pe caile lecturii, dupa alfabet si primele texte, citite cu truda, primele adunari si primul algoritm invatat si repetat cu mana fiecaruia pe tabla, pana ametesti, .....nu mai continui, TOTUL si doar totul ca sa-i fie bine copilului mai departe si ca DL PROF sa se bucure ca l-a dus la olimpiada si uite ce rezultateeee a obtinut!
    Simt doar multa amaraciune privind sistemul asta de invatamant, care nu mai e ce a fost odata sau ... poate nu se mai doreste ca EDUCATIA sa insemne ceva in Romania.

    RăspundețiȘtergere
  34. Credeti, stimate profesor cu 5 ani de facultate ,ca daca invatatorul cel cu studii medii nu si-ar face datoria la un inalt nivel ati avea d-voastra elevi la olimpiada? Mai ganditi-va!Si apoi un profesor preda un singur obiect maxim doua.Stiti cate preda un invatator?

    RăspundețiȘtergere
  35. Pacat de noi! De toti . Avem un salariu de mizerie, avem ce avem unii cu altii. Priviti cum medicii , care studiaza permanent, dau ca si noi examene de perfectionare, poate mult mai dificile , care le mananca anii si tineretea, sar in ajutorul unor asistente in situatii de malpraxis. Diferentierea se poate face clar, in aceasta speta. Si totusi isi strang randurile in vreme de restriste. Nu credeam sa fim atat de ignoranti si sa credem ca sarind impotriva colegilor, vom beneficia de salarii decente. Puteti sa credeti, dragi colegi , ca in invatamant calitatea umana s-a deteriorat si nu mai e mult pana cand vom ajunge ca nimeni sa nu mai puna pret pe importanta muncii noastre. De la aceasta guvernare, oamenii politici au subliniat ca nu trebuie sa inveti ca sa iti mearga bine. Ne mai trebuie si lovituri sub centura primite din interiorul sistemului? Ganditi-va ca nu ne sprijina nimeni, nici profesor fiind, nici invatator sa ne luam drepturile salariale gastigate in instanta si ne arde de mizeriide felul acesta!

    RăspundețiȘtergere
  36. Din cate vad eu,este multa rautate in vorbele unora.Nu stiu de ce unii se supara pe educatoarele /invatatorii recunoscuti acum profesori!
    Daca am aceleasi studii ca un profesor,de ce sa nu fiu platita la fel???Trebuie sa fiu platita in functie de varsta elevilor carora le predau???
    In legatura cu cei care au absolvit colegiul pedagogic fara a avea liceul pedagogic la baza:toata lumea stie cum se face practica la colegiu:din an in paste si ca vai de ea!Si sa nu ma contraziceti,ca am astfel de studente la practica:dezacoduri,habar nu au de structura unei lectii,de modul de concepere a unei fise de lucru/evaluare,etc.Prin urmare,trebuia sa existe o diferenta intre cei cu liceu=\colegiu pedagogic si cei doar cu colegiu.Practica pedagogica-orele si calitatea -trebuia sa existe o diferenta!
    DESPRE DIRIGENTIE:avea dreptate o colega dintre cele care au postat mai inainte:in vreme ce profii-majoritatea!!!-isi beau cafelele in pauze,noi,invatatoarele si educatoarele,stam cu elevii.Meritam cei 10%!Pe dvs cine nu va lasa sa luati dirigentie??Pentru ca e greu sau nu aveti loc de altii...Noi,vrem ,nu vrem,trebuie sa fim diriginti.
    Nu inteleg de ce le e frica unor profesori de invatatorii/educatoarele cu studii?!Credeti ca va luam locurile??Poate da,poate nu.Daca avem aceleasi studii,care e problema dvs.?
    Dintodeauna invatatorii/educatoarele au fost considerati ,,Cenusaresele’’ educatiei.Partea buna este ca si noi suntem inteligenti,plus ca profesorii predau 1-2 materii,pe cand noi-destule!Predam si geografie,si istorie,si romana etc.Daca ar veni un profesor de romana sa predea o luna macar la clasa I,cred ca s-ar lasa de meserie!Nu stiu cati profesori ar putea preda o lectie de abecedar asa,ca la carte!
    PAREREA MEA ESTE SA NE VEDEM FIECARE DE TREABA,SA NE FACEM DATORIA CUM PUTEM MAI BINE,CA DE NOI DEPINDE VIITORUL SOCIETATII ROMANESTI!CUM NE EDUCAM ELEVII,ASA VOR FI CETATENII DE MAINE AI TARII!
    SI INCA CEVA,STIMATI COLEGI PROFESORI:nu ne mai blamati,ca oricum ,chiar de ar lua de la noi,tot nu v-ar da dvs!

    RăspundețiȘtergere
  37. Sa moara si ...capra vecinului ?!

    Pentru umilul profesor care v-a incitat cu articolul sau am sa spun doar ca un profesor preda una sau doua discipline,invatatorul trebuie sa straluceasca la mult mai multe.Eu,ca invatator si absolvent al unei institutii de inv. superior inainte de revolutie,pentru a deveni institutor de lb.franceza am dat,la ex.de absolvire,ex.scris si la matematica,la o facultate de ...filologie.Cam acesta era nivelul invatatorilor atunci:am colegi medici,ingineri constructori,profesori de tot felul,dar nu umili,ca autorul articolului,ci stralucitori copii de la tara.
    As dori sa-l consolez reamintindu-i ca daca nu am fi noi profesori,el tot nu ar avea un salariu mai mare.(eu am am a treia gradatie de merit,plus 23% spor ca metodist ...scuze,domnule UMIL profesor)
    Nu uitati:"nimeni nu va poate umili fara consimtamantul dumneavoastra."
    Fruntea sus si continuati sa invatati,deoarece:"...scoala va va face MARE..."

    RăspundețiȘtergere
  38. Du-te naibii impreuna cu cel care a facut postarea!

    RăspundețiȘtergere
  39. Daca erai un om onest nu postai asa ceva!Rusine,in ultimul timp numai de zazanii te tii!!!

    RăspundețiȘtergere
  40. pana si colegii se cearta intre ei .... eu sunt neutru in cazul de fata - de nici o parte!

    RăspundețiȘtergere
  41. Onorabolului coleg ,,profesor umil''
    Am 30 de ani in inv.prescolar,grad did I, cu norma de 5 ore la clasa si trei de munca metodica/zi.Creez si realizez materiale didactice,proiecte tematice saptamanale,proiecte de parteneriat,educationale,didactice,
    particip la cursuri de formare continua,stau mereu peste program ca sa reamenajez centrele de interes,saptamanal am sedina de lucru si destul de des consiliu profesoral,sedinte cu parintii,fac rapoarte de evaluare periodice si cand ajung acasa imi redactez documentele pentru a doua zi.Dezvoltarea personala am continuat-o prin studii la distanta si am muncit noptile si finalurile de saptamani,renuntand la multe.Mi se pare firesc sa imi primesc binemeritata recompensa si sa nu imi trag zilele cu 1400 lei pana la adanci batranete.Noi nu meditam,nu lasam corigenti ca sa fortam parintii la cheltuieli dirijate spre noi si nu avem pretentii orgolioase.Nu invidiem pe nimeni si nu ne comparam cu nimeni.Ne este mult mai greu decat celor care predau avand ca suport de curs manualul.Daca invidia s-ar plati ATI FI CEL MAI BOGAT OM DIN TARA.
    cu respect pentru toti cei care tind sa-si depaseasca conditia de debut

    RăspundețiȘtergere
  42. exact asa , respect pentru invatamantul romanesc , respect pentru lege si respect pentru colegi fie ei invatatori, educatori , profesori... ;nu credeti ca asa ar trebui sa incepem , stimate domn ,, profesor de romana , matematica ...?"

    RăspundețiȘtergere
  43. Daca salarizarea ar fi maxima de la invatamantul preprimar in sus, ce s-ar intampla? Sa vedeti atunci batalii sangeroase!
    Pacat ca profii nu vad barnele din ochii lor, faptul ca nu le pasa de soarta copiilor, incaseaza degeaba banii de la dirigentie, ore pe care nu le fac si pentru care sunt platiti in plus!
    D-l Pop, ca si autorul acestui rusinos articol, lasa mult de dorit. Am mai citit astfel de postari si pe forumul profesorilor de pe site-ul MEC si consider ca sunt sub nivelul unui om care se considera cult, superior.
    Si pentru ca educatoarele si invatatoarele sunt NET SI CUMPLIT DE SUPERIOARE, cedeaza, cum se spune in vorba:"Desteptii tac!".
    De ce sa comenteze aberatiile unui frustrat?

    prof. Adriana Petre

    RăspundețiȘtergere
  44. aoleo fratilor ce v amai place cearta! cetateanul ar putea sa fie un pic mai bine vazut in scoala lui si sa ia dirigentie! dirigentia asta se acorda pe baza unor criterii.......o avea dansul olimpiade dar daca nu indeplineste conditiile de dirigentie asta e! referitor la faza cu banii e trist ca unii care au facut fac la spiru cu examene stim noi cum luate sa ia mai multi bani decat cei ce au facut o facultate serioasa cu tremurat la examene si asa mai departe! si mai e ceva DOMNILOR VIITORI PROFESORI INVATATI COPII SA SCRIE CA NE VIN NUMAI ANALFABETI LA GIMNAZIU!!!!! DAR LA CELE 15 ORE PE SAPT CARE LE AVETI E GREU MACAR ATATA LUCRU!

    RăspundețiȘtergere
  45. Dragi colegi,
    Cunoasteti continutul Ord.3235/2010 si a Centarlizatorului 6052/2009 la care se face trimitere?Pentru linistea celor care nu vor sa accepte ca pentru aceleasi nivel de studii este normal sa primim aceleasi salarii,dar si pentru cei putini care mai au respect pentru colegi fie ei invatatori, educatori, profesori aflati ca pot fi profesori pentru invatamantul primar doar cei ce au finalizat un liceu pedagogic si apoi PIPP.Vi se pare normal?! Ceilalti colegi nu pot fi decat institutori.
    De ce nu interveniti sa spuneti adevarul domnule POP?Nu aveti puterea sa recunoasteti ca nu faceti nimic pentru cei ce reprezentati.Legi si ordine care apar in monitoarele oficiale exact ca in faza initiala,fara ca macar sa fie schimbata macar o virgula.
    Ar trebui sa strangem randurile dragi colegi,sa nu ne mai ponegrim unii pe altii.ci sa facem front comun pentru a milita pentru salarii decente.
    Poate atunci se vor trezi si liderii nostri!!!Nu-i asa, domnule POP?

    RăspundețiȘtergere
  46. Invata intai dumneata sa vorbesti corect! "La cele 15 ore pe sapt PE CARE le..... si nu CARE LE....." Se vede ca nici dumneavoastra nu prea ati dat pe la scola sau in liceul de mate-fzica....sau in Facultatile acelea la zi nu se prea facea Limba romana. Vedeti care este rostul liceului pedagogic? Niciuna dintre invatatoare sau educatoare nu are greseli gramaticale, pe cand la Stimatii profesori cu facultati la zi chiar ai ce corecta!!!!!!!!!
    Mai invatati domnilor!!!!!!! Sunteti mult in urma unui absolvent de pedagogic!!!!!!!! Asa cum dumneavostra stiti cum isi completeza studiile superioare un invatator noi stim ca ati picat la examenul de admitere la Liceul pedagogic se simte frustrarea chiar daca ati facut cu chiu cu vai o faculatate "la zi". Ati uitat de pedagogie , psihologie, metodici si practica pedagogica. O ultima rugaminte: Lasati limba romana in pace!!!!!!!!!! Chiar nu v-a facut niciun rau!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  47. Invata intai dumneata sa vorbesti corect! "La cele 15 ore pe sapt PE CARE le..... si nu CARE LE....." Se vede ca nici dumneavoastra nu prea ati dat pe la scola sau in liceul de mate-fzica....sau in Facultatile acelea la zi nu se prea facea Limba romana.

    Stimate coleg cred ca le cam amestecati. Pacat ca liceul pedagogic nu v-a invatat sa fiti si corect. Daca veti citi cu atentie cometariul meu, al unui absolvent al liceului de matematica- fizica (sau mate-fzica cum ii spuneti dumneavoastra) veti descoperi ca acel ”citat” pe care l-ati preluat si corectat nu imi apartine. Eu doar i-am felicitat pe colegii absolventi ai liceului pedagogic pentru reusita lor. Dar sa stiti ca nu stiu ce au facut altii, dar la colegiul pe care l-am absolvit am facut practica mult mai multa decat cei de la liceul pedagogic, iar jumatate dintre colegii mei erau absolventi de liceu pedagogic, scutiti de aceasta practica dar, nu va suparati, abia faceau fata la examene sau seminarii.
    Propun sa se faca dreptate tuturor educatoarelor si invatatorilor: sa se organizeze un examen national. Cei ce vor lua note peste 7 sa fie incadrati profesori iar ceilalti institutori. In cadrul acestui examen sa fie evaluate cunostintele de limba romana, matematica (punctul mort al absolventilor de liceu pedagogic), psihologie, pedagogie, metodici.
    Asta ar trebui sa faceti domnule Pop!
    Examinati profesorii! Pe toti!
    Apoi sa vedeti economie la buget.

    RăspundețiȘtergere
  48. S-au schimbat mult oamenii din societatea de azi. Ieri l-am vazut pe un mare OM al tarii, unul caruia multi dintre noi ii datoreaza viata, la propriu, sau ii datoreaza viata indirect, datorita daruirii cu care acest mare OM i-a pregatit pe altii pentru a salva vieti. Este ostatic al propriului sau trup, pierdut intr-un pat dintr-o camaruta cat o jumatate de bucatarie. Gandindu-ma la ceea ce a facut omul acesta, la numarul de oameni pe care i-a redat vietii, smulgandu-i din chinuri si din ghearele mortii, am inteles in sfarsit cat de mare poate fi recunostinta societatii. Un mare zero! Nu traim intr-o societate a valorilor firesti, pentru ca ea e inchinata zeului ban si promoveaza oportunismul. Adevaratele valori vor zace in noroi, vor avea lefuri mizerabile si pensii (daca mai apuca) asa de mici, incat vor fi miluiti de cei cu ajutor social.
    Si ca sa nu va mai certati atat, chiar nu stiti ca "Dezbina si stapaneste" este mereu de actualitate? Va agitati atat, adresandu-va cuvinte nu tocmai placute la inima si gasindu-va vini unii celorlalti, cand nu este niciunul dintre voi de vina pentru situatia creata. Cautati-o in alta parte si poate ca impreuna se vor gasi si solutii. De unul singur e mai greu.

    RăspundețiȘtergere
  49. Este limpede precum lumina zilei: "Dezbina si stapaneste!" Apoi, ceva mereu repeta te va influenta.

    RăspundețiȘtergere
  50. Articolul este plin de erori si rautati.
    Ce urmariti? Salarizarea celor din primar/prescolar altfel? Liderii de sindicat pregatesc ceva celor din prescolar/primar?
    De ce profesorii de liceu nu s-au revoltat cand cei de gimnaziu au fost platiti la fel? Idem: cei de romana si mate pe ceilalti; Profesorii cu lunga durata pe cei cu Bologna I sau Bologna I USH?

    RăspundețiȘtergere
  51. Ce castiga profesorii daca cei din prescolar si primar raman cu salarii mai mici?Sau ce pierd daca acestora din urma li se majoreaza?

    RăspundețiȘtergere
  52. Ordinul s-a publicat deja in M.O.-nu va mai certati,totu-i de prisos!

    RăspundețiȘtergere
  53. si eu sunt o umila profesoara de limba romana titulara intr-un sat de pe langa Baia Mare ,ba pe deasupra si lider de sindicat al acestei unitati si am aflat ca voi intra la restrangere deoarece colegului meu ii da dreptul legea sa mai ramana inca un an la catedra ,desi are varsta de pensionare .ma intreb ce se va intampla cu mine daca nu-mi voi gasi un post? voi ramane somera dupa 12 ani la catedra cu studii universitare de lunga durata la zi si 1 an de masterat? nimeni nu mai lupta pentru noi stimati colegi.paziti-va spatele

    RăspundețiȘtergere
  54. Sunt un parinte al unui copil care a terminat 8 clase si acum este la un liceu bun intr-un oras mare al tarii. Abia acum inteleg, citind aceste randuri postate de niste ''cadre didactice" de ce copilul meu cand a terminat clasa a IV-a stia si gramatica si matematica,si geografie, era pasionat de istorie,arheologie,cioburi de vase scormonite prin niste ruine ale unor asa zise cetati si prin clasa a VI-a, a VII-a nu mai vroia sa munceasca suplimentar nici la mate, nici la romana, nici lectura nu mai facea, nici istoria nu-i mai placea,uita si ce invatase in clasele I-IV. Felicitari domnilor asa-zis profesori de felul celor care postati comentarii la adresa colegilor din clasele a IV-a!Invidia pe invatatori chiar ca nu va face mai performanti!Iar daca corectati pe la nu stiu ce olimpiade, sunteti foarte bine platiti pentru punctajele pe care le dati aiurea si pentru subiectele gresite pe care le dati la copii!!! V-ar putea fi rusine pentru atitudinea d-voasta fata de invatatori!!!

    RăspundețiȘtergere
  55. va mai amintiti stimati colegi ca prin luna ianuarie domnul ministru dadea anumite declaratii despre modul cum se vor face reducerile in invatamant?vi se pare ca s-a schimbat ceva in metodologia de miscare apersonalului didactic? mie nu. daca ati observat careva ceva modificari va rog sa-mi comunicati.deci vi se pare ca mai lupta cineva pentru noi?sa fim seriosi.fiecare pentru el. hai sa nu mai fim atat de naivi ca doar suntem intelectuali.

    RăspundețiȘtergere
  56. sunt foarte trista fiindca sunt mama si dascal. mama unui copil de clasa intai.acest copil isi priveste mama mereu trista si abatuta pentru ca nu stie daca de la toamna va mai avea un loc de munca.de ce? pentru ca mi-a fost redus postul .am pierdut bineinteles in fata colegului meu care are 64 de ani si a acumulat mai mult punctaj.sper totusi ca imi vor oferi pe undeva vreun post cat de cat pe aproape de casa ca altfel nu stiu ce voi face cu copilul meu.

    RăspundețiȘtergere
  57. stimati colegi haideti sa nu ne mai certam intre noi pentru salarii ca si asa sunt de mizerie .cred ca acum cel mai important este cum ne pastram locurile de munca. cred ca e jale ce se intampla.

    RăspundețiȘtergere
  58. INTR-UN COMENTARIU ANTERIOR UN COLEG SPUNEA CA LIDERII DE SINDICAT NU URMARESC CUM SE FAC REDUCERILE SI NU STIU CE SE INTAMPLA IN SCOLI .BA DA STIU FOARTE BINE DAR CREDETI CA POT FACE CEVA? NU POT.VA SPUN EU DIN PROPRIE EXPERIENTA.NICI PE MINE NU MA APARA NIMENI ,DESI SUNT LIDER SI INTRU LA RESTRANGERE.NIMENI NU APARA INTERESELE NIMANUI.TOTUL E O MARE MINCIUNA.ASA CA NU VA ASTEPTATI LA MINUNI.LUPTATI-VA FIECARE INDIVIDUAL SI PAZITI-VA SPATELE.NU VA PUNETI PREA MARI SPERANTE IN ALTII CARE DOAR PROMIT SI NU FAC NIMIC.

    RăspundețiȘtergere
  59. Apropo de metodologia miscarii personalului didactic, am observat ca s-a ,,reparat " o nedreptate, adica au prioritate la ocuparea unui post cei care sunt deja titulari in specialitatea postului solicitat, ceea ce mi se pare firesc. Astfel, invatatorii si educatoarele care si-au completat studiile dobandind o noua specializare nu pot ocupa un post in noua specializare dobandita decat dupa ce si-au exprmat optiunea cei care sunt titulari pe un post in specialitatea respectiva. Desi sunt prof. inv. primar, pot sa apreciez ce e corect si ce nu, chiar daca nu e in avantajul meu. Nu inteleg de ce nu va bucurati ca suntem incadrati ca profesori.Daca nu ar fi fost asa, as fi vrut si eu sa trec pe un alt post n noua specializare, strict pentru bani, nu fiindca mi-ar face placere, dimpotriva. Asa ca bucurati-va ca nu vom concura cu dumneavastra pe posturi, ca s-ar putea sa va batem atat la dosar, cat si la concurs. In legatura cu sporul de drigentie, vreau sa va invit la noi, invatatoare si educatoare, nu doar in pauze, ci si la ora 12 sau 13, cand cel putin o jumatate de ora zilnic stai de vorba cu fiecare parinte in parte si ii dai detalii despre comportamentul copilului, despre ce stie, ce nu stie, etc. Teste, concursuri, avem si noi. La testele sumative le-am trimis parintilor acasa baremul de notare, punctajele obtinute de toti copiii clasei, punctaje in baza carora s-au stablit calificativele, astfel incat fiecare sa poata sa aprecieze exact la ce nivel se afla copilul sau. Am organizat activtati de recuperare suplimentar, acum am inceput sa organizez si pentru performanta. Cati profesori de genul celui de mai sus fac asa ceva? A, si e vorba DOARde clasa I. Apoi, stiti ca la clasa a IV-a avem 22 de ore pe saptamana si nu ne plateste numeni suplimentar? Oricum, facem mult mai multe de atat. Unii... Si-mi spuneti mie ca nu merit sa fiu incadrata ca profesor? Sa va fie rusine!

    RăspundețiȘtergere
  60. Oameni buni - mai incet cu cearta!
    Liviu - opreste-i!

    RăspundețiȘtergere
  61. eu stiu cum muncesc invatatorii.am un copil in clasa intai iar dupa ce vine acasa facem lectiile. eu sunt profesoara si nu prea am rabdare cu el.asa ca invatatorilor le trebuie multa ,multa rabdare.

    RăspundețiȘtergere
  62. Niciodata,indiferent de ce si cate veti scrie pe aici, nu se va compara o facultate facuta la stat,la zi ,cu examene grele ( pe vremea mea si colocviile rau "scris") cu facultatile voastre facute "pe balcon"! Iar in legatura cu faptul ca ii duceti si la baie ,si stati de vb cu fiecare parinte in parte sunteti recompensati destul cu bijuterii din aur si cuptoare cu microunde, etc, asa ca nu va suiti mai sus de unde va e locul.
    Pana si excursiile vi le faceti in timpul programului, pe cand profii isi strica sambetele si duminicile, iar cand au vreun concurs in timpul sapt. isi fac si orele,nu ca invatatorii care sunt "pa" demult.
    Daca va voiati profesori si nu invatatori trebuia sa va faceti facultatile la timpul si locul portivit, asa din astia cu studii la ei in balcon... pt. mine-s egal cu zero!
    Vedeti-va lungul nasului.

    Corina Matei

    RăspundețiȘtergere
  63. MERITAM CE I SE INTAMPLA! Si eu sunt revoltata de aceste diferente de salariu, si eu sunt profesoara de romana de 28 de ani si MI SE REPROSEAZA DE MULTE ORI DE CE STAU DEOPARTE LA DIFERITELE MANIFESTARI ARTISTICE SI...atunci intreb si eu, ca o naiva, DE CE ATUNCI CAND ESTE EVALUATA O SCOALA IMPORTANTA ARE ROMANA SI MATEMATICA? De ce nu se da examen la dans si cor si altele? dE ACORD SA SE SCHIMBE ! De cand am terminat facultatea STAU IN FIECARE AN SUB STRESS-UL INTRARII LA LICEU SI...DACA SE POATE CAT MAI BUN, AL TEZELOR, AL OLIMPIADELOR, CONCURSURILOR,...ETC. De acord SA MAI FACA SI ALTII...'MERITUOSII' TOATE ASTEA CA ...EU M-AM CAM SATURAT DE...AMBALAJE POLEITE!!! Poate n-ar strica sa se aleaga praful! ca sa intelegem ESENTIALUL!!!

    RăspundețiȘtergere
  64. Si parca dirigintii nu primesc bijuterii din aur si cuptoare cu microunde, in plus si mita la examenele nationale sa aiba grija de copilasi si sa puna o vorba buna unde trebuie.Eu daca primesc un cadou de Craciun sau de 8 Martie e pentru ca muncesc suplimentar fara sa fiu retribuita. O fac din prorie initiativa, nu conditionez in niciun fel participarea la consultatii, iar daca parintii stiu sa fie atenti in astfel de ocazii speciale, foarte bine. Daca nu, eu tot asa muncesc si nu fac diferente intre copii.

    RăspundețiȘtergere
  65. scuzati-ma! ce am inteles eu din aceste discutii: ca ar trebui ca Statul sa nu mai dea nici un banut ca leafa in sistemul de invatamant; ar trebui doar sa se ocupe de infrastructura. Iar salariile sa vina de la parinti. Atunci (poate.... ) am vedea cat/cum este apreciata munca fiecaruia, fara sa ne consumam inutil energia pentru a cuantifica si compara valoarea celui ce-l invata pe copilul de 5 ani, sau de 9 ani sau de 13 ani sau de 17 ani. Atunci (poate....) am vedea cum este eliminata de la sine problema locurilor de muna. Atunci (poate....) am vedea cum dispare absenteismul, violenta si-n locul lor apare progresul (cand spun absenteism, violenta si progres, nu ma refer selectiv doar la elevi!).
    Sunteti de acord cu mine, ca salile de curs ale celor competenti vor fi pline, la fel si buzunarele lor? Stiu ca sunt multi care vor crede ca de fapt parintele l-ar obliga pe cel de la catedra sa "joace" dupa cum i se canta.... insa, cei ce s-au gandit la asta, de fapt, nu au inteles ce-am scris eu!!

    RăspundețiȘtergere
  66. D-le Pop, cum ati putut posta pe blog astfel de afirmatii? Am stiut de la inceputul luptei noastre, ca sunteti impotriva.Sunt bune doar contributiile noastre a invatatorilor si educatorilor? Drepturile le au doar PROFESORII nu si profesorii!Este interesant ce a spus umilul ,,profesor de limba romana,, este chiar pe placul dumneavoastra, sau ma insel cumva? Noi ,,profesorii,,o sa ne facem sindicatul nostru, iar dumneavoastra o sa reprezentati doar PROFESORII!! FELICITARI DOMNULE POP!

    RăspundețiȘtergere
  67. numai denigrati invatatorii si educatorii caci nici cu profesorii nu imi este rusine,da pot sa afirm ca unii invatatori in loc sa isi faca treaba la clasa si sa il ajute si pe cel care nu are bani lucreaza doar cu cei buni si cu bani ...pt asta rusine ...dar nu ne bagati pe toti in aceeasi oala ca nu aveti dreptate ...sunt invatatoare si toti elevii mei stiu sa scrie si sa citeasca perfect chiar daca sunt de la tara si majoritatea parintilor nu au serviciu traind doar din ajutorul social si alocatia copiilor,eu lucrez cu toti si nu fac diferente intre elevi chiar daca de 8 martie sa zicem unul mi-a adus un buchet de flori naturale iar altul o floare de plastic prafuita,il pup pe cel cu floarea ,ii multumesc pt ca si el are aceleasi drepturi...deci nu mai generalizati va rog mult

    RăspundețiȘtergere
  68. Perfect adevarat articolul!!Felicitari pentru curajul autorului de a spune ce o mare parte dintre noi, profesorii, credem. Asa este: la ce mai foloseste facultatea serioasa in ziua de azi cand exista atatea ID-uri sa FF-uri sau mai stiu eu ce...-uri... Eu sunt de parere ca ar trebui sa facem toti si a doua si a treia si a cincea facultate, sa devenim policalificati si multispecializati... Vad ca se poarta printre cei care acum sunt profesori ca si noi, cei cu 4 sau 5 ani de tocit coatele prin Universitati. Eu vad ca ma lovesc de urmatorul fenomen: copii de clasa a 5-a care vin semianalfabeti sau cu niste deprinderi de a invata slab formate sau deloc. Ce mai pui ca nici disciplina nu o stiu. Si sa nu credeti ca predau doar la gimnaziu; in scoala unde functionez este si liceu iar orele mele sunt mai multe la aceste clase, insa am si ”pitici”. Si, exact cum spunea si autorul articolului, ni se cer rezultate la Bac, la Olimpiade, la concursuri etc. dupa care suntem evaluati la sfarsit de an. Si, poate, luam salariu sau gradatie de merit- poate nu. De-acum incolo o sa ies si eu cu elevii mei de a XII-a in parcul orasului sa ” observam natura”. Dupa care o sa-i trimit la Bac. Sa vedem, se descurca??? Dvs. ce credeti???

    RăspundețiȘtergere
  69. Cu siguranta se vor descurca:scoala paralela pe banii parintilor functioneaza cu succes.De mult timp nu se mai amagesc cu ce obtin de la scoala
    romaneasca, daca vor rezultate de inalta clasa,care sa-i faca realmente competitivi in lume,nu capsunari cu studii inalte.
    Un parinte(mutumit pe deplin de prestatia invatatorului,selectiv de cea a profesorilor din gimnaziu,iar in liceu de cea a dirigintelui-prof.de limba franceza)

    RăspundețiȘtergere
  70. 28.02.2010,13:50
    multumit(rectificare)

    RăspundețiȘtergere
  71. DOMNULE POP,
    Eu nu mai inteleg nimic.De ce sunt date legile daca cei de la conducere nu le aplica sau mai rau nu le inteleg.
    Am terminat PIPP si dupa noile legi ar trebui sa fiu incadrata de la 1 ian 2010 profesor pt invatamant prescolar, specific ca sunt educatoare la o gradinita in Prahova. Nu inteleg de ce inspectoratele NU APLICA LEGEA (SAU NU VOR). VA ROG SA VA OCUPATI DACA PUTETI DE ACESTE CAZURI CA SUNT FOARTE MULTE, SI SA ADUCETI LA CUNOSTINTA CEEA CE SE INTAMPLA.Ar trebui instruiti cei din teritoriu mai bine ce au de facut pt ca, de exemplu, directorul scolii a inteles ca de fapt aceasta incadrare trebuie aplicata doar celor cu liceul pedagogic si cu studii universitare ( adica liceul conteaza mai mult decat facultatea)Adica daca NU AM LICEUL PEDAGOGIC DEGEABA AM PIPP, ASA A INTELES DUMNEALUI.

    RăspundețiȘtergere
  72. pentru ANCA:
    Se vede,draga,ca habar nu ai de pedagogie si de metodele de predare -invatare.
    Daca cei mici sunt scosi la orele de stiinte pentru a observa natura,e fiindca asa trebuie.Nu stiu ce predai ,dar chiar nu ma intereseaza,insa noi-invatatorii,indiferent cate studii avem-trebuie sa lucram cu elevii mici ,,ca la carte'',altfel voi nu ati mai avea cu cine sa dati bacul.
    In vreme ce noua ni se umfla picioarele stand printre ei,voi stati la catedre si dictati in continuu.
    Si noi avem concursuri,specifice varstei elevilor nostri,ca doar nu ai vrea sa dam bacul cu cei de clasa I,a Ii-a,a III-a sau a IV-a!!!
    Si daca noi am face totul cu elevii,voi ce naiba ati mai face???
    Asa ca mai scuteste-ma!
    Cred ca daca adun anii de studii pe care ii am ,depasesc cu brio multi ,,profesori''!
    Nu am nimic cu acestia(mai ales ca oricand ma pot numara printre ei,doar sa vreau sa schimb postul),dar am cu aceia care se cred ei buricul pamantului si considera ca educatoarele/invatatorii nu fac nimic!Acelora sa le fie rusine!
    Ar trebui sa ne sustinem reciproc,nu sa ne dam in cap!In orice caz,nu ni se da mare lucru si suntem toti in aceeasi oala!

    RăspundețiȘtergere
  73. Alo Pop!Iesi din barlog!Gata cu hibernarea!Ti-ai asumat reusita aplicarii acestei legi si acum incepi din nou? Ce te doare,omule!

    RăspundețiȘtergere
  74. Aaaa! Esti la hotel la Ocna Sugatag si acolo nu ai internet!Intoarce-te urgent si intra pe blog ca a inceput telenovela! De ce ai dat bir cu fugitii? Raspunde la provocari, ca doar esti inca liderul nostru (nu pentru multa vreme).............

    RăspundețiȘtergere
  75. Un roman fara PIPP...
    Stimati colegi aveti grija cum va exprimati ca mai citesc si alte persoane aceste interventii si nu ne fac cinste.Comportati-va macar civilizat ,ca asta nu costa!

    RăspundețiȘtergere
  76. Poftiti la gradinita, domnule profesor, ca sa primiti sporul de dirigentie!Stati si dv 25 ore pe saptamana langa 25 de prichindei care vor apa, vor sa le stergi nasul, sa le stergi lacrimile...Halal natiune!Cum ne place sa aruncam cu piatra!Noi nu avem 1 minut de pauza. Noi nu asteptam sa treaca cele 50 de min pt a ne elibera!Si eu am facut facultatea de matematica , dar posturile bune sunt ocupate de cei ca dv, noua, celor mai tineri nu ne ramane decat sa ocupam si astfel de posturi.Oricum, nu cersim , muncim.La noi nu vin copiii la meditatie, ii invatam sa fie oamneni, ii formam sa aveti dv. cu cine sa mergeti la olimpiada. Mare pacat!

    RăspundețiȘtergere
  77. poti sa stergi cate nasuri si funduri vrei,nu va echivala in veci cu anii de studii serioase facute la stat,la momentul oportun ( dupa liceu, nu niste cazaturi blazate si ifosate de "invataori" la id-uri si ff).
    Nu va credeti mai importanti decat sunteti,caci datorita plocoanelor pe care le primiti de la parinti nu umblati absolut deloc la caracterul copiilor, ii cresteti in functie de cat si ce primiti de la parinti, si absolut toti sunt"premianti" pana la cls a 5 -a ca apoi sa constatam ca unii dintre premiantii vostri nu stiu nici toate literele. Sa va fie rusine ca va vreti profesori cu studiile facute pe strada voastra!!!!! Nu veti fi in veci de veci,amin!

    RăspundețiȘtergere
  78. In veci pomenirea lui!

    RăspundețiȘtergere
  79. Nu stiu de ce generalizati. Nu toti absolventii de liceu pedagogic au facut facultatea la ID. Foarte multi au facut facultatea la zi,la stat, cu burse , la sfarsitul programului fugind la facultate. Dar asta este menirea noastra , sa fim educatori.Nu sunt multi compatibili cu aceasta functie.Iti trebuie multa rabdare si tact pedagogic,trebuie sa sti cum sa-l faci pe copil sa-si deschida sufletul in fata ta , sa-l inveti sa comunice fara temeri.Ca sa nu mai zic de faptul ca admiterile de la liceul pedagogic erau foarte dure. Reuseai sa intri doar daca obtineai note foarte bune , peste 8.50 , 9 de cele mai multe ori.Asa ca ,doamnele educatoare si invatatoare, chiar daca au doar studii medii sau studii terminate la o facultate particulara, nu inseamna ca sunt mai putin cultivate decat un profesor , doar ca ,din anumite motive , nu au reusit sa-si completeze studiile( nu ca nu ar fi fost capabile).Toate bune

    RăspundețiȘtergere
  80. Hmmm, da, da, da... E greu rau cu stersul la nas... sau mersul la toaleta... Daaaaaaaaa, categoric e foarte dificil sa observi natura... Ma gandesc oare cum or fi reusind acesti stimati si stimabili colegi de-ai nostri sa se descurce??? Ia sa vedem aici cativa profesori de matematica sau romana care au de sustinut atatea( enorm de multe) examene, ei cum se descurca? Sau cei de la biologie, care au de sustinut un Bac la clase cu 1 ora pe saptamana, ei cum se descurca?? Sau, si mai bine, la aceeasi ora pe saptamana sa pregatesti, eventual, si ”medicinisti”. Ei cum se descurca? Asa ca, dragi colegi, voi cei care sunteti ” policalificati”, sunteti invitati cu drag sa faceti aceste performante fara a va gandi ca... de 1 Martie va veni un martisor de aur sau ca de 8 Martie- cine stie- va veni poate chiar o bratara din acelasi material stralucitor si scump!!! Multe ” succesuri”!

    RăspundețiȘtergere
  81. Am 35 de ani la catedra, nu conteaza ce salariu am, sau ce salariu voi avea de acum inainte,conteaza,cred, felul in care gandesc. Aeasta polemica referitoare la salarizare ar trebui purtata cu guvernantii. Toti oamenii de la catedra isi fac datoria cu prisosinta la nivelul la care lucreaza,toti si-au ales aceasta meserie pentru ca iubesc copiii.Cei de la putere au reusit un lucru mare pentru ei, acela de a invrajbi pe unii impotriva altora!In loc sa ne atacam uniipe altii mai bine am ataca pe cine trebuie adica pe cei care fac legile si le aplica cum vor! Nu credeti?

    RăspundețiȘtergere
  82. ce se mai agita lumea atata...primesti si ai pentru cat muncesti...nu va mai plangeti de mila...va certati ca niste copii de gradinita pe o bomboana...vedeti-va de treaba voastra, nu mai criticati pe nimeni...

    RăspundețiȘtergere
  83. Dar ce sa mai zicem cand acelasi institutor (care are deja 10% pentru propria clasa), mai primeste inca un 10% pentru ca e si diriginte in acelasi timp, in conditiile in care in scoala sunt o multime de profesori calificati fara dirigentie. E revoltator, de aceea ii voi spune "adio" FSLI-ului din toamna!

    RăspundețiȘtergere
  84. Dezamagitu mie mi se pare ca esti prea analfabet ca sa-ti exprimi opinia. Cred ca n-ai trecut nici prin invatamantul primar, nici prin cel gimnazial sau liceal. Va sustin domnule profesor! Intr-adevar ar trebui luati in considerare anii de pregatire pe care i-ati pretrecut in facultate!

    RăspundețiȘtergere

Postări populare