25 nov. 2009

Precizări privind premiul de 2%

Având în vedere unele discuţii privind acordarea/neacordarea premiului lunar de 2% pe lunile noiembrie şi decembrie 2009, fac următoarele precizări:
Consider că premiul lunar în limita a 2% asupra fondului de salarii poate fi acordat în continuare, până la 01 ianuarie 2010, pentru toate categoriile de personal din învăţământ, întrucât, deşi în momentul de faţă art. 11 din Ordonanţa Guvernului nr. 10/2008 este abrogat, conform Art.49 alin (2) din Legea 330/2009, rămâne în vigoare (până la 01 ianuarie 2010) art. 13 din Hotărârea Guvernului nr. 281/1993 cu privire la salarizarea personalului din unităţile bugetare, care este cadrul general pentru acordarea acestui premiu.
În ceea ce priveşte acordarea acestui premiu pentru anul 2010 acesta nu se acordă deoarce, deşi art.24 din L330/2009 prevede (1) Ordonatorii de credite pot acorda premii lunare in limita a 2% din cheltuielile cu salariile aferente personalului prevazut in statul de functii, cu incadrare in fondurile aprobate prin buget. Premiile se pot acorda in cursul anului salariatilor care au realizat sau au participat direct la obtinerea unor rezultate deosebite in activitatea institutiei. Sumele neconsumate pot fi utilizate in lunile urmatoare, in cadrul aceluiasi an bugetar.
(2) Premiile individuale se stabilesc de catre ordonatorii de credite in limita sumelor alocate cu aceasta destinatie de catre ordonatorul principal de credite, cu consultarea organizatiilor sindicale reprezentative la nivel de unitate sau, dupa caz, cu consultarea reprezentantilor salariatilor, acolo unde nu sunt astfel de organizatii sindicale. Art. 30 alin (7) spune Prevederile art. 19 alin. (2), art. 20 si 24 nu se aplica in anul 2010.
Astfel, din punctul meu de vedere premiu de 2% intră în calculul diminuării de 15,5% pe luna decembrie şi 9,81% pe noiembrie.

20 de comentarii:

  1. sa zicem c-am inteles cum este cu 2%; dar, va rog frumos sa-mi spuneti, cum este cu zilele neplatite in cazul salariatilor de la isj-uri? sunt liberi si cei care lucreaza "acolo" ? si, mai ales, "cand" ? as dori aceste informatii pentru a nu 'bate' drumul de pomana pana la isj, ca n-am vreme de pierdut. multumesc anticipat, in caz ca stiti acest raspuns si mi-l spuneti si mie (si, scuze, ptr. off-topic).

    RăspundețiȘtergere
  2. ISJ-ul a trimis O adresa prin care se iau zilele FARA PLATA in 30.11.09, 14,15,16,17,18.XII.09. ATUNCI SUNT LIBERI SI DANSII?

    RăspundețiȘtergere
  3. Din punctul meu de vedere pe luna noiembrie trebuie sa se retina 9,8% din care se scade 2% daca nu se acorda inseamna 7,8% care trensformat in zile 1 zi si ceva. Facand un calcul pe fondul de salarii in luna noiembrie datorita scaderii nr de angajati de la 1 septembrie poate nu este nevoie decat de o zi (maxim doua) pe luna.
    In luna decembrie nu se pot "taia" mai mult de 13,5% care treansformat in zile pot fi maxim 3 zile. Ce este mai mult de 4 oricum este ilegal.
    Asa interpretez in acest moment legea. Ei vor sa ne ia din salariu noi incercam sa ii impiedicam. Din pacate situatia difera de la unitate scolara la unitate scolara.

    RăspundețiȘtergere
  4. Va rog sa ne explicati de ce in luna noiembrie procentul este de 9,81. la noi in Sibiu se calculeaza tot cu 15,5 %. va multumesc,

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce se intampla cu salariile si gradatiile de merit in 2010?

    RăspundețiȘtergere
  6. am postat aici http://liviumarianpop.blogspot.com/2009/11/csm-pentru-luna-noiembrie-trebuie.html
    e punctul de vedere al CSM.
    Salariile de merit nu se mai acorda
    MEtodologia pentru gradatii o sa apara in curand.
    A fost discutata in comisie de lucru

    RăspundețiȘtergere
  7. Cei care au terminat Facultatea de Stiinte Ale Educatiei vor fi incadrati ca profesor II din 01.01.2010 ?

    RăspundețiȘtergere
  8. cum vor fi incadrati invatatorii care au terminat o facultate in sistem Bologna?Am vazut ca pentru Bucuresti s-a emis o adresa si vor fi incadrati prof.II.

    RăspundețiȘtergere
  9. si la noi s-a calculat noiembrie tot 15,5% , nicidecum mai putin chiar daca stam acasa doar o zi si nu 3 cum trebuia. si acel 2% de cand sunt eu in scoala se da pe ascuns la clica cea batuta-n cuie de prieteni ai directorului , care nu prea fac nimic in plus fata de restul prostilor din scoala, se da pe pile si prietenii oricum si nimeni altii n-au loc in lista aia nici macar o luna pe an chiar daca ai facut droaie de activitati si actiuni si concursuri de sambata tot cei care au stat acasa in toti acesti axtra-timpi au luat.

    RăspundețiȘtergere
  10. Am si eu o nelamurire.In saptamana 14-18 decembrie vom fi in concediu fara plata.D-na director de la gradinita unde functionez ne obliga sa venim la serviciu cu program de vacanta.Cica li s-a transmis de catre inspectorul de la ISJ,citez:"nici prin gand sa nu le treaca educatoarelor sa nu vina la seviciu pentru ca parintii n-au ce face cu copiii".Dar oare ma platesc parintii in acele zile din buzunarul lor?Credti d-le POP ca e o decizie corecta a ISJ-ului sau ma rog a directorului de unitate?Eu "am voie" sa nu ma prezint la serviciu?Si daca nu ma prezint ce mi se poate "intampla"?multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  11. Sa stiti ca la toate scolile se calculeaza cu 15,5 %, nicidecum mai putin. Si atunci? E corect?

    RăspundețiȘtergere
  12. Sunt incadrat ca invatator de peste 40 ani, cu toate ca am terminat școala medie cu examen de bac dupa cls a XI a în 1965(liceul teoretic actual) și Institutul Pedagogic de 2 ani din Cluj în 1069. Unii din colegii mei din judetele ardealului sau din Argeș sunt incadrati inca din 1990 ca institutori II. Numai la noi în Olt este altceva? Care este situatia din 2010, cand mai avem 2-3 ani pana la pensie?

    RăspundețiȘtergere
  13. Pt. Liliana
    La fel si noi suntem nevoiti sa venim la serviciu in perioada 14-18 decembrie, cu program normal (nu de vacanta), mai mult si in 30 noi.!
    Asa ni s-a transmis de sus! Si directoarele nu au vrut sa se puna rau cu inspectoratele !
    Si scolile sunt libere in aceasta perioada, ca doar ei pot recupera materia, dar noi la gradinita nu!
    Nu inteleg cum se poate ca inspectoratele sa nu respecte ordinul Ministerului?!

    RăspundețiȘtergere
  14. fiecare unitate scolara trebuie sa respecte legea. daca nu se respecta in instanta se poate reyolva problema.
    Cine greseste trebuie sa plateasca

    RăspundețiȘtergere
  15. Am terminat liceul teoretic si Institutul Pedagogic de educatoare de 2 ani, am 32 ani vechime. N-am auzit pana acum ca am putea fi platiti ca institutor II, asa cum spune colegul nostru invatator .Erau astfel incadrati cei care absolveau o facultate, indiferent de profil. Poate dl Pop reusete sa ma "lumineze".
    multumesc

    RăspundețiȘtergere
  16. AR TREBUI sa respecte legea, dar din pacate directoarele se supun ordinelor inspectoarelor.
    Si ne putem lupta cu morile de vant?!
    Credeti ca castigam in instanta? Sau cine are curajul sa-si dea in judecata directorul?!Doar astfel poate sa-si ia adio de de la invatamant?
    Omul de rand nu are niciodata dreptate! Doar traim in Romania!
    Totul e politica!

    RăspundețiȘtergere
  17. da
    va asigur ca sindicatele o sa actioneze in instanta pentru aplicarea corecta a legii.
    Cu siguranta o sa avem procese pe diferite aspecte.

    RăspundețiȘtergere
  18. Domnule POP, vi se pare corect ca un absolvent al Univ. Spiru Haret (lb.engl. - 3 ani)sa predea si la ciclul primar, sa fie incadrat profesor I, iar eu absolvent UBB Stiintele Educatiei - sa fiu incadrat ca institutor? Stiu ca sustineti aceasta aberatie! Nu uitati ca deocamdata reprezentati si invatatorii.

    RăspundețiȘtergere
  19. ???? de unde ati dedus ca sustin asa ceva... problema salarizarii e mult mai complexa decat va asteptati... asa ca poate imi sugerati o solutie de salarizarii echitabile si corecte

    RăspundețiȘtergere

Postări populare