26 oct. 2009

S-a descoperit un nou virus în România,botezat de specialişti “I.S.N.D.M.C.P.”

Zilele trecute l-am întâlnit pe o alee din parcul Cişmigiu, pe un amic, profesor la o şcoală dintr¬-o localitate din nordul Moldovei, pe care nu-l mai văzusem de doi ani. Se uita lung la raţele şi lebedele “lansate” relativ recent la apă, cumpărate cu bani grei, în scopul contracarării efectelor crizei economice. Şi pentru că amândurora ne era sete, am decis să bem o bere şi să mai stăm la taifas. În timp ce chelnerul, cu o mimică acră, ne-a trântit pe masă sticlele cu bere, prietenul îmi zice:
-Te-am văzut de multe ori la televizor anul acesta. Şi când a-i negociat cu reprezentanţii Ministerului muncii Legea salarizării unitare şi când aţi lucrat la Codul Educaţiei. Numai că, între ceea ce ai declarat în interviuri şi ceea ce a ajuns în Parlamentul României, este o mare diferenţă.
După ce i-am explicat cu lux de amănunte cum au decurs lucrurile la acele aşa zise “negocieri”, îmi spune :
-Ştii ce cred eu ? Aştia v-au invitat la negocieri, pentru a spune că funcţionează dialogul social. În realitate, hahalerele astea şi-au bătut joc şi de noi şi de voi, pentru că tot ce au vrut au făcut. După un înghiţit în sec, am fost nevoit să-i dau dreptate, avertizându-l în glumă, să fie atent la limbaj, întrucât C.N.A.-ul sancţionează limbajul indecent folosit, în special, împotriva clasei politice.
-Este incredibil până unde a ajuns nesimţirea ăstora care alcătuiesc clasa politică. Când m-am dus în gară să văd ce tren mai circulă spre Bucureşti, din motive obiective am fost nevoit să intru la toaletă. Şefa de raion, responsabilă cu încasarea taxei, avea un tricou portocaliu, pe care scria: ”dacă vreţi să trăiţi bine, votaţi T.B.**”. Este adevărat că după ce am citit acest slogan,”uşurarea” mea a decurs într-un ritm mult mai alert. În drum spre casă am oprit şi la florărie pentru a-i lua soţiei un buchet de flori. Mi-am amintit că era ziua ei.
Florăreasa, rromă, cu dantură din aur de 24 de carate şi mulţi cocoşei în salba de la gât, cu ce crezi că era îmbrăcată ? Cu un tricou roşu pe care era imprimat sloganul “Dacă vreţi să trăiţi decent, votati M.G.**”. Când am ajuns acasă şi am dat drumul la televizor, am aflat că T.B. şi M.G. tocmai îşi înregistrase la Biroul Electoral Central, cu surle şi trâmbiţe şi cu purtătorii de “ţucal” după ei, candidatura la preşedinţia României. -De suta de euro pentru cărţi, ce mai şti?.
- Am înţeles că Ministerul Educaţiei, condus de interimarul BOC, care şi-a ales ca job, după ce termină treburile tot ca interimar la Guvern, ar dori ca ,în loc de o sută de euro, să acorde două sute de p , care este moneda naţională din Botswana, ajutor financiar de care ar urma să beneficieze doar cadrele didactice de sex feminin,deoarece bărbaţii din învăţământ nu au nevoie, pentru că ei au,i-am răspuns.
- Să vezi cât de interesaţi sunt politicienii de şcoală. La noi, în anul 2004, a început construcţia unei şcoli, cu bani de la Banca Mondială,pentru că cea veche, construită în timpul austro-ungarilor, s-a degradat accentuat. Clădirea s-a ridicat până la acoperiş şi când să-l facă şi pe acestea, banii s-au terminat. Se zvoneşte, răutăcios, că ei au fost suficienţi, numai că o parte consistentă a fost redirecţionată către partidele care, zi de zi, luptă din răsputeri pentru ca noi să o ducem tot mai bine .Toate demersurile intreprinse de primari şi directori în ultimii 4 ani pentru suplimentarea fondurilor pentru a se finaliza lucrările, s-au soldat cu “eşece” , după “succesurile ”promiţătore înregistrate timp de aproape doi ani de la începerea construcţiei. Am omis să-ţi spun că între 2004-2008 am avut primar de la P.S.D., neagreat de Alianta D.A. , iar din 2008 avem primar de la P.N.L., nesuportat nici el de Coaliţia pentru umilirea României.
Pe cine interesează că sute de copii învaţă într-un spaţiu insalubru, iar construcţia nouă se degradează de la o zi la alta?
-Dar ce vânt te-a adus pe la Bucureşti?
-De ce crezi că am venit?
Întruna din zilele trecute, am văzut pe masă, în cancelarie, o hârtie pe care scria : “Tabel nominal cu persoanele care…”. Iar ne-a trimis sindicatul formulare pentru acţionarea în judecată, să mai luăm nişte bani, aşa cum s-a întâmplat în ultimii patru ani, m-am gândit eu pe moment. Când citesc mai departe, văd “…susţin candidatura la preşedinţie a domnului T.B..”
Privirea mi s-a înceţoşat, mintea mi s-a tulburat şi nu m-am putut abţine să nu trag nişte înjurături şi să blestem Am uitat să-ţi spun că săptămâna trecută, când m-am dus într-o dimineaţă la şcoală, a doua zi după ce P.S.D.-ul a hotărât să iasă de la guvernare, am constatat că avem un alt director. Cel vechi, PSD-ist evident, pus cu delegaţie la fel ca „ noul”şi ca marea majoritate a directorilor, a fost schimbat peste noapte. În paranteză îţi spun că, amândoi directorii, în campania pentru europarlamentare, au împărţit alegătorilor diverse produse strict necesare traiului zilnic. Unul zahăr şi ulei, iar celălalt doniţe* personalizate: ”votaţi EBA”.
A doua zi după “ieşirea” mea inexplicabilă, că eu de felul meu sunt un om paşnic, am fost chemat la Consiliul de administraţie, a cărui componenţă a fost modificată şi ea din cauza “culorii” incompatibile, fiind cu siguranţă pârât de un coleg “ciripitor” care probabil următeşte să primească o sumă mai consistentă din fondul de premiere de 2% pe care îl împarte directorul. Mi s-a adus la cunoştiintă faptul că sunt suspect de tulburări de comportament, motiv pentru care, în temeiul Legii nr. 128/1997, trebuie să fac un control psihiatric, iar dacă refuz acest lucru, risc să fiu dat afară din învăţământ. Dacă oi fi întradevăr nebun?, m-am intrebat . Mi-am aminitit că un fost coleg de liceu, este medic psihiatru în Bucureşti. Şi uite,de asta am venit, să mă controlez la cap.
-Şi ce ţi-a spus doctorul ?
-După ce i-am spus ce s-a întâmplat, a scos din sertar un formular, gata completat, pe care şi-a pus parafa şi semnătura.
-Şi ce scrie pe acesta ?
-La diagnostic, scrie “Iritarea sistemului nervos datorită mitocăniei clasei politice”, prescurtat I.S.N.D.M.C.P.
Dar m-a încurajat, spunându-mi să stau liniştit, pentru că zilnic eliberează zeci de astfel de certificate, motiv pentru care acestea sunt gata tipărite, el doar punând doar parafa şi semnătura.
-Şi ce recomandări ţi-a făcut ?
-Mi-a scris următoarele: Să evit să mă uit la televizor pe canalele de ştiri, singurele canale la care mă pot uita,fiind cele cu “ETNO” s-au cele cu desene animate, să nu consum băuturi colorate în roşu, portocaliu sau galben, pentru că există riscul să mi se pună iarăşi “pata”.
Sunt bucuros că sunt apt pentru a profesa în continuare.
Am uitat să-ţi spun că tot în noaptea în care ne-au schimbat directorul, au schimbat şi şeful de gară, directorul de la I.T.M., şeful poliţiei, inspectorul şcolar general, şeful groparilor şi mulţi alţi şefi de la deconcentrate.
Discuţia noastră s-a încheiat brusc, întrucât amicul meu se grăbea să prindă trenul, convenind să ne mai auzim la telefon, după turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.

Prim-vicepreşedinte F.S.L.I.,

Simion HANCESCU

* “doniţa”(regionalism)-vas folosit pentru muls vaca
** am folosit prescurtările “T.B. ”; “M.G. ”, pentru a nu fi acuzat de propagandă electorală
ARTICOL APARUT IN TRIBUNA INVATAMANTULUI NR 1023(2094) 26 octombrie-1 noiembrie

7 comentarii:

  1. Diana Ionescu26.10.2009, 11:35

    Excelent! Bun de dat la toate gazetele. Merita.

    RăspundețiȘtergere
  2. In sfarsit m-am linistit! Am fost din doctor in doctor si niciunul nu reusea sa-mi puna diagnosticul. Multumesc domnului Hancescu ca m-a dumirit. Acum sper sa ma fac bine urmand tratamentul prescris, desi imi va fi cam greu sa-l respect pas cu pas. Singura solutie ar fi sa ma inchid in casa, deoarece, de cateva zile, tot sectorul meu e portocaliu.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mi-am permis sa trimit textul in randul membrilor mei de sindicat. Nu de alta, dar marea majoritate acuza simptome grave si fondurile sindicatului pentru cazuri de boala sunt pe cale sa se epuizeze.

    RăspundețiȘtergere
  4. Superb! Domnul Hancescu are talent! Si exprima ceea ce gandim cu totii... Necazul este ca nu prea gasim solutii. Pe termen lung "numai Dumnezeu stie ce ne asteapta!"Problemele vin gramada si ...BINE CA NE MAI AMUZAM DIN CAND IN CAND!Ca sa nu o luam razna pe aratura!

    RăspundețiȘtergere
  5. Adriana Petre27.10.2009, 10:03

    Daca acest domn are timp sa scrie, d-aia merg treburile asa de "bine".
    Nimeni NU VREA sa raspunda la intrebarea :
    - E cineva in stare sa rezolve ceva?
    Ca ne-am saturat de vorbe si "cocotari" in functii foarte bune, cum este si aceea de lider sindical, a fel de fel de oameni care, din pacate, uita de unde au plecat sau se vaita ca n-au ce sa faca.
    Atunci, de ce mai stau acolo ???
    Uite unde am ajuns cu atatia "competenti" cu scoli din ce in ce mai inalte dar ZERO la capitolul moralitate si, mai ales, UMANITATE!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Constat ca nu ati inteleles mesajul articolului.Acest articol este destinat apoliticilor.

    RăspundețiȘtergere

Postări populare