8 oct. 2009

CUM NU PIERDE NIMENI DE LA 1 IANUARIE, DOMNILOR POLITICIENI?

Latratul continuu al unor politruci de doi lei ca ”nimeni nu pierde cu aplicarea legii salarizarii unitare de la 1 ianuarie 2010” ma face sa fac cateva precizari clare. Asta pentru a-i ajuta la fixarea cunostintelor si poate la intelegerea in totalitate a legii.

Sa o luam pe puncte:
De la 1 ianuarie 2010 salariu minim este de 705 confor art 12 alin (2)

Sporuri şi alte drepturi ale personalului didactic din învăţământ conform acestei legi.

1. Alin 4 Personalul didactic calificat de predare care îşi desfăşoară activitatea în
localităţi izolate primeşte o indemnizaţie de până la 20% din salariul de bază, în raport cu zona geografică respectivă. Diferenţierea pe zone şi localităţi se aprobă prin hotărâre a Guvernului.
In acest moment conform Statutului Personalului Didactic, Personalul didactic calificat potrivit art. 7, care desfăşoară activitate didactică în mediul rural sau în localităţi izolate, primeşte o indemnizaţie de 5 - 80% din salariul de bază al funcţiei didactice îndeplinite, în raport cu zona geografică respectivă. Diferenţierile pe zone şi localităţi, în cadrul limitelor prevăzute de lege, se stabilesc de consiliile locale, cu consultarea reprezentanţilor federaţiilor sindicale reprezentative la nivel de ramură din învăţământ, în concordanţă cu prevederile înscrise în hotărârile Guvernului cu privire la acordarea acestei indemnizaţii

PRIMA INTREBARE colegii care au in acest moment sunt in localitati cu sporuri de peste 20% cu siguranta o sa aiba acelasi salariu??

2. Alin 11 Personalul didactic de predare care îndeplineşte funcţia de diriginte, învăţătorii, institutorii şi educatoarele primesc o indemnizaţie de 0,25 din valoarea coeficientului 1,00, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 45 alin. (2) şi (3) din Legea nr. 128/1997, cu modificările şi completările ulterioare.
In ron 0,25 x705 adica 176
In acest moment toti profesorii cu studii superioar care au peste 18 ani vechime in sistem si au gradul unu au o indemnizatie de 10% din salariu adica peste172 de ron pana la 219, iar daca au si gradatie de meri intre 214 ron si 271 ron.

A DOUA INTREBARE Colegii nostri aflati in aceasta situatie cum vor fi salarizati??? Tot nu pierd?

3. Alin 7 (1) Sporul de stabilitate prevăzut la art. 50 alin. (11) din Legea nr. 128/1997,
cu modificările şi completările ulterioare, pentru personalul didactic de predare şi
didactic auxiliar, este cuprins în coeficienţii de multiplicare prevăzuţi la toate
gradaţiile din cadrul tranşelor de vechime recunoscută în învăţământ, respectiv la toate gradaţiile corespunzătoare gradelor/treptelor profesionale.

A TREIA INTREBARE Ce se intampla cu colegii nostri didactic auxiliar care au peste 10 ani vechime in sistem si care pierd acest spor de stabilitate??

O sa iau un exemplu primit pe email analist programator ajutor 1A
Acum are 1245 grila + 15% stabilitate + 25% vechime + 15% sal. de merit = 2058 ron.
Noua grila 2,25 x 600=1350 ron

4. (tot pe email) Asistent social cu studii superioare de lunga durata are aceleasi puncte ca si un Asistent social cu studii medii, iar un Asistent social cu studii superioare de scurta durata are mai putin decat unul cu studii medii. Aduc in sprijinul acestei afirmatii exemplu din grila unica de salarizare:
65 Asistent social gradul I S 1.85 1.90 2.05 2.10 2.20
107 Asistent social gradul I SSD 1.65 1.70 1.80 1.90 1.95
173 Asistent social I PL/M 1.85 1.95 2.00 2.15 2.20

A PATRA INTREBARE..... sunt multe intrebari la care nici nu mai astept intrebari...

Ma opresc aici pentru ca am fost destul de inteles de catre unii din clasa politica.
Si nu cred ca ar trebui sa continue cu aceste declaratii ieftine ci sa rezolve problema acestei legi.
Poate primimi si noi un raspuns.

13 comentarii:

  1. Domnule Pop,
    Spuneti-ne CLAR ce se intampla cu sporul de doctorat DUPA 1 IANUARIE. Art. 50 (10) nu este abrogat. Daca e adevarat ca nu se mai acorda, indicati-ne, va rog, pasajul din lege. Eu nu l-am gasit.

    RăspundețiȘtergere
  2. sporurile care raman sunt cele de http://liviumarianpop.blogspot.com/2009/09/sporuri-si-alte-drepturi-ale_30.html

    RăspundețiȘtergere
  3. mai bine zis asta vreau ei sa ramana
    Sporul de doctora nu o sa mai poata fi acordat

    RăspundețiȘtergere
  4. Este foarte clar din cele spuse si publicate in presa pana in aceasta clipa, ca tot personalul din invatamant va pierde prin aplicarea legii salarizarii unice, fac referire acum si la salariul de merit, care este inclus in coeficient, asa scrie in lege. Ce face prof. sau inv. care nu primeste salariu de merit? , inteleg ca trebuie sa i-l scad din salariu in procent de 15 % atat cat este el prevazut. Ce este totusi de facut? Daca sindicatele , care sunt singurele in masura sa ne apere interesele nu ne pot ajuta, atunci cine? Ramane sa plecam in masa in strainatate unde munca unui invatator, profesor sau medic este pretuita si salarizata in conformitate cu importanta ei, si, sa vina la catedra cadre didactice necalificate, sau, de ce nu, absolventi de clasa a VIII-a, iar la chirurgie, de exemplu, o persoana care a lucrat la o cizmarie sau ceasornicarie . Un lucru este foarte limpede si cred ca sunt in asentimentul mai multor persoane, si anume acela ca toti isi dau cu parerea despre invatamant, despre educatie, toata lumea cunoaste cu ce se mananca, dar nu realizeaza cu adevarat ce s-ar intampla daca am avea o tara de analfabeti, de copii needucati, de persoane care pot fi usor manipulate pentru ca nu au formata cea mai elementara notiune de a gandi. Imi doresc sa vina la invatamantul prescolar sau la clasa I, de liceu nici nu mai vorbesc, macar pentru o perioada de 3 luni, toti domnii care au si-au asumat raspunderea acestei legi, avand salariile noastre si apoi sa vedem daca mai promoveaza asa o lege ,,grozava" ca aceasta. Oricum, rezultatele noastre la clasa sunt mult mai bune decat ale lor in Parlament si acest lucru il vede toata lumea. Am invatat mai repede elevii sa scrie decat au eleborat ei o lege gresita din start pentru noi, dar, avantajoasa pentru ei.Cu aceasta ocazie ar vedea cat este de redus nivelul de trai al familiilor din mediul rural, cat de greu o duc oamenii de la sate si poate s-ar trezi cu totii la realitate.

    RăspundețiȘtergere
  5. 4. (tot pe email) Asistent social cu studii superioare de lunga durata are aceleasi puncte ca si un Asistent social cu studii medii, iar un Asistent social cu studii superioare de scurta durata are mai putin decat unul cu studii medii. Aduc in sprijinul acestei afirmatii exemplu din grila unica de salarizare:
    65 Asistent social gradul I S 1.85 1.90 2.05 2.10 2.20
    107 Asistent social gradul I SSD 1.65 1.70 1.80 1.90 1.95
    173 Asistent social I PL/M 1.85 1.95 2.00 2.15 2.20
    Care e salariul unui asistent social grad1 studii universitare de lunga durata(4ani)cu vechime de 12 ani in invatamantul special

    RăspundețiȘtergere
  6. 65 Asistent social gradul I S 1.85 1.90 2.05 2.10 2.20
    107 Asistent social gradul I SSD 1.65 1.70 1.80 1.90 1.95
    173 Asistent social I PL/M 1.85 1.95 2.00 2.15 2.20
    nu inteleg cum s-a calculat?IS1.851.902.052.102.20?CE INSEAMNA ACESTE CIFRE??

    RăspundețiȘtergere
  7. Domnule Pop

    Nu ma deranjeaza neaparat aplicarea legii salarizarii unice, daca ea ar fi aplicata, intr-adevar, unic, pentru toti. Sunt sigura ca iar vor fi favorizari, asa cum au fost si pana acum. Am informatii sigure despre modul cum au fost acordate salariile de merit si ,mai ales, gradatiile de merit : PE BANI MULTI, dati inspectorilor de specialitate, pentru aranjarea dosarelor. Activitatile punctate, unele dintre ele, erau facute numai pentru a obtine acest beneficiu financiar, destul de consistent, avand in vedere ceea ce se obtine. Cu alte cuvinte, nimeni nu mai face nimic doar pentru ca asa ar trebui, in beneficiul elevilor. Imi cer scuze fata de cei care nu intra in categoria mai sus mentionata, stiu ca sunt vreo doi-trei.
    Referitor la doctorate, asa cum s-au inmultit diplomele de licenta, de la fel de fel de institutii neacreditate, asa s-a intamplat si cu aceste doctorate, o sursa de facut bani pentru cei din invatamantul superior care, daca suntem realisti, doar incaseaza bani si atat, in rest e pauza continua, si mai vor sa fie si platiti!
    Eu am insa acum o problema grava, de incalcare flagranta a legii si vreau sa va intreb unde sa spun ca sa impiedic acest lucru: incalcarea legii: o persoana care nu are incadrare pentru o anumita specializare vrea sa sustina lectii pentru obtinerea gradului didactic I pentru acea specializare, desi nu are ore in acea specializare. Concret, este vorba de o anume Visan Roxana, sustinuta de o persoana din inspectorat- deocamdata nu spun de unde- care are ore pentru specializarea cultura civica dar vrea sa sustina lectii pentru obtinerea gradului didactic I pentru specializarea drept, desi nu are in incadrare nici o ora pentru acest domeniu si nici nu a avut vreodata ore pentru aceasta disciplina. Este posibil asa ceva? Unde trebuie sa sesizez acest lucru dar sa-l si pot impiedica pentru ca este ilegal?
    Miercuri, 14 octombrie, are planificate aceste lectii, cine credeti ca ar putea lua masuri ? Sa nu imi spuneti de director sau de sindicate, de inspectorat nu poate fi vorba, de minister- nici atat.
    Este vreo solutie?

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu va spun decat sa faceti un memoriu catre ISJ, MECI, sindicate, federatii, presa cu datele exacte, sau sa imi transmiteti pe email macar judetul pentru a reusi sa incrc sa va ajut si sa se faca lumina.

    RăspundețiȘtergere
  9. Elena Andriescu10.10.2009, 10:51

    Daca tot e vorba de intrebari fara raspuns (deocamdata)
    1.Ce se va intampla cu cei care nu avem salariu de merit ni se scade 15% din salariu?
    2. Veti semna acel MORATORIU ? Pentru ca daca il semnati inseamna ca ne ingropam singuri!
    Iar colegului anonim de mai sus i se potriveste f bine bancul acela in care romanul pus paznic la cazanul de smoala nu facea nimic pt ca atunci cand scotea unul capul il trageau ceilalti in jos !!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  10. "Deciziile luate de CEDO prevad ca un drept castigat nu mai poate fi luat". Marsati pe aceasta idee la negocieri.

    RăspundețiȘtergere
  11. @ Elena Abdriescu
    1. ar fi culmea sa mai scada
    2. Nu mai cred in nici un moratoriu, acord, etc
    @ Anonim 10.51 evident ca o sa marsam

    RăspundețiȘtergere
  12. ILEANA din Maramures18.10.2009, 14:34

    Sunt f multumita de felul in care ne aparati drepturile .Va doresc putere si in continuare.D-zeu sa va ajute,d-le Pop Liviu.

    RăspundețiȘtergere
  13. @ Ileana din Maramures
    Multumesc din suflet. Multa putere de munca dvs si colegilor dvs. Doamne ajuta

    RăspundețiȘtergere

Postări populare