18 sept. 2009

Greva japoneza in invatamantul maramuresean


Astazi intre orele 10.00 si 14.00 a avut loc la Liceul de Arta din Baia Mare, Conferinta Judeteana a SLIMM.
Ultima forma a legii salarizarii unitare a aruncat in aer sistemul de invatamant. Astfel incepand de la finalul acestei luni, vor primi salarii diminuate chiar si cu 40-50%. Executivul a decis, prin doua articole de lege, sa abroge aproape toate sporurile dascalilor, mai putin cel de vechime, pana la data de 31 decembrie, iar de la 1 ianuarie 2010 sa aplice legea salarizarii, care la randul ei anuleaza sporul de stabilitate, cel de rural, de consiliere si salariul de merit.

Dupa trei zile de pa publicarea legii in Monitorul Oficial, profesorii mai au un singur spor, cel de vechime. Vom ramane astfel pe ultimele luni sa primi salarii mult mai mici decat pana acum, lucru care ne ingrijoreaza foarte mult.


Dascalii au la indemana si o solutie legala si anume initiativa legislativa pentru anularea celor doua articole. Aceasta presupune strangerea a cate 100.000 de semnaturi pentru fiecare articol de lege pe care doresc sa il modifice.

Sindicalistii maramureseni au decis astazi ca nemultumirile lor vizavi de anularea tututror sporurilor vor fi luate in seama printr-o greva japoneza care va incepe de luni, 21 septembrie si va dura pana pe 5 octombrie, ziua in care intreg sistemul bugetar va fi in greva generala.

Urmeaza ca pentru data de 5 octombrie sa incercam organiyarea unui miting in municipiu Baia Mare si alte localitati ale judetului, unde o sa cerem si celeorlate sindicate din sistemul bugetar sa adere.


Totodata, astazi in cadrul Conferintei Judetene a SLIMM, s-au facut urmatoarele propuneri: Luni, la intalnirea ce va avea loc in cadrul Aliantei Bugetarilor, de la sediul FSLI, voi face propunerea sa recurgem la o greva generala in intreg sistemul bugetar incepand cu data de 16 noiembrie.

Pana atunci vom cere FSLI , sa apelam la doua intitiative legislative, prin care vom solicita modificarea celor doua articole din legea salarizarii unitare care abroga sporurile din invatamant.

In cadrul Conferinteiam hotarat infiintarea Asociatie Pensionarilor din Invatamant.

Tot astazi intre orele 14.00-16.00 a avut loc Comisia Paritara unde am analizat situatia legata de reducerile de posturi din invatamant. Urmeaya ca Luni sa avem o discutie la minister, despre intentia MECI de a reduce mai mule posturi.

INVATAMANT. Minciunile fara acoperire ale Executivului au transpus sistemul de invatamant preuniversitar intr-o situatie fara precedent. Pentru prima data, Guvernul elimina toate sporurile cadrelor didactice, pe alocuri injumatatind salariile acestora. In urma acestor decizii aberante, dascalii maramureseni au alcatuit un calendar de proteste, care va contine greva japoneza, greva de o zi, greva generala daca va fi cazul si, in conditii extreme, este luata in considerare si varianta (putin probabila) a demisiei in bloc.

Sporuri taiate. Noua lege a salarizarii unitare face prapad in sistemul de invatamant preuniversitar. Potrivit presedintelui Sindicatului Liber din Invatamant Maramures (SLIMM), Liviu Marian Pop, sumele cu care vor fi remunerati dascalii pentru munca depusa vor fi diminuate semnificativ.

„Astfel, de la publicarea in Monitorul Oficial, in trei zile, toate sporurile, cu exceptia sporului de vechime, nu se vor mai acorda pana in 31 decembrie. De la 1 ianuarie, odata cu intrarea in vigoare a legii salarizarii unitare, nu vor mai fi acordate sporul pentru dirigentie, sporul de stabilitate, sporul de supraincarcare neuropsihica, sporul de rural si salariul de merit. Cat despre fondul de premiere, acesta a fost taiat de mult”, a explicat Liviu Marian Pop. Vezi materialul VIDEO cu explicatia modalitatii in care vor fi remunerati profesorii odata cu eliminarea sporurilor.

Gaselnita guvernamentala. "Reprezentantii Guvernului a spus ca nimeni nu pierde. Este si normal, din moment ce noua ni se elimina acum sporurile, avem salariile diminuate pana in 31 decembrie, dupa care pasim in 2010 in grila legii salarizarii unitare, unde, nu se va schimba nimic comparativ cu ceea ce va fi dupa eliminarea sporurilor", a spus secretarul general al FSLI si presedinte al organizatiei maramuresene. "Aceasta este gaselnita gasita de domnii Pogea si Sarbu", a adaugat el.

Potrivit lui Pop, singurii dascali care vor beneficia de cresteri salariale, sunt dascalii fara experienta in sistem, care sunt remunerati cu pana la 705 lei pe luna, in acest moment. Acestei categorii de cadre didactice, salariile vor creste, insa intr-o masura aproape nesemnificativa.

Calendarul protestelor. In urma sedintei operative a Colegiului Liderilor de Sindicat din judetul Maramures s-a incercat alcatuirea unui calendar al protestelor pentru perioada imediat urmatoare. Si dascalii au votat sa isi manifeste dezgustul fata de modalitatea nemultumitoare cu care sunt tratati de Executiv chiar incepand cu ziua de 22 septembrie.

"De luni si pana pe 5 octombrie, ne vom afla in greva japoneza, urmand ca la ziua stabilita sa declansam acea greva de o zi in intreg sistemul bugetar. De asemenea, tot luni, 22 septembrie, ne vom intalni cu colegii din Alianta bugetara, pentru a stabili un calendar comun de proteste. La nivelul judetului Maramures, am hotarat sa propunem declansarea unei greve generale incepand cu 16 noiembrie (n.r in timpul campaniei electorale pentru prezidentiale) si initierea pe linie legislativa a unui proiect prin care sa amendam articolele din lege care ne elimina sporurile", a explicat Liviu Marian Pop.

Maramuresul - luat sau nu in seama? Pentru amendarea legii, dascalii au nevoie de cel putin 100.000 de semnaturi. Cadrele didactice din Maramures au ales aceasta forma de protest, in speranta ca de data aceasta, cuvantul lor va fi luat in serios. Pentru ca, sa nu uitam, la 6 mai, a fost semnat un Acord la nivel national, la care Maramuresul s-a declarat impotriva. "In opinia mea, momentul semnarii acelui Acord a fost cea mai mare greseala posibila. Si am spus acest lucru si la momentul respectiv. De asemenea, tin sa precizez ca invatamantul nu a mai fost atat de nedreptatit niciodata intr-o asemenea maniera, de 20 de ani incoace", a conchis Pop.
sursa :www.infomm.ro

AICI care produce dezastrul la art 48 alin 40 si 49 alin 12

Stimati colegi,

Traim momente in care Guvernul Romaniei incearca cu orice pret sa umileasca personalul din invatamant prin asumarea celor trei legi. Asta dupa ce coeficientii negociati cu confederatiile sindicale au fost diminuati in mod unilateral cu 40% de catre Ministerul Muncii si inca 20% de catre Ministerul de Finante.

Dintre cele trei rele pe primul loc se afla LEGEA CADRU privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice pe care o gasiti http://www.gov.ro/upload/articles/106607/LEGE-cadru-privind-salarizarea-unitara.pdf si care a fost modificata in 14 septembrie in mod unilateral de catre Guvernul Romaniei.

Art.48. spune – De la data intrării în vigoare a prezentei legi se abrogă:

alin 40 Art. 49 alin. (2), art. 50 alin. (2) şi alin. (12), art. 51 alin. (4), art. 89, art. 90 alin. (2) şi alin. (3) şi art. 94 alin. (4) din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 158 din 16 iulie 1997, cu modificările şi completările ulterioare

Art.49. spune – La 3 zile de la data publicării prezentei legi în Monitorul Oficial al României se abrogă:

alin 12 Art. 49 alin. (2), art. 50 alin. (2), art. 50 alin. (3), art. 50 alin. (4), art. 50 alin. (6), art. 50 alin. (7), art. 50 alin. (8), art. 50 alin. (11), art. 50 alin. (12), art. 50 alin. (13), art. 51 alin. (1), art. 51 alin. (2), art. 51 alin. (4), art. 51 alin. (5), art. 51 alin. (7), art. 89, art. 90 alin. (2), art. 90 alin. (3), art. 90 alin. (4), art. 90 alin. (6), art. 90 alin. (7), art. 90 alin. (9), art. 90 alin. (10), art. 90 alin. (11), art. 90 alin. (12), art. 91 alin. (1), art. 94 alin. (4), art. 106 alin. (2) din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificările şi completările ulterioare

Daca in 3 zile de la publicarea in MO pana la 31 decembrie 2009, se doreste o diminuare a salariilor tuturor celor care lucreaza in invatamant, cu siguranta de la 1 ianuarie 2010 aplicarea legii salarizarii unitare o sa resptecte articolul 7(2) din lege in care se spune ca nimeni nu o sa înregistreze o diminuare a salariului brut (e diminuat de la 3 zile de la punblicarea in MO)

Astfel, Conferinta Judeteana a Sindicatului Liber din Invatamant Maramaures intrunita in sedinta extraordinara in data de 18 septembrie 2009 a hotarat urmatoarele:

- incepand cu data de 21 septembrie si pana in data de 5 octombrie greva japoneza (banderola alba pe mana dreapta);

- in data de 5 octombrie 2009 greva generala de o zi conform programului propus de Alianta Bugetara;

- in data de 5 octombrie miting in Baia Mare si in localitatile si orasele in care membrii afiliati la SLIMM o sa doreasca (urmeaza ca pana vineri 25 septembrie sa se centralizeze locatiile)

- in data de 22 noiembrie neimplicarea in comisiile de alegeri.

si propune:

- Federatie Sindicatelor Libere din Invatamnat sa faca demersurile pentru initiativa legislativa care sa anuleze cele doua articole din lege;

- Aliantei Bugetarilor sa declanseze greva generala pe perioada nedeterminta incepand cu data de 16 noiembrie 2009.

18 septembrie 2009 Biroul Operativ SLIMM,

presedinte Liviu Marian POP


14 comentarii:

 1. Apelati si la alte judete, semnaturile vor fi adunate mai repede.
  Felicitari Maramures, macar incercati
  Doamne ajuta!

  RăspundețiȘtergere
 2. aveti sindicat judetean
  apelati la el

  RăspundețiȘtergere
 3. dar de ce nu facem noi un efort concertat, de ce trebuie sa cante fiecare sindicat dupa ureche, alta melodie in fiecare judet? credeam ca fsli se intinde in cam toate judetele. de ce ne cereti actiuni independente?!!!

  RăspundețiȘtergere
 4. nici vb
  nu cer actiuni independente
  dar trebuie un program comun
  este decizia fiecarui sindicat de asi arata nemultumirea
  iar daca formele de protest nu inseamna pierderi salarial pentru colegii nostri, in aceste momente cred ca trebuie facute
  sacrificii minime castiguri cat mai mari--asta ar trebui sa fie deviza tuturor actiunilor sindicale

  RăspundețiȘtergere
 5. ar fi mai usor daca dumneavoastra luati legatura cu filialele din tara ,si normal ar trebui actiuni de protest macar in fiecare capitala de judet.Noi va sprijinim dar in unele judete nici nu se simte ca exista sindicat.

  RăspundețiȘtergere
 6. UNDE AU DISPARUT DISTINCTIILE GH.LAZAR DE ANUL ACESTA ? DE CE MINISTERUL NU MAI TRIMITE DIPLOMELE IN TERITORIU ? SUNTEM CONECTATI LA SITUATIILE ACTUALE DIN LEGISLATIE SI NU MAI VEDEM CA NU SE RESPECTA NICI LEGILE AFLATE IN VIGOARE !!! DE CE SINDICATELE NU ABORDEAZA SI ACEATA DISCUTIE LA INTALNIRILE SINDICALE SI CU REPREZENTANTII MINISTERULUI ?
  ASTEPT UN RASPUNS !

  RăspundețiȘtergere
 7. muncitor calificat19.09.2009, 14:16

  Domnule POP...de personal NEDIDACTIC, nu mai aveți nevoie în școli...????(văd că de multă vreme nu mai pomeniți absolut nimic despre această categorie de personal, cu toate că și noi suntem membrii ai acestui sindicat pe care cu onor îl conduceți, dar sunteți în ultimul timp ocupat numai de o singură categorie de angajați...didacticii și atât...nu vă dați seama că noi lucrăm cel puțin 8-9 ore pe zi, 5-6 zile pe săptămână, și aceasta doar pentru 500-600 de lei /lună. Oare este corect..???) Mai așteptăm...poate vom primi și noi o lămurire...(un muncitor calificat dezamăgit, din Maramureș)

  RăspundețiȘtergere
 8. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 9. Unde gasim cele doua articole de lege prin care se abroga toate sporurile dascalilor(mai putin vechimea), pan ala 31 decembrie?

  RăspundețiȘtergere
 10. http://www.gov.ro/upload/articles/106607/LEGE-cadru-privind-salarizarea-unitara.pdf
  este link mai sus

  RăspundețiȘtergere
 11. Si daca filiala judeteana a sindicatului DOARME, si daca ai trezesti iti raspund :"noi suntem intelectuali nu facem galagie,miting d'astea",ce facem?Nu e mai bine sa se hotarasca programul manifestarilor la nivel de federatie?(Dambovita)

  RăspundețiȘtergere
 12. si daca la nivel de federatie se hotaraste si sindicatele afiliate sau membrii nu doresc sa respecte programul, nu este aceeasi problema??

  RăspundețiȘtergere
 13. Eu sper sa se respecte calendarul protestelor, iar liderii sa iasa in media si sa spuna clar opinia dascalilor ca prea suntem bataia de joc a tuturor.
  Eu cred ca e clar ca fara proteste puternice nu vom obtine nimic. Numai sa nu stam 10 zile in greva, iar apoi sa se semneze un acord subit si toate sa fie ok(rezolvandu-se astfel problema guvernului cu cele 10 zile neplatite).
  Astept fermitate din partea liderilor.

  RăspundețiȘtergere

Postări populare