16 iun. 2009

Informare FSLI 26 iunie 2009

INFORMARE

Senatul României este Camera decizională în ceea ce priveşte adoptarea ca lege a O.U.G. 40/2009, ordonanţă ce a adus modificări ale unor articole din Legea 84/1995 (Legea Învăţământului) şi din Legea 128/1997 (Legea privind Statutul personalului didactic).
În Camera deputaţilor, O.U.G. 40/2009 a fost dezbătută.
Azi, 16 iunie 2009, Comisia de învăţământ a Senatului României a luat în discuţie O.U.G. 40/2009, cu modificările şi completările aduse de Camera Deputaţilor.
Din partea FSLI a participat domnul vicepreşedinte Dima Mihai, coordonatorul Departamentului Învăţământ preprimar şi primar.
Prezentăm câteva din propunerile făcute de partenerii sociali şi acceptate de membrii comisiei.
La articolul 151 alineatul 2 (Legea 84/1995) se introduc două noi litere, d1 şi d2, cu următorul cuprins:
d1) profesori pentru învăţământul preşcolar – în învăţământul preşcolar;
d2) profesori pentru învăţământul primar – în învăţământul primar;
La articolul 151 alineatul 2, litera e) se modifică şi va avea următorul cuprins:
e) profesor în învăţământul preşcolar, primar, secundar şi postliceal.
De asemenea, au fost convenite condiţiile de studii privind ocuparea posturilor de educator/educatoare, învăţător/învăţătoare, institutor/institutoare, profesor în învăţământul preşcolar/primar, profesor în învăţământul liceal şi postliceal, profesor în învăţământul gimnazial şi în şcolile de arte şi meserii, profesor la anul de completare, profesor documentarist, cadru didactic –tutore, cadru didactic-mentor şi maistru-instructor.
VICEPREŞEDINTE FSLI,

Mihai DIMA

Notă: Acum totul depinde de dezbaterile şi de votul plenului Senatului.
Bucureşti, 16 iunie 2009

11 comentarii:

  1. As dori sa stiu daca din noua grila,un absolvent de liceu ped.(durata 5 ani,invatator)+Institutul
    Pedagogic de 3 ani Bacau(asa se numea atunci,in 1974),facultatea filologie,sectia institutori(lb.franceza,cursuri de zi,durata 2 ani, deci se puteau inscrie numai invatatorii!)
    va fi in continuare tot institutor II sau altceva ?Eu nu am inteles exact la ce s-au gandit legiuitorii .
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Parca nu-mi vine sa ma bucur , si nu sunt o fire pesimista. Ma intreb: "Oare chiar se va intampla?"
    Multumim pentru toate eforturile , pentru sustinere si...Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere
  4. Domnule Pop ,

    Acesti absolventi ai PIPP au un tupeu exagerat ... Cum au putut cei de la Senat sa sustina asa -zisa lor pregatire ca si profesori ....si , mai ales salarizarea lor...Toata lumea stie ca universitatile , in goana lor dupa bani au ,,inventat" aceasta specializare... Sunt tot invatatori...nu stiu mai multe decat in amaratul lor de liceu pedagogic...CUM SA FIE PROFESORI ? CE MATERII POT PREDA LA GIMNAZIU SI LICEU ? Asistam numai la nedreptati in ultima vreme....inclusiv posibilitatea ocuparii catedrelor din scoli generale si licee de catre ...MARII ABSOLVENTI AI USH...
    La titularizare cu ei ! Sa arate ce pot! ( sau mai corect , ce nu pot ! )....

    RăspundețiȘtergere
  5. Stimate ANONIM,

    E pacat ca mai avem astfel de colegi printre noi...Nu sunt oare destui care arunca cu pietre in noi....??!!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Absolventii liceului pdagogic au avut posibilitatea sa dobandeasca o pregatire metodica si pedagogica foarte buna, spre deosebire de invatamantul superior unde acest aspect de obicei este tratat cu superficialitate.In ultimul timp se intalnesc cazuri cand un invatator devine profesor prin parcurgerea formala a unor teste tip grila, fara a atinge nici limita de jos a pregatirii stiintifice pe care o primeau candva profesorii (absolventii universitatii).

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu am absolvit Liceul Pedagogic promotia 1998, 5 ani. M-am inscris la PIPP nu pentru a căpăta mai mult "tupeu", cum spunea un domn mai sus, ci pentru a-mi completa studiile şi a intra în normalitate. Dacă eu imi doresc să lucrez la catedră cu elevii din ciclul primar sau preşcolar trebuie să accept doar statutul de absolvent cu studii medii????? "Amărâtul" de Liceu Pedagogic ne-a îmbogăţit cu suficiente cunoştinţe pentru a deveni responsabili în meseria de ONOARE ce ne-am ales-o. MULŢUMESC!

    RăspundețiȘtergere
  8. Mie nu mi se pare corect faptul ca cei care au terminat PIPP vor fi incadrati la fel ca si cei care au terminat o oricare alta facultate.De ex. Spiru-Haret(stim doar cum se dau examenele si licenta la aceasta facultate si nu e singura) si acum sa fie platiti la fel?De ce?Unde este corectitudinea?Oare nu spune legea ca studiile trebuie sa fie in profilul postului?Pai asa si cei care au terminat PIPP puteau foarte bine sa mearga la cu totul o alta facultate si apoi sa fie incadrati ca si restul.Plus ca legea nu a fost respectata nici pana acum in unele locuri.Eu am o colega educatoare,care a terminat Facultatea de Drept si este platita ca institutor I.Unde e specializarea pe profil??????
    D-le Pop nu mi se pare corect si va rog sa incercati sa faceti ceva cu acesta chestiune.Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  9. Constat cu amaraciune ca multi suferim de sindromul(pseudo)comunist de a arunca cu noroi in ceilalti...si ne-am gasit de-a lungul anilor trecuti de la "revolutie" tot felul de tinte: ba absolventii de scoli postliceale,de colegii de 2-3 ani, ba mai nou pe cei de la ush, uitand sau facandu-ne ca uitam ca printre noi(absolventii de licee pedagogice, facultati de stat, la zi etc..)s-au strecurat intotdeauna oameni care n-au ce cauta in sistem, parca in ultimul timp tot mai multi. Tare mi-e teama ca si in aceasta situatie hotii striga in gura mare: Hotii!

    RăspundețiȘtergere
  10. specific romanilor mereu ne atacam si amaram reciproc
    ca aprac nu are cine sa ne amarasca

    RăspundețiȘtergere
  11. "un amarat de liceu pedagogic", "absolventii PIPP AU UN TUPEU EXAGERAT"...sunt doar PARERI.
    Un absolvent PIPP iti spune acum "stimate anonim":
    "Ataca paprerea prostului si te trezesti in discutie cu el."
    Nicolae Iorga a spus-o si din aceasta cauza nu vreau sa "te atac".

    RăspundețiȘtergere

Postări populare