Cine nu isi mai aminteste cu drag chipul primului dascal din viata sa?!
Eu imi amintesc de parca a fost ieri.
Primele emotii, primele litere, primii pasi in afara lumii povestilor in care traisem pana atunci. Era un om in varsta, cu parul putin nins la tample.
Parea sobru dar, cu timpul, am aflat ca e un om vesel, radea cu noi mult.
In cateva saptamani am incetat sa mai privim scoala ca un inamic al veseliei noastre si veneam la ea cu drag si cu acea curiozitatea copilareasca de a afla ceva nou, de a da un alt inteles lumii in fiecare zi.
A fost frumos.Idilic, nu?
Probabil ca da, dar era atata liniste si atata frumusete in scoala acelor vremuri.
Omul acela minunat de mi-a fost dascal s-a stins din viata asa cum a trait, simplu, frumos, in demnitate si respect, petrecut pe ultimul drum de elevii sai si regretele disparitiei, odata cu el, a unei epoci.
Omul a murit, s-a dus din aceasta lume, dar a ramas amintirea lui in sufletul fiecarui elev al sau."Ce s-a intamplat insa cu simbolul?" o sa ma intrebati.
Eh, dragii mei, simbolul, Dascalul, Domnul Trandafir, se afla intr-o stare foarte grava, plimbat din usa in usa de liderii politici, de liderii sindicali si de tot felul de alti lideri, este abandonat intr-un colt, colbuit ca si cartile pe care le are in biblioteca pe care si-a consumat mare parte din salariu.
De atunci, din vremea amintirilor mele, s-au intamplat mai multe lucruri care au macinat si au imbolnavit personajul nostru.
Minti inguste, traumatizate de incercarile disperate ale dascalilor de a-i invata "buchea" s-au cocotat in functii, unele mult prea mari pt micimea lor sufleteasca.
De acolo au inceput sa isi improaste veninul si mizeria in societate.
Au vrut sa plateasca celor ce i-au "chinuit" cu "cetirea" si tabla inmultirii, au vrut sa le arate ca au ajuns cineva si fara sa stie carte prea multa.
Si au lovit in Domnul Trandafir acolo unde credeau ca o sa il doara cel mai tare: i-au luat banii, i-au luat dreptul la un trai decent material.
In mintea lor mica, "banul" reprezenta valoarea suprema.
Dar asta nu l-a descurajat pe Domnul Trandafir.
Ii ramasesera copii, iar cand un scolar din clasa I citea pt prima data o propozitie, bucuria luminii din ochii acelui copil ii aducea o implinire pe care nici zece salarii de senator nu i-ar fi dat-o.
Se mai uita din cand in cand cu nostalgie la elevii sai, ce aveau telefoane mobile mai scumpe decat salariu sau pe trei luni. Suspina si mergea mai departe.
Dar fire albe si riduri ii apareau cu fiecare an, din cauza noilor griji ce se cuibareau in sufletul lui. Acum are mai multe griji: grija facturilor neplatite inca, grija ratei la banca ( a facut un imprumut sa-si tina copilul la facultate), grija zilei de maine.Si tot nu a renuntat.
Pe unde se ducea, se prezenta "Domnul Trandafir" si oamenii il salutau, bucurosi si mandri ca Domnul Trandafir le vorbeste.
Apoi alte vremuri grele si nori negri s-au abatut asupra scolii romanesti.
Neputand sa-l ingenuncheze furandu-i banii, "oamenii negri" au incercat alte metode sa-l reduca la tacere, sa ii arate "cine e jupanu".
Au inceput sa spuna ca invatamantul romanesc nu e bun, ca dascalii sunt incompetenti. In loc sa creasca salariile, au scazut standardele de selectie a dascalilor, astfel incat oameni cu aceeasi micime sufleteasca au patruns si in sistemul de elita al societatii romanesti.
Si pe acesti indivizi statul si-i numea tot dascali, punandu-i pe aceeasi treapta cu Domnul Trandafir.In scurt timp, orice politician agramat sau semianalfabet isi facea imagine dand cu noroi in dascali, incercand sa sugereze ca, facand asta, e mai destept ca el, ca Domnul Trandafir.
Cea mai mare dezamagire a Domnului Trandafir a fost insa cand omul in care isi pusese speranta in mai bine, omul pe care l-a invatat sa scrie, sa citeasca, sa fie om, pe care l-a ales sa-i fie presedinte (ce onoare mai mare poate fi pt un dascal sa isi vada elevul cel mai important om in stat?!) , ei bine, acest om i-a spus in fata intregii natiuni ca "este mediocru".
De s-ar fi deschis pamantul sa-l inghita ar fi fost mai bine, dar nu, nu s-a intamplat nimic si el, Domnul Trandafir, a ramas mut in fata televizorului.
Si a ramas asa ore in sir, plangandu-si in pumni sin intrebandu-se "De ce?
De ce, din toata tara asta, eu sunt incompetentul? Nu i-am invatat tot ce trebuie pt a fi oameni? Unde am gresit?
Unde s-au pierdut pe drumul vietii?".
De atunci, Domnul Trandafir nu a mai fost vazut niciodata zambind.
A inceput sa primeasca lovitura dupa lovitura.
Parintii il considera de acum mediocru si nu ii mai raspund la "buna ziua", copiii au aflat de la parintii lor ca Domnul Trandafir este "mediocru" (chiar daca nu stiu ce inseamna, stiu ca e ceva josnic) si isi bat joc de el in spate, ba, unii mai curajosi, chiar in fata.
Ultima lovitura a primit-o cand scoala din sat a trecut in subordinea primariei.
Nemaiavand bani sa faca naveta la scoala, imprumutat deja fiind, s-a dus umil, cu caciula in mana, in biroul primarului. Ii fusese elev, nu avea cum sa nu isi aminteasca stradaniile dascalului sau sa il invete alfabetul. S-a dus sa il roage sa ii deconteze macar naveta pe 2-3 luni, ca "uite, e jumatatea anului si nu ni s-a decontat nimic".
Primarul l-a ascultat cu gandul aiurea, venindu-i in minte ca Domnul Trandafir il cam urechia, ba ii mai punea si cate un "patru" pe ici, pe colo.
Il asculta pana la sfarsit, mangaind ca un aer tamp statueta-suvenir din ultima sa vacanta din Hawaii, si, cand Domnul Trandafir termina, se lasa pe spate in imensul sau scaun de piele de Spania, trase aer in piept si... incepu usa urle: "Nu v-am zis, ba, ca nu am bani?! Daca nu am, de unde sa va dau, de la mine din buzunar?! Numai dupa cersit umblati! Iesi, ba, afara, pana nu iti trag una!".A fost ultima data cand Domnul Trandafir a mai vorbit.
De atunci vorbesc altii pentru el: ministri, inspectori, lideri sindicali, etc. Domnul Trandafir zace abandonat intr-un colt al spitalului "Societatea romana", privind in gol, murmurand cuvinte fara inteles. Stiti ce ar intreba, daca ororile care l-au lovit nu i-ar fi luat glasul: "De ce nu m-au privit in fata cand mi-au luat demnitatea de om? De ce nu m-au privit in fata cand au muscat mana asta, ce i-a invatat literele cu care scriu ei acum legile astea strambe? De ce?"
25 iun. 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Postări populare
-
1. Activitatea didactică .... 630 ore (18 ore x 35 săpt. = 630 ore) 2. Transport către diverse activităţi obligatorii (cercuri pedagogice...
-
Calculator *rezultatele calculatorului au caracter orientativ si se aplica pentru cadrele didactice cu peste 6 ani vechime în învățământ
-
Rugaminte pentru cei care aveti particularitati: un email pe fsli@fsli.ro pentru a va raspunde oficial conducerea FSLI. Multumesc pentru int...
-
Metodologia de miscare de personal 2012-2013 o puteti descarca de AICI pentru cei care nu reusesc se poate descurca de pe www.slimm.ro
-
Anexă la Ordinul ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 6239/14.11.2012 METODOLOGIA - CADRU PRIVIND MOBILITATEA P...
-
Gasiti cateva modele pentru subiectele de la examenul de titularizare 2012 AICI Pana la inceputul saptamanii viitoare vor mai aparea si alt...
-
O R D I N pentru modificarea şi completarea Metodologiei-cadru privind mobilitatea personalului didactic din învăţământul preuniversitar în ...
-
" Art. 277.(1) Copiii personalului didactic şi didactic auxiliar aflat în activitate sunt scutiţi de plata taxelor de înscriere la con...
Liviu, culegem ceea ce am semanat. Ar fi trebuit sa avem sindicate puternice, lideri fermi şi consecventi si poate ca nu ar fi putut acesti guvernanti sa-si bata joc de noi chiar într-un asemenea mod. De ce nimeni nu-i atrage atentia doamnei Andronescu că este o diferenţă uriasa intre ceea ce ne promitea si ceea ce ne ofera Guvernul din care face parte? Oare ne vom trezi vreodata? Oare mai este ceva de facut?
RăspundețiȘtergereIn Romania de astazi, bunul simt devine egal cu legarea streangului la propriul gat. Bunul simt si increderea in onestitatea vorbei umane ne-a oprit de la o greva ce putea poate, atunci, sa rezolve ceva...Bunul simt ne face sa mergem la BAC, desi ne calcam in picioare mandria de OM...La ce ne foloseste insa? Credeti ca parintii si elevii ne apreciaza mai mult? Legea junglei domneste azi: fiecare pentru el si numai in folosul lui...Doar noi amaratii de dascali mai traim inca cu speranta ca cineva va face dreptate...Oare cine, daca nu poate trage nici un folos? Clasa conducatoare are alte probleme, personale, cum ar fi imbogatirea pe perioada guvernarii...
RăspundețiȘtergereJalnici suntem in speranta noastra de mai bine, care insa nu mai vine sau se amana la infinit...Pana cand?
Suntem slabi si, vorba d-nului Daniel, chiar ca avem ceea ce am semanat... La ce folos inteligenta, daca nimeni nu o apreciaza? Guvernul nostru de acum, ca de altfel si celelalte de dinainte, nu face nimic pentru invatamant... Vorba aceea: promitem, ca nu ne costa nimic, pana suntem la putere si apoi, dupa noi potopul...Asta-i deviza in politica romaneasca.
RăspundețiȘtergereFrumoasa povestea Domnului Trandafir...Pacat ca "floarea politica" a Romaniei nu da 2 bani pe Domnul Trandafir. Ei s-au nascut invatati de la Mama Natura...
RăspundețiȘtergereMa regasesc intru totul! Sunt Domnul Trandafir al zilelor noastre si imi plang amarul in fiecare zi. Insa, nimeni nu ma aude!
RăspundețiȘtergereintr-unul din comentariile difuzate la tv am auzit ca invatamantul ar fi un domeniu "bugetofag". Din creatori de valori am ajuns deci "bampirii care sug sangele poporului".
RăspundețiȘtergereAcum mai bine de doi ani un elev imi explica de ce bu invata: "vara-mea are o masa in piata si vinde acolo, si ii raman in fiecare luna in mana cel putin 10 milioane. Dumneavaostra cat aveti?" Mi-a fost rusine sa ii spun ca aveam in jur de 6,5 milioane, asa ca am scaldat-o.
Acum vad o piramida a valorilor neomogena si nedreapta. Seamana cu o tumora. Si mai vad ca rezultatele mele cu elevii la diverse concursuri nu conteaza, ci tot o medocritate sunt in ochii societatii. Daca lucrurile vor ramane asa, am doua variante: fie sa imi export capacitatea intelectuala (in alt domeniu sau in alta tara), fie sa ma duc undeva la tara, intr-un loc uitat de lume, unde sa nu spun nimanui ca sunt profesor, devenind astfel un alt Domn Trandafir.
Dar daca noi ne spunem pe aici parerile, lamentandu-ne uneori, nu acelasi lucru trebuie sa faceti dumneavoastra, domnule Pop. Reprezentati-ne si sustineti-ne ca sa ne recapatam demnitatea. Protejati-ne, caci nu au intrat cu totii in sistem pe usa din dos. Fiti ferm in negocieri, ca sa nu ne cheme pe toti Trandafir.
"Nimemeni nu va poate umili fara consimtamantul dvs."(E.Roosvelt)
RăspundețiȘtergereuneori si optimimul meu ma paraseste
RăspundețiȘtergere