28 mar. 2008

Unde-i nasul, hop si finul. CNSLR Fratia si-a facut loc in conducerea PSD

Unde-i nasul, hop si finul. CNSLR Fratia si-a facut loc in conducerea PSD

28.03.2008


Sindicalistii din CNSLR Fratia vor primi functii in conducerea PSD. Acordul semnat cu PSD le ofera sindicalistilor locuri eligibile pe listele social-democratilor atåt la alegerile pentru parlamentul national, cåt si pentru cel european. Acordul nu reprezinta prima incercare a PSD de colaborare cu CNSLR Fratia, antecedente existând si in timpul guvernarii Nastase. Apropierea nu este intåmplatoare, mai ales ca actualul lider al confederatiei sindicale, Marius Petcu, este finul unui alt fost lider sindicalist tot al CNSLR Fratia, Miron Mitrea, recent reactivat la vårful formatiunii.

Social-democratii au semnat ieri cu conducerea CNSLR Fratia un acord de colaborare ideologica, legislativa, electorala, sociala, prin care se «ofera» sindicalistilor locuri eligibile pentru Parlamentul national (senatori si deputati) si Parlamentul European. De asemenea, PSD ofera sindicalistilor un loc de vicepresedinte în Biroul Permanent National (BPN), un vicepresedinte în Biroul Permanent Judetean (BPJ) si un vicepresedinte în organele municipale si orasenesti ale formatiunii. Pentru desemnarea reprezentantilor CNSLR Fratia în structurile de conducere ale PSD va fi nevoie de modificarea statutului formatiunii, lucru prevazut in acordul semnat ieri de Mircea Geoana si Marius Petcu. De asemenea, PSD îsi asuma raspunderea de a promova si sustine pachetul de legi propus de CNSLR Fratia, în sensul de a asigura suport parlamentar pentru Legea conflictelor de munca, Legea salariului minim garantat, Legea negocierilor colective si Legea privind organizarea si functionarea tribunalelor muncii. In schimb, CNSLR Fratia va asigura participarea directa a membrilor sai la campania electorala a PSD. De asemenea, Marius Petcu va participa la întrunirile BPN si ale Consiliului National al PSD, iar un reprezentant PSD va participa la întrunirile Comitetului Director si Consiliului National ale CNSLR Fratia. In urma semnarii acordului, sindicalistii se vor alege si cu un sediu functional pentru desfasurarea activitatii si sedii pentru federatiile componente si uniunile judetene – filiale ale confederatiei. In acord mai este prevazut ca PSD sa nu semneze acorduri cu alte confederatii sindicale, iar CNSLR Fratia cu alte partide politice.

Miron Mitrea, nasul lui Marius Petcu
Apropierea dintre PSD si CNSLR Fratia nu se afla la prima incercare si nici nu pare a fi intamplatoare, tinandu-se cont de cohorta de lideri sindicali care si-a facut aparitia in decursul timpului in politica, mai ales in randul social-democratilor. Plasati pe un piedestal social aparte, multi lideri sindicali au reusit in perioada postrevolutionara sa devina politicieni. Unul dintre «greii» formatiunii social-democrate, Miron Mirea, este nasul liderului CNSLR Fratia, Marius Petcu, confederatie sindicala care, inainte de a fi condusa de fin, a fost condusa de nas. Si nu intamplatoare pare a fi nici semnarea acordului de ieri dupa revenirea in forta a lui Mitrea in PSD. Confederatia sindicala a mai avut in trecut colaborari cu PSD. In noiembrie 2003, in timpul guvernarii Nastase, CNSLR Fratia a mai semnat un acord privilegiat cu PSD. Presedintele CNSLR Fratia, tot Marius Petcu la acea vreme, declara ca, prin acordul semnat cu PSD, s-a vrut oferirea posibilitatii liderilor locali sa deschida porti de comunicare cu liderii politici. Si atunci, ca si acum, se negociau posturi de consilieri, locuri din Parlament, acordarea de sedii sau rezolvarea problemelor salariale. Cazul este oarecum interesant, tinandu-se cont de faptul ca se cunoaste, in linii generale, «prietenia» dintre actualul presedinte al PSD si seful de campanie al social-democratilor, Miron Mitrea. Asadar, in acest context, acordul semnat ieri nu poate sa fie decat o alta dovada a slabiciunii lui Mircea Geoana in fata garzii vechi pesediste.

Sindicalistii de ieri, pesedistii de azi
Insusindu-si o teorie mai veche, cum ca sindicatele „reprezinta forta politica a partidelor socialiste“, PSD-ul a promovat ideea, reusind in decursul timpului sa asimileze politic mai multi lideri sindicali. Deputat PSD de Vrancea si fost ministru al transporturilor, actualul sef al campaniei electorale a social-democratilor, Miron Mitrea, a debutat ca presedinte executiv al CNSLR Fratia (1990 – 1995). Fostul ministru al muncii si solidaritatii sociale Marian Sarbu, deputat PSD de Calarasi, are la baza activitatea de vicepresedinte al CNSLR Fratia (1993-1994). Marian Sarbu a fost si presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Lemnului (1990-1992) si membru al Biroului Executiv al Federatiei Internationale a Sindicatelor din Industria Lemnului. Si senatorul PSD Ion Radoi s-a lansat spre Parlament din fotoliul de presedinte USL Metro si din cel de vicepresedinte al BNS, apoi din pozitia de presedinte al Conventiei Nationale a Transporturilor. Deputatul PSD Pavel Todoran a fost si el vicepresedintele CNSLR Fratia. Si deputatul PSD Mihail Sireteanu a fost vicepresedintele CNSLR Fratia (1990-1998).

Hossu: Acordurile încheiate în ani electorali aduc avantaje politice liderilor de sindicat
Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a precizat ieri ca semnarea unor acorduri de colaborare între organizatiile sindicale si partidele politice, mai ales în an electoral, aduc avantaje politice liderilor de sindicat, dar nu garanteaza politici sociale mai bune pentru salariati. „Astfel de acorduri încheiate în ani electorali, înainte de alegeri, nu aduc niciun fel de credibilitate liderilor de sindicat“, a declarat pentru NewsIn Hossu. Liderul Cartel Alfa a mai spus ca PSD a facut o oferta de colaborare tuturor confederatiilor sindicale, dar organizatia pe care o conduce a refuzat semnarea unui astfel de acord, pentru ca „este o mare discrepanta între ceea ce promite PSD si ceea ce face“.


Claudia Toma
Sursa:http://www.gardianul.ro/2008/03/28/politica-c7/unde_i_nasul_hop_si_finul_cnslr_fratia_si_a_facut_loc_in_conducerea_psd-s111554.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare