4 mar. 2008

Zeci de bugetari, plătiţi mai bine ca preşedintele Băsescu

Ioan Vida, preşedintele Curţii Constituţionale, fruntaş cu 10.916 lei pe lună

Preşedintele Băsescu e depăşit la salariu de 17 magistraţi şi aproape o sută de ambasadori

Preşedintele Curţii Constituţionale, Ioan Vida, este cel mai bine plătit bugetar din România, el primind lunar un venit net de 10.916 lei, adică 3.074 euro, echivalentul a aproape 30 de salarii minime pe economie. El încasează 630 de euro mai mult decât preşedintele României, Traian Băsescu, şi cu 780 de euro peste lefurile premierului Călin Popescu Tăriceanu şi ale preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Nicolae Văcăroiu şi Bogdan Olteanu.

De altfel, topul celor mai mari salarii de la stat este dominat de greii Justiţiei române, în speţă judecătorii Curţii Constituţionale şi de conducătorii şi membrii Consiliului Suprem al Magistraturii. Primii bugetari după ordinea de mărime a salariilor care vin din afara Justiţiei sunt ambasadorii şi consulii României, reprezentanţii diplomatico-militari în străinătate, şi cei mai înalţi demnitari în stat. În clasament, Ioan Vida este secondat de cei 8 judecători de la Curtea Constituţională.

Aceştia primesc în fiecare lună un venit net de 10.490 lei (2.954 euro). Primii doi oameni din Consiliul Suprem al Magistraturii - preşedintele Lidia Bărbulescu şi vicepreşedintele Graţiana Isac - vin pe poziţiile 3 şi 4, cu 9.500 lei şi, respectiv, 9.100 de lei lunar. Cei 6 membri ai CSM încasează lunar 8.750 lei.

Ambasadorii României, în număr de aproape 100, sunt plătiţi în medie cu 8.870 lei pe lună, la fel ca şi emisarul Guvernului pe lângă administraţia americană, pentru reconstrucţia Irakului şi emisarul special pentru zonele de conflict armat. Primul om în stat, Traian Băsescu, primeşte 8.670 lei, dar de la 1 aprilie leafa sa va creşte la 9.055 lei, iar din octombrie la 9.554 lei. El beneficiază ca şi ceilalţi demnitari de o creştere salarială în primă fază cu 4,5% şi apoi de 5,5%. Premierul Tăriceanu şi şefii celor două Camere, care sunt pe poziţia a zecea în topul salariilor de la stat, primesc acum 8.000 lei net, dar din aprilie vor ridica 8.356 lei şi în octombrie 8.816 lei.

Horia Roman Patapievici, plătit mai bine ca preşedintele Înaltei Curţi

Unul dintre cele mai bine plătite posturi este cel de la şefia Institutului Cultural Român. Preşedintele, Horia Roman Patapievici, are alocat prin bugetul de acest an un venit net de 7.580 lei, mai mult chiar decât preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care primeşte 7.330 lei sau vicepreşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, care au 7.375 lei. Institutul Cultural Român e o instituţie care se ocupă, în principal, cu promovarea culturii române în alte ţări şi creşterea vizibilităţii ei în lume.

De exemplu, finanţează traduceri din literatura română sau sprijină participarea unor artişti autohtoni la diverse manifestări internaţionale. Patapievici este coordonatorul activităţii institutului din ţară cât şi al celor 16 filiale ale acestuia şi principalul ordonator de credite. Împreună cu ministerul de Externe şi cu cel al Culturii poate propune înfiinţarea de noi filiale. Preşedintele Institutului Cultural Român este numit şi revocat din funcţie de preşedintele României, iar funcţia sa este asimilată celei de secretar de stat.

Un portar de ambasadă – 2.100 de lei

Miniştrii sunt remuneraţi până la mărirea menţionată mai sus cu 6.900 de lei, iar parlamentarii fără alte funcţii cu 6.340 lei. Aceştia sunt depăşiţi de consilierii lui Băsescu, care au pe lună un salariu de aproape 7.000 lei. Funcţionărimea din ministere şi alte instituţii ale statului nu prea sare nivelul de 2.000 de lei, însă un portar de la o ambasadă a României ia în medie 2.100 lei iar un îngrijitor 1.900 lei. Sumele reies din împărţirea fondurilor alocate la capitolul cheltuieli cu personalul din legea bugetului de stat pe 2008 la numărul de posturi alocate diverselor funcţii din instituţiile statului. Calculul cuprinde atât salariul de bază, cât şi sporurile, primele, fondurile de premii, salariile de merit etc.

Potrivit Statului corpului diplomatic şi consular al României, în Ministerul Afacerilor Externe există un număr maxim de 746 de persoane în Centrala MAE şi 1588 pentru Serviciul exterior. Serviciul exterior al Ministerului Afacerilor Externe cuprinde misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele culturale. Înainte de adoptarea ordonanţei de urgenţă pentru creşterea salariului diplomaţilor, un ambasador român avea un salariu de 2700 de euro.

Creşterile salariale ar fi urmat să se situeze undeva între 100 şi 200%. Amendamentul stabileşte şi că pensia de serviciu a membrilor corpului diplomatic şi consular este de „80% din venitul lunar brut realizat din salarii în administraţia centrală a MAE cu o lună înainte de împlinirea vârstei de pensionare”. Salariul mediu net pe economie este 1.082 de lei. Veniturile cele mai mari se înregistrează în mediul privat, recordul deţinându-l o persoană venită din domeniul retail-ului, care a încasat în 2006 în jur de 109.000 euro pe lună.

90 de generali cu „salarii confidenţiale“

În Armata Română “salariile sunt confidenţiale”, ne-a comunicat, sec, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Andreea Dumitru. Singurele date oficiale disponibile sunt actele normative publicate în Monitorul Oficial. După o analiză atentă a prevederilor legislative şi după consultarea cu persoane apropiate de mediul militar, putem calcula, cu aproximaţie, cât câştigă în Armata Română un general cu patru stele (cel mai înalt grad militar, pe timp de pace).

Salariul unui militar este compus din solda de funcţie, solda de grad, solda de merit, indemnizaţia de comandă, indemnizaţia de dispozitiv, plus diferite gradaţii şi sporuri diferenţiate de la caz la caz. Pentru un general cu patru stele, solda de funcţie este, în medie, 1.500 de lei. Solda de grad are aproximativ aceeaşi valoare – 1.500 lei. Solda de merit este de circa 350 RON, indemnizaţia de comandă circa 750 lei, iar indemnizaţia de dispozitiv circa 350 lei. Prin însumarea acestor cinci componente rezultă un salariu total de circa 4.450 RON pe lună.

În Ministerul Apărării sunt acum circa 90 de generali în activitate (cu una, două trei şi patru stele).
cristian.matache@gandul.info
sursa www.gandul.info

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare