11 mar. 2008

Trei federaţii sindicale au spus “nu” Pactului pentru educaţie

nvitaţi, ieri după-amiază, la Cotroceni pentru a semna, alături de ceilalţi parteneri sociali, Pactul naţional pentru educaţie perfectat, în data de 5 martie, de toate partidele politice la iniţiativa preşedintelui Traian Băsescu, reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţămînt au refuzat acest lucru. La fel au procedat şi reprezentanţii altor două federaţii din învăţămînt, “Alma Mater” şi “Spiru Haret”. În cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate ieri dimineaţă la sediul Sindicatului Liber din Învăţămînt Maramureş, Liviu Marian Pop, preşedintele acestuia şi secretarul general al FSLI, a acuzat Guvernul Tăriceanu că în ultimul timp duce o “politică demagogică şi populistă, care doar mimează interesul pentru învăţămînt, în fapt urmărindu-şi doar propriile interese”. Un astfel de comportament ar putea genera, “în scurt timp”, acţiuni de protest în învăţămîntul românesc.
5 martie - ziua deciziilor contradictorii
Pactul, o iniţiativă extrem de mediatizată a preşedintelui Băsescu, reglementează priorităţile în domeniul învăţămîntului pentru următorii 5 ani şi a fost asumat de toate partidele politice miercurea trecută. În aceeaşi zi, Guvernul României s-a întrunit în şedinţă şi a emis o hotărîre prin care bugetul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului era sărăcit cu 200 milioane RON. Astfel, deşi actorii politici şi-au pus semnătura pe un act care prevede un buget de 6% din PIB pentru educaţie, tot ei au semnat, în aceeaşi zi, scăderea bugetului ministerului sub acest procent. În aceeaşi zi de 5 martie, s-a suspendat şi posibilitatea ocupării prin concus a posturilor vacante, decizie care va afecta în principal personalul nedidactic din învăţămînt. La acestea se adaugă blocarea acordării tichetelor cadou pe anul 2008, decizie aprobată, conform informaţiilor deţinute de sindicalişti, miercuri, printr-o hotărîre de Guvern.
Pactul pentru educaţie este “cinic”
Toate aceste decizii au făcut FSLI să declare Pactul pentru educaţie drept “cinic” şi să ia hotărîrea nesemnării lui. Federaţia a recurs şi la alte gesturi de protest: o scrisoare adresată preşedintelui Băsescu, o somaţie publică adresată Guvernului, de a respecta Legea învăţămîntului, care prevede un buget de 6% din PIB, o cerere adresată Parlamentului de a nu aproba hotărîrea şi o sesizare adresată Comisiei Europene.
Liviu Marian Pop a ţinut să atragă atenţia asupra faptului că astfel de decizii duc la creşterea tensiunilor printre angajaţii din învăţămînt: “Este foarte posibil ca în scurt timp să tragem un semnal de alarmă”, a avertizat Pop. Acesta a precizat că, în acele comunităţi locale unde în buget a fost prevăzută acordarea de tichete cadou, este posibil să apară forme de protest spontane. Acestea vor fi susţinute de SLI Maramureş: “Datoria sindicatului este să apărăm orice drept cîştigat şi să organizăm acţiuni pentru obţinerea unor drepturi anulate, furate sau amînate”, a declarat Pop la conferinţa de presă.
“Alma Mater” şi “Spiru Haret” au refuzat, şi ele, semnarea pactului
Într-un comunicat de presă emis ieri dimineaţă, conducerea FNS “Alma Mater” şi a FSI “Spiru Haret” s-au raliat deciziei luate de FSLI, declarînd că nu vor semna pactul. Cei trei preşedinţi de federaţii au declarat că nu au fost consultaţi la întocmirea textului acestui pact, din care lipsesc revendicări majore ale personalului din învăţămînt: nu doar bugetul minim de 6% din PIB, ci şi finanţarea direct pe unitatea de învăţămînt, o lege a salarizării întregului personal din sistem, menţinerea titularizării în sistem. De asemenea, în comunicat, Aurel Cornea, Gheorghe Isvoranu şi Răzvan Bobulescu condamnă amînarea elaborării pachetului de legi ale educaţiei. În numele federaţiilor pe care le conduc, ei s-au declarat, însă, dispuşi să ia parte la elaborarea unei strategii naţionale care să asigure, în perioada 2008-1013, coerenţa unei reforme educaţionale în România.
Anca GOJA
Sursa:http://www.graiul.ro/?p=6070

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare