23 feb. 2008

Elevii maramureseni se alatura greve

* 1.200 de elevi din judeţ nu vor mai primi alocaţie



Decizia Ministerului Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, potrivit căreia elevii care au împlinit 18 ani nu vor mai beneficia de alocaţia de stat, a stârnit controverse şi în Maramureş. Elevii din judeţ au decis să se alăture tinerilor protestatari din ţară.

Nonşalanţa cu care ministrul Paul Păcuraru a declarat că alocaţia nu are legătură cu şcoala, cu prelungirea sau frecventarea cursurilor i-a scos din sărite pe reprezentanţii elevilor, care au decis să protesteze faţă de decizia guvernanţilor.

Forumurile de profil au fost invadate de tinerii care s-au simţit discriminaţi de către actuala conducere, senzaţia generală fiind aceea că Guvernul doreşte să facă economii pe spatele elevilor. „Dacă am împlinit 18 ani înseamnă că pot merge să muncesc, chiar dacă mai am de finalizat studiile liceale? Oricum suma nu era mare, dar şi pe asta ne-au luat-o”, îşi varsă năduful Anca, o elevă din clasa a XII-a de la Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai”. Federaţia Sindicatelor din Învăţământ (FSI) “Spiru Haret” şi-a manifestat solidaritatea faţă de acţiunea de protest a elevilor. Sindicaliştii susţin că, prin gestul executivului de a elimina din textul legii prevederea potrivit căreia alocaţia se acordă până la finalizarea cursurilor unei şcoli, lipseşte de acest ajutor financiar aproximativ 218.000 de elevi. „Probabil că autorităţile din domeniu au calculat suma pe care o pot economisi - aproximativ 5.000.000 de lei pe lună - şi au distribuit-o deja altor cheltuieli publice sau poate au o nouă strategie de dezvoltare a pieţei muncii, prin ocuparea unor posturi necalificate cu elevii aflaţi la vârsta majoratului, care vor întrerupe anul şcolar şi se vor angaja pentru a se putea întreţine”, se spune în comunicatul remis de FSI. Elevii din judeţele Covasna, Satu Mare, Harghita, Braşov şi Constanţa au fost în grevă japoneză săptămânile trecute, iar de marţi au intrat în grevă elevii din judeţele Cluj, Caraş-Severin, Timiş, Ialomiţa, Călăraşi, Galaţi, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Mureş, Harghita, Hunedoara şi Braşov.



Cazuri în Maramureş



Directorul Direcţiei Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, Ovidiu Morar, a declarat că în judeţul Maramureş beneficiază de alocaţii de la stat circa 100.000 de tineri. „Din aceştia, aproximativ 1.200 se află în situaţia de a pierde alocaţiile pentru că au împlinit 18 ani”, a mai adăugat Morar.

Preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ (SLI) Maramureş, Liviu Pop, consideră acţiunea de protest a elevilor ca fiind pe deplin justificată: „noi solidarizăm cu elevii care se află în această situaţie. Credem că nu este just să le fie luată această alocaţie, din simplul motiv că elevii nu au o sursă alternativă de venit. Am primit semnale că se va reveni asupra deciziei şi că elevii vor primi în continuare alocaţiile, chiar şi cei de peste 18 ani, până la finalizarea studiilor”, a menţionat Pop.
Sursa: http://www.estradamaramureseana.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=520&Itemid=35

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare