11 feb. 2008

Salarii de merit impartite pe ochi frumosi

Primar maramuresean acuzat de abuz in serviciu de sindicalistii din invatamant
11 februarie 2008 17:58:19

Sindicalistii din invatamant il acuza pe primarul comunei Sacalaseni, Emilian Pop, de abuz in serviciu. Presedintele Sindicatului Liber din Invatamant (SLI) Maramures, Liviu Pop, a declarat ca primarul a incercat sa favorizeze trei persoane carora le-a acordat salarii de merit desi nu erau indreptatite sa beneficieze de acest drept. Primarul a mers chiar mai departe cu neregulile, refuzand sa semneze statele de plata ale tuturor dascalilor din localitate, astfel incat nu s-au putut elibera salariile pentru luna ianuarie.

Liderul SLI a semnalat ca primarul Emilian Pop a vrut sa dispuna dupa bunul plac de acordarea salariilor de merit si a premiului de 2% pentru personalul din invatamant. In loc sa respecte decizia Consiliului deAdministratie al scolii din Sacalaseni, care are dreptul sa decida cui sa acorde salariul de merit, primarul a impartit banii cu de la sine putere.

Cand a observat ca favoritii sai la salariile de merit au fost scosi de pe lista, primarul a blocat plata salariilor pentru cei aproximativ 60 de dascali. ”Salariile de merit se decid de catre Consiliile de Administratie ale scolii si nu de consiliul local. Si fondul de 2 % pentru premii se decide tot de Consiliul de Administratie. Noi consideram ca este vorba despre abuz in serviciu si solicitam ca primarul sa isi revizuiasca conduita. Primarul a refuzat sa semneze si statele de plata, deoarece nu includeau acele persoane desemnate de el pentru a li se acorda salariile de merit. La ora actuala nu se stie cand se vor lua salariile pe luna ianuarie, acestea se acorda in mod normal pana in 7 februarie”, a precizat Liviu Pop.

El a mai aratat ca a sesizat conducerea Prefecturii Maramures despre acest caz. Liderul de sindicat nu a exclus insa nici posibilitatea ca dascalii din Sacalaseni sa declanseze actiuni de protest spontane daca problema nu va fi solutionata.

Salariul de merit al dascalilor reprezinta 15 % din salariul de baza si se acorda pe o perioada de un an de zile, iar decizia privind persoanele indreptatite sa beneficieze de acest drept este luata in Consiliul de Administratie al unitatilor de invatamant pe baza ordinului venit de la Ministerul Educatiei si Cercetarii.

Autor: Camelia Tocaci

Sursa: http://www.emaramures.ro/stiri/Stire.aspx?NewsID=10755

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare