Unul dintre drepturile fundamentale ale omului este şi cel la educaţie. Azi, 5 octombrie, în întreaga lume se sărbătoreşte Ziua Mondială a Educaţiei. UNESCO şi Organizaţia Internaţională a Muncii au dorit să tragă un semnal de alarmă privind acest drept fundamental, care deseori este încălcat, dar şi asupra condiţiilor improprii în care munceşte personalul didactic.
”Din nefericire, la ora actuală, 870 de milioane de oameni nu ştiu să scrie sau să citească. Conform statisticilor, 70% dintre aceştia sunt femei. 150 de milioane de elevi încep şcoala elementară, însă o abandonează înainte de a finaliza cursurile primare. Toate acestea, în ciuda faptului că, în urmă cu 50 de ani, prin semnarea Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului, a fost proclamată educaţia gratuită şi obligatorie ca un drept fundamental al omului. Copiii educaţi înseamnă o societate educată. Nu pot decât să le mulţumesc cadrelor didactice pentru dăruirea cu care îşi fac meseria. Datorită lor, noi, toţi, reuşim să ne atingem idealurile şi să ne îndeplinim dorinţele”, susţine senatorul de Maramureş Liviu Marian Pop.
Statele internaţionale si-au propus să respecte acest drept legal la educaţie pentru toţi copiii lumii. Doar în acest fel pacea, liniştea şi înţelegerea vor dăinui peste ani.
si daca aceste cadre nu prea isi fac meseria?
RăspundețiȘtergereÎn întreaga LUME civilizată, dar nu şi în ROMÂNIA, unde zilele libere legale nu mai sunt aniversate.
RăspundețiȘtergereConducătorii noştri dragi nu ştiu să clarifice zilele libere legale. În opinia lor ZIUA I de PAŞTE (DUMINICA), este zi liberă legală, că doar este zi de muncă pentru cei ce o sărbătoresc.
La fel şi ZIUA I A CINCIZECIMII (DUMINICA), este zi liberă în Codul muncii pentru că cei ce o sărbătoresc muncesc.