28 oct. 2013

Întrebări și răspunsuri 28.10.2013

Am absolvit cursurile unei facultati de stat, durata 4 an, forma de invatamant zi, in 2005. Daca urmez un master respectiv , Management educational , in cadrul unei facultati acreditate, pot preda pe invatamant primar ca educator/invatator ,calificat sau trebuie sa urmez un colegiu de institutori?

Specializarea Management educational nu va da dreptul de a preda in invatamant in calitate de cadru didactic calificat.

Este prevazuta undeva obligativitatea intocmirii de proiecte de lectie de catre cadrele didactice debutante si schite de lectie pentru cealalta categorie de profesori? 

A existat o norma impusa de dl. Ministru Funeriu in acest sens.

Sunt profesoara la un liceu tehnologic si predau disciplina TIC, pe decizia de titularizarea scrie Informatica/TAC. In aceeasi catedra mai am 4 colege care predau informatica iar pe decizia lor de titularizare scrie Informatica. Anul acesta a avut loc o restrangere de activitate deoarece nu s-au facut numarul de clase. Mentionez ca sunt 3,16 norme de informatica si 4 profesori cu titulatura de informatica, iar la Tehnolgia informatiei si comunicatiilor  sunt 1,62 norme si 1 singur profesor de Informatica/TAC. As dori sa stiu daca a fost corecta participarea mea la restrangere de activitate.

Facand parte din catedra de informatica, conform deciziei de titularizare, consider ca este corecta participarea dvs. la evaluarea pentru restrangerea de activitate, eventual cu completarea de norma din TIC.

As dori sa va intreb daca as mai avea dreptul la un an de concediu fara plata pentru nevoi personale in conditiile in care am mai avut un an de concediu fara plat dar  pentru studii
Am vechime 17 ani si am beneficiat anul scolar trecut de acel concediu pentru studii ,sunt profesor titular

Daca concediul fara plata de care ati beneficiat a fost pentru studii, puteti beneficia de concediu fara plata pentru motive personale.

Sunt profesor în învățământul primar, încadrată la data de 1.09.1998. De atunci am avut două concedii fără plată pentru studii efectuate in străinatate, unul în perioada 27.02.2006-23.05.2006, celălalt în perioada 20.02.2009-20.06.2009, în total aproape 7 luni. De asemenea am beneficiat si de concediu crestere copil in perioada 1.04.2012-31.08.2013. Începând cu 1.09.2008, am beneficiat de spor de stabilitate în învățământ, până în momentul intrării în concediu de creștere a copilului. Odată cu reîntoarcerea în activitate începâd cu data de 1.09.2013, sunt informată ca nu pot beneficia de spor de stabilitate, pentru ca am avut concediu fara plata pentru studii si că e posibil să returnez banii luati ca spor de stabilitate in perioada de la intrarea in vigoarea a Legii 63/2011 până la intrarea in concediu de crestere a copilului. Care este punctul dumneavoastra de vedere? 

Nu va afecteaza in niciun fel perioada concediului pentru ingrijirea copilului la acordarea sporului de stabilitate, intrucat acesta a intervenit dupa implinirea a 10 ani vechime efectiva in invatamant.

Va rog sa imi spuneti daca pot sa i-au concediu fara plata si sa lucrez in domeniu particular la resurse umane ,vechimea in invatam se pune?

De principiu puteti sa lucrati in sectorul privat pe perioada concediului fara plata din invatamant. La obtinerea concediului fara plata se face diferenta in functie de calitatea pe care o aveti, respectiv cadru didactic, personal didactic auxiliar sau nedidactic si de vechime.

As dori sa stiu daca un elev inscris in clasa a IX-a poate fi retras sau poate sa-i fie amanat anul, din alte motive decat cele medicale.

Puteti sa retrangeti copilul printr-o cerere catre unitatea de invatamant. Conform legislatiei „Elevii repetenţi, retraşi sau exmatriculaţi cu drept de reînscriere, din învăţământul de zi, se pot reînmatricula, la cerere, la acelaşi nivel, ciclu de învăţământ şi, după caz, rută de profesionalizare, la învăţământul de zi, în următorii doi ani consecutivi, redobândind calitatea de elev. Înscrierea acestora la alte forme de învăţământ, se poate face şi după mai mult de doi ani. Elevii de la celelalte forme de învăţământ, repetenţi, retraşi sau exmatriculaţi cu drept de reînscriere, se pot reînmatricula, la cerere, la orice formă de învăţământ, cu excepţia celui de zi. Reînmatricularea acestora se poate face şi după mai mult de doi ani şcolari”.

Intr-o unitate de invatamant pre-universitar, cine are prioritate in acordarea orelor suplimentare?Exista o reglementare juridica in acest sens?In colegiul in care predau eu, toate aceste ore au fost directionate de conducerea scolii catre suplinitori si pensionari.

Metodologia de mobilitate prevede urmatoarele:
Art. 94 (1) După încheierea contractelor individuale de muncă cu personalul didactic repartizat conform prezentei Metodologii,directorul unităţii de învăţământ atribuie, prin decizie, posturile didactice/catedrele/orele rămase neocupate în regim de plata cu oracadrelor didactice titulare în unitatea de învăţământ, la solicitarea acestora şi comunică situaţia la inspectoratul şcolar, în perioadaprevăzută în Calendar.
(2) După atribuirea posturilor didactice/catedrelor/orelor rămase neocupate în regim de plata cu ora cadrelor didactice titulare în unitatea de învăţământ, directorii unităţilor de învăţământ în care mai rămân posturi didactice/catedre/ore neocupate acordă avizul pentru încadrarea în regim de plata cu ora, în baza prezentării unui curriculum vitae şi susţinerii unui interviu, în perioada prevăzută în Calendar, personalului didactic titular în altă unitate de învăţământ, specialiştilor consacraţi în domeniul de specialitate al curriculei şcolare, personalului angajat în alte domenii de activitate, personalului didactic pensionat cu respectarea condiţiilor de studii, avizelor şi atestatelor necesare pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor rămase vacante/rezervate”.

Sunt deja in a treia saptamana de concediu fara plata deoarece isj Cta nu a dorit sa ne lase sa muncim in scolile unde am functionat. Amintesc ca am o vechime de 20 de ani, gradul didactic I. Pentru a scapa de statutul suplinitorului am hotarat dupa mai multe participari la concurs sa iau din posturile proaste orice cu gandul la detasare si apoi la transfer. Pe ruta Medgidia- Negru Voda nu exista mijloc de transport. Dupa multe drumuri la isj am decis sa intru in CFP, lucru cu care nu ma pot obisnui. Isj-ul da vina pe minister si totusi in alte judete din discutiile de pe forum colegii s-au detasat. Mentionez ca pe postul unde eram de trei ani, acum fiind clasa a patra, la ora actuala este cineva la plata cu ora, dupa ce in prima zi de scoala au trimis necalificat fara o ora vechime si pe alternativa step by step, pt care eu am facut patru ani cursuri speciale in fiecare vara. Am ajuns la concluzia ca invatamantul cu toata conducerea de sus lasa de dorit si ca nu sunt decat interese politice. Au post toti necalificatii, pensionarii si eu stau acasa deoarece chiar anul acesta au vrut sa repecte o LEGE, fara sa respecte extrasul din metodologie postat pe forum in data de 8.sept. 2013, special in atentia titularilor din 2013. Sa se elaboreze o lege prin care directorii sa scoata cel putin un post din trei- patru la concurs si apoi nu mai cerem detasare. La concurs toate posturile de n-ai auzit de acele zone si la suplinire numai posturi bune si multe.

Conform Metodologiei de mobilitate si titularii din 2013 se pot detasa la cerere. Art. 84 alin. 11 prevede ca  „ (10) Cadrele didactice numite cu statut de titular în baza rezultatelor obţinute la concursul de ocupare a posturilor didactice vacante în unităţile de învăţământ preuniversitar, sesiunea 2013, care s-au prezentat la postul didactic/catedra la care au fost repartizate şi pentru care s-au încheiat contracte de muncă pe perioadă nedeterminată, pot beneficia de detaşare la cerere, în primul an după concurs, după finalizarea etapelor de mobilitate a personalului didactic din învăţământul preuniversitar, conform Calendarului, pe parcursul anului şcolar, în baza punctajelor obţinute conform anexei nr. 2, cu avizul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. Acestea pot beneficia şi de detaşare în interesul învăţământului, în primul an după concurs, pe parcursul anului şcolar, în baza hotărârii comisiei paritare de la nivelul inspectoratului şcolar, cu avizul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

8 ore /sapt - 9 servicii pe sem I - cate 6 ore peste program. Din 2 in 2 sapt. dar nu toti profesorii scolii. Unii sunt scutiti ptr ca fac orarul sau din alte motive, cum ar fi pregatirea pentru Bac. Si eu fac pregatire pentru Bac, dar mi s-a spus ca este valabil doar pentru Lb Romana si Matematica, disciplina mea nepunand probleme asa mari elevilor la Bac. Alti profesori fac doar de 3 sau 4 ori desi au peste11 ore in incadrare. Am cerut explicatii. Nu mi sa prezentat nici principiul dupa care se stabileste serviciul pe scoala si nici modalitatea de calcul. In schimb am fost redusa la tacere prin amenintare si apoi trimisa la ore. Timpul petrecut la scoala ptr acest serviciu in locul altora reprezinta timpul meu, viata mea. Simt ca mi se ia din viata, din dreptul de a trai si de a face ce vreau cu timpul meu. Alti profesori nu comenteaza pentru ca au peste norma chiar o norma dubla, iar cei care sunt ca mine, cativa s-au obisnuit sa fie umili, cu capul p lecat. Vreau sa rezolv aceasta problema si nu stiu cui sa ma adresez. Directorii sunt strans legati de inspectorate, deci, cui ma adresez?

Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar prevede doar ca atributie a directorului faptul ca „aprobă graficul serviciului pe şcoală al personalului didactic şi al elevilor; atribuţiile acestora sunt precizate în regulamentul intern al unităţii de învăţământ”. Fiind vorba de un ordin de MInistru, ati putea sa va adresati Ministerului pentru lamuriri privind aplicarea acestei prevederi.

As dori si eu sa stiu, daca sporul de zona este acelasi pentru toate cadrele didatice din aceeasi unitate. Sporul de zona la scoala noastra este de 5%,iar eu primesc 3% pentru ca acesta este primul meu an in unitatea respectiva,asa mi s-a spus. Colegii mei primesc 5% sporul de zona. Sa inteleg ca, sporul de zona se acorda in functie de vechimea pe care o ai in unitatea respectiva?

Sporul de zona se acorda in functie de localitatea in care se afla unitatea de invatamant nu in functie de vechime.

1. daca sunt in concediu crestere copil pot participa la etapa de pretransfer? 2. intr-o scoala sunt 2 titulari pe aceeasi disciplina, unul la PJ si celalalt la structura, in cazul in care cel de la PJ se pretransfera celalat de la structura trebuie sa participe si el la pretransfer pentru a putea ocupa catedra de la PJ ramasa libera sau trece automat pe post, avand in vedere ca pe decizii ambii sunt titulari ai PJ-ului?

1. Puteti participa la pretransfer.
2. Prin decizie a directorului titularul care functioneaza la structura trece la scoala cu personalitate juridica fara a fi necesar sa participe la pretransfer.

Consiliul local a hotarat fuziunea prin absorbtie a liceului B de catre A, incepand cu 01.09.2013. In februarie a avut loc o etapa intermediara de titularizare, in urma careia au fost stabilite cadrele didactice titulare in viitorul liceu extins A. La disciplina fizica, existau 3 norme, pe care erau titulare 4 cadre didactice: profesorul ,,a” cu norma de 18 ore la fizica si cu 30 de ani vechime in invatamant, profesorul ,,b” cu norma de 18 ore l fizica si cu 25 de ani vechime in invatamant , profesorul ,,c” cu norma de 18 ore la fizica-chimie si cu 15 ani vechime in invatamant si profesorul ,,d” cu norma de 9 ore la fizica la liceul A si 9 ore la o scoala generala si cu 35 de ani vechime in invatamant. Profesorul care a avut punctajul cel mai are la evaluare a fost ,,c”. Deoarece nu s-a realizat planul de scolarizare propus, au ramas doar 2 norme. Conform legislatiei in vigoare, la care dintre cei 4 profesori, a,b,c sau d trebuie sa se renunte? 

Consider ca se pot aplica prevederile privind restrangerea de activitate. Astfel, va intra in restrangere cadrul didactic cu norma in doua scoli si cadrul didactic cu punctajul cel mai mic.

Inteleg din metodologie ca schimbul se poate face in timpul anului scolar. Persoana care vine titulara in urma schimbului de post se poate prezenta chiar din timpul anului scolar in care se face schimbul (data trecuta in cerere) sau incepand cu 1 septembrie urmatorul an scolar?

Schimbul de posturi opereaza incepand cu data admiterii lui.

Copiii personalui didactic auxiliar bebeficiaza De scutire la cazare camin studentesc? Fiecare facultate intelege in mod diferit Legea educatiei. Unele spun ca informaticianul face parte din personalul didactic si contabilul sef nu, altele spun ca doar informaticianul si bibliotecarul de facultate fac parte din aceasta categorie. De ce nu se vine cu precizari clare in Legea educatiei pt. a se stii clar daca beneficiaza de scutire si copiii personalului didactic auxiliar si cine face pare din aceasta categorie?

Conform Legii educatiei nationale „Copiii personalului didactic aflat în activitate sunt scutiţi de plata taxelor de înscriere la concursurile de admitere în învăţământul superior şi beneficiază de gratuitate la cazare în cămine şi internate”. Tot Legea educatiei nationale prevede in art. 88 ca „ Personalul din învăţământul preuniversitar este format din personal didactic, personal didactic auxiliar şi personal administrativ sau nedidactic”. Prin urmare, in baza acestor dispozitii, numai personalul didactic, respectiv cadrele didactice beneficiaza de acest drept.
Dar, conform Contractului Colectiv de Munca Unic la NIvel Sector de Activitate Invatmant Preuniversitar „Copiii întregului personal din învăţământul preuniversitar sau pensionat după cel puţin 10 ani de activitate în învăţământul preuniversitar sunt scutiţi de plata taxelor de înscriere la concursurile de admitere, de plata taxelor percepute pentru eliberarea unor acte şi documente şcolare, precum şi de plata sumelor ce sunt solicitate în vederea constituirii unor fonduri ale clasei/şcolii. 
(4) Copiii personalului din învăţământul preuniversitar sau pensionat după cel puţin 10 ani de
activitate în învăţământul preuniversitar (părinte, întreţinător legal) au prioritate şi beneficiază de
gratuitate în internate şi cămine studenţeşti. În acest scop, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului alocă pentru studenţi sumele necesare, iar instituţiile de învăţământ superior asigură cazarea gratuită în cămine studenţeşti. De asemenea, unităţile de învăţământ preuniversitar asigură cazarea în internate şi vor face demersurile necesare către consiliile locale/județene pentru alocarea sumelor”.

Sunt profesor in Botosani si as dori sa ma inscriu la definitivat in Iasi. Este posibil? 

Chiar daca legea nu prevede in mod expres acest lucru, din dispozitiile ei reiese ca dosarul pentru definitivat trebuie depus la unitatea de invatamant unde functionati si mai apoi la ISJ-ul de care apartine acea unitate de invatamant.

Doresc să aflu care este modalitatea prin care pot să obțin ore suplimentare în școala în care predau, în condițiile în care, în fiecare an sunt declarate 9-10 ore libere, ele ocupându-se întotdeauna prin ședințele publice de către suplinitori. Cine are prioritate la ocuparea acestor ore vacante existente în școala în care eu predau: eu, titularul, sau un suplinitor, în fiecare an altul? Câte ore suplimentare am dreptul ca să predau? Care este limita maximă a acestora? Care este actul normativ care reglementează regimul de acordare a orelor suplimentare?

Aceste ore vacante trebuie sa fie publicate de catre unitatea de invatamant in vederea ocuparii lor in etapele de mobilitate. Daca raman vacante se pot atribui, in regim de plata cu ora cadrelor didactice din unitate, in ultima etapa din calendarul de mobilitate.

Va rog sa-mi explicati cum este posibil ca la reducerea de activitate titulara care este pe maternitate sa fie scutita de a intra la concursul de dosare atata timp cat reducere de activitate nu este sinonim cu incetarea activitatii deci a se reduce un post inseamna a trece ca titular pe un alt post liber din invatamant? Din legea care prevede pastrarea postului pe perioada de maternitate se intelege ca aceea persoana nu are voie sa ramana fara post dar in invatamant reducerea nu este aceeasi cu demiterea ,atunci cum de este posibil asa ceva? Ajungem in acest fel cadre vechi cu vechime sa fim date la o parte dupa parerea mea intr-un mod gresit pentru ca nici mie nu-mi sunt respectate drepturile si am impresia ca in fata legii nu suntem egali iar asta presupune o discriminare. 

Consider ca in baza prevederilor speciale, dar si a celor din Codul Muncii persoana aflata in concediul pentru ingrijirea copilului trebuie sa participe la evaluarea in vederea restrangerii de activitate, dar indiferent de rezultatul evaluarii nu poate intra in restrangere de activitate.

Am norma completa in 3 scoli si sunt diriginta intr-o scoala unde am norma de 7 ore.Indemnizatia de dirigentie mi-a fost calculata la norma de 7 ore .Va rog sa ma lamuriti dvs. daca este corect calculata asa sau trebuie sa mi se acorde integral?

Dvs. aveti 3 state de plata, respectiv 3 salarii pentru activitatea din fiecare scoala, in baza fiecarui contract individual de munca. Consider ca este corect calculat salariul cu aplicarea sporului de dirigentie doar la salariul din unitatea unde sunteti diriginte.

In ipoteza în care se sustine inspectia finală, cu prezentarea lucrării, pentru obtinerea gradul didactic I in luna noiembrie 2013, si se si promoveaza, începând cu ianuarie 2014 salariu poate cuprinde si sporul de grd.1?

Conform Ordinului privind formarea continua „Drepturile salariale ale cadrelor didactice care au promovat examenul de acordare a gradului didactic I
se acordă după validarea rezultatelor prin ordin al ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului
începând cu data de 1 septembrie a anului şcolar următor celui în care s-au desfăşurat inspecţia specială şi susţinerea lucrării metodico-ştiinţifice”.

 Am absolvit acum 12 ani facultatea de drept. De atunci pana in prezent am lucrat ca si consilier juridic. As dori sa intru in invatamant. In timpul facultatii nu facut modulul pedagogic. Ce trebuie sa fac? M-am interesat la Universitatea din orasul meu si mi s-a spus ca se poate face cursul psiho-pedagogic la facultatea de drept in regim de masterat, intinzandu-se pe o perioada de 2 ani. Trebuie neaparat sa-l fac ca si masterat sau ca su modul pedagogic? 

Conform Legii educatiei nationale este nevoie de master didactic. Conform Metodologiei de mobilitate  „  Pregătirea psihopedagogică presupune obţinerea a minimum 60 de credite prin modulele organizate departamentele pentru pregătirea personalului didactic/departamentele de specialitate cu profil psihopedagogic. Pregătirea psihopedagogică se finalizează prin obţinerea Certificatului de absolvire a programelor de formare psihopedagogică”.

Am terminat Ase - ul si Dreptl in 2005 si respectiv 2010,m- ar ineresa ce cursuri ar tebui sa urmez pentru a putea preda in scoli,licee sau ma rog pentru a ma putea inscrie la consursuri ptr astfel de posturi sau suplini.

Pentru a putea preda la liceu este nevoie de absolvirea cursurilor de master. De asemenea, pentru a preda in invatamant este nevoie de masterul didactic sau modulul pedagogic.

A aparut ordinul pt echivalare studii,nu am stiut nimic despre metodologia de echivalare in credite,termenul de depunere a dosarelor era in septembrie,se mai poate face ceva pentru a echivala?Se pot depune documentele de formare fara a trece prin comisia de echivalare?

Metodologia de echivalare a studiilor prevede obligativitatea detinerii de credite. Puteti depune dosarul si fara a avea echivalarea in credite, dar nu e sigur ca dosarul va fi admis.

Sunt institutor si predau la clasa a II-a.Din Legea 149/2007 reiese ca orele de ed.fizica nu mai fac parte din norma invatatorului/institutorului ci din norma profesorului de ed.fizica.Daca nu exista profesor calificat ele sunt sustinute de invatator,dar conf.art.44 din legea 128/1997 nu ar trebui platite la plata cu ora?Va intreb in contextul in care in unele judete se platesc,iar in altele nu in functie se pare de ISJ-uri.

Legea aplicabila in acest moment este Legea educatiei nationale nr. 1/2011, conform careia „În învăţământul primar, orele de educaţie fizică prevăzute în planurile de învăţământ sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate”. Iar, art. 15 alin. 3 din Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel Sector de Activitate Invatamant Preuniversitar prevede „Orele de educaţie fízică predate de învăţători, institutori și profesori pentru învățământ primar, care nu sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate, pot fi remunerate în sistem de plata cu ora, ca personal necalificat”.

Am terminat facultatea, respectiv modulul psihopedagogic in 2008. As dori sa stiu daca diploma de la modulul psihopedagogic isi pierde valabilitatea daca nu am intrat in sistemul de invatamant? Vreau anul viitor sa merg la examenul de titularizare si nu stiu daca diploma imi mai este valabila sau nu.

Nu exista termen de valabilitate pentru modulul psihologic.

Sunt învăţătoare din 1978 ( când am absolvit liceul pedagogic). Am 35 ani vechime neîntreruptă în invăţământ şi gradul didactic I.
Conform OMECTS,  5484 mi-am depus dosarul la isj pt echivalarea competenţelor dobândite formal, nonformal şi informal şi a fost admis. Între timp,OUG 92/2012 a adus modificări radicale , nemaigăsindu-mi locul în sistem. Ştiu că s-a semnat un Acord între MECTS şi federaţiile sindicale din învăţământul preuniversitar privind statutul de învăţător/ educator. Ce se întâmlă după 2018 ? Această dată apare în acord ! Deci, după 2018 suntem obligaţi să avem totuşi finalizată facultatea de Ştiinţele educaţiei , specializarea PIPP pentru a putea profesa?Vă rog  să-mi răspundeţi, având în vedere că anul şcolar s-a încheiat şi luna viitoare se începe admiterea la facultate (în acest an, cu testare) ca să ştim şi noi învăţătorii ce paşi concreţi trebuie să urmăm. Deşi sunt la o vârstă mai înaintată, (profesia mea am făcut-o cu drag şi profesionalism) nu pot rămâne indiferentă la statutul meu profesional.

Conform actualei legislatii, daca aveti atestatul de echivalare nu mai trebuie sa faceti studii.

Liderul de sindicat al organizatiei de sindicat al unitatii noastre ( organizatie sindicala cu personalitate juridica) este membru in Consiliul de administratie al unitatii scolare. Cu toate ca i-a adus la cunostinta ca au aparut incompatibilitati intre functiile pe care le are,nu vrea sa renunte la nicio functie. Ce este de facut?

Liderul  de sindicat are calitatea  de observator in Consiliul de administratie. Daca nu vrea sa renunte la calitatea de membru al consiliului aveti si posibilitatea de a va alege un alt lider de sindicat.

Conform metodologiei in vigoare, se poate da titularizarea in scoalain care functionezi, cu subiecte facute de un profesor/invatator cu gradul I? Daca esti titular intr-o scoala particulara autorizata, nu acreditata, iti poti lua transferul la o scoala acreditata, sau o scoala de stat?

Daca va referiti la concurs in unitate de invatamant particulara atunci se pot formula subiectele de o astfel de persoana. Daca postul vizat va fi publicat in aplicatia Ministerului atunci va puteti pretransfera.

Sunt suplinitoare ca prof de matematica si informatica cum am specializarea si in licenta, dar am completare 2 ore de desen, mi sa spus ca de anul acesta cele 2 ore de desen sunt platita ca necalificat.Asa este ? Care este aceasta legea cu privire la acest aspect. 

Centralizatorul disciplinelor este cel care arata cu ce studii se poate preda, calificat, pe o anumita catedra.

Se poate deconta naveta unui inspector şcolar? Dacă da vă rog să-mi oferiţi şi suportul legislativ.

S-ar putea deconta conform Contractului Colectiv de Munca Unic la Nivel Sector de Activitate Invatamant preuniversitar.



Mentionez ca toate raspunsurile reprezinta punctul meu de vedere.
Va multumesc pentru incredere si raman la dispozitia dvs pentru intermedierea  solutionarii oricarei situatii la adresa de email liviumarianpop@gmail.com.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare