25 oct. 2013

Întrebări și răspunsuri 25.10.2013

Pe un post didactic auxilar devenit vacant ,(nu este blocat din punct de vedere financiar)pentru bunul mers al scolii se poate face cumul de functii pana la ocuparea lui ,respectiv organizarea concursului.Mentionez ca postul necesita situatii urgente si munca multa .Sigur pentru cel de-al doilea post ai studiile necesare si vei fi platit in timp partial chiar daca munca este de un post intreg. 

Se poate face cumul de functii pana la organizarea concursului.

In anul 2012 am participat la concursul de titularizare, am obtinut nota peste 5, am luat post in sedinta publica a ISJ-ului si continuitate pentru anul scolar 2013-2014 pe 9 ore.La inceputul anului scolar am fost la domnul director si l-am intrebat daca are sa-mi dea ore pentru completare de catedra, iar daca nu are sa stiu sa merg in sedinta publica pentru a-mi completa catedra si dansul a spus ca are ore.Din 1 septembrie pana la 1 octombrie am avut 21 de ore.In sedinta consiliului profesoral mi-am exprimat optiunea de a ma inscrie la definitivat, iar in data de 1 octombrie m-a chemat in directiune pentru a-mi comunica ca au intervenit modificari si ii da completare de catedra 12 ore(TIC) din catedra mea unei persoane care a venit pe 4 ore de matematica.Aceasta persoana a obtinut la examenul de titularizare nota 1.Motivatia dansului este ca nu am terminat masterul(sunt ultimul an la master) si nu pot preda la liceu.Mentionez ca din 21 de o re am avut 3 ore la clasele a XI-a si XII-a, iar din cele 21 de ore o parte din ele sunt optionale (gimnaziu).Mi-a luat orele luate in sedinta publica si am ramas pe 9 ore optionale.Pe orele mele vrea sa organizeze concurs in scoala.Persoana adusa pe orele mele este cunostinta directorului.

Intr-adevar legislatia prevede obligatia absolvirii unui master pentru a putea preda la liceu, dar inteleg ca la liceu sunt doar 3 ore din 21 si v-ar ramane 18 ore.

In conditiile in care raspunsul pe care l-ati dat unei colege este cel pe care o sa il scriu mai jos, ce raspuns imi dati mie: Sunt titulara pe un post de invatator din 2004, absolventa de colegiu, Institutori- Limba engleza si a Facultatii de Management din cadrul Universitatii Spiru Haret, promotia 2008, deci pot sau nu sa fiu incadrata ca profesor invatamant primar? Mentionez ca diploma de licenta mi-a fost eliberata din martie 2009. Am terminat institutor-lb. engleza , sunt titular la o gradinita din bucuresti iar anul acesta am terminat fac. management la Spiru Haret . as vrea sa stiu daca pot fi incadrata ca profesor( pe adeverinta pe care am primit-o de la facultate scrie ca e acreditata prin legea nr.443/2002) Eu consider că trebuie să fiți încadrată ca profesor în baza adeverinței, dar dacă după un an de la absolvirea studiilor nu veți prezenta diploma de licență vi se va schimba din nou încadrarea.

Acum pentru ocuparea postului de profesor pentru invatamantul prescolar aveti posibilitatea echivalarii studiilor de 3 ani.

Am obtinut gradul I in 2011. Pentru ce perioada sunt obligata sa am cele 90 de credite transferabile prevazute de lege?

Trebuie sa acumulati cate 90 de credite transferabile tot la 5 ani.

Daca am terminat facultatea de romana engleza si am sustinut concurs de titularizare pe engleza anul trecut si am obtinut in acest an in sedinta 15 ore engleza si am 3 completare de romana ..ma pot titulariza asa?pe 15 ore engleza si 3 romana?vorbesc de art.253

Ati putea sa va titularizati daca veti indeplini toate conditiile din metodologia de mobilitate.

Sunt profesor cu gradul I,master T.D.A.C.,promotia 2013,dar am cursuri de managment educational (cu nota )in anul 1999,psihopedagogie si metodica predarii cu foaie matricola(D.P.P.D- U.T.C.B),nu cu credite. Dupa 2000 ,am acumulat peste 400 credite in specializari(informatica,economie ,master).Pentru selectia cadrelor didactice-c.n.e.m.e.-cursul din anii 1999 nu stiu daca se poate transforma in credite.

Fiind un sistem de credite, nu cred ca studiile anterioare, neevaluate in credite pot fi luate in considerare.

Am obtinut gradul didactic II anul acesta sesiunea august 2013 si as dori sa stiu cand pot sa ma inscriu la gradul didactci I si cum sa procedez?

Conform Legii educatiei nationale „Gradul didactic I se poate obţine de către personalul didactic de predare care are o vechime la catedră de cel puţin 4 ani de la acordarea gradului didactic II, prin promovarea următoarelor probe:
   a) un colocviu de admitere, pe baza unei tematici şi a unei bibliografii aprobate de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, pentru fiecare specialitate în parte;
   b) o inspecţie şcolară specială, precedată de cel puţin două inspecţii şcolare curente, eşalonate pe parcursul celor 4 ani, toate apreciate cu calificativul maxim;
   c) elaborarea unei lucrări metodico-ştiinţifice, sub îndrumarea unui conducător ştiinţific stabilit de instituţia cu competenţe în domeniu;
   d) susţinerea lucrării metodico-ştiinţifice, în faţa comisiei instituite, conform metodologiei Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului”.

Sunt educatoare titulara la o gradinita din anul 2013(CNU)La scoala respectiva mai este o doamna invatatoare care are o vechime de peste 25 de ani in scoala respectiva si care primeste spor de zona 70%.Intrebarea mea este de ce nu primesc si eu tot 70%,pe fluturasul meu este trecut 20%

Doar persoana care face salarizarea in scoala va poate lamuri. Daca lucrati in aceeasi localitate ar trebui sa beneficiati de acelasi spor.

Va supun atentiei urmatoarea problema: anul trecut, o eleva, clasa a a9a fiind, a nascut. Ea locuieste cu sora, parintii si fiica ei. Mama elevei primeste pe numele ei indemnizatia de 600lei, iar alocatia de 200 LEI este pe numele elevei.  Familia, deci toti cei 6 membri, nu realizeaza nici un alt venit, in afara indemnizatiei, alocatiei celei mici si alocatiilor celor 2 fete. Secretara care se ocupa anul trecut i a oprit bursa imediat ce au inceput sa primeasca cei 600 de lei..va intreb:a procedat corect? va rog f mult sa ma lamuriti pentru ca anul acesta eu sunt diriginta ei si parerea mea este ca trebuie sa primeasca deoarece cei 600 se impart la 6..pt ca ei constituie o familie....iar secretara zice ca nu...cum e legal?

Daca pe langa venitul in lei, care consider ca se incadreaza la conditiile de acordare a bursei, mai indeplineste si celelalte conditii prevazute de lege, nu vad de ce nu ar beneficia de bursa.

In perioada 1 octombrie 1988-31 decembrie 1989 am fost cadru didactic la Scoala Generala Dudestii Vechi, dar am fost platita din alt sector de activitate. In ianuarie 1990 am intrat in concediu de maternitate si am ramas in concediu pentru cresterea copilului pana in data de 20 ianuarie 1991. De la aceasta data am primit ajutor de somaj.Am revenit in invatamant in septembrie 1993 si am lucrat neintrerupt pana in prezent.In aceste conditii anul cand am fost in concediu pentru cresterea copilului este considerat vechime in invatamant ?

Pentru stabilirea unor drepturi la aceasta data se considera vechime in invatamant.

Sunt din 1997 in invatamant, iar in perioadele 2006-martie 2008 si sept 2008-sept2010 am fost in CIC, iar la 1 sept 2013 am trecut la gradul I. Va rog sa imi spuneti dupa cati ani nu voi mai fi penalizata cu 15% la salariul de incadrare pentru sporul de stabilitate. 

Ati fi implinit 10 ani vechime efectiva in invatamant in 2007. Daca v-ati intors in septembrie 2010 din concediu pentru ingrijirea copilului trebuia sa beneficiati de sporul de stabilitate inca de atunci. Si pe legea noua, nr. 63/2011, deja trebuia sa beneficiati de acest spor, intrucat trebuia sa mai lucrati maxim un an, din ce imi dau eu seama din relatarea dvs, pentru a acumula 10 ani vechime efectiva in invatamant neluand in considerare perioada in care ati fost in concediu pentru ingrijirea copilului.

Sunt educatoare la o gradinita de stat de 1 an si as vrea sa va intreb daca as putea sa fac un optional de limba germana la o gradinita particulara?

Puteti cumula functia de la gradinita de stat cu cea de la gradinita particulara.

Va propun urmatoarea situatie: Administrator financiar (de patrimoniu) -contabil sef,cu spor vechime,indemnizatie de conducere,CFP,gradatie de merit, urmeaza sa se pensioneze.La data pensionarii,cu acordul CA se aproba intocmirea unui contract de munca pe perioada determinata(12 luni). Intrebare: 1.Este posibil legal, mentinerea pe post si pe functie cu plata integrala a sporurilor enumerate?(spor vechime,indemnizatie conducere,CFP,gradatie de merit-anul 3 de plata din 5) 2.Poate fi OUG 92/2012,baza legala pentru situatia sus mentionata? 3.Exista prevederi legale in invatamant pt.personalul didactic auxiliar, care sa permita intocmirea unui contract de munca pe perioada determinata dupa pensionarea pentru limita de varsta, cu pana la 36 luni,conform codului muncii? 

Singurul act normativ aplicabil e Codul Muncii, care permite cumulul, daca pensie nu este mai mare decat valoarea medie a pensiei din Romania. OUG nr. 92/2012 se refera doar la cadrele didactice de predare, nu si la personalul didactic auxiliar.

As dori sa ma ajutati intr-o problema Locuiesc in mediu urban, insa domiciliul din buletin e in mediul rural- nu am viza de flotant, (locuiesc cu chirie si nu vor proprietarii sa ma ia in spatiu ) .,Anul acesta predau chiar in localitatea unde am domiciliul pe buletin .In ce masura pot obtine decontarea navetei, dat fiind ca nu mai locuiesc acolo -si vin zilnic cu autobuzul din oras la munca

Din pacate, neavand resedinta stabilita in localitatea unde locuiti efectiv, iar domiciliul din cartea de identitate este in localitatea in care lucrati nu puteti beneficia, din punct de vedere juridic, de decontarea cheltuielilor de naveta

Situatia mea este urmatoarea: am intrat in sistem in anul scolar 2006-2007, il anul urmator, respectiv 2007-2008 mi-am continuat activitatea la catedra, in anul scolar 2008-2009 am fost incadrata ca profesor necalificat, iar in anul scolar 2009-2010 am fost in somaj. Din anul 2010 pana in prezent am avut activitate neintrerupta la catedra.Intrebarea mea este:mai am dreptul sa ma inscriu la examenul de definitivat? 

Legea spune ca „Personalul didactic se poate prezenta la examen în 3 sesiuni, în cel mult 5 ani de la finalizarea stagiului”. Iar in ce priveste stagiul „stagiu efectiv de predare de cel puţin un an la catedră (sau ore de predare echivalente normei de un an)”.  Astfel, ca se lasa posibilitatea de a putea participa la examenul de definitivat in cinci ani de la finalizarea stagiului care nu e obligatoriu sa fie de un an, ci poate fi si mai mult. 

Suplinitor necalificat, CIC in perioada 01.09.2002 - 31.08.2003, se considera vechime in invatamant?

Se considera vechime in invatamant, mai putin pentru acordarea sporului de stabilitate. 

Sunt profesor de Educatie tehnologica de trei ani si anterior am lucrat ca inginer intr-o firma.Vreau sa stiu daca prevederile anexei 5 art.3 A6 din Legea 63/2011(recunoasterea vechimii din alt domeniu de activitate ca vechime in invatamant ) se aplica si in cazul meu , avand in vedere ca profesez pe baza diplomei de inginer, completata cu studii post-universitare de Educatie tehnologica.Precizez ca am promovat examenul de Definitivat. Carui departament as putea sa ma adresez in cadrul Ministerului Educatiei pentru a primi un raspuns scris, deoarece Inspectoratul Judetean tergiverseaza emiterea unei decizii.

Daca ati lucrat in productie in domeniul inscris pe diploma de licenta ar trebui sa vi se recunoasca perioada lucrata ca vechime recunoscuta in invatamant. „Vechimea recunoscută în învăţământ reprezintă perioada în care persoana angajată în învăţământ, provenită din alte sectoare de activitate, face dovada că a profesat în specialitatea înscrisă pe diploma de studii, în cazul în care această persoană ocupă un post didactic în aceeaşi specialitate. Această vechime este luată în calcul numai pentru stabilirea drepturilor salariale”.

Va rog frumos sa imi spuneti daca elevii absolventi ai ciclului inferior liceal care aleg sa nu urmeze ciclul superior al liceului ci sa parcurga stagiile de pregatire practica, filiera tehnologica, cu durata de 24 saptamani, pentru a obtine o calificare profesionala de nivel 2, au dreptul la banii de liceu sau la bursa profesionala. Ma scuzati ca va deranjez cu o astfel de intrebare, dar nici in scoala nici la ISJ nimeni nu m-a lamurit pana in prezent si nu stiu unde sa ma mai adresez pentru un raspuns pertinent.

Conform Legislatiei Programul naţional de protecţie socială «Bani de liceu» se aplica „pentru elevii care urmează, la cursuri de zi, liceul sau învăţământul profesional - şcoala de arte şi meserii şi anul de completare, program care constă în acordarea unui sprijin financiar lunar din sume alocate de la bugetul de stat”.

Sunt personal did. aux. as dori sa- mi i- au concediu fara plata, mi-ati zis ca am dreptul la 1 an, si as vrea sa va intreb daca dupa 1 an mai pot sa-mi i-au inca 1 an concediu fara plata.Se poate cu acordul partilor? Si daca mi se considera vechime in munca?

Pentru a va putea inscrie la definitivat trebuie sa aveti cel putin un an lucrat.

Lucrez in invatamant din 1.09.1991. In perioada 17.05.2007 - 1.02.2009 am fost in concediu crestere copil.Pana in acest an am fost incadrata in transa de vechime in invatamant 18-22ani,iar în septembrie 2013 am depus cerere de trecere la urmatoarea transa de vechime in invatamant, dar mi s araspuns ca nu se considera perioada de concediu crestere copil vechime in invatamant. din documentarea mea am inteles ca nu se ia in considerare la stabilirea sporului de fidelitate ,dar nu ar afecta vechimea in invatamânt.

Perioada concediului pentru ingrijirea copilului este vechime in invatamant, doar pentru acordarea sporului de stabilitate nu se ia in considerare. Acest lucru este prevazut in art. 255 din Legea nr. 1/2011.

Personalul didactic, titular și suplinitor, cu contract de muncă incheiat la data de 01.09.2013 (venit prin transfer / repartitie in urma concursului), care la data de 31.12.2010 functionau intr-o alta unitate de invătămant si beneficiau de spor rural, au dreptul la compensatii tranzitorii acum, la incheierea unui nou contract de muncă?

Doar daca lucreaza in aceleasi conditii.

Am lucrat din 01.09.2000-31.08.2009 ca invatator suplinitor calificat(9 ani).Din 01.11.2004(cumul de functie in aceeasi scoala) secretar 1/2 norma pana in 11.03.2010 cand am intrat in CCC.Am revenit doar la postul de secretara din 30.01.2012 si pana in prezent. Din 01.09.2012-31.08.2013 invatator suplinitor calificat ,iar din 01.09.2013 titular pe post de invatator intr-o scoala dintr-o comuna apropiata,in prezent detasata in scoala unde am si postul de secretara.Pot beneficia de acest spor ca invatator daca am intrerupere CCC?Dar pentru 1/2 norma secretar ? Pe unde am mai intrebat mi s-a spus ca pot beneficia ,dar contabila noastra spune ca nu.Si mai am o problema, eu am terminat in 2000  Scoala Normala, invatator-educator,iar in  2010 am terminat Facultatea de Silvicultura Suceava ,licenta am dat-o in februarie 2011.Pot fi platita cu studii superioare pe ambele functii?

Dvs. ati fi implinit 10 ani de vechime efectiva in invatmant in 01.09.2010, dar cu 11.03.2010 ati intrat in concediu pentru ingrijirea copilului. V-ati intors in 30.01.2012. La aceasta data era in vigoare Legea nr. 63/2011 conform careia concediul pentru ingrijirea copilului suspenda vechimea necesara acordarii sporului de stabilitate. Astfel ca, dvs. trebuia sa mai lucrati inca 6 luni pentru a putea beneficia de acest spor. Consider ca incepand cu data de 1 august 2012 puteati beneficia de sporul de stabilitate. 
Conform legii „ Prin vechime efectivă neîntreruptă în învăţământ de peste 10 ani se înţelege activitatea depusă atât în calitate de personal didactic, personal didactic de conducere, îndrumare şi control, cât şi în calitate de personal didactic auxiliar, cu contract de muncă într-o unitate sau instituţie de învăţământ ori într-un inspectorat şcolar, indiferent când vechimea a fost realizată în mod neîntrerupt”.

Voiam si eu sa va intreb in numele meu si al celor care nu sunt convinsi daca sa faca modulul II pedagogic: este adevarat ca in cazul in care nu profesam 2 ani de zile in invatamant, dupa ce terminam modulul pedagogic, acesta nu mai este valabil? pentru ca modulul II costa 10 milioane si nu mi se pare corect sa isi piarda valabilitatea dupa un numar de ani.( Nu ma refer ca expira diploma, ceea ce e absurd, ci ca nu mai este recunoscut acest modul dupa 2 ani in care nu profesam in invatamanat)

Nu exista perioada de valabilitate a studiilor sau cunostintelor in ce priveste modulul psihopedagogic.

Este posibil ca secretara scolii sa fie membru in consiliul de administratie a scolii si in acelasi timp invatatoare?

Poate cumula functia de secretara cu cea de invatatoare, iar ca invatatoare pate face parte din Consiliu de administratie.

In legatura cu O.M. nr. 5349/2011 am doua intrebari:1. acest proiect poate fi demarat odata cu inceperea noului an scolar(mai precis septembrie 2013) ?;2.Cadrele didactice implicate in acest program pot cere plata cu ora ? 

În perioada ianuarie-februarie a fiecărui an şcolar în curs, consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ realizează analiza de nevoi pentru organizarea programului în anul şcolar următor. Pe baza rezultatelor analizei de nevoi şi a resurselor existente (umane, financiare, materiale), o comisie formată din directorul unităţii de învăţământ, reprezentantul comitetului de părinţi al şcolii, două cadre didactice din învăţământul primar şi două cadre didactice din învăţământul secundar, aleşi de consiliul profesoral, realizează până la data de 1 martie oferta pentru Programul SDS, sub formă de pachete educaţionale. Oferta pentru Programul SDS este prezentată, discutată şi aprobată de consiliul profesoral al şcolii.

Am doctoratul in specializarea Horticultura din acest an. In perioada 2007-2010 am fost doctorand cu frecventa cu bursa. In perioada 2010-2011 am predat in invatamantul special dupa care in 2011-2013 am fost in concediu de ingrijire a copilului...Anul acesta am reluat munca in invatamantul special, suplinitor calificat. Intrebarea mea este daca pot echivala studiile doctorale cu gradul I. Nu am definitivatul si nici doi ani experienta in invatamntul preuniversitar(am vazut ca la dosarul de echivalare se cere calificativele de pe ultimii doi ani de predare in invatamant;fiind doctorand cu frecventa am avut norma de predare la studenti. Intrebarea mea este se recunoaste perioada de atunci ca si experienta in invatamant?O pot folosii pentru cei doi ani de care am nevoie la dosar pentru echivalare?

In primul rand trebuie sa obtineti definitivatul si abia apoi puteti sa va echivalati doctoratul cu un grad didactic.

Anul scolar trecut am incercat sa ma titularizez cu art.253. Mentionez ca am dat examen in 2012 si am luat nota 8. Raspunsul primit de la doamna director a unitatii scolare(liceu) a fost ca nu ma poate titulariza pana cand nu vede scris in lege ca va ramane la liceu clasa a IX-a. In aceste conditii intrebarea mea este: ce pot face? Sau mai bine zis: Va aparea o astfel de rectificare in lege? Stiu ca ultima data cand a fost mentionat ceva de genul acesta a fost in OUG 92/2012.

Conform Legii educatiei nationale „măsura introducerii clasei a IX-a în învăţământul gimnazial intră în vigoare începând cu generaţia de elevi care începe clasa a V-a în anul şcolar 2011-2012”.



Mentionez ca toate raspunsurile reprezinta punctul meu de vedere.
Va multumesc pentru incredere si raman la dispozitia dvs pentru intermedierea  solutionarii oricarei situatii la adresa de email liviumarianpop@gmail.com.

7 comentarii:

  1. Bună ziua,
    as dori să știu cine are prioritate în cazul unei tit.art.253,eu sau un coleg -eu cu ex.la franceza si doresc sa ocup prin tit.253 un nr de ore pe care activez in acest an pe această disciplina sau un coleg cu ex.la istorie si dorește tit.253 si pe a doua specializare adică istorie-franceză.multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce se intampla daca in 5 ani nu acumulam acele 90 de credite?

    RăspundețiȘtergere
  3. Bună ziua !
    Sunteţi politician şi aveţi posibilitatea, ca alături de alţi colegi senatori să aveţi o iniţiativă legislativă pentru echivalarea tuturor cursurilor efectuate până la apariţia noilor reglementări.
    Mi se pare cel puţin de bun simţ întrebarea unui coleg, care a acumulat peste 400 de credite într-o periodă de timp.
    Prevederea trecută în Legea 1/2011, referitoare la acumulările formale, informale, nonformale făceau referire şi la aceste situaţii.
    Să înţeleg că acceptaţi o asemenea situaţie pentru că partidul din care faceţi parte şi-l reprezentaţi în Parlament nu are timp de asemenea lucruri serioase. Este munca, implicarea şi realizarea în carieră. Legea modificată cum te motivează la acest aspect de dezvoltare în carieră? Ori asta este pentru plebe nu pentru "boieri".
    Răspunsul nonşalant este desgustător.

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna ziua! Credeti ca s-ar putea face vreo schimbare in ceea ce priveste titularizara cf art 235? Ma refer la faptul ca cei care au la scris 6,85 ( de exemplu ) si media cu inspectia iese peste 7, sa se poata titulariza. Ar fi pacat sa nu se poata, tinand cont ca, fara cateva sutimi, nu a ar fi indeplinita una dintre conditii. Va rugam sa interveniti, daca puteti, cu o propunere! Poate ar fi in avantajul multor profesori! Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  5. Aş avea următoarea întrebare. Trebuie sa depun două dosare pentru echivalare, dacă pe diploma de absolvire este scris la specializare: Institutor în învăţământ preşcolar şi învăţământ primar sau numai una?

    RăspundețiȘtergere
  6. Cu respect va rog un punct de vedere pertinent.Un dadru didactic auxiliar conform CCM incheiat, art.29 are dreptul la concediu fara plata pana la 1 an pentru motive personale A bneficiat de 1 an de zile CFS.S-a intors de la lucru in strainatate anul acesta si tot anul acesta pleaca inca 1 an de zile la lucru...pe motiv ca in articol nu este specificat la ce perioada de timp are dreptul de inca 1 an - articol ambigu. Este LEGAL?
    Codul Muncii -
    Art. 153. [concediul fără plată]
    (1) Pentru rezolvarea unor situaţii personale salariaţii au dreptul la concedii fără plată.
    (2) Durata concediului fără plată se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern
    Conform CONTRACTULUI COLECTIV DE MUNCA UNIC nr. 59.276 din 2 noiembrie 2012 la Nivel de Sector de Activitate Invatamant Preuniversitar „Pentru rezolvarea unor situaţii personale, salariaţii au dreptul la concedii fără plată, a căror durată însumată nu poate depăşi 30 de zile lucrătoare pe an calendaristic; aceste concedii nu afectează vechimea în învăţământ”.
    Multumesc!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Profesor titular care la data de 31.12.2010 functionam intr-o unitate de invătămant si beneficiam de spor rural si de compensatii tranzitorii, daca am ore anul acesta si in alta scoala tot in mediul rural (fac parte din norma de 18 ore), am dreptul la compensatii tranzitorii in scoala aceasta unde am contractul de munca de la 1 septembrie 2013? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere

Postări populare