30 oct. 2013

Întrebări şi răspunsuri 30.10.2013

 Va rog sa-mi spuneti daca avand diploma de inginer sprcialitatea electrotehnica,1986,modul psihopedagogie nivel I,modul psihopedagogie speciala,pot sa particip la concursul de titularizare 2014,pe un post de profesor -educator,in invatamantul special?

Consider ca aceasta specialitate nu va permite, conform Centralizatorului, sa ocupati un post de profesor-educator.

Am dat deful de 3 ori si din cauza unor probleme nu l-am luat. La 1.septembrie 2013 am o vechime de 5 ani calificati. Ce demersuri trebuie sa fac sa mai am dreptul de a ma inscrie la definitivat?

Conform actualei legislatii consider ca nu mai puteti participa la examenul de definitivat, dar urmariti comunicarile ISJ-ului pentru a putea intra in posesia modificarilor care e posibil sa apara in ce priveste inscrierea si examenul de definitivat.

Anul acesta am termunat Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei, Specializarea Pedagogia invatamantului primar si prescolar. In data de 18 iulie anul acesta am primit si adeverinta care tine loc de diploma de licenta. Cologii care au terminat si ei deodata cu mine si sunt dascali in alte scoli mi-au spus ca ei sunt platiti ca si profesori incepand cu data de 18  de cand au primit adeverinta de licenta. Mie mi s-a spus ca voi fi platit doar din data de 1 septembrie. Numai ca nici macar din aceasta data de 1 septembrie nu sunt platit pt ca ,, au uitat" sa ma treaca in alta grila de salarizare. As dori daca puteti sa ma lamuriti de cand trebuia sa ma plateasca, ca si profesor pentru invatamantul primar? Inca un aspect: conducerea scolii refuza sa ne dea fluturas de salariu fara sa ne spuna de ce. Am cerut toti colegii sa primim fluturas in nenumarate randuri.

Trebuie sa fiti incadrat incepand cu data comunicarii catre scoala a adeverintei de absolvire a studiilor.In ce priveste eliberarea fluturasilor de salariu, formulati impreuna cu colegii dumneavoastra o solicitare scrisa catre departamentul de salarizare al scolii si daca aceasta cerere nu are rezultatul dorit adresati-va ISJ-ului, respectiv doamnei Catana si/sau doamnei Campan.

Sunt profesor in invatamantul preuniversitar, va deranjez cu niste intrebari:
- La alegerea Consiliului de administratie (al unei scoli ) participa si au drept de vot  personalul nedidactic si didactic auxiliar ? Daca da, unde pot gasi un astfel de articol de lege ? Daca nu, nu este discriminare ?

Conform Regulamentului de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar Consiliul profesoral „alege cadrele didactice care fac parte din Consiliul de administraţie şi actualizează, dacă este cazul, componenţa acestuia”. Personalul nedidactic nu are reprezentant in Consiliul de Administrație, motiv pentru care nu are putere de alegere a membrilor acestuia, iar contabilul scolii, acolo unde exista face parte de drept din Consiliul de Administratie, nemaifiind cazul de a fi ales.

In 8 ani de activitate in invatamant nu am fost niciodata inscris intr-un sindicat, nu pentru cotizatia de 10 lei pe luna, ci din cauza unei convingeri personale ca nu sunt(em) reprezentat(i) asa cum trebuie de catre liderii sindicali din zona. In ultima vreme s-au castigat diverse procese de catre sindicalisitii de la noi din zona (FSLI cred), atat pe Legea 221 cat si pentru cei 100 de euro pentru achizitionarea de carti. Intrebarile mele sunt:
1. Daca sindicatul reprezinta interesul general al tuturor cadrelor didactice, este corect ca doar membrii sa beneficieze de plata acestor sume?
2. Exista posibilitatea pentru mine de a ma inscrie acum in sindicat si de a beneficia si eu (chiar si retroactiv) ca si ceillalti colegi membri cu care am iesit in strada atunci cand am fost chemati de catre sindicat pentru proteste si cu care am drepturi egale?
Sigur ca pot sa existe diferente intre cotizanti si restul, insa in acest caz mi se pare ca se face o discriminare. Cand are loc o actiune de protest suntem chemati cu totii, participam, dar cand e vorba de plata unor drepturi restante, situatia se schimba, beneficiaza doar cei inscrisi in sindicat, or nu mi se pare in regula.

Toate aceste drepturi, asa cum ati precizat si dumneavoastra sunt castigate in instanta prin reprezentare de catre sindicat a membrilor sai. Conform art. 28 din Legea dialogului social nr. 62/2011 „Art. 28. - (1) Organizaţiile sindicale apără drepturile membrilor lor, ce decurg din legislaţia muncii, statutele funcţionarilor publici, contractele colective de muncă şi contractele individuale de muncă, precum şi din acordurile privind raporturile de serviciu ale funcţionarilor publici, în faţa instanţelor judecătoreşti, organelor de jurisdicţie, a altor instituţii sau autorităţi ale statului, prin apărători proprii sau aleşi.
   (2) În exercitarea atribuţiilor prevăzute la alin. (1), organizaţiile sindicale au dreptul de a întreprinde orice acţiune prevăzută de lege, inclusiv de a formula acţiune în justiţie în numele membrilor lor, în baza unei împuterniciri scrise din partea acestora. Acţiunea nu va putea fi introdusă sau continuată de organizaţia sindicală dacă cel în cauză se opune sau renunţă la judecată în mod expres.
   (3) În exercitarea atribuţiilor prevăzute de alin. (1) şi (2), organizaţiile sindicale au calitate procesuală activă”. Prin urmare, atunci cand se face o actiune in instanta de catre sindicat trebuie sa se faca dovada calitatii de membru cotizant a persoanelor reprezentate in instanta. In caz contrar actiunea este respinsa pe lipsa calitatii procesuale active a sindicatului. Acesta este motivul pentru care sindicatul nu va poate reprezenta in instanta, nefiind membru cotizant. Daca va inscrieti acum in sindicat acesta poate intenta actiuni in numele dumneavoastra dar doar pentru acele drepturi pentru care nu s-a epuizat termenul de prescriptie de 3 ani.

Gradinitele din mediul rural ce desfasoara activitatea in cadrul scolii pot fi considerate structuri?

Toate structurile se gasesc pe reteaua scolara postata pe site-urile ISJ-urilor.

Am terminat romana- engleza am licenta , nu am master ,am definitivatul sunt suplinitoare.In anul 2013 am dat examen de titularizare am luat 7,90 dar ,fiindca nu mai erau posturi de romana ,am luat engleza care e a doua specializare.Intrebarea mea este ;postul pe care sunt acum este al unei titulare o persoana plecata in strainatate ,despre care se spune ca nu se va mai intoarce .Mi se poate da continuitate pe acest post ,revin cu precizarea postul este de engleza ,iar eu am examen pe romana.Insa consider ca mi s-ar putea da continuitate ,din moment ce unii invatatori termina o facultate si se pot transfera bine mersi fara examen pe post de profesor ,ba li se recunosc si gradele ;mi s-ar parea corect sa se poata da continuitati daca nota este peste 7 fiindca asta dovedeste ca respectiva persoana este bine pregatita!

Daca postul va fi vacant, respectiv nu se intoarce titulara veti putea beneficia de continuitate.

Am vechime ca si contabil inscrisa in CM de 5 ani si 10 luni, iar ca economist am vechime de 2 ani. Pentru recunoasterea studiilor cand am fost economist am facut cerere (in 2010), si mi s-a aprobat. Pentru postul de contabil am avut la baza studii de scoala postliceala Finante-Contabilitate si mi s-a spus ca nu se recunoaste decat vechimea cand am fost economist (cu diploma de licenta) conf. art 139 din Statutul personalului didactic. Este corect cum s-a procedat in cazul meu? 

Conform prevederilor din Legea nr. 63/2011 „Vechimea recunoscută în învăţământ reprezintă perioada în care persoana angajată în învăţământ, provenită din alte sectoare de activitate, face dovada că a profesat în specialitatea înscrisă pe diploma de studii, în cazul în care această persoană ocupă un post didactic în aceeaşi specialitate. Această vechime este luată în calcul numai pentru stabilirea drepturilor salariale”. Prin urmare, daca diploma de studii va permitea sa ocupati ambele posturi trebuie sa se recunoasca perioada lucrata ca vechime in invatamant.

As dori sa -mi spuneti daca este suficient sa depun o cerere catre Consiliul de administratie al scolii pentru a putea trece pe un alt post de educatoare in cadrul aceleiasi scoli(PJ) ,post care va fi liber incepind cu 1 septembrie 2014 prin iesirea la pensie a unei colege.

Daca e vorba de trecerea de la o structura la alta, sau de la structura la PJ, dar pe aceeasi specializare nu e nevoie decat de o cerere catre Consiliul de administratie al scolii. Daca se schimba si specializarea trebuie sa participati la etapa de pretransfer.

Ma numesc Ioana S., profesor de biologie in trei unitati scolare, dintre care, una este in mediul urban. In urma concursului de titularizare din acest an, am obtinut nota de repartitie 8,76. Nefiind posturi titularizabile, cu nota obtinuta am putut lua ore viabile (neocupate de titular!) in cele trei unitati scolare. Intrebarea mea este: pot sa ma titularizez in sistemul de invatamant conform legii educatiei, art.253, in perioada martie-aplilie 2014? in speranta ca mesajul meu va fi citit, astept raspuns.

Consider ca ati putea sa va titularizati in cele trei scoli daca sunt in acelasi consortiu scolar sau pe raza aceleasi comune sau aceluias oras.

Daca sunt profesor titular ,pot sa solicit la ISJ sa functionez cu jumatate de norma in invatamant,fara sa-mi afecteze, titulatura,iar in rest sa pot lucra si in mediul privat; O alta intrebare-daca in anul in curs solicit 3 luni concediu fara plata,pt anul urmator pot sa iau un an concediu fara plata,am 17 ani vechime in invatamant fara intrerupere.

Puteti si sa lucrati in privat daca aveti concediu fara plata in invatamant si sa beneficiati de cele 3 luni concediu fara plata si de inca un an scolar concediu neplatit.

Sunt incadrata in invatamant din data de 1 septembrie 2001, am functionat neintrerupt pana in decembrie 2010, cand am intrat in concediu crestere copil (s-a calculat vechimea si aveam 9 ani, 4 luni si 27 de zile); legal, in 17 decembrie 2012, m-am intors la serviciu.
In anul scolar 20013-2014 functionez intr-o alta unitate scolara, unde m-am transferat prin pretransfer consfintit intre unitati scolare in primavara acestui an; problema este ca nu mi se acorda sporul de stabilitate, desi cumulat am depasit cei 10 ani prevazuti de lege, pe motiv ca am o vechime neintrerupra mai mica de 10 ani!este legal? am vazut pe fluturas ca sunt incadrata ca profesor S, grad I, vechime 10-14 ani, cu un salariu grila de 1421 lei.
  
Trebuie sa vi se acorde sporul de stabilitate intrucat, conform Legii nr. 63/2011„Perioadele în care personalul didactic s-a aflat în concediu fără plată acordat în conformitate cu prevederile legale în vigoare sau în concediul pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, precum şi perioada în care personalul didactic a efectuat stagiul militar, după care s-a reîntors la catedră, respectiv perioadele în care personalul didactic a avut catedră rezervată în învăţământ, nu întrerup vechimea în învăţământ. Aceste perioade nu constituie vechime efectivă în învăţământ pentru acordarea sporului de stabilitate”.
Prin urmare, vechimea de dupa intoarcerea din concediul de ingrijire a copilului se adauga vechimii de dinainte de concediu pentru acordarea sporului de stabilitate.

As dori sa stiu de unde se ridica certificatele sau adeverintele prin care se atesta echivalarea ptr cadrele didactice care au depus dosare anul trecut si au primit anul acesta raspuns ca s-a acceptat echivalarea. 

Atestatele se ridica de la centrul universitar care a realizat evaluarea dosarelor.

In 2005-2011 am fost avocata. din 2011 sunt titulara in invatamant prescolar. vechimea din avocatura poate fi recunoscuta in invatamant pt a beneficia de sporul de vechime la salariu?

Conform prevederilor Legii nr. 63/2011 „Vechimea recunoscută în învăţământ reprezintă perioada în care persoana angajată în învăţământ, provenită din alte sectoare de activitate, face dovada că a profesat în specialitatea înscrisă pe diploma de studii, în cazul în care această persoană ocupă un post didactic în aceeaşi specialitate. Această vechime este luată în calcul numai pentru stabilirea drepturilor salariale”.

Sunt titulară din 1991, pe decizia de numire așa cum este mai nou, ocup postul electrotehnică, electromecanică/electrotehnică. La o restrângere de activitate în cadrul catedrei tehnice, domeniul electrotehnică, electromecanică intru și eu în restrângere?La restrângere se restrânge postul conform profilului postului/catedrei sau conform domeniului electrotehnică,electromecanică? Dacă se reduce postul conform profilului postului/catedrei eu pot să am prioritate în fața unei colege cu specializarea electromecanică și ocupă un post pe electrotehnică? 

In cazul restrangerii de activitate, aceasta afecteaza intreaga catedra si se renunta in ordine la:
a)  activitatea prestată de personalul didactic titular care a obţinut consecutiv calificativul nesatisfăcător la evaluările anuale dinultimii doi ani şcolari încheiaţi;
b)  activitatea  prestată  de personalul didactic titular sancţionat disciplinar în anul şcolar curent sau în ultimii doi ani şcolari încheiaţi;
c)activitatea prestată de personalul didactic în regim de plata cu ora;
d)  activitatea prestată de personalul didactic care îndeplineşte condiţiile legale de pensionare, luând în calcul limita de vârstă şi stagiul de cotizare;
e)  activitatea desfăşurată de personalul didactic în baza unui contract individual de muncă pe perioadă determinată;
f) activitatea prestată de personalul didactic titular care solicită plecarea din unitate pe motivul reducerii activităţii; în cazul în care două sau mai multe persoane de aceeaşi specialitate solicită plecarea din unitatea de învăţământ, pleacă persoana care întruneşte punctajul cel mai mare/media cea mare în urma evaluării;
g) activitatea prestată de personalul didactic titular ale cărui specializări dobândite prin studii nu sunt în concordanţă cu postul didactic ocupat/catedra ocupată, conform Centralizatorului;
h) activitatea prestată de cadrele didactice titulare care nu au finalizat studii universitare sau studii postuniversitare cu durata de cel puţin un an şi jumătate, aprobate de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului - studii aprofundate, studii academice postuniversitare, studii postuniversitare de specializare, studii postuniversitare de masterat, cu una din specializările: psihopedagogie specială, psihopedagogie, psihologie, pedagogie, pedagogie socială, pedagogie specială, psihosociologie, filosofie-istorie (absolvenţi ai promoţiilor 1978-1994) - în concordanţă cu Centralizatorul ori studii universitare de masterat în domeniile psihologie sau ştiinţele educaţiei, în concordanţă cu Centralizatorul pentru învăţământul special, în situaţia reducerii numărului de ore la catedrele din învăţământul special;
i) activitatea prestată de personalul didactic titular ale cărui studii nu sunt în concordanţă cu nivelul cel mai înalt al unităţii de învăţământ corespunzător postului didactic ocupat;
j) activitatea prestată de personalul didactic titular care nu deţine avizele şi atestatele necesare ocupării postului didactic, conform prezentei Metodologii;
k) activitatea prestată de personalul didactic titular numit/transferat/repartizat în mai multe unităţi de învăţământ preuniversitar sau pe mai multe specializări, în cazul în care la nivelul uneia dintre unităţi de învăţământ/specializări se constată diminuarea numărului de ore;
l) activitatea prestată de personalul didactic titular de la clasele/grupele cu predare intensivă/bilingvă sau în limbile minorităţilor naţionale care nu a absolvit studiile în limba în care se face predarea, în situaţia reducerii numărului de ore la aceste clase/grupe”.

Cazul pe care urmeaza sa-l prezint este al unei colege. A participat la definitivat in 2012, dar nu a promovat examenul.  In 2013 se inscrie la definitivat, la data de 31.08.2014 a avea o vechime de 5 ani si 4 luni, la catedra. Isi pierde titularizarea cand se implinesc cei 5 ani, chiar daca acest fapt se intampla in timpul anului scolar?

Conform prevederilor art. 241 din Legea educatiei nationale
„(3) Cadrelor didactice angajate cu contract de muncă pe o perioadă determinată, care au promovat examenul de definitivare în învăţământ, li se poate asigura continuitatea pe postul didactic/catedra ocupat(ă), prin hotărârea consiliului de administraţie din unitatea de învăţământ respectivă, în condiţiile legii.
   (4) Persoanele care nu promovează examenul de definitivare în învăţământ pot participa la cel mult două alte sesiuni ale acestui examen, în condiţiile reluării de fiecare dată, anterior susţinerii examenului, a stagiului de practică cu durata de un an şcolar.
   (5) Stagiul de practică cu durata de un an şcolar şi examenul de definitivare în învăţământ pot fi reluate, în condiţiile legii, într-un interval de timp care nu depăşeşte 5 ani de la începerea primului stagiu de practică.
   (6) Persoanele care nu promovează examenul de definitivare în învăţământ, în condiţiile prezentului articol, pot fi angajate în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar numai pe perioadă determinată, cu statut de profesor debutant”

As vrea sa stiu daca ma pot titulariza pe 9 ore la trei unitati de invatamant.

Va puteti titulariza in mai multe scoli, dar doar daca cumulati suficiente ore pentru a avea catedra intreaga.
  
Sunt director la o scoala izolata din județul Bacău. Aici nu vrea sa vina nimeni sa predea. Nici măcar Suplinitorii necalificata. Pot lua plata cu ora? Si dacă da câte ore pot lua?

Consider ca puteti lua ore la plata cu ora, cu aprobarea ISJ-ului.

Am primit diploma pentru echivalarea studiilor, dar doamnele secretare m-au incadrat ca profesor SSD. Este corect?Pe diploma scrie ca se echivaleaza colegiile universitare de scurta durata cu ciclul I de licenta. Vi se pare corect?Nici nu voiau sa ne plateasca ca profesor, ca nu au primit nimic oficial de la inspectorat.Dar din moment ce am adus diploma, cine trebuia sa mai confirme ceva? Luna aceasta m-au platit ca profesor SSD, dar au zis ca daca nu primesc nimic o sa-mi opreasca banii din urma. 


Conform legislatiei din momentul in care aveti atestatul de echivalare a studiilor trebuie sa fiti incadrata cu studii superioare, respectiv S. In ce priveste salarizarea, conform art. 9 alin. (171) din Metodologia de mobilitate „Cadrele didactice, din învăţământul preuniversitar, cu studii universitare de scurtă durată, care au dobândit atestatul de echivalare a studiilor cu ciclul I de studii universitare de licenţă, în sesiunea 2012, în conformitate cu prevederile Metodologiei privind echivalarea pe baza ECTS/SECT a învăţământului universitar de scurtă durată, realizat prin colegiul cu durata de 3 ani sau institutul pedagogic cu durată de 3 ani, cu ciclul I de studii universitare de licenţă, pentru cadrele didactice din învăţământul preuniversitar, aprobată prin Ordinul ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 5553/2011, se salarizează corespunzător noii funcţii didactice începând cu 1 septembrie 2013”.




Mentionez ca toate raspunsurile reprezinta punctul meu de vedere.

Va multumesc pentru incredere si raman la dispozitia dvs pentru intermedierea  solutionarii oricarei situatii la adresa de email liviumarianpop@gmail.com.

Un comentariu:

  1. buna ziua, va rog sa ne spuneti de ce s-ai sistat inscrierile la Definitivat si cand incep inscrierile.Am intrebat la inspectorat si nu stiu sa raspunda nimic, multumim anticipat, un grup de profesori

    RăspundețiȘtergere

Postări populare