9 sept. 2013

Întrebări și răspunsuri 09.09.2013

Sunt invatatoare titulara cu gr did. I . Am absolvit matematica-informatica (licenta). In sept 2013 as putea fi incadrata ca profesor inv. primar?

Eu consider că puteți fi încadrată ca profesor.

Sunt profesor la un liceu care se va comasa din septembrie 2014 cu un altul din acelasi oras. probabil vor fi restrangeri la anul si as vrea sa stiu care sunt criteriile care se vor lua in calcul. Sunt 3 situatii: - o colega este titulara pe o jumatate de norma, - o alta este in concediu de maternitate si o sa fie si la anul in perioada restrangerilor (aprilie presupun) - si ultima se intoarce anticipat la serviciu din concediul de maternitate, dar a fost informata ca si ea va fi "protejata" de legea conform carei persoanele in concediul de maternitate nu pot intra in restrangere. (art.7 alin 3 din OUG 111/2010) As dori sa stiu daca: - mai este in vigoare prevederea conform careia colega titulara pe jumatate de norma intra prima in restrangere - se va lua in considerare OUG 111/2010 art.7, alin 4 : nu se pot considera "invulnerabile" colegele in concediu de maternitate in caz de reorganizare judiciara (comasarea se considera reorganizare judiciara?) 

Dacă se păstrează prevederile Metodologiei de mobilitate, consider că dna care este titulară pe mai puține ore ar trebui să intre în restrângere de activitate („activitatea prestată de personalul didactic titular numit/transferat/repartizat în mai multe unităţi de învăţământ preuniversitar sau pe mai multe specializări, în cazul în care la nivelul uneia dintre unităţi de învăţământ/specializări se constată diminuarea numărului de ore”). Persoana care este pe concediul de îngrijire copil este protejată de lege, mai puțin totuși decât cea care se va întoarce la post. Chiar și în condițiile acestea primează criteriile prevăzute de metodologie și astfel persoana care este titulară în mai multe școli va intra în restrângere de activitate.
  
Buna ziua, as dori sa va intreb urmatoarele:
1.Ce trebuie sa faca un cadru didactic cu studii SSD - specializarile chimie-fizica, titular pe catedra de chimie-fizica, caruia i s-a echivalat doar o specializare?
2.Cum va fi salarizat?
3.Va mai exista o alta etapa de echivalare a studiilor SSD? ( avand in vedere ca aceste echivalari se pot face pana in anul 2015, cf. metodologiei).

Datorită faptului că se găsesc în situația dvs. foarte multe persoane, FSLI a solicitat MEN aprobarea unei noi sesiuni de echivalare pentru ca aceste persoane cu dublă specializare să își poată depune dosarul de echivalare și pentru cea de-a doua specializare. Încă nu cunoaștem poziția MEN față de această solicitare, dar va fi comunicată de îndată ce va fi exprimată.

Am participat la 3 stagii de formare continuă, prin PROGRAMUL SECTORIAL COMENIUS-MOBILITĂŢI INDIVIDUALE DE FORMARE CONTINUĂ.Doresc să depun dosarele pentru echivalarea numărului de credite profesionale transferabile. Am înţeles că nu se mai respectă art. 11din ANEXA LA O.M.Ed.C., nr. 4611/2005, ci nota nr. 48/22.02.2013. Doresc să mai multe informaţii referitoare la documentele ce trebuie depuse, la ce adresă să le trimit şi cât costă certificatul.

Conform Notei MEN dosarul se înregistrează la registratura MEN și trebuie să conțină:
1. adresa prin care solicită echivalarea și acordarea de credite profesionale transferabile.
2. copie după documentul privind aprobarea derulării activităților de formare
3. tema activității de formare și curricula activităților desfășurate în cadrul stagiului prezentate în limba română.
4. copie a tebelului nominal cu personalul didactic, cu datele de identificare, care a finalizat programul.
5. copie a certificatului/atestatului/diplomei de participare la stagiul de formare continuă.

Sunt profesor chimie-biologie si am obtinut la ex titularizare chimie 2013 nota 4.00( astept raspunsul contestatiilor) iar in anul 2012 nota 5,85. De ce nu pot participa la suplinire cu nota de anul trecut atata timp cat titularilor li se permite daca obtin nota sub 5 sa ramana titulari si sa isi pastreze postul? Nu dam acelasi examen?

Într-adevăr titularilor, având contract de muncă pe perioadă nedeterminată li se permite păstrarea postului chiar dacă la un examen ulterior titularizării au obținut notă mai mică de 5, datorită faptului că se consideră acest ultim examen ca o schimbare a locului de muncă și nu ca o angajare. Pe când suplinitorii având contract de muncă pe perioadă determinată își pierd locul de muncă avut dacă nu participă și promovează examenul. Pentru suplinitori e ca și cum în fiecare an sunt în fața unui nou contract de muncă și  a unei noi angajări.

Sunt prof.absolventa al facultatii in anul 199o cu repartitie guvernamentala.Nu am putut profesa la scoala unde am avut repartitia si Inspectoratul Scolar din acea perioada a luat act de situatia ivita , primind o noua repartitie, la o alta scoala unde sunt si in prezent.Problema este ca dupa 22 ani vechime mi s-a spus ca sunt ilegala pe post, neavand la dosarul personal dispozitia din 1990 , prin urmare ISJ-ul nu imi face noua dispozitie de numire fara cea initiala.Tin sa mentionez ca din 199o si pana in prezent am functionat pe aceasta catedra, fara a mi se aduce la cunostinta aceata problema.Cum as putea sa rezolv aceasta problema?de la Inspectorat am primit raspuns ca documentele din 1990 nu exista in arhiva.Va rog frumos sa-mi indicati, daca se poate o cale de urmat.

Solicitați MEN să vă comunice actele necesare din arhiva lor.

Buna ziua, vreau sa stiu cum a ramas cu orele de ed fizica la ciclul primar. La preincadrari multi directori le- au scos. Se pot cere la incadrari din nou?

Orele de educație fizică la învățământul primar, conform prevederilor Legii educației naționale ar trebui să fie predate de către profesori de specialitate.

 1. Un cadru didactic titular care in anul 2012/2013 , a lurat din totatul de 12 luni 5 luni. La cate zile de concediu are dreptul ? Pentru perioada vacantei de vara neacoperita cu concediu de o odihna ar trebui sa vina in activitate ? 2. Daca pentru o persoana, personal nedidactic angajata in munca la data de 1.09.2003 cu jumatate de norma , sporul de vechime in munca se calculeaza fara a cumula 2 ani de jumatate de norma care sa faca un an , adica la data de 1.09.2013 are 10 ani vechime sau 5 ani vechime .Sporul de vechme si calculul concediului de odihna se face pentru vechimea de 10 ani sau pentru vechime de 5 ani ?

Zilele de concediu de odihnă se calculează corespunzător timpului efectiv lucrat, iar dacă nu acoperă întreaga vacanță de vară trebuie să se întoarcă la activitate.
Conform Codului Muncii munca prestată în baza unui contract individual de muncă constituie vechime în muncă. Astfel că nu contează durata muncii, că e cu timp parțial sau nu ci contează perioada lucrată. Prin urmare, 2 ani de muncă cu jumătate de normă constituie 2 ani de vechime.

Va adresez si eu urmatoarea intrebare. Pt prof. titulari din mediul urban care an de an intra in sedinta publica pt completarea normei didactice s-a hotarat ceva ca sa li se dea definitiv orele asa cum se dau in mediul urban? Astfel de zvonuri circula.

Trebuie să așteptăm Metodologia de mobilitate pentru anul școlar 2014-2015 pentru a vedea dacă s-a modificat ceva privind situația prezentată de dvs.

Va rog sa ne lamuriti asupra unei probleme care apare in unitatea noastra si anume: In urma cu trei ani un Liceu Tehnologic si o Scoala Generala au fost comasate, Scoala Generala devenind structura a aliceului. Din anul scolar 2013-2014 Scoala Generala va redobandi personalitate juridica. Pentru cadrele didactice a fost rezolvata problema repartizarii in cele doua unitati, in functie de catedrele existente. Problema care apare este cea a personalului didactic auxiliar si a personalului nedidactic. Intrebarea mea este daca este necesar concurs pentru ocuparea posturilor in Scoala Gimnaziala sau doar o repartizare conform cu unele criterii care au fost stabilite in comisia paritara la nivel de judet. Intreb aceasta deoarece in Inspectorat parerile sunt impartite iar contabilului angajat cu durata nedeterminata care vrea sa treaca la Scoala Gimnaziala, i s-a spus ca va trebui sa sustina concurs pt ca va intra intr-o unitate nou infiintata. Scoala Gimnaziala este o unitate nou infiintata?

Într-adevăr pentru personalul didactic auxiliar și nedidactic nu există noțiunea de transfer și atunci ar trebui să se procedeze exact ca în cazul unei angajări noi, cu scoaterea postului la concurs.

Sunt absolventa a unui Colegiu de institutori. Anul trecut nu am putut sa-mi depun dosarul pentru echivalarea studiilor de scurta durata realizate prin colegiul de institutori, deoarece nu intruneam toate conditiile, adica gradul I( pe care l-am obtinut anul acesta) si minim 10 ani vechime pe care i-am facut tot anul acesta. Intrebarea mea este urmatoarea: va mai fi vreo etapa de depunere a dosarelor in vederea echivalarii studiilor prin ordinul 5553, inca in vigoare, anul acesta? Sau va trebui sa ma inscriu din nou in anul I la Stiintele educatiei,pentru ca nu se mai fac continuari de studii. Adica sa am 6 ani de studii in acelasi domeniu( si nu este medicina),desi pe diploma mea sunt tot 180 de credite transferabile, ca si un absolvent Bologna I. De ce nu ni se mai da si noua celor care nu am reusit sa ne depunem dosarele sau au fost respinse o sansa? Este un ordin de ministru inca in vigoare, la o LEN inca in vigoare. 

FSLI a solicitat MEN emiterea unui nou calendar pentru depunerea dosarelor de echivalare, dar până la această dată nu s-a primit niciun răspuns din partea MEN.

Sunt prof. titular matematica, 7 ani vechime, si doresc sa ma inscriu la doctorat. Intrebarea mea este daca imi pot lua concediu de studii si cat timp? Exista si concediu fara plata diferit de concediu de studii? Nu vreau sa-mi pierd titulatura.

Conform Legii educației naționale puteți beneficia de 3 ani concediu fără plată pentru studii, iar pentru redactarea tezei de doctorat de 6 luni concediu plătit.
 Art. 279. - Personalul didactic titular care din proprie iniţiativă solicită să se specializeze/să continue studiile are dreptul la concediu fără plată. Durata totală a acestuia nu poate depăşi 3 ani într-un interval de 7 ani. Aprobările în aceste situaţii sunt de competenţa unităţii şcolare prin consiliul de administraţie, dacă se face dovada activităţii respective.
   Art. 268. - (1) Cadrele didactice care redactează teza de doctorat sau lucrări în interesul învăţământului pe bază de contract de cercetare ori de editare au dreptul la 6 luni de concediu plătit, o singură dată, cu aprobarea consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ.

Anul trecut scolar am predat ore de educatie fizica la clase primare in regim plata cu ora . Anul acesta respectivele ore nu mai apar nicaieri , directorul fiind nevoit sa le scoata la preincadrare pentru ca asa i s-a comunicat de catre Isj. Ce se va intampla totusi cu orele de ed fizica la ciclul primar? Vor mai fi predate de catre profesori? Pot sa imi depun dosar pentru plata cu ora? Mentionez ca sunt profesor pentru inv primar titular si am specializare ed fiz ciclul I Bologna

Conform Legii nr. 1/2011 orele de educație fizică de la ciclul primar trebuie predate de profesor de specialitate.
  
Am terminat Institutor -Lb. Engleza , iar anul acesta am terminat facultatea de management la Spiru Haret.As dori sa stiu daca pot fi incadrata ca profesor .

Dacă dețineți diploma de licență sau adeverința valabilă un an puteți fi încadrată ca profesor pentru învățământul preșcolar.

Am inceput clasa 0 pregatitoare anul trecut 2012,cu o invatatoare cu contract pe perioada determinata pe un an,(de 5 ani in scoala),a cerut prelungirea contractului pe perioada nedeterminata nu i s-a aprobat,apoi in iulie 2013 a fost la examen a obtinut 8,4 si 10 la inspectia in scoala deci 8.8 ,a devenit titulara la alta scoala iar apoi a cerut detasarea la scoala noastra si ei i-au raspuns ca opersoana care are post si s-a titularizat in acest an nu se poate detasa ce putem face ?

Aduceți-le la cunoștință prevederile Metodologiei de mobilitate, respectiv art. 84 alin. ultim „ Cadrele didactice numite cu statut de titular în baza rezultatelor obţinute la concursul de ocupare a posturilor didactice vacante în unităţile de învăţământ preuniversitar, sesiunea 2013, care s-au prezentat la postul didactic/catedra la care au fost repartizate şi pentru care s-au încheiat contracte de muncă pe perioadă nedeterminată, pot beneficia de detaşare la cerere, în primul an după concurs, după finalizarea etapelor de mobilitate a personalului didactic din învăţământul preuniversitar, conform Calendarului, pe parcursul anului şcolar, în baza punctajelor obţinute conform anexei nr. 2, cu avizul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. Acestea pot beneficia şi de detaşare în interesul învăţământului, în primul an după concurs, pe parcursul anului şcolar, în baza hotărârii comisiei paritare de la nivelul inspectoratului şcolar, cu avizul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului”.

Am o mare nelamurire in legatura cu inscrierea la definitivat pt anul 2014. Am terminat facultatea de chimie in 2002 iar in 2009 am terminat masterul Managementul mediului. In prezent predau pe o catedra de protectia mediului, titularizare am dat pe protectia mediului. Intrebare : pe ce specialitate ma inscriu la def? Pot pe protectia mediului sau tb sa dau chimie?

În ce privește examenul de definitivat metodologia prevede: „ Definitivarea în învăţământ poate fi obţinută la una dintre specializările înscrise pe diploma/diplomele pe care candidatul le deţine sau la una dintre
disciplinele pe care cadrul didactic le poate preda conform Centralizatorului privind disciplinele de învăţământ, domeniile şi specializările, precum şi probele de concurs valabile pentru încadrarea personalului didactic din învăţământul preuniversitar, denumit în continuare Centralizator”.




Mentionez ca toate raspunsurile reprezinta punctul meu de vedere.
Va multumesc pentru incredere si raman la dispozitia dvs pentru intermedierea  solutionarii oricarei situatii la adresa de email liviumarianpop@gmail.com.


4 comentarii:

  1. Buna ziua! Pentru echivalarea competenţelor la înv şi educatori pe ordinul 5484 mai luptă sindicatul? Vom primi un răspuns şi noi sau nu mai contăm?

    RăspundețiȘtergere
  2. am luat in sedinta publica 9 ore la o scoala gimnaziala si 9 ore la un liceu... cand am ajuns la liceu mi s-a spus ca nu imi dau decat 6 ore pt ca atatea au...vreau sa sustin si definitivatul anul acesta si am nevoie de catedra intreaga pe specialitate...la liceu mai este un titular pe aceeasi materie care nu vrea sa imi cedeze cele 3 ore de care am nevoie. Cum pot sa rezolv situatia??? Va multumesc!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. In Rofuip 2005 si 2006 este precizat in art 41 ca dirigintele trebuie sa predea la clasa. Asta inseamna ca profesorii de fizica sau chimie vor fi discriminati la preluarea claselor a v a. Noua LEN nu precizeaza nimic in acest sens. Oare un prof. De chimie cu gr I si 13 ani vechime nu va putea avea dirigentie la clasele a V a ??
    Multumesc pt raspuns

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna ziua !
    Sunt profesor de educatie tehnologica gimnaziu , grad didactic II, :
    -Studii Postuniversitare de Specializare în Educaţie Tehnologică (zi)organizate de Universitatea Thenica si de Constructii Bucuresti: calificare: profesor educatie tehnologica.
    -Am absolvit Colegiul Tehnic si de Informatica(3 ani) din cadrul Univ. Transilvania Brasov , studii cu licenta , calificarea subinginer T E F(tehnologia exploatarilor forestiere) in 1997 .
    Sunt incadrat ca profesor educatie tehnologica SSD(studii superioare de scurta durata) .
    Doresc sa stiu daca incadrarea este corecta .
    Pot solicita echivalarea studiilor conform OMECTS 5553 din 2011 ?..deoarece in sesiunea din 2012 nu am depus dosar.
    Multumesc anticipat pentru raspunsuri !

    RăspundețiȘtergere

Postări populare