4 sept. 2013

Întrebări și răspunsuri 04.09.2013

As vrea sa va intreb daca stiti cumva despre un proiect la care se lucreaza privin degrevarea directorilor. Am inteles ca la scolile care functioneaza prin exceptie cu elevi sub 300 de elevi directorul nu mai poate fi degrevat si va trebui sa si faca cele 18 ore. Mi s-a comunicat de la inspectorat ca se lucreaza si ca va aparea in curand.

Deocamdată nu există modificări la ordinul privind degrevarea directorilor.
suplinitor calificat, 5 ani vechime in invatamant lb. franceza. anul acesta examen primul examen definitivat picat. Participare la examenul din 30 iulie 2013 - nota 8 la insp. la clasa, sub 5 la examen. ce sanse mai am? posture de suplinitor pe lb. franceza sunt la scoala din care sunt.
Înțeleg că anul acesta este pentru prima dată când ați susținut examenul de definitivare și nu l-ați promovat. Puteți ocupa un post pe perioadă determinată, la suplinire  și să vă prezentați la examen, din nou, anul viitor.

V-as intreba insa in continuare ce parere aveti si ce este de facut in situatia in care directorul unitatii in care lucrez m-a instiintat in scris sa ma prezint la activitate luni, 26.08, mai repede decat tot restul personalului si singur in scoala, in contul a 3 zile de invoire pe care mi le-a acordat prin semnatura la sfarsitul lunii mai. Nu mi s-a spus atunci ca o sa mi se taie din concediul de pe vara, drept urmare m-am vazut obligat sa revin in tara din CO, din Franta, cu avion+tren, cu cheltuieli considerabile, ca sa constat de fapt ca nu e mare lucru de facut in scoala si ca m-a chemat doar din placerea sa personala morbida de a ma pune in dificultate. Am citit ca se poate intrerupe CO daca exista motive serioase pentru a o face si ca s-ar putea recupera macar banii alocati pe transport la revenirea din CO. Ce as putea sa fac pentru a-mi apara drepturile? 

Mai întâi, trebuie să vă uitați pe planificarea concediilor pentru ce perioadă ci s-a aprobat concediul. Dacă concediul aprobat a fost până în 26.08.2013 nu aveți ce face, dacă a fost aprobat până la 1 septembrie și ați fot chemat la muncă anterior (putând dovedi acest lucru) puteți solicita decontarea acestor cheltuieli.
Art. 151 alin. 2 din codul Muncii prevede: „Angajatorul poate rechema salariatul din concediul de odihnă în caz de forţă majoră sau pentru interese urgente care impun prezenţa salariatului la locul de muncă. În acest caz angajatorul are obligaţia de a suporta toate cheltuielile salariatului şi ale familiei sale, necesare în vederea revenirii la locul de muncă, precum şi eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a întreruperii concediului de odihnă”.

Am depus dosarul de pensionare la 1.07.2013,data la care se considera ca a incetat contractul de munca si am primit decizia de pensionare in august.Cum mi se calculeaza plata concediului de odihna pe 2013? De la secretariatul scolii mi s-a spus ca ,fiind pensionara incepand cu 1 iulie, nu mi se va lua in calcul decat salariul de incadrare , nu si celelalte sporuri(vechime, dirigentie.etc.)Aceeasi metodologie o vor aplica si pentru compensarea in bani a concediului neefectuat nici anul 2012(stagii de pregatire,evaluari nationale,dirigentia la clasa aVIIIa).Este corect?

 Modalitatea de calcul a indemnizației de concediu este aceeași pentru toată lumea, indiferent de situație. Astfel, conform metodologiei aprobată prin Ordinul nr. 5559/2011„Pe durata concediului de odihnă cadrele didactice au dreptul la o indemnizaţiecalculată în raport cu numărul zilelor de concediu înmulţite cu media zilnică a salariului de bază, a sporului de vechime şi, după caz, aindemnizaţiei de conducere, luate împreună, corespunzătoare fiecărei luni calendaristice în care se efectuează zilele de concediu. În cazul în care concediul de odihnă se efectuează în cursul a două luni consecutive, media veniturilor se calculează distinct pentru fiecare lună în parte.
   (2) Media zilnică a veniturilor se stabileşte în raport cu numărul zilelor lucrătoare din fiecare lună în care se efectuează zilele de concediu de odihnă.
   (3) În calculul indemnizaţiei concediului de odihnă acordat cadrelor didactice se iau în considerare şi drepturile salariale care se acordă cu caracter permanent”.
Iar, dacă a rămas concediu neefectuat indemnizația se calculează la fel pentru zilele rămase și care nu mai pot fi efectuate

As dori sa-mi spuneti daca recomadarea data de consiliul de administratie al scolii este echivaletul continuitatii sau trebuia explicit trecut in recomandare(acord) cuvintul continuitate (la detasare).

Pentru a putea fi luat în considerare, actul trebuie să îmbrace forma unui acord care să conțină și faptul că se eliberează pentru continuitate la detașare.

Am abolvit facultatea de istorie la Ubb in anul 2008 ,Deoarece am primit la suplinire un post de istorie -geografie am considerat ca ar fi bine sa ma inscriu la cursurile de reconversie profesionala la Facultatea de Geografie UBB CJ .A m absolvit in 2010, cu ajutorul acestei diplome am putut ocupa catedre de istorie-geografie pana in acest an cand ,la inscriere la examenul de titularizare mi s-a spus ca nu imi este valabila diploma de geografie deoarece nu aveam voie sa urmez studii post -universitare daca la baza am doar studii tip Bologna nivel I . Intrebarea mea este daca aplicatia MEN are dreptate sau nu ,si daca are, ce ar trebui sa fac ca diploma de geografie sa ramana "valabila" ca in anii precedenti.

Cel mai bine ar fi să vă adresați MEN privind valabilitatea studiilor absolvite și în baza răspunsului primit puteți vedea care este calea pe care o puteți urma.

Sunt profesoara de Lb. si lit. romana in jud. Salaj,Sc. Gimn. nr. 1 Ip.In data de 27 august 2013 m-am detasat la cerere La Sc. Varsolt,in fisa anexata la cerere am semnat pentru catedra de 18 ore,dar cu stupoare in aplicatia Titularizare apar cu 4 ore.Nu inteleg ce s-a intamplat,de ce postul s-a transformat in 4 ore si nu 18

În primul rând trebuie să vă interesați la ISJ și la școala respectivă despre situația orelor. În cazul în care nu sunteți mulțumită de clarificarea situației vă puteți adresa și MEN.

Am obtinut hotarare definitiva si irevocalila la ICCJ prin care MECTS este obligat sa-mi recunoască studiile, licenta la USH,ID,2008,am diploma. Directorul nu vrea să dea decizie de incadrare ca profesor in inv. prescolar, deci nu vrea să aplice o Hotarare a ICCJ. Mentionez că sunt absolventa de liceu pedagogic. Ce ma sfatuiti să fac? In dosar suntem 16 persoane, toti ceilalti sunt incadrati corect, eu nu...! 

Să faceți o plângere către ISJ și către MEN și aă vă interesați la un executor judecătoresc pentru a vedea cum puteți executa hotărârea.

Va rog sa imi spuneti daca cei care s-au titularizat anul acesta (2013) au dreptul sa se detaseze?

Da, au dreptul să se detașeze.

Vreau sa va intreb si eu daca exista vreo posibilitate de transfer de la invatamantul gimnazial la cel primar. Sunt profesor de biologie si am 15 ani de predare. Ce sanse am sa fiu profesor la invatamantul primar /prescolar. Exista cursuri care sa-mi permita acest lucru? 

Conform Legii educației naționale și a Metodologiei de mobilitate pentru a ocupa post de profesor pentru învățământul primar trebuie îndeplinite următoarele condiții de studii:
„a)  absolvenţi cu diplomă ai ciclului I de studii universitare de licenţă cu specializarea „Pedagogia învăţământului primar şipreşcolar” încadraţi în funcţia didactică de profesor pentru învăţământ preşcolar, respectiv de profesor pentru învăţământ primar;
b) absolvenţi cu diplomă ai liceului pedagogic, ai şcolii postliceale pedagogice sau ai unor şcoli echivalente având înscrise pe diploma de absolvire una din specializările educatoare, educator, învăţător, învăţătoare, educatoare-învăţător, educator-învăţător, învăţător-educatoare, învăţătoreducator, în concordanţă cu Centralizatorul ori de absolvenţi ai colegiului universitar  pedagogic cu specializări în concordanţă cu Centralizatorul, încadraţi în învăţământul preşcolar şi primar, care au finalizat cu diplomă de licenţă şi studii universitare de lungă durată sau ciclul I de studii universitare de licenţă, încadraţi în funcţia didactică de profesor pentru învăţământ preşcolar, respectiv de profesor pentru învăţământ primar, conform art. 248 alin. (4) din Legea nr. 1/2011 cu modificările şi completările ulterioare şi art. IV din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 92/2012 privind luarea unor măsuri în domeniul învăţământului şi cercetării, precum şi în ceea ce priveşte plata sumelor prevăzute în hotărâri judecătoreşti devenite executorii în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2013;
c) absolvenţi cu diplomă ai liceului pedagogic, ai şcolii postliceale pedagogice sau ai unor şcoli echivalente având înscrise pe diploma de absolvire una din specializările educatoare, educator, învăţător, învăţătoare, educatoare-învăţător, educator-învăţător, învăţător-educatoare, învăţător-educator în concordanţă cu Centralizatorul ori de absolvenţi cu diplomă ai colegiului universitarpedagogic cu specializări în concordanţă cu Centralizatorul, care au finalizat cu diplomă şi studii universitare de scurtă durată şi care şi-au echivalat învăţământul universitar de scurtă durată, realizat prin colegiul cu durata de 3 ani sau institutul pedagogic cu durată de 3 ani, cu ciclul I de studii universitare de licenţă, conform art. 149 alin. (3) din Legea nr. 1/2011 cu modificările şi completările ulterioare, pentru funcţia de profesor pentru învăţământ preşcolar, respectiv de profesor pentru învăţământ primar;
d)  absolvenţi cu diplomă ai colegiului universitar pedagogic cu specializări în concordanţă cu Centralizatorul, care şi-auechivalat învăţământul universitar realizat prin colegiul universitar pedagogic, cu ciclul I de studii universitare de licenţă, conform art.149 alin. (3) din Legea nr. 1/2011 cu modificările şi completările ulterioare, pentru funcţia de profesor pentru învăţământ preşcolar,respectiv de profesor pentru învăţământ primar”.
Dacă dobândiți aceste studii vă puteți pretransfera în baza următoarelor prevederi, dacă nu se schimbă Metodologia de mobilitate: „Cadrul didactic titular într-o unitate învăţământ preuniversitar, care a dobândit prin studii două sau mai multe specializări, poate solicita, în etapa de pretransfer consimţit între unităţile de învăţământ, ocuparea unui post didactic/catedre vacant(e) sau trecerea într-o altă funcţie didactică, în concordanţă cu specializările dobândite prin studii, în aceeaşi unitate de învăţământ sau în alte unităţi de învăţământ, cu acordul consiliilor de administraţie ale unităţilor de învăţământ respective”.

Sunt titular din 2009. Anul acesta am participat la examenul de titularizare in vederea detasarii si am obtinut nota 9,10, nota cu care m-am detasat pe un post. Intrebarea mea este: pot ocupa alt post, care se va elibera datorita neprezentarii la postul respectiv? Daca da, dupa ce criterii? Nota imi va fi de folos?

Ași putea încerca o nouă detașare. Pentru asta interesați-vă la ISJ.

Cum trebuie sa procedez pentru a-mi raspunde intrebarii adresate deja de 2 saptamani dvs. Sa o iau de la capat:daca un cadru didactic a sustinut 2 ani la rand examenul de definitivat in inv. si nu l-a promovat,cum poate sa obtina un post titularizabil? Articolul 261 din legea invatamantului specifica clar ca aceste cadre didactice pot ocupa doar posturi pe perioada determinata.De ce este incalcat dreptul celui care a obtinut definitivatul si adoua nota la titularizare?

Există posibilitatea de a susține examenul de definitivat de 3 ori într-un interval de 5 ani. Astfel, dacă nota de la concurs îi permite poate ocupa un post titularizabil, va încheia contract pe perioadă determinată, iar în momentul în care va obține definitivatul i se va încheia contract pe perioadă nedeterminată. Aceste dispoziții se regăsesc în Metodologia de mobilitate de anul acesta.

Va rog sa ma ajutati cu o informatie in ceea ce priveste situatia urmatoare: anul trecut am fost repartizata pe post titularizabil in etapa de titularizare, dar definitivatul l-am promovat anul acesta. Conform metodologiei urmeaza sa-mi fie aprobata titularizarea la nivelul C.A.-ului. Am depus o cerere la nivel de scoala, prin care am solicitat transformarea contractului de munca din perioada determinata in perioada nedeterminata, implicit titularizarea. Va rog sa-mi spuneti, in ce consta titularizarea in aceasta situatie? Dupa aprobarea in C.A. ce pasi trebuie sa urmez? Cine da decizia de titularizare, scoala sau inspectoratul? Trebuie sa depun cerere si la inspectorat? Va rog sa-mi spuneti cum trebuie sa procedez pentru a fi luata in evidenta ca titular. 

Dacă postul obținut anul trecut a fost titularizabil atunci decizia de numire de atunci conține sintagma de titular, doar că ați avut încheiat contract individual de muncă pe perioadă determinată deoarece nu aveați definitivatul. Acum că ați obținut definitivatul unitatea de învățământ trebuie să vă încheie contract pe perioadă nedeterminată fără a mai fi nevoi de o altă decizie de numire.

Sunt profesor de Limba și literatura română, am participat la Concursul Național de Titularizare anul acesta în județul Mureș, disciplina Limba și literatura română, clasându-mă  pe primul loc cu media 9.44, am primit titulatura la Școala Gimnazială Octavian Goga din Sighișoara; menționez faptul că eu locuiesc în localitatea Blaj, Județul Alba. Aș dori să va cer sfatul cu privire la următoarea problemă: fiind tiular în sistemul de învățământ doar din acest an școlar, am dreptul  să fac schimb de post cu o colegă ce are domiciliul în comuna Daneș(aproape de Sighișoara), dar este titulară la o școală din Blaj, colega mea detașându-se în ultimii trei ani la alte școli din juedțul Mureș, sau avem voie doar să facem schimb de post prin detașare între titulari??

Eu consider că puteți face schimb de posturi cu aprobarea ISJ dupa consultarea Comisiei Paritare.

 Mai exista posturi pt sublinitori necalificati?

În septembrie după ocuparea posturilor de către cadrele calificate se pot distribui posturile rămase și cadrelor necalificate. Pentru asta trebuie să vă interesați la ISJ.

Sunt profesor titular,de anul acesta, si asi dori sa stiu de ce nu pot fii platita plata cu ora deoarece lucrez si ca documentarist in alt domeniu de activitate Imi doresc sa mai lucrez si pe acest domeniu pana imi i-au examenul de definitivat.

Conform legislației la plata cu ora se dau doar orele răzlețe, cele care reprezintă anumite activități specifice sau orele vacantate în timpul anului școlar.

Sunt profesor titular si am participat la sedinta de detasare din 27 august, fara sa optez pentru post. Mai am vreo optiune sa ma detasez dupa 1 septembrie, daca se mai elibereaza totusi alte posturi? 

Conform Metodologiei de mobilitate ar mai fi o posibilitate: „Art. 98 (1) Comisia de mobilitate a personalului didactic din învăţământul preuniversitar îşi desfăşoară activitatea pe durata unui an calendaristic, în conformitate cu prevederile Calendarului şi este abilitată să ia decizii şi în afara perioadelor prevăzute de acesta, pentru rezolvarea tuturor situaţiilor care pot să apară: completare de normă pe perioadă determinată, detaşare, schimb de posturi între suplinitori, pretransfer prin schimb de posturi între titulari în baza consimţământului scris, refacerea documentelor de numire/transfer/repartizare pentru personalul didactic titular, ca urmare a restructurării reţelei şcolare, a transformării unor unităţi de învăţământ în unităţi de alt nivel şi a schimbării denumirii unităţilor de învăţământ pe parcursul anului şcolar. Toate situaţiile apărute, cu excepţia întregirilor de normă didactică, a completărilor de normă didactică pe perioadă nedeterminată, a pretransferării şi a transferării pentru restrângere de activitate, în afara perioadelor prevăzute în Calendar, sunt analizate în cadrul comisiilor paritare constituite la nivelul inspectoratelor şcolare”. 




Mentionez ca toate raspunsurile reprezinta punctul meu de vedere.
Va multumesc pentru incredere si raman la dispozitia dvs pentru intermedierea  solutionarii oricarei situatii la adresa de email liviumarianpop@gmail.com.

4 comentarii:

  1. Sunt profesor titular si am o vechime de 25 de ani in invatamant . Va rog sa-mi spuneti pasii pe care trebuie sa-i urmez pentru un transfer de la o Scoala gimnaziala la un Liceu dar intr-un alt judet.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cate ore poti lua la plata cu ora?

    RăspundețiȘtergere
  3. Vă rog să-mi spuneţi cum se calculează indemnizaţia de concediu pentru lunile iulie şi august în următoarea situaţie: Până la 30 iunie am avut gradaţie de merit (ultima serie când se dădea pe o durată de patru ani). Poate fi indemnizatia de concediu mai mică decât media veniturilor lunare ale anului pentru care se acorda indemnizatia de concediu?

    RăspundețiȘtergere
  4. BUNA ZIUA
    PE BLOGUL DUMNEAVOASTRA MENTIONATI,
    SOLUTIONAREA ORICAREI PROBLEME, PE ADRESA DE EMAIL: liviumarianpop@ gmail.com
    V-AM TRIMIS UN EMAIL IN CARE V-AM PREZENTAT SITUATIA MEA MAI DETALIAT,DE LA
    LICEUL UNDE AM LUCRAT, PETROSANI JUD.HD.
    AS DORI SA-MI RASPUNDETI PE ADRESA MEA
    DE EMAIL.
    VA MULTUMESC ANTICIPAT PENTRU RADPUNSUL DUMNEAVOASTRA.

    RăspundețiȘtergere

Postări populare