26 iun. 2013

Întrebări și răspunsuri 26.06.2013

Sunt educatoare la o gradinita cu program prelungit si sunt intrigata de faptul ca nici cadrele didactice si nici copiii nu avem dreptul la concediu de odihna si la vacante deoarece in fiecare vacanta avem obligatia de a lucra cu copiii din motivul ca parintii nu au cu cine sa-i lase ( de parca atunci cand i-au conceput ne-au intrebat pe noi daca le vom creste si educa copii si pe perioada vacantelor).Nu inteleg de ce nu avem aceleasi drepturi ca si restul cadrelor did. care au vacante si concedii de odihna dar, mai ales, de ce acesti copii nu au dreptul la vacanta de odihna ca si ceilalti ?oare ei nu sunt obositi dupa un intreg an scolar?Si la gradinitele cu p.p. copiii muncesc si merita sa se odihneasca si cu atat mai mult ,deoarece stau mai putin timp cu iubitele lor mame, isi doresc si asteapta foarte mult vacanta pentru a sta in familie.Doresc sa trag astfel un semnal de alarma in privinta aceasta si as dori sa stiu daca este legal ceea ce am semnalat si daca faptul ca acesti copii stau din ce in ce mai putin in familie nu-i va afecta ?Raspunsul il stim dar trebuie sa-l mai stie si cei raspunzatori de acestea.

Conform Legii nr. 1/2011 și a OMECTS nr. 5559/2011 aveți dreptul la 62 de zile concediu de odihnă în timpul vacanțelor școlare. Dacă pe perioada vacanței de vară sunt mai multe zile lucrătoare decât numărul zilelor de concediu de odihnă rămas de executat, diferența trebuie să prestați activitate. Dar, dacă pe perioada vacanței de vară mai aveți de executat exact numărul de zile lucrătoare rămase nu sunteți obligată să prestați activitate. Nu puteți renunța la concediul de odihnă.

Am sustinut anul trecut examenul de titularizare, la care am luat 7,65 , precum si definitivatul.Pot participa anul acesta la sedinta publica fara a mai sustine iar examenul? Daca da, in care etapa?

Conform Calendarului de mobilitate „ înregistrarea, la inspectoratele şcolare, a cererilor de înscriere, însoţite de documentele solicitate în acestea, pentru cadrele didactice care solicită completarea normei didactice, detaşare în interesul învăţământului pentru restrângere nesoluţionată, continuitate pentru detaşare la cerere, respectiv detaşare la cerere prin concurs sau concurs specific, precum şi a candidaţilor care beneficiază de prelungirea contractului individual de muncă pe perioadă determinată în anul şcolar 2013-2014 şi a celor care solicită angajare pe perioadă determinată în baza mediilor/notelor de la concursul din sesiunea 2012, de la concursul din iulie 2011 sau de la de la concursul din iulie 2010;  verificarea şi avizarea dosarelor de către comisia de mobilitate a personalului didactic din învăţământul preuniversitar şi consilierul juridic al inspectoratului şcolar;
Perioada: 16-20 august 2013”

Am si eu urmatoarea nelamurire: in cazul in care pe semestrul al II-lea al anului scolar 2012-2013, un elev nu a venit deloc la scoala, i se incheie media la purtare pentru acest semestru sau nu? Mentionez ca pe primul semestru i-am incheiat media 2, deoarece a venit in lunile septembrie si octombrie.

Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar nu prevede posibilitatea neacordării notei la purtare. Prin urmare, chiar dacă nu a frecventat ar trebui să îi fie atribuită o notă ținându-se cont tocmai de acest absenteism.

As dori sa va prezint urmatoarea situatie: In anul scolar 2008/2009 am lucrat la o scoala generala din Dej(Cluj). Tot acolo am depus si cererea pt. acordarea celor 100 euro. (dec. 2008) .Incepand cu data de 01.09.2009 am plecat la Grup Scolar Somes (acutualmente liceul tehnologic) tot in Dej ,unde functionez si in prezent in calitate de prof. titular. Am primit 130 de lei in ian.2010 de la scoala generala unde depusesem cererea.Acum ,cand s-a dat diferenta de bani( 325 lei ) cei de la scoala generala nu m-au trecute pe liste .... dar apar la liceul unde functionez acum ,dar pe sentinata judecatoreasca. Cei de la liceu spun ca banii trebuie sa-i primesc de la scoala generala unde am functionat in anul scolar 2008/2009 si unde am cererea ,cei de la generala spun ca nu pot sa-mi dea banii .....ca nu sunt pe lista lor.Banii sunt un drept al meu... eu de unde sa-i primesc? Liderii de sindicat din scolii spun sa fac ce pot ...ca ei nu sunt de vina pt. aceasta situatie .Dar eu ma intreb : cine e totusi de vina??? Eu ce fac acum?? 

Banii ar trebui să îi primiți de la școala generală. Pentru asta trebuie să existe o hotărâre judecătorească în care să fie cuprinsă școala ca pârât, iar dvs. ca reclamant. Înțeleg că nu există o astfel de hotărâre. Hotărârea în care apare numele dvs. cuprinde ca pârât liceul. Dacă liceul nu a depus recurs la acea hotărâre în sensul că nu ei au obligația de a vă acorda acești bani, atunci, conform hotărârii judecătorești liceul este cel obligat să vă plătească, chiar dacă conform legii ar fi trebuit să fie școala generală. Astfel, în prezent banii trebuie să vă fie plătiți de către liceu. Pentru asta vă puteți adresa și unui executor judecătoresc.

Sunt profesor suplinitor in invatamantul prescolar. Am obtinut postul in noiembrie 2012 prin examen scris si oral la gradinita la care lucrez. Zilele acestea doamna pe postul careia ma aflu a anuntat ca isi baga demisia cu 1 septembrie. Pot beneficia de continuitate pe post?

Conform Metodologiei de mobilitate „ înregistrarea, la inspectoratele şcolare, a cererilor de înscriere, însoţite de documentele solicitate în acestea, pentru cadrele didactice care solicită completarea normei didactice, detaşare în interesul învăţământului pentru restrângere nesoluţionată, continuitate pentru detaşare la cerere, respectiv detaşare la cerere prin concurs sau concurs specific, precum şi a candidaţilor care beneficiază de prelungirea contractului individual de muncă pe perioadă determinată în anul şcolar 2013-2014 şi a celor care solicită angajare pe perioadă determinată în baza mediilor/notelor de la concursul din sesiunea 2012, de la concursul din iulie 2011 sau de la de la concursul din iulie 2010;  verificarea şi avizarea dosarelor de către comisia de mobilitate a personalului didactic din învăţământul preuniversitar şi consilierul juridic al inspectoratului şcolar;
Perioada: 16-20 august 2013”

Sunt din Caras si doresc sa ma detasez la Bucuresti. La dosar am nevoie de FISA DE EVALUARE A ACTIVITATII METODICO-STIINTIFICE. Pot lua un model de pe internet sau un model elaborat de ISJ Caras sau un model elaborat de ISJ -ul sectorului unde imi depun dosarul. Deocamdata Carasul are doar fisa pentru transfer. 

Întrucât Metodologia nu specifică nimic în acest sens și nu acordă niciun model puteți lua formularul de la ISJ.

Doresc sa va intreb daca aveti cunostinta de un alt calendar de echivalare SSD pentru 2013? Este o aberatie si o mare nedreptate pe care o suportam de 5 ani de cand onor prim-ministru d-l Tariceanu a dat acea ordonanta prin care Bologna I a fost asimilata cu S. Va rog insistent sa-l abordati pe domnul ministru Pricopie, in numele celor nedretatiti, sa elaboreze un nou calendar si sa dea ordin de eliberare a certificatelor. Am vazut ca in metodologia miscarii personalului didactic 2013 este trecut un articol ca profesorii care au echivalare sa fie platiti corespunzator de la 1 sept. 2013. Dar in ce baza vor fi salarizati, daca nu au certificate eliberate?

Conform unui răspuns formulat de MEN în martie anul curent „lnstituţiile de învăţământ superior desemnate pentru realizarea procedurii de echivalare pe baza ECTS/SECT a învăţământului universitar de scurtă durată cu ciclul de studii universitare de licenţă desfăşoară în acest moment demersurile legale pentru achiziţionarea atestatelor de echivalare”.

Un cadru didactic se poate transfera pe 12 ore, pastrand 6 ore din catedra pe care este titular? Mentionez ca orele fac parte din TC.

Metodologia de mobilitate nu interzice acest lucru.

Sunt cadru didactic titular la o gradinita in Bucuresti, am o vechime neantrerupta de 33 de ani si incepand cu data de 07.02.2011 mi-am insotit sotul, cadru militar,in misiune oficiala in strainatate si in baza deciziei nr. 441/31.01.2011 a I.S.M.Bucuresti mi s-a aprobat suspendarea contractului de munca si dreptul de rezervare a postului didactic. M-am reantors in timpul anului scolar ,incepand cu 03.06.2013 si mi-am reluat activitatea. Am fost repartizata la o grupa unde este rezerva directoarei si nu pe postul de pe care am plecat si care momentan este suplinit la plata cu ora de un titular( asa cum rezulta din lista posturilor rezervate publicate ). Am plecat de pe un post la program normal si fara acordul meu postul meu a fost transferat de directoare la program prelungit , la grupe diferite. Postul de pe care am plecat eu a functionat pana in prezent , a fost incadrat cu suplinitoare, iar de la toamna se desfiinteaza conform planului de inv. publicat. Mentionez ca erau trei grupe la program normal si nu am fost consultata in privinta modificarilor,iar postul meu era rezervat. Este o permanenta confuzie, rau intentionata din partea directorului , confundandu-se situatia mea cu cea a unui concediu fara plata. Intrebarea mea este : ce am eu de facut pentru a putea reveni pe postul didactic pe care sunt titulara si care mi-a fost rezervat conform deciziei I.S.M.Bucuresti ? 

Conform Codului Muncii „Art. 60. (1) Concedierea salariaţilor nu poate fi dispusă:
a) pe durata incapacităţii temporare de muncă, stabilită prin certificat medical conform legii;
b) pe durata suspendării activităţii ca urmare a instituirii carantinei;
c) pe durata în care femeia salariată este gravidă, în măsura în care angajatorul a luat cunoştinţă de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
d) pe durata concediului de maternitate;
e) pe durata concediului pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 3 ani;
f) pe durata concediului pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiuni intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani;
g) pe durata exercitării unei funcţii eligibile într-un organism sindical, cu excepţia situaţiei în care concedierea este dispusă pentru o abatere disciplinară gravă sau pentru abateri disciplinare repetate, săvârşite de către acel salariat;
h) pe durata efectuării concediului de odihnă.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare, a falimentului sau a dizolvării angajatorului, în condiţiile legii”.




Mentionez ca toate raspunsurile reprezinta punctul meu de vedere.

Va multumesc pentru incredere si raman la dispozitia dvs pe adresa de email liviumarianpop@gmail.com, pentru intermedierea  solutionarii oricarei situatii.


6 comentarii:

  1. D-le Pop, cu toată stima, vă rugăm (dacă tot se lucrează la o nouă lege pt educaţie)să aveţi în vedere şi faptul că la o restrângere de activitaie (de post ),între un educator / înv absolvent de liceu pedagogic sau şc normală şi un tânăr absolvent de Ştiinţele educaţiei este o diferenţă din start de 3 puncte (normal, în favoarea tânărului absolvent).Pentru vechime se dau 0,1 puncte pe an, deci se vor elimina din sistem înv / educatorii, mai ales că acum titularizările se fac cu examen la şcoală...Sperăm că se mai gândeşte cineva pozitiv şi la noi, cei care am albit făcându-ne datoria. Vă dorim multă sănătate!

    RăspundețiȘtergere
  2. Lucrez la o scoala generala din Costesti pe postul de contabil sef angajat din 22.12.2011 odata cu descentralizarae tuturor centrelor bugetare .Am 30 ani vechime in domeniul financiar contabil .In decembrie 2011 m-am angajat prin concurs pe postul de contabil sef ( administrator financiar patrimoniu )grad. III .As dori sa va intreb oare nu este o gresala de incadrare de ce nu mi se iau in calcul cei 30 de ani de specialitate ? ma refer la incadrarea de gradul III in loc de gradul II nu la sporul de vechime pe care trebuie sa-l primesc - acesta fiind corect.
    De ce pe unii contabili din acelas judet ia incadrat cu gradul II in loc de gradul III.
    Mentionez ca am studii superiare .
    Multumesc anticipat pentru raspunsul dat.

    RăspundețiȘtergere
  3. Anonim de Romania27.06.2013, 09:37

    Printr-un abuz incredibil, MEC SUSPENDA plata Sporului de conditii periculoase (sporul de ecran), cam singurul spor (15%) LEGAL din invatamant (in comparatie cu zecile de sporuri din celelalte domenii bugetare)!!! Ce puteti sa spuneti Dvs, domnule Liviu Pop despre acest ABUZ incredibil ? Despre aceasta noua "taiere" salariala? Este un gest incalificabil, tinand cont de aportul infim la bugetul MEC si, de ce nu, de cheltuielile IMENSE permise altor ministere (nu le mai dau numele, ca le stie toata lumea)!

    RăspundețiȘtergere
  4. Cu respect,daca aveti un raspuns pentru urmatoarea situatie,va rog,as dori sa-l cunosc,ca punct de vedere personal,evident:ca director de gradinita,ma aflu in situatia de a nu putea numi cadru didactic din unitate pentru a delega sarcinile prin decizie,pe perioada concediului meu de odihna,colegele incadrandu-se in drepturile lor-62 zile co/an-,iar in luna august se efectueaza in unitate lucrari de reabilitare termica si energetice,deci directorul(sau inlocuitorul)trebuie sa fie in unitate.Mentionez ca in ultimii 6 ani,situatia a fost similara,eu reusind sa beneficiez de maxim 10 zile de co/an scolar.Cum considerati ca se poate solutiona aceasta problema?Cazul nu este unic,din contra.Un procent foarte mare de directori nu-si pot efectua concediul din motive identice,mai ales la gradinitele cu program prelungit.

    RăspundețiȘtergere
  5. Cum putem "soma" universitatile sa afisese rezultatele echivalarii conform OMECTS 5553, a trecut un an si nu avem rezultatele? Va rog sa-mi raspundeti strict la intrebare, nu la ceea ce stiti din interpelarile catre MEN. Asadar cum putem afla rezultatele(secretariatele acestor universitati nu dau nicio informatie: "nu stim nimic"-acesta este raspunsul dumnealor), ii dam in judecata sa afiseze rezultatele si pentru ca nu au respectat un calendar stabilit prin ordin de ministru sau cum? Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  6. Conversation started today

    5:51am
    Ardeleanu Alexandru
    Cu deosebit respect va aduc la cunostinta ca UBB CJ,a fost singura institutie din tara care a procesat dosarele de echivalare,a studiilor pe baza de credite conf OM 5553,iar dupa declararea candidatilor admisi,ministerul ,tace,a orbit,si nu mai aplica acest ordin,care in mod oficial a fost,publicat in MO ca,ratificat de Dl Pop,pe vremea cand a fost interimar,la educatie,respectiv,desi,acest ordin ramane in vigoare,nefiind abrogat,pur si simplu,nu a mai fost aplicat,in aceasta vara,iar dosarele noastre procesate,cu o vechime de peste,1 an, nu mai apar nicaieri,ca ministerul sa emita formularele tipizate,in a atesta promovarea noastra,adica a peste 20.000 de cadre didactice..dovada mai jos pe link..
    http://dppd.ubbcluj.ro/index.php/echivalari
    Sesizez pe aceasta cale umilinta si nedreptatea facuta noua,si solicit interventia sindicatului,din care fac si eu parte ca sa faca demersuri,in a dezgropa aceasta noua bataie de joc si castigarea drepturilor noastre in instanta,deoarece se incalca un ordin oficial,si aceasta se intampla,de 2 ori,consecutiv..
    Alexandru Ardeleanu

    RăspundețiȘtergere

Postări populare