1 dec. 2012

1 Decembrie





Dragi români, mă adresez dumneavoastră, astăzi, cu multă emoție și cu gândul încărcat de recunoștință față de părinții noștri fondatori, cei care în urmă cu 94 de ani, în 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia, au consfințit eforturile seculare ale generațiilor anterioare. Au desăvârșit ceea ce începuse Mihai Viteazul la 1 Noiemrie 1599, în vechea cetate a Bălgradului. Au perpetuat fericita tradiție a responsabilității politice și naționale a artizanilor Unirii Principatelor din 24 ianuarie 1859. Astfel Gheorghe Pop de Băsești, Vasile Goldiș, Miron Cristea, Iuliu Hossu, Alexandru Vaida-Voievod s-au ridicat la înălțimea înaintașilor lor Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogălniceanu etc. Interesul național a trecut dincolo de orgolii, de apartenența politică ori cea confesională. Este lecția pe care iluștrii noștri înaintași ne-o oferă. Întreaga noastră istorie națională confirmă faptul că poporul nostru a trecut prin momente de grație și a fost respectat doar atunci când am fost împreună, când am făcut paradă de demnitate românească și vocație europeană. Am fost respectați doar atunci când am fost mândri și vom fi respectați doar dacă vom ține fruntea sus. Demnitatea nu e o opțiune, e o obligație. Nu avem dreptul să nu păstrăm nivelul responsabilității acolo unde l-au fixat cei pe care i-am pomenit mai sus.
Am dovedit în atâtea rânduri că știm să ieșim din cele mai grele situații și sunt convins că și de această dată, împreună, uniți, vom depăși toate dificultățile pe care le întâmpinăm.
Vă mulțumesc că îmi faceți onoarea să vă reprezint acolo de unde „soarele răsare pentru toți românii” și vă promit să fac totul pentru a vă face să fiți mândri că sunteți români, să trăiți împliniți și bucuroși Acasă. Trebuie să ne redescoperim demnitatea și să facem în așa fel încât pentru noi toți Acasă să fie ROMÂNIA. La mulți ani tuturor românilor! La mulți ani România!

2 comentarii:

Postări populare