1 iul. 2010

Precizari legate de aplicarea Legii nr. 118/2010 – reducerea salariilor cu 25%

Adresa SLIMM catre ISJ click aici
Legea nr. 118/2010 privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 441/30.06.2010. Conform prevederilor art. 78 din Constituţia României, legea intră în vigoare la 3 zile după publicarea ei în Monitorul Oficial. Astfel, această lege nu intră în vigoare începând cu 1 iulie 2010.
Conform art. 1 al acestei legi, "cuantumul brut la salariilor lunare de încadrare, inclusiv sporuri, indemnizaţii şi alte drepturi salariale, precum şi alte drepturi în lei sau în valută, stabilite în conformitate cu prevederile Legii-cadru nr. 330/2009 şi ale O.U.G. nr. 1/2010,se diminuează cu 25%.
Prin urmare, doar sporurile, indemnizaţiile şi alte drepturi salariale, precum şi alte drepturi în lei sau în valută prevăzute în Legea nr. 330/2009 şi OUG nr. 1/2010 se reduc cu 25%, toate celelalte drepturi prevăzute de alte acte normative nu suferă această reducere, dacă în textul Legii nr. 118/2010 nu se prevede expres diminuarea lor (EXEMPLU: indemnizaţia de concediu nu e prevăzută nici de Legea nr. 330/2009, nici de OUG nr. 1/2010, ci de Codul Muncii, prin urmare nu se reduce cu 25%).
Astfel, se reduc cu 25% şi sumele reprezentând decontarea cheltuielile de naveta conform art. 104 alin. 3 din Legea nr. 128/1997, precum şi sumele reprezentând reducerea pentru 6 călătorii pe an dus-întors, pe mijloacele de transport feroviar, conform art. 107 alin. 4 din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic
Conform art. 9 din Legea nr. 118/2010, începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi nu se mai acordă ajutoare sau, după caz, indemnizaţii la ieşirea la pensie.
De la data intrării în vigoare a prezentei legi se abrogă Legea nr. 315/2006 privind stimularea achiziţionării de cărţi sau de programe educaţionale pe suport electronic, necesare îmbunătăţirii calităţii activităţii didactice, în învăţământul preuniversitar.
Există şi alte prevederi ale acestei legi care reduc o serie de drepturi ale cetăţenilor. Astfel, de la data intrării în vigoare a Legii nr. 118/2010 se reduce cu 15 % cuantumul indemnizaţiei de şomaj. Sintagma „pensie socială minimă garantată” se înlocuieşte cu „indemnizaţie socială pentru pensionari”, iar valoarea acesteia nu va fi mai mică de 350 lei. De asemenea, Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale nu mai contractează bilete de odihnă în anul 2010.
Începând cu data intrării în vigoare a legii nu se mai aplică prevederile privind pensia anticipată şi pensia anticipată parţială, dar cererile depuse până la această dată se vor soluţiona conform actelor normative în vigoare la data depunerii.Se diminuează cu 15%, dar să nu fie mai mic de 600 de lei cuantumul indemnizaţiei de creştere a copilului. Tot cu 15% se reduce şi ajutorul lunar pentru soţul supravieţuitor.
Conform art. 16 din Legea nr. 118/2010, prevederile privind reducerea cu 25% a salariilor, reducerea cu 15% a indemnizaţiei de şomaj şi a indemnizaţiei de concediu pentru îngrijire copil, prevederile privind neacordarea indemnizaţiei la pensionare, prevederile privind neaplicarea dispoziţiilor referitoare la pensia anticipată şi anticipată parţială, precum şi prevederile despre neacordarea ajutorului lunar pentru soţul supravieţuitor„începând cu data de 1 ianuarie 2011 se vor aplica politici sociale şi de personal care să asigure încadrarea în nivelul cheltuielilor bugetare rezultate ca urmare a aplicării măsurilor de reducere a acestora adoptate în cursul anului 2010, în condiţiile Legii – cadru nr. 330/2009, precum şi cu respectarea prevederilor legii bugetului de stat şi ale legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2011
Prin urmare, anul acesta aceste reduceri, iar la anul altele?
Consilier juridic S.L.Î. MM
Mariana NUSZER-ŢÎNŢA
Material word aici

20 de comentarii:

  1. As dori sa stiu daca la calcularea concediului medical de maternitate (pre si postnatal) se aplica reducerea de 25%. Secretara zice ca ............nu stie cum sa ma plateasca.
    multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu pot deschide in word

    RăspundețiȘtergere
  3. legea nu interzice asa ceva
    am rezolvat

    RăspundețiȘtergere
  4. As sori sa stiu daca si cele 3 zile de concediu de odihna primite de la sindicat sau taiat .stima si mutumiri anticipate.Nicholasm

    RăspundețiȘtergere
  5. Ihuuu! Nu-mi vine sa cred! Oare se va aplica peste tot in tara sau numai contabilii deschisi la minte vor intelege acest lucru?

    RăspundețiȘtergere
  6. Tinerii care se casatoresc pe data de 3 respectiv 4 iulie 2010 beneficiaza de sprijinul acordat la constituirea familiei conform Legii nr.396/2006?

    RăspundețiȘtergere
  7. Ma cretinilor care-ati dat legile astea si care furati aceasta tara !!!!!!!!!
    In invatamant stau capusele de inspectorate cu sutele care-au atras clientela politica la nivel de acest minister si care nu au activitati directe de a modela noile generatii si nu au contact deloc concret cu procesul de invatamant,totul rasfrangandu-se in reducerea cu 25% A SALARIILOR CELOR CE MUNCESC DIRECT IN SISTEM!!!!!!!!!!!
    Inspectoratele-s sugative de bani din bugetul tarii! Inspectoratele au personal angajat din clientelera politica a celor ce conduc cu nesimtire aceasta tara! Inspectoratele fac afaceri cu plasarea banilor la investitii firmelor clientelare mogulilor locali si incalca legile privind achizitiile.Inspectoratele ar trebui sa se ocupe de formarea si controlul celor ce predau, a dascalilor urmarind non-stop profesionalismul acestora, nu sa fie consumatori de resurse financiare si afaceristii locali din invatamant raspanditi in toate judetele. Ia reduceti birocratia si cuiburile de afaceristi din inspectorate si veti vedea ce de-a bani vor fi pentru toate!!!!

    INSPECTORATELE SCOLARE=Afaceri cu fondurile alocate investitiilor+coruptie la nivel judetean+clientelera politica+baroni locali+bani,bani,bani,bani in buzunarele celor clanuri si grupuri de interese cu putere locala adica mogulii politici ridicati din 2000 incoace !!!
    INSPECTORATELE=Spaguiala la promovari, angajari, CORUPTIE si iar CORUPTIE !!!!
    INSPECTORATELE= Plata clientelerei politice din diferite regimuri indiferent de coloratura politica.
    INSPECTORATELE= Cuiburi de risipitori neprofesionisti de resurse financiare.
    INSPECTORATELE=unitati dictatoriale ce au impresia ca stapanesc imperii taind in nestire posturi si lovind in destinele oamenilor.

    INSPECTORATELE=BUBELE CANCERIGENE ALE UNUI SISTEM ECONOMIC BOLNAV CE TREBUIE ELIMINATE URGENT INAINTE CA ACESTEA SA DISTRUGA SISTEMUL DE INVATAMANT.

    RăspundețiȘtergere
  8. O reducere drastica as promova-o direct in INSPECTORATE!! Deoarece ina ceste institutii se cheltuie enorm pe activitati ce nu performeaza sistemul, se platesc cercurile de influenta, grupurile de interese politice, clientelera PD-L-ista, oamenii din sistem ce au adus voturi, ce-au acut propaganda in campania electorala, dar cel mai mult sunt avantajati cei ce-au aranjat direct ca fondurile destinate investitiilor in invatamant sa ajunga la firmele mogulilor locali sau in firmele fantoma ce stiu sa sponsorizeze direct interesele de partid ale celor ce conduc tara.Toate sunt dirijate direct de la centru, intentia generala fiind de a se politiza absolut tot acest sistem.
    Banii, afacerile, interesele de partid pupincurismul si adeziunea directa de partid sunt direct criteriile inspectoratelor de a "barbieri" in teritoriu salariatii din sistemul de invatamant, fara sa vada in propria lor ograda coruptia generalizata, favoritismele, schema supraincarcata de personal.Rolul lor este pur acela de a veghea la perfectarea sistemului din punct de vedere profesional, corpul profesoral sa fie unul specializat, sa faca fata cerintelor de formare a elevilor la nivel European, si sa fie si motivati financiar.Totul se desfasoara ca activitate in inspectorate in spiritul inavutirii --prin serviciile de investitii--a unui singur partid, a deservirii clientelerei politice prin angajari si in scopul de a se distruge sistemul prin desfiintarea de posturi importante si necesare in teritoriu si desfiintarea la tara a scolilor.Desfiintati aceste institutii ce aduc doar pagube financiare in aceasta tara dominata de criza si coruptie.

    RăspundețiȘtergere
  9. Ce naveta?? Nu ni s a mai decontat pe lunile mai si iunie. Ni s a spus de catre primar ca nu le dau voie cei de la Consiliul Judetean.Asa ca de decontarea navetei, fie ea si diminuata cu 25% nu mai poate fi vorba. O sa muncim in continuare ca sclava Izaura pe plantatie pt bun mers si propasirea tarii, ma rog ,ce a mai ramas din ea dupa POTOP:

    RăspundețiȘtergere
  10. la concediul medical de maternitate (pre si postnatal) se aplica reducerea de 25%. Da sau nu? Nu am inteles raspunsul de mai sus.

    RăspundețiȘtergere
  11. eu nu inteleg un lucru....intr-un loc se deconteaza naveta,intr-altul,nu...undeva se platesc invatatorii cu S,altundeva NU...mai pe alocuri se taie 25 la suta la concedii,altii dau integral....unde doamne traim?in tari diferite?

    RăspundețiȘtergere
  12. ne opresc banii pe concediu ? de ce daca in lege se scrie una , de ce se face altfel ? astept lamuriri

    RăspundețiȘtergere
  13. nu ma mai mira nimic. Noi nu suntem pentru el decat tate care nu fac nimic si vor numai bani. Am primit confirmarea de la TV, ca i s-a spus profesoarei din Moldova care isi plangea avutul pierdut. Dragi colegi, suntem importanti doar ca masa de manevra electorala. In rest, suntem numai gunoaie in ochii lor. Impreuna cu acea doamna profesoara, care merita tot respectul si tot sprijinul, m-am simtit umilita inca o data.

    RăspundețiȘtergere
  14. Oare cati dintre noi ar avea curajul profeoarei din Moldova.Noi i-am invatat pe sefi sa ne umilasca, prin bunavointa adusa aproape de servilism. Suntem supusi din tot felul de temeri: nu primim ore la clase bune,vom avea orarul cel mai prost,vom fi marginalizati de acolitii sefului.....ba chiar ni se va strica reputatia.Suntem asi in a ne sicana intre noi si voit sau din obligatii,foarte supusi sefilor.Dezbinare mai mare decat in invatamant nu intalnesti la alte bresle.

    RăspundețiȘtergere
  15. gabriel teodorescu spunea...
    doamnelor si domnilor colegi
    si noi putem scrie legea... este nevoie de 105.000 semnaturi pt a modifca legea 118... si 300.000 pt referendum referitor la demiterea ...luminatului, sau sa-i cerem sa respecte Constitutia, si mai ales sa-si intre in atributii cf. fegii fundamentale!...revoltat
    ... chiar nu putem???
    la toamna poate va fi prea tarziu...
    inca ceva postati va rog Contractul Colectiv de Munca la nivel de ramura in educatie

    3 iulie 2010, 00:20

    gabriel teodorescu spunea...
    si Pactul social semnat in urma cu un an si ceva

    3 iulie 2010, 00:21

    RăspundețiȘtergere
  16. Preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri seară la Dorohoi că sinistraţii din judeţele afectate de inundaţii vor fi ajutaţi cu materiale de construcţie pentru a-şi reface locuinţele, el precizând că banii vor proveni de la bugetul de stat, după ce "se va tăia de la educaţie şi sănătate".

    http://www.mediafax.ro/social/basescu-sinistratii-vor-primi-materiale-de-constructie-banii-din-taieri-de-la-educatie-sanatate-6481730/

    RăspundețiȘtergere
  17. De ce matura traian basescu pe jos cu invatamantul cu tot cu sindicatele lui ?? Avem o mare problema cu cei care ne reprezinta !

    RăspundețiȘtergere
  18. Un foarte frumos site-ului. Datorită eforturilor din trecut ...

    RăspundețiȘtergere
  19. As dori sa stiu daca la calcularea venitului pentru concediului medical de maternitate pre si postnatal) se aplica reducerea de 25%?
    Pentru ca la mine in institutie de la contabilitate mi-au spus ca se calculeaza media veniturilor din ultimele 6 luni la care se aplica reducerea de 25% (desi eu am 3 luni cu salariu redus) din care eu o sa iau 85% minus 10,5%.
    Din lege eu am inteles ca nu este legal sa se aplice reducerea de 25%. Si daca aceasta reducere care nu ar trebui aplicata totusi se aplica, unde ar trebui sa ma adresez ca sa se reglementeze situatia?

    RăspundețiȘtergere
  20. Buna seara,
    Referitor la Legea 118/2010, care a avut termen de valabilitate 31 dec. 2010, inseamana ca de ieri 1 ian. 2011 nu mai este in vigoare deloc? Asa ar trebui. Ma intereseaza art.9 care mi-a luat indemnizatia de pensionare si vreau sa fac maine 2 ian. o noua cerere de acordare a indemnizatiei care este in Contr. colectiv de munca si despre care nu spune nimic explicit in art.16 din Legea 118/2010. Acolo spune la modul general de noul buget s a m d. Daca nu imi dau indemnizatia si eu ii dau in judecata am sanse sa castig dat fiind cele spuse mai sus? Va multumesc anticipat pentru raspuns.

    RăspundețiȘtergere

Postări populare