20 oct. 2009

Învăţământul românesc între umilinţă şi respect

Trăim într-o ţară în care oamenii sunt dominaţi în permanenţă de incertitudinea zilei de mâine. Întrebările lor, mai tot timpul rămân fara raspuns sau primesc răspunsuri evazive. Să fie din cauză că cei de la care se aşteaptă luarea unei atitudini sunt mult prea ocupaţi cu interese meschine?
Aranjamente, demisii ,schimbari de Guvern , sunt priorităţile aleşilor neamului ! Educaţia românească este umilită de interesele celor care ne conduc.
În acest context ce se întâmplă cu educaţia românească? Legi promulgate care nu se aplică, emiterea de ordonanţe prin care se anulează drepturile salariaţilor din învăţământ(care în România sunt mai puternice decât o lege) , mişcări sindicale ignorate cu desăvârşire de catre guvernanţi. Toate astea amplifică în continuare scaderea stimei de sine a fiecărui salariat din învăţământul românesc şi nu în ultimul rând afectează calitatea procesul educativ ! Dacă suntem „ajutaţi” să nu mai simţim respectul faţă de noi înşine ce am putea aştepta in viitor?
În condiţiile actuale de pe scena politică a ţării nu se întrezăreşte nicio rază de speranţă pentru noi , aceşti „Domn Trandafir contemporan”. Mă tem să nu ne îndreptăm tot mai mult spre o „gaură neagră” a educaţiei.
Multi dintre noi suntem de părere că procesul instructiv din învăţământul românesc este la un nivel deosebit de ridicat, fapt care se constată prin rezultate deosebite obţinute de elevii care iau parte la olimpiadele internaţionale precum şi prin faptul că mulţi specialişti lucrează în străinătate fiind foarte bine cotaţi în munca lor. Succesele elevilor şi studenţilor noştri sunt motive de mandrie pentru noi dascălii, pentru noi cei care ştim că meritele se datorează în primul rând chiar lor , celor care prin talentul şi inteligenţa specifică poporului român au reuşit să se ridice deasupra condiţiilor nefavorabile ale unui învăţământ deficitar. Cred că tocmai această situaţie nefavorabila din învăţământul românesc a stimulat cel mai mult voinţa acestor tineri de a demonstra lumii întregi performanţele lor excepţionale.
Totusi, prin nesusţinerea învăţământului , în viitorul cel mai apropiat vom deveni o ţară cu un procent ridicat de analfabeţi.Elevii sunt condamnaţi la superficialitate datorita stării actuale a învăţământului românesc. De la an la an creşte tot mai mult situaţia elevilor care abandonează şcoala, elevi care au acasa o situaţia financiară precară.
Ajung să cred ca sloganul după care suntem trataţi este : Respectă dacă vrei să fi umilit!
Învăţământul românesc a fost „programat” să intre în declin de către demolatorii de ţări cu performanţă. Şcoala şi-a pierdut rostul într-o societate fără valori... s-a pus banul şi interesul politic înaintea educaţiei şi culturii. Se oferă pe tavă tuturor greilor ce conduc lumea, învăţământul românesc!

17 comentarii:

  1. Cred ca aveti dreptate....grozava oferta,(gratuita!) facuta greilor lumii,invatamantul romanesc!
    Sa nu uitam ca investitia profesorului este si una de suflet si atunci poate vom intelege de ce saracim mereu si-n toate felurile.
    In iuresul intregii dezbinari te mai intrebi doar atat:Cate tristeti pot sa mai incapa intr-o mare intristare?
    De respect nu mai poate fi vorba,de nici o parte a baricadei.

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte adevarat prezentat!
    Pot sa preiau si eu postarea la mine pe blog - cu specificarea sursei, desigur? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  3. Diana Ionescu21.10.2009, 09:03

    Cand vrei sa distrugi o natie ii "spargi" economia, ii faramitezi agricultura si iti bati joc de invatamant si cultura. Si, razboiul psihologic e gata facut. Cu conotatii extrem de grave si dureroase.
    Dupa 20 de ani, nici parintii si nici profesorii nu mai au forta de a transmite valorile reale si profunde. Peste toti , forta televiziunilor si a presei scrise este incomensurabila. Ele fac si au facut permanent ca minciuna si raul sa prevaleze. Zbaterea si sacrificiile celor curati, harnici si credinciosi nici nu exista in viziunea lor.
    Dumnezeu nu vrea ca noi sa deznadajduim. E greu, e foarte greu sa tii capul sus cu astfel de clasa politica, cu astfel de presa. Altii au murit pentru niste idealuri, pentru castigarea unor drepturi legitime. Nu e cazul sa gandim asa, dar nici sa abandonam . Pana la urma este vorba de viitorul copiiilor nostri si al acestei tari."Dacã nu am putut pãstra întreaga mosie rãmasã de la pãrintii nostri, ne-am pãstrat si voim sã ne pãstrãm constiinta întãritoare, cã ne-am fãcut datoria si cã din vina noastrã, nu cu învoirea noastrã a fost stirbitã". Eminescu este mai actual ca niciodata, nu-i asa?

    RăspundețiȘtergere
  4. Patetice si electorale reflectii,au priza la o masa larga.Bravo!

    RăspundețiȘtergere
  5. nu stiu cat de patetice sunt insa cu siguranta electorale nu sunt.
    Sa fie ei sanatosi cu campania lor
    Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  6. Diana Ionescu21.10.2009, 19:10

    Daca ai sti ca nu am fost membra a niciunui partid, ca mi-e sila de toata clasa politica romaneasca, ai dormi mai linistit, d-le anonim? Daca ti-as spune ca sunt o fire pragmatica, dar am si eu ganduri si sentimente omenesti, ai dormi mai linistit, d-le anonim? Daca uneori am ganduri si sentimente mai profunde legate de societate, de credinta, de neam, ai vreo problema, d-le anonim? Inclin sa cred ca sub anonimat se ascunde o persoana ceva mai superficiala decat vreau sa cred ca sunt lucratorii din invatamant.

    RăspundețiȘtergere
  7. Frumoase vorbe mai asterneti pe blog,dar cand trebuie sa ne reprezentati intr-o emisiune tv mai calcati prin gropi.Sigur va va deranja abordarea ,dar asta e cand faceti niste afirmatii trebuie sa fiti bine informat ,mai ales ca va aud si cei din domeniu si ceilalti.ARACIP-ul intr-adevar apeleaza la colegi de-ai dumneavoastra care fac parte din grupul de evaluatori externi ai ARACIP,membri de sindicat si ei,dar acestia nu lasa orele descoperite,domnule.

    RăspundețiȘtergere
  8. sunt de acord cu dvs ca nu toti lasa orele descoperite, insa in acelasi timp va pot spune ca acesti experti nu evalueaza nici 20% dintre unitati. In conditiile in care ar trebui facut aaceasta evaluare ma intreb d eunde atatia experti. IAr acest lucru nu poate sa ne fie asa indiferent. De aceea e bine sa se stie ca e nevoie de un program flexibil sau de o evaluare in afara anului scolar. Si asta numai pentru binele evaluatorilor externi, care uneori sunt exploatati. Sa nu mai vorbesc de decontarile care intarzie cu lunile. Subiectul ramane oricum deschis

    RăspundețiȘtergere
  9. "Gaura neagra" e putin spus pentru invatamamntul romanesc. Gaura neagra din educatie sporeste pe zi ce trece...si de vina nu sunt doar politicienii. De vina sunt si cadrele didactice...daca se mai pot numi asa ...avand in vedere nivelul invatamantului din acest moment. Facultati la care nu mai merge nimeni, profesorii care nu mai pretind nimic altceva decat bani....nu vor decat majorari, majorari si iar majorari. Am ajuns josnici in ceea ce priveste invatamantul...daca as mai fi la varsat la care sa fac o facultate acum...cred ca m as simti penibil...sa termin o facultate sa obtin o diploma cand vreme de 3 "am fost la munca in Italia" sau mai stiu eu pe unde. De studii postuniversitare ce sa mai vorbesc....si acolo e jenant...chiar nu mai aveti oare nimic sa le spuneti studentilor...si chiar considerati ca e suficient sa va luati banii...restul chiar nu mai conteaza ???? Invatamantul a ajuns la un nivel josnic si sunt convinsa ca nu din cauza salariilor mici...ci din cauza ca sunt prea multi bani dati pentru prea putina munca si aproape deloc responsabilitate.
    Stiti cat castiga un inginer care lucreaza 8 ore in mediu privat ???? in medie 10 milioane asta e nivelul salariilor in Romania pt studii superioare....si aici nu se mai adauga nici un spor...nici de calculator, nici de limba straina nici de vechime...pentru ca la patron toate astea sunt cerinte....doar la stat ele se constituie in sporuri. Ar fi cazul sa deschideti ochii sa vedeti real ce se intampla in Romania...care e nivelul salariilor si apoi sa iesiti in strada si sa faceti greva.

    RăspundețiȘtergere
  10. scaderea calitatii invatamantului universitar a dus la ceea ce semnalati dvs. Insa a compara munca intelectuala cu munca fizica e putin fortata nota. Chiar daca unii lucreaza cu suruburi (scuzati comparatia) altii cu cate 30-35 de elevi sau prescolari. Mai mult activitatea de predare nu se reduce doar la orele de predare. Este multa munca individuala dupa programul de predare. Una peste alta, atat inginerul cat si profesorul sunt slab platiti. Insa cei din privat au sansa sa obtina venituri mai mari odata cu finalizarea crizei, mai pot obtine tichete de masa, tel de servici, bonuri de benzina, alte venituri gri. Dar nu vreau sa intru in detalii.

    RăspundețiȘtergere
  11. nu cred ca trebuie generalizata calitatea cadrelor didactice din Romania. Sunt foarte multi oameni minunati, pregatiti, daruiti acestei profesii. Daca mai sunt si oameni care au obtinut diploma intre doua veniri prin romania din italia, asta tine de legislatie si de politicieni.
    Mai este si apectul banilor - foarte important de alfel - poti merge la un servici oarecare si sa faci surburi rebut pt ca nu iti convine salariul - aici in invatamant) insa un rebut creaza alte rebuturi exponential, credeti ca te mai poti gandi la pregatirea ta atunci cand ai copilul bolnav si nu poti merge la doctor ca nu ai bani, sau atunci cand vezi ca ai terminat banii pt mancare si mai e pana la salariu .........

    RăspundețiȘtergere
  12. Acelasi anonim de mai sus22.10.2009, 12:08

    Stimate domn Liviu Marian Pop nu pot sa cred ca dvs. vedeti munca unui inginer ca munca fizica, ca daca acolo ar fi nevoie doar de munca fizica nu cred ca ar mai fi nevoie de 5 ani de facultate. Poate mai meditati un pic si realizati ca ingineri mai sunt si in constructii si in chimie si in alimentatie si nu doar pentru a face suruburi.
    Cat despre munca individuala a profesorilor stim cu totii ca ea se reduce de cele mi multe ori la meditatii "la gri" cum va place dvs sa spuneti si prea putin in formare profesionala. Si atunci poate ar fi bine sa asteptati impreuna cu noi cei de la privat pana trece criza...si atunci cand noi o vom duce mai bine...cum spuneti dvs (nu stiu din ce considerente) sunt convinsa ca veti iesi din nou in strada si o veti duce si dvs mult mai bine. Deci RABDARE STIMATI PROFESORI

    RăspundețiȘtergere
  13. stimate domnule anonim. Stiu si cunosc care este activitatea in domeniu privat sau de stat a tuturor inginerilor insa nu imi permit sa fac analiza pe calitatea muncii lor. Ma duce gandul la acei ingineri care au proiectat sau executat drumul de centura de la Gherla. Unde au fost cheltuiti bani publici. Si mai stiu ca tot niste INGINERI o sa gaseasca solutia de reparare. Nimeni nu o sa raspunda cu siguranta. Insa din pacate in domeniul educational nu este loc de greseli de genul acesta. Formarea prescolarilor si a elevilor este la fel ca si formarea permanenta a fiecaruia dintre noi, un lucru care nu se paote repara decat cu cheltuieli si energii enorme. O sa transmit doamnei educatoare care munceste cu 35 de prescolari intre 3 si 5 ani sa aiba RABDARE cu salariul de 600 de ron pe luna atunci cand cei care ai efectuat dirigintia de santier care o fi de vreo 1%-2% DIN VALOAREA DE 3 MILIOANE DE EURO DE LA GHERLA o sa returneze statului roman banii pe care ia luat degeaba.
    Pana atunci, ca tata a doi coopii, o sa respect munca educatoarei care munceste cu peste 30 de copii, o sa respect pe acel invatator care ne invata sa scriem si sa citim si pe acei profesori care ne+au educat sa invatam o meserie. Unii profesori altii ingineri. De toti este nevoie in societate.

    RăspundețiȘtergere
  14. cum am mai spus - in invatamant un rebut produce exponential alte rebuturi
    ne permitem oare ca invatamantul sa dea rebuturi - nu cred
    in celelalte domenii se mai intampla si apoi se remediaza ...............

    RăspundețiȘtergere
  15. acelasi anonim de mai sus!22.10.2009, 14:38

    dar oare de ce trebuie sa facem mereu comparatii intre alte categorii ale societatii cand una din ele cere demnitate si conditii pentru a munci
    la atat se reduce puterea noastra de a discerne
    si bineinteles ca trebuie introdusa si un pic de politica in discutie

    RăspundețiȘtergere
  16. Domnule Pop va felicit pentru puterea si energia de care dati dovada in tot ce faceti
    sunt convins ca sunteti si un profesor excelent

    RăspundețiȘtergere

Postări populare