28 mai 2009

INFORMARE FSLI deparpament inv primar si preprimar

În data de 28 mai 2009 a avut loc la sediul FSLI întâlnirea de lucru a Departamentului învăţământ preprimar şi primar din cadrul FSLI, coordonat de domnul vicepreşedinte Mihai Dima. Au participat reprezentanţi desemnaţi de organizaţiile afiliate din ţară şi municipiul Bucureşti, precum şi membri AgiRO, cu statut de invitaţi.
Din partea FSLI au fost prezenţi preşedintele Aurel Cornea, primvicepreşedintele Simion Hancescu, secretarul general Liviu Marian Pop, iar vicepreşedintele Mihai Dima, responsabilul acestui departament, a moderat discuţia.
În urma dezbaterilor, s-au desprins următoarele propuneri, care vor fi susţinute la nivel de ministere de către reprezentanţii FSLI:
La studii egale să fie salarizare egală.
Să existe doar funcţiile didactice de învăţător/ educatoare şi profesor, eliminându-se referirile la ciclu de învăţământ. (preprimar, primar, gimnazial, liceal).
Să se echivaleze încadrările actuale, astfel:
- Să fie încadraţi ca învăţător/ educatoare absolvenţii liceelor pedagogice.
- Să fie încadraţi ca profesori SSD: actualii institutori II şi absolvenţii de liceu+şcoală postliceală pedagogică.
- Să fie încadraţi ca profesor S absolvenţii de studii de lungă durată, precum şi absolvenţii ciclului I Bologna.
F.S.L.I. să susţină poziţionarea cât mai sus a personalului din învăţământ pe grila de salarizare unică, conform Acordului semnat în data de 6.05.2009 cu reprezentanţii Guvernului.
Menţinerea şi în viitoarea legislaţie a încadrării pe post a personalului didactic din învăţământul preprimar şi primar.
Modalitatea de calcul a orelor suplimentare efectuate în învăţământul preprimar şi primar să fie aceeaşi cu cea aplicată profesorilor.

VICEPREŞEDINTE FSLI,
Mihai DIMA

22 de comentarii:

  1. aceste criterii propuse de dvs se refera strict la inv. primar&pre-primar, sau partea referitoare la salarizarea egala pentru nivel de studii egale va fi cuprinsa in negocierile privind salariile profesorilor din gimnaziu/liceu? inteleg ca a legea unica propune departajarea celor care predau la nivele de inv. diferite, de parca nu toti ar fi urmat aceleasi studii...

    RăspundețiȘtergere
  2. Diana Ionescu28.05.2009, 19:58

    Va rog sa aveti aceeasi grija si personalul didactic auxiliar. Ma refer la bibliotecari acum, pentru ca ii reprezint in calitate de presedinte ABR -filiala Maramures. Munca unui bibliotecar in epoca informationala, presupune un volum foaret mare de munca si raspundere, atat finaciara cat si in ceea ce priveste activitati pedagogice, culturale etc.Toate acestea si altele nementionate aici sunt cerute prin fisele de post. Bibliotecarii , majoritaea au de acum studii superioare. De retinut-mai sunt persoane cu Institut pedagogic facute la zi, adica profesori si merita o salarizare in sistemul Bolognia ca si cei care acum isi fac studii la FF sau la distanta cum si-au facut in ultimul timp foarte multe invatatoare (nu am treaba lor). Responsabilitatile bibliotecarilor sunt identice cu a profesorilor documentaristi care au un statut aprte ( nu stim de ce , la studii egale si atributii egale).
    Bibliotecarii cu o activitate foarte buna nu au dreptul la premii si distinctii ( o alta discriminare)
    Ar mai fi multe de spus, dar ma opresc, deocamdata aici si sper din tot sufletul ca veti tine seama de cele mentionate de mine. Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  3. deci sa inteleg ca nu se specifica studii in profilul postului? ar fi minunat!!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. încadraţi ca profesor S absolvenţii de studii ciclului I Bologna - adica echivalare ciclul I Bolonia cu studii superioare de lunga durata - sa fim seriosi

    RăspundețiȘtergere
  5. SAndor -IMEON28.05.2009, 20:10

    F.S.L.I. să susţină poziţionarea cât mai sus a personalului din învăţământ pe grila de salarizare unică, conform Acordului semnat ...
    Sa sustina inainte de a ajunge la guvern, nu dupa....

    RăspundețiȘtergere
  6. O multime de inv. si ed. au absolvit IDD-uri si FF si si-au dat gradele pe povesti si jocuri si acum au pretentii de competenta in Cioran la nivel liceal - nu - si cunosc lungul nasului. O prostie echivalarea gradelor didactice

    RăspundețiȘtergere
  7. propunerea ar multumi pe toata lumea, sa speram ca si pe cei carora li se va face propunerea. mai sus se spunea cum sa echivalam studii de lunga durata cu ciclul I Bologna? pai simplu, legea exista 180 de credite sau 240 se considera facultate cu aceleasi drepturi. sa faca masterat cei care doresc sa ocupe functii de conducere sau locuri caldute la isj sau ccd! o seara placuta tuturor

    RăspundețiȘtergere
  8. mentionez ca am sustinut cele de mai sus nu pentru ca as fi in situatia respectiva.am facultate de lunga durata insa stiu legea care a echivalat oarecum cele doua tipuri de studii, de aceea urmez cursurile si celei de-a doua facultate!

    RăspundețiȘtergere
  9. Cred ca este oportuna echivalarea SSD cu Bologna I. In 3 ani de tip Bologna, am sustint 48 de examene, deoarece programele analitice s/au pastrat, fiind, doar, comprimate ca perioada de timp. Sper sa nu ramana doar la nivel de propuneri in interiorul FSLI, ci sa ajunga si la factorii de decizie si sa imbrace statut de lege. Abia atunci va vom considera merituosi si bataiosi, d/lor de la sindicat. Peste tot in lumea civilizata ... la studii egale, salarii egale.

    RăspundețiȘtergere
  10. Revin cu o rectificare pt mesajul de mai sus ... echivalare intre studii de lunga durata cu Bologna I.

    RăspundețiȘtergere
  11. nu e nimeni impotriva platii corespunzatoare a bibliotecarilor dar a acelora cu studii corespunzatoare si nu a celor adusi de directori pe un post caldut ,fara acacestia sa cunoasca si sa poata face diferenta intre o carte de istorie si una de beletristica , intre slavici si sadoveanu ,si care privesc munca de bibliotecar la modul seros si nu ca pe o povara pe care o suprta o luna spre a-si incasa salariul !

    RăspundețiȘtergere
  12. mai este de lucru
    si nu cred ca in cativa ani se va rezolva ceva in acest sens.
    E foarte mare harababura in sistemul de salarizare

    RăspundețiȘtergere
  13. Domnule Pop ,

    din moment ce absolventii tip Bologna n-au dreptul de a preda la liceu inseamna ca , de fapt , cele 180 credite acumulate nu sunt suficiente pentru a fi profesor I .
    In trei ani de studii , cu toata comasarea materiei , chiar profesorii universitari recunosc ca nu pot fi dabandite competentele necesare pentru a preda la liceu .
    E normal ca si salarizarea lor sa fie ca cea a profesorilor II .
    Sa nu mai vorbim de profunda nedreptate facuta tinerilor dascali prin transferul educatoarelor si invatatoarelor pe posturi de profesori.....Ca bonus , sa le fie recunoscute si,,marile "lor grade...Vor rade de ele elevii de liceu...Dar sunt absolvente de SPIRU HARET...si toata lumea va intelege...inclusiv elevii....

    RăspundețiȘtergere
  14. este mare harababura pentru ca nu se doreste nimic clar si corect ! Scopul este prostirea oamenilor pentru a fi platiti cat mai prost !Ne trezim pe zi ce trece ca suntem din ce in ce mai necalificati pentru meseria pentru care ne-am pregatit si din ce in ce mai neimportanti pentru societate !

    RăspundețiȘtergere
  15. sa se decida odata ceva ca sa stim si noi, absolventii ciclu bologna I, daca mai facem masterat, sau daca ne apucam sa facem facultati in domeniu sau studii postuniversitare, sau ce dzeului mai apare

    RăspundețiȘtergere
  16. Perfect de acord la studii egale salarii egale . Sa-mi explice si mie cineva diferenta dintre un subinginer incadrat cu SSD si un absolvent de ciclul BologniaI-incadrat cu S

    RăspundețiȘtergere
  17. Parerea mea este ca un profesor se formeaza cu trecerea anilor predand si prin perfectionari in domeniu ,in profilul postului,

    RăspundețiȘtergere
  18. Diana Ionescu31.05.2009, 14:12

    Pentru un anonim. Pana la urma nu inteleg de ce nu avem curajul sa ne dam numele. Eu nu intru pe forum sa polemizez cu cineva, eventual sa semnalez ceva sau sa apreciez ceva. Deci, anonimul respectiv, probabil ca, are in scoala o bibliotecara de a carei prestatie nu e multumit. De acord. Si eu pot sa spun ca sunt profesori care cer albume de arta la ora de biolegie pentru ca nu are chef de predat, sau sta cu inca doua -trei -colege la povesti , dupa ce suna de intrare la ora. Iar dupa 15-20 de minute isi aduce aminte ca are catalog sub brat.....
    Se poate face curatenie daca directorul vrea, nu-i asa? Dar noi vorbim , aici, pe forum, despre cei multi care isi facdatoria si se dedica elevilor si intereselor invatamantului. Numai bine la toata lumea!

    RăspundețiȘtergere
  19. "anonime", asculta domnule/doamna ca esti cetatean al tribului "BATONGO". lEGEA 288/2004 DESFIINTEAZA S.S.D-ul. Aaa, ca nu vrei tu sa accepti e alta treaba. fa-te presedinte (de trib).
    Eu sunt absolvent de drept (4)ani sistem bologna, vrei sa spui ca cei care au terminat dreptul (4) ani in sistemul clasic au o licenta mai valoroasa? copilu, esti "dus" taica.

    RăspundețiȘtergere
  20. Problema e ca cei care au facut un colegiu la stat pe profil sunt dati in laturi de oameni care au facut Bologna ciclu I si nu au legatura cu profilul in care vin . E o mare discriminare. Am studii de biblioteconomie colegiu, fiind singurul care a terminat pe profil. Acum cu asimilarea Bologna ciclul I cu studii superioare de lunga durata, imi pot pierde postul. Am colegi care au terminat Spiru si alte facultati de genul asta particulare avand profil diferit de specializarea pe care o practica.Chiar daca au terminat la stat un alt profil cine e vinovat ca nu s-au orientat unde trebuie.Nu e drept ca cineva care si-a tocit coatele si a invatat din greu sa fie depasit profesional prin asa zisa grila de salarizare modificata dupa ureche. Daca erau cu Bologna de specialitate poate mai mergea, dar nu inteleg care e rostul ciclului II, daca din start esti la studii de lunga durata.Poate in invatamant e mai usor sa faci diferente , desi m-am convins ca si aici e o aiureala, unii sunt profesori altii sunt institutori in functie de liceul terminat. Ministerul a facut o greseala cand a acceptat aceste studii de 3 ani fara sa se gandeasca si la cei care au facut studii asemanatoare. Acum eu sunt ultimul an la acelasi profil Bologna si nu mi se pare asa greu cum spunea cineva mai inainte ca a dat nu stiu cate examene.Cate examene dadeam la colegiu atatea se dau si aici, materiile si acolo erau dificile.Inca o data spun ca se face o discriminare am colegi in tara care sunt inscrisi la continuare de studii dar in ani inferiori si urmaresc disperati la televizor cum sunt disponibilizati oameni. Aici trebuie sa se tina seama si de profil sa nu se mai incadreze aiurea oameni care desi au facut un alt profil nu au macar studii postuniversitare in domeniul in care se angajeaza. Nu suntem la loterie.Am vazut ca cine are noroc se vede absolvent de Spiru, cine nu mai asteapta. Catre ce ne indreptam.Sunt oameni in profilul meu care au facut postliceala, colegiu si sunt la continuare de studii, ce se va intampla cu ei daca sunt disponibilizati, ce specialisti mai buni vin in domeniu cu alt profil.Sa fie orice dar Bologna I.Problema trebuie sa se rezolve in cazul facultatilor de 4 ani. In cazul celor cu trei ani va spun ca totul e super subtiat si ca specializarea si completarea adevarata se face in cei doi ani de master.Am vazut mai inainte multe ironii, aceste ironii nu ar fi trebuit sa existe, dar totul e posibil pentru ca ni s-a dat o lege a salarizarii de toata rusinea fara sa fie gandita.Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  21. Inca o treaba nu inteleg cum poti fi incadrat la SSD cu liceu pedagogic +scoala postliceala.La colegiu la admitere s-a dat un examen greu nu se compara cu scoala postliceala indiferent pe ce profil, chiar daca si aici au fost promotii care au dat examen si au fost multi pe loc tot nu a fost dificil. Colegiul a activat in cadrul unei universitati cu anumite standarde iar o scoala postliceala intr-un liceu. Sunt structuri de invatamant total diferite ,unde s-a mai pomenit asa ceva.Desigur in Romania. Ce fac cei care au si postliceala si colegiu ? O babilonie ca asta nu am mai auzit. Chiar e o bataie de joc la adresa celor care au terminat un colegiu.Prostia a fost ca atunci cand s-a Trecut la Bologna nu s-a gandit bine structura invatamantului. Sunt totusi trei ani la care se da cu piciorul in stil nazist. Sunt oameni care au facut postliceale de tot rasul , prin corespondenta si acum se trezesc peste noapte inzestrati cu SSD.Nu pot fi de acord cu asa ceva. Asa se trezesc unii mari si tari, tupeul al mare ar fi sa vina si sa dea diferente la Bologna I. E de rasul curcilor. Cum spuneam la noi totul e posibil.Cred ca intelegeti ca nu lucru curat aici.Va salut.

    RăspundețiȘtergere

Postări populare