11 mar. 2009

INFORMARE FSLI 11.03.2009

Astăzi, 11.03.2009, la sediul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării, a avut loc Şedinţa Comisiei de Dialog Social în cadrul căreia s-au analizat ordinele MECI privind Planurile-cadru pentru învăţământul liceal. În urma discuţiilor avute, s-au convenit următoarele:
1. Reintroducerea orei de consiliere şi orientare la clasele a IX-a şi a XI-a, de la liceele tehnologice;
2. La clasele a XII-a, profilul tehnologic, elevii vor studia alternativ istoria şi geografia, în cadrul unei ore pe săptămână;
3. La liceele teoretice, vocaţionale şi tehnologice, vor fi prevăzute ore în afara orarului zilnic, pentru ansambluri/formaţii sportive şi/sau artistice, aprobate de către Consiliul de Administraţie al unităţii de învăţământ, la propunerea catedrelor de specialitate. Aceste ore intră în norma didactică a profesorului şi se înregistrează în condică. Precizăm că reprezentanţii FSLI prezenţi la această şedinţă au solicitat ca pentru educaţia fizică, să se prevadă două ore în trunchiul comun, propunere refuzată de reprezentanţii ministerului.
4. Pentru clasele cu program de studiu intensiv al unei limbi moderne, clasele cu program de studiu în regim bilingv, clasele de matematică- informatică, intensiv informatică, se uitilizează orele din curriculumul diferenţiat şi curriculumul la decizia şcolii, iar acolo unde este necesar, diferenţa se asigură cu depăşirea numărului maxim de 30 de ore.
Menţionăm că Planurile-cadru pentru clasele a X-a, a XI-a şi a XII-a modificate recent, se vor aplica doar în anul şcolar 2009-2010. Planurile-cadru valabile începând cu anul şcolar 2010-2011, pentru aceste clase, vor fi elaborate de MECI împreună cu federaţiile reprezentative, în cadrul unei comisii de lucru.

10 comentarii:

  1. Dar conform planurilor cadru la liceele tehnologice , la toate clasele cele mai multe ore se reduc la CDL,CDS- ore prin care se dobandesc competentele specifice calificarii.

    Nimeni nu discuta despre aceste ore!!!
    Se pierd sute de norme la nivel natinal!!!!
    Nu se cunosc aceste lucruri sau sistemul de invatamant vrea sa scape de profesorii de tehnologie?

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumim pentru stiri. E bine si asa; important este faptul ca se vor rediscuta aceste planuri pentru anul scolar 2010-2011.
    Ceva noutati privind miscarea personal, pretransferuri ?
    Cu urari de bine, Mihaela M. Bucuresti

    RăspundețiȘtergere
  3. am scris in informrea din 10.
    suntem pe calea cea buna

    RăspundețiȘtergere
  4. LIVIU MARIAN POP sper ca nu sunteti cadru didactic. De fapt ar trebui sa precizati asta alaturi de numele dvs. Altfel se da apa la moara celor care apreciaza ca foarte scazut nivelul procesului educativ in scoala romaneasca! Sunt multe elemente care tradeaza nivelul dvs. de cultura, dar cuantificarea reactiilor pe 3 niveluri (interesant, extraordinar si util) le intrece pe toate! In loc de "util" poate puneti "genial" cu cateva semne de exclamatie.

    RăspundețiȘtergere
  5. nu inteleg ironia.
    cred ca nivelul meu nu imi permite acest lucru

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumim de informare!
    Cred ca ar trebui sa se dea mai multe amanunte pentru orele alocate pentru formatiile sportive:
    -programele se fac ca la optionale sau nu?
    -la un liceu cu 400-500 elevi care vor handbal, ce vor face cei care nu vor intra in echipa reprezentativa de max. 20?
    -la scolile care au dupaamiaza invatamant gimnazial cand se pot face aceste ore?
    -problema cu statul mai putin in scoala - 30 ore - dar veniti dupaamiaza pentru sport 2 ore plus timpul pierdut pe drum nu prea e in regula...
    In rest, merge bine treaba... stabilitate in hotarari, legislatie excelenta dar care se contrazice, cu portite multe...
    Oare maine ca va mai fi?

    RăspundețiȘtergere
  7. D-le POP am incercat prin mai multe mesaje sa lamuriti si pe mine mai exact ce cuprinde aceasta"clarificare de incadrare a maistrilor .Avem sanse sa functionam ca titulari? si cum?

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu v-ati gandit si la cei care vor sa se transfere unde au domiciliul, dar vin din alt judet???
    Nu este drept ca profesorii care sunt in aceasta situatie sa ramana la urma (dupa transferarile celor din acelasi judet), indiferent de punctaj si medie de titularizare.

    De asemenea, daca se face diferenta intre cei cu licenta de 3 ani si cei cu licenta de 4 ani, atunci mi se pare corect sa se faca diferenta si pentru cei care au master/specializari postuniversitare.

    Cand veti discuta si despre aceste inechitati la minister?????

    RăspundețiȘtergere
  9. SE POATE SA AFISATI O INFORMARE MAI DETALIATA A HOTARARILOR DE AZI 12.03.2009,

    RăspundețiȘtergere
  10. peste doua saptamani se va intra si la salarizare.
    E nevoie sa apraa Ordonanta de Urgenta , si apoi

    RăspundețiȘtergere

Postări populare