17 ian. 2008

Desi sunt elevi, tinerii care au implinit 18 ani nu mai primesc alocatii de stat

Masura impusa de Guvern nemultumeste deopotriva elevii, parintii, dar si liderii de sindicat

Guvernul a hotarat ca de la 1 ianuarie sa creasca alocatiile elevilor de la 25 la 32 lei si cu inca 8 lei de la 1 martie. Insa a dispus ca elevii care vor implini 18 ani sa fie privati de acest drept chiar daca urmeaza inca scoala. Deci a dat cu o mana si a luat cu alta.
Desigur ca aceasta hotarare a creat nemultumiri mai ales in randul elevilor, care se simt nedreptatiti, al parintilor, dar si al sindicalistilor, care condamna aceasta decizie discriminatorie, mai ales pentru faptul ca acordarea alocatiei inseamna pentru elevii saraci un motiv in plus pentru a frecventa scoala.
Mai mult, unii elevi implinesc 18 ani inca din clasa a XI-a, ceea ce inseamna ca ei nu vor mai primi alocatii doi ani doar pentru ca sunt mai mari. Si nu este corect.

In Maramures avem 4.500 elevi in clasele a XII-a

Pe langa aceasta situatie, exista riscul ca unii elevi sa nu-si primeasca la timp alocatia aferenta lunii ianuarie, din cauza schimbarii institutiei care se va ocupa de plata alocatiilor.
Daca anul trecut MECT, prin inspectoratele scolare, se ocupa de acest lucru, din 1 ianuarie plata alocatiilor se face de Ministerul Muncii, prin directiile judetene de munca si protectie sociala. Pentru aceasta, scolile si inspectoratul scolar trebuiau sa transmita directiilor de munca datele personale ale beneficiarilor (CNP-ul parintilor, adresa si codul postal) pana la 1 noiembrie 2007, termen care nu a fost respectat.
La nivelul Maramuresului, in clasele a XII-a sunt aproximativ 4.500 elevi.
Liderul SLI, Liviu Pop, considera decizia Guvernului ca fiind aberanta si riscanta

Pavel Filip, purtator de cuvant al ISJ Maramures: “Orice sprijin financiar acordat elevului, inclusiv alocatia, pentru a-si continua studiile pana la nivelul cel mai inalt pe care il doreste si in raport cu capacitatile intelectuale pe care le are este absolut necesar si benefic. Nu mi se pare un lucru bun aceasta hotarare pe care a luat-o Guvernul Romaniei”.
Impotriva acestei decizii este si Liviu Pop, liderul SLI Maramures: “Decizia Guvernului este aberanta si riscanta pentru ca se fac economii pe spatele elevilor, ceea ce va avea repercursiuni negative asupra sistemului de invatamant. De asemenea mi se pare un lucru extrem de grav, pentru ca vorbim de invatamant egal si ne trezim in situatia in care elevii fara posibilitati materiale nu vor mai merge la scoala“.
Gherda Treitl, clasa a XII-a, CN “Mihai Eminescu”: “Nu mi se pare corect ca atata timp cat suntem elevi sa nu primim alocatie. Cu toate ca lunar primeam 25 lei, suma care nu este deloc mare, imi parea bine pentru ca erau banii mei. La fel ca mine gandesc si ceilalti colegi care au implinit 18 ani. In mod normal, Guvernul este obligat sa ne dea alocatie pentru ca suntem elevi”.
Alexandra Mociran, clasa a XII-a, CN “Mihai Eminescu”: “Eu voi implini 18 ani in luna mai, asa ca pana atunci mai primesc alocatie, dar nu mi se pare corecta hotararea pe care a luat-o Guvernul. Ar trebui ca toti elevii sa aiba drepturi egale”.

Sursa:http://www.informatia-zilei.ro/BM/actual.htm

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare