27 iul. 2007

Razboi intre dascali

Sindicalistii din invatamantul maramuresean se tem de majorarile salariale
Sindicalistii din invatamantul maramuresean sunt nemultumiti de discriminarile salariale care se fac intre dascali. De la 1 ianuarie 2007, beneficiaza retroactiv de cresteri salariale doar dascalii cu gradul I, lucru care a generat tensiuni intre angajatii din invatamant.
Liderul Sindicatului Liber din Invatamant (SLI) Maramures, Liviu Pop a declarat ca, in conformitate cu Ordonanta 11 din 2005, toti dascalii cu gradul I beneficiaza retroactiv de la 1 ianuarie 2007 de o crestere salariala de 10 %.

In Maramures, vor primi salarii mai mari circa 3.000 de profesori, educatori si invatatori, adica jumatate din numarul total al dascalilor. Liviu Pop este de parere ca aceasta discriminare salariala va duce la tensiuni intre angajatii din invatamant.

”Este un lucru care ne ingrijoreaza. La nivelul unitatilor scolare va fi greu de lamurit de ce doar unii colegi beneficiaza de aceasta majorare. Vom asista astfel la majorari doar pe anumite sectoare de invatamant. E clar ca se va crea o tensiune intre cei cu gradul unu si cei cu celelalte grade.”

Liderul SLI Maramures a mai spus ca aceasta diferentiere salariala a aparut din cauza ca nici dupa 17 ani nu a fost pusa la punct legea salarizarii din sistemul bugetar. In aceste conditii, declara el, ”o sa asistam tot timpul la majorari salariale neprinicipiale”.

Dascalii vor beneficia de o noua majorare de la 1 octombrie, cand salariile vor creste cu 15 % pentru personalul didactic si cu 11 % pentru personalul nedidactic. Cu toate acestea sindicalistii din invatamant raman in continuare nemultumiti, spunand ca un profesor debutant primeste in mana in jur de 500 de lei, motiv pentru care majoritatea absolventilor de facultati prefera sa se orienteze spre alte meserii.
Autor: Camelia Tocaci
Sursa: http://www.emaramures.ro/index.php?page=det&cat=2&id=6999

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare