22 mai 2012

Despre PREGĂTIREA clasei pregătitoare

Aud zilele acestea diverse declaraţii date de foşti miniştri, analişti şi comentatori pe marginea clasei pregătitoare. Mă simt nevoit să fac câteva clarificări absolut necesare. Nu vreau să-i las fără informaţiile care sunt absolut necesare pentru susţinerea unui punct de vedere corect.

1. Până în data de 1 martie era nevoie de Hotărârea de Guvern cu cifra de şcolarizare ( pentru a putea să ştim CÂŢI COPII sunt în clasa pregătitoare şi nu numai). O voi rezolva miercuri, 23 mai.
2. Până în data de 1 aprilie era nevoie de reţeaua şcolară (câte clase, la ce şcoli etc). Inclusiv broşura pentru admitere este în întârziere. O voi rezolva joi, 24 mai, cel mai târziu.
3. Este nevoie ca unităţile şcolare să fie validate de către Consiliile locale. Acest lucru este stabilit în  LEN. Problema este nerezolvată până în acest moment. Sper să rezolv cât se poate de repede.
4. Programa şcolară este singurul lucru aprobat. 
5. Mobilier: ( în întârziere) 26 milioane de lei (bani de la bugetul de stat din luna decembrie a anului 2011) repartizaţi pe 8 regiuni. Fără procedura de achiziţie până în data de 21 mai. Doar un centru, din cele 8, a finalizat procedura. Este imposibil, din acest moment, ca până în data de 10 septembrie sa avem mobilier în şcoli. Singura soluţie a fost repartizarea pe unităţi şcolare a sumelor, iar procedura de achiziţie să fie în obligaţia directorului. Suplimentar, am cerut un aviz de la Ministerul Sănătăţii. Se va rezolva marţi, 22 mai, prin ordin de ministru.
6. Materiale didactice: (foarte mare întârziere)   23 milioane de lei (bani din fonduri europene). Este nevoie de hotărâre de guvern, pe care sper să o aprobăm săptămâna viitoare. Aici trebuie organizată licitaţie natională. Este imposibil ca, până în data de 10 septembrie, materialele să ajungă în şcoli. Anticipat, îmi cer scuze faţă de părinţi.
7. Corpul profesoral: (întârziere)  Nu este pregătit, în acest moment, pentru noua programă. Obligatorie este încadrarea cu personal aflat în sistem, în acest moment,  pentru ca în luna august să fie format în acest sens. Nu ne putem permite să punem un debutant la clasa pregatitoare. Pentru rezolvarea acestei probleme este nevoie de o completare a Legii Educaţiei Nationale. Pregătesc acest act normativ pentru şedinţa de guvern de săptămâna viitoare.
8. Pentru amenajarea locului de joacă din sala de clasă nu este prevăzut NICIUN LEU. Caut resurse la rectificarea bugetară.
9. Manualele şcolare nu sunt prevăzute cu finanţare sau editare nicăieri.

Aşa arată, în acest moment, pregătirea acestei clase. Este uşor să arunci vorbe. Însă este nevoie de fapte. Obligaţia morală a ministerului este să asigure fiecărui copil accesul egal la o educaţie modernă. Se pare că foştii miniştri nu au avut acest scop. Remarc o întârziere a deciziilor din partea acestora. 
Au făcut intenţionat acest lucru? Este doar nepricepere?
Mi se pare că, de fapt, nu îşi doreau să înfiinţeze această clasă.

159 de comentarii:

  1. Poate ar fi cazul ca in acest an sa se piloteze clasa pregatitoare acolo unde se dispune de resurse materiale si umane, urmand ca din anii urmatori sa se implementeze treptat asa cum prevede legea. Copiii au dreptul la cele mai bune conditii si profesorii trebuie sa fie pregatiti pentru aceasta masura, reducand astfel sansele de a avea neplaceri absolut normale intr-o situatie de acest fel, in care s-a grabit un proces care nu trebuie deloc facut in pripa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Subscriu! Ar fi cea mai buna solutie! Aveti, va rugam , acest lucru in vedere!

      Ștergere
    2. Bună seara,

      treaba asta cu clasa pregătitoare este o soluție disperată pentru a face loc copiilor în grădinițe. Mutăm un an cu totul la școală, unde alți copii suferă fiind și ei mutați la cursuri de dupămasă deoarece în școli, la fel, lipsă de locuri. Asta doar fiindcă spațiile s-au redus cu retrocedările și lipsa de fonduri pentru reparații.

      Între timp, construim biserici în loc de grădinițe și școli. Pentru asta se găsesc fonduri publice, la guvern, la primării etc. Felicitări!

      Ștergere
  2. cu bunavointa din partea tuturor se vor rezolva toate pana in toamna.Dv. sa fiti sanatos sa le puteti duce pe toate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deocamdata, luam toate masurile care sunt necesare pentru ca aceasta clasa pregatitoare sa fie organizata in cele mai bune conditii.Pentru anul scolar viitor vom analiza daca ea trebuie sa ramana la scoala generala sau daca trebuie sa fie organizata tot la gradinita. Sunt opinii pro si opinii contra. Trebuie sa le analizam pe toate si doar apoi vom putea sa decidem

      Ștergere
    2. Ar fi bine sa mergeti in directia in care deja observ ca va indreptati: a comanda mobilier ca apoi sa-l aruncati, nu are logica. Incercati sa va dati seama de pe acum in ce scoli si cu ce cadre didactice si cu ce programa se va lucra din toamna, iar daca sansele de reusita sunt scazute, mai bine nu incepeti deloc decat la anul s-o luam de la capat cu discutiile. Dvs. trebuie sa stiti foarte clar pe ce mizati in fapt, dar a spune de acum ca poate la anul ne mutam iar la gradinita, e deja neprofesionist. Fie facem un efort acum si stim spre ce tindem, fie ne tot invartim in loc fara noima. Asta nu inseamna ca nu e posibil sa revenim la gradinita peste 2-5 ani, dar daca nu ne asumam incercarea (repet, in baza unor date, cifre, etc.)de a face acest lucru sa mearga, atunci e o alta risipa.
      Nu doar deciziile pro sau contra trebuie sa decida, ci si ceea ce se petrece de fapt in scoli. A vorbi mult dar fara o baza clara si fara dovezi nu valoreaza nimic. Dvs. cautati mijloacele prin care sa aveti macar certitudinea ca acolo unde totul e in regula, parintii pot sta linistiti. Descentralizarea inseamna sa raspundeti nevoilor comunitatii, nu sa se decida de la Bucuresti ca toata lumea trebuie sa faca ACUM la fel, daca in teritoriu realitatea e alta. Toalete pentru clasele primare, locuri de joaca, mobilier, programa, profesori, nimic nu trebuie sa lipseasca inainte de a incepe.
      Discursul critic la adresa fostilor ministri nu ii ajuta nici pe copii, nici pe parinti, nici pe profesori si mai ales, nici pe dvs. sa luati decizii intelepte. Unde s-a gresit trebuie reparat, nu stat de critici care consuma timpul si banii cetatenilor. Vrem profesionalism!

      Ștergere
    3. Ca ministru tehnocrat, vreau sa am alaturi oameni profesionisti. Dar trebuie sa fiti de acord cu mine ca, in ultimii ani, promovarile in functii de conducere in institutiile de stat, deci si in invatamant, nu au fost facute doar pe criterii de competenta. Intr-o prima faza, va trebui sa luam toate masurile necesare pentru a repara ceea ce au stricat altii.

      Ștergere
    4. Lucrul care m-a deranjat sunt nominalizarile (fostii ministrii) care in educatie nu-si au locul. Sigur, avem mult de lucru in acest sens dar faptul ca aveti increderea profesorilor inseamna un sprijin moral enorm. Succesul in a repara ce s-a stricat in acesti ani vi-l pot aduce colaborarea si tactul (a nu se intelege siretenie).
      Va recomand inca o data sa aveti in vedere posibilitatea de a pilota clasa pregatitoare daca si acolo unde este posibil si sa promovati resultatele (sa speram cat mai bune, daca se respecta reguli clare de profesionalism) pentru ca parintii sa inteleaga ca proiectele pilot sunt in avantajul copiilor si nimeni nu-si permite sa experimenteze cu copiii lor.
      Si pentru ca observ ca tot mai multi cititori ai dvs. sunt preocupati de schimbarea legii educatiei, ultimul lucru pe care imi doresc sa-l vad este sa schimbam paragrafe pe hartie, fara nicio dovada (din cercetare, din proiecte pilot,s.a.). Este mult mai greu sa faci un sistem sa functioneze decat sa scrii legi(care nu vor fi niciodata perfecte).
      Grija fata de viata scolara de zi cu zi e de departe un atu pe care nu l-am vazut la niciun ministru pana acum.
      Sper sa va fie de folos!

      Ștergere
    5. Nu-i mai lasati pe slugoii portocalii si unguri sa ne conduca la toate nivelurile.

      Ștergere
  3. Viforel Dorobantu22.05.2012, 06:17

    Liviu, am bucuria sa te salut si succes in ceea ce faci. Problema este că părinții sunt oricum sceptici in privința acestei clase și lucrurile astea nu fac decat sa agraveze neîncrederea în ceea ce mai înseamnă la ora asta sistemul de învățământ.

    RăspundețiȘtergere
  4. kovacs_stefan22.05.2012, 06:46

    Recunosc ca matematicianul din dumneavoastra isi spune cuvantul! Felicitari! Imi place modul operativ in care puneti problemele! M-am inselat! Sunteti bun! Sa ramaneti mult si bine in fruntea ministerului! Este spre binele invtamantului romanesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va multumesc! Sper sa ramaneti alaturi de mine si sa contribuiti, ca si pana acum, prin activitatea deosebita pe care o desfasurati, la binele invatamantului romanesc.

      Ștergere
  5. Camerele de supraveghere afecteaza dreptul la copiat !

    RăspundețiȘtergere
  6. poate ar fi bine daca titulari s-ar putea transfera pe posturile acestea!si s-ar sti ,pana in august ,cine va preda la clasa pregatitoare.

    RăspundețiȘtergere
  7. DESFIINTATI ACEASTA PORCARIE!AICI A FOST VORBA DOAR DE AFACERI, BANI SI IAR BANI!

    RăspundețiȘtergere
  8. D-le Pop,
    sunt zvonuri ca ar ramane in gradinite aceasta clasa 0; deja este prea tarziu. Inscrierile pentru grupele mici s-au terminat demult, locuri nu mai sunt. Ce se va intampla cu copiii inscrisi in grupa mica, daca totusi clasa O va ramane in gradinite? O harababura totala in invatamantul romanesc. Cu parere de rau spun asta.

    RăspundețiȘtergere
  9. La Sc 5, băimăreancă deja și-au vizitat viitorii pregătitorași sala de clasă de la anu.Ba chiar și-au cunoscut și viitoarea dăscăliță.OARE, programa și-o cunosc?ȘTIU ce-i așteaptă???????

    RăspundețiȘtergere
  10. Știu ce-i așteaptă?????????O nouă adaptare????A cui????

    RăspundețiȘtergere
  11. Domnule Ministru,
    "Clasa 0", adica accesul in clasa I de la 6 ani este UN DREPT al copiilor din scolile Europene, insa, REPET, este UN DREPT si NU o OBLIGATIE ! In ce sens: DACA parintele considera ca poate sa-si dea copilul la scoala de la 6 ani, POATE SOLICITA acest lucru si, IN URMA UNUI EXAMEN PSIHOSOMATIC, copilul POATE sa fie inscris la 6 ani ! In conditiile in care clasa I incepe OBLIGATORIU de la 7 ani ! FARA sali de clasa speciale, fara mobilier special, fara profesori speciali, fara manuale, programe si alte treburi "speciale". Adica FIRESC, FARA stress si cheltuieli inutile. Si, poate cel mai important, FARA CONVULSII SOCIALE ! Personal, observ ca sunteti bine intentionat, insa ar trebui mai multa hotarare ! Atat "Legea" Asigurarii Calitatii, cat si LEN sunt niste aberatii, NE-FUNDAMENTATE, NE-REALISTE, PROST GANDITE si MULT MAI PROST aplicate ! De altfel, LEN nici nu mai este in vigoare, fiind depasita perioada maxima de elaborare a metodologiilor ! Si atunci, DE CE NU EXISTA VOINTA de a scapa de aceste PETE NEGRE ale inteligentei romanesti ? OK, poate cu bacalaureatul nu se mai putea face nimic (chiar daca un mesaj de renuntare la spionaj si intimidare cu camerele ar fi fost PERFECT - corectitudinea se putea asigura si in alte moduri), insa, pentru anul scolar viitor TREBUIE sa fie luate MASURI RADICALE de INDEPARTARE de la aceasta DIRECTIE TOTAL GRESITA in care se indreapta invatamantul romanesc, ajuns din "Prioritate Nationala", o biata "cizmarie" de proasta calitate !!! Iar daca dumneavoastra va intrebati retoric "Sau poate nu isi doreau cu adevarat sa infiinteze aceasta clasa ?", atunci de ce nu o desfiintati pur si simplu ? "Ei" nu si-au dorit decat UN SINGUR LUCRU timp de aproape 8 ani: JAFUL ! Saracirea pana la fund a invatamantului ! Distrugerea SINGURULUI domeniu care se incapatana sa reziste tavalugului politic si a jafului sistematic ! SINGURA avere inca nevanduta a tarii ! Si pe care, din pacate NU O PUTEAU VINDE ! De aceea, situatia a fost clara> Clasa 0 (zero invatatura=zero rezultate) - platite insa foarte scump si material si social, clasa a IX-a ca FINAL de studiu pentru 90% dintre copii,=> DESFIINTAREA invatamantului liceal, avand ca unic scop, extrem de clar, INDOBITOCIREA POPULATIEI ! Dupa ce ne-au golit buzunarele, urmau sa ne goleasca si creierele !
    DECI, contrar parerilor impertinente ale domnului Vlaston (nu stiu cum apare mereu in sustinerea aberatiilor lui Miclea), ar trebui o atitudine mult mai hotarata pentru limitarea sau chiar inlaturarea RAULUI produs de legile date anterior. Macar in ceasul al XII-lea !
    Acelasi Anonim de Romania - care va multumeste de altfel, pentru raspunsul prompt primit ieri ! Am incredere, asa cum m-ati sfatuit, dar se pierde pe zi ce trece.....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Domnule Anonim sunt cu totul deacord cu dumneavoastra si ma bucur ca sunt oameni cu aceiasi gandire , asta astept si eu de la domnul ministru sa stearga aceasta OBLIGATIVITATE din lege , si totusi ma intreb ce se intampla daca nu las copilul la scoala , la anul nu mi-l mai primeste in clasa I ?

      Ștergere
    2. SUNT DE ACORD CU DUMNEAVOASTRĂ DOMNULE ANONIM. CĂT DESPRE EMINEȚA CENUȘIE DE VLASTON AM AVUT OCAZIA SA-L COMBAT PRIN 2005, DAR ÎI TÂMPEA PE TOȚI CEI PE CARE ÎI ÎNTÂLNEA. CÂT DESPRE FAPTUL CĂ NU SE REVINE LA CALEA NORMALĂ DE EVOLUȚIE A ÎNVĂȚĂMÂNTULUI ROMÂNESC AȚI SPUS BINE CĂ NU EXISTA VOINȚĂ ÎN ACEST SENS ȘI VĂ SPUN EU CĂ NU SE FACE DEOARECE POLITIC NU DĂ BINE ACEST LUCRU ÎN ACEST MOMENT, SAU CEL PUȚIN AȘA SE CREDE.
      CA DE OBICEI PE NOI TEAMA DE ELECTORAT NE ÎMPIEDICĂ SĂ LUĂM MĂSURI BUNE ÎN TIMP CE PE PE PEDELIȘTI DISPREȚUL FAȚĂ DE POPOR I-A STIMULAT SĂ IA CELE MAI PROASTE MĂSURI FĂRĂ NICIO REMUȘCARE.

      Ștergere
  12. D-le ministru exista sansa acum ca o scoala careia ISJ i-a retras PJ (desi Consiliul local a cerut ramanerea ca PJ) sa-si redobandeasca statutul anterior? Daca da, cum? Daca nu, de ce?

    RăspundețiȘtergere
  13. Eu sunt mama unei fetite care la toamna va fi clasa 0. Dupa parerea mea nu e tarziu nici acum sa li se dea posibilitatea parintilor de a opta pentru a ramane in gradinita copilul sau pentru a face clasa 0 la scoala. Eu sunt sceptica in privinta conditiilor pe care le vor avea prescolarii: cat va fi ora de curs? cand ei sunt in pauza ceilalti mai mari ce vor face? unde se vor juca? unde vor merge la toaleta, in acelasi loc cu fetele de clasa a 8-a???? s.a.m.d....sunt multe probleme la care cei dinainte nu s-au gandit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper sa fim mai multi parinti care sa ne strigam oful,poate ne aude intr-un final cineva,si eu sunt mama unui baietel de 6 ani (in luna august) si am aceleasi intrebari si multe altele , Marilena

      Ștergere
    2. Ce ,doamne iarta-ma, va cramaluiti acum? De ce nu ati reactionat din prima?V-ati ocupat de mutatii flotante sau definitive ca sa prindeti loc.... Trebuia sa va adunati in fata MECTS si sa cereti sa vi se respecte vointa si dreptul de a hotari ceea ce-i mai bine pentru copiii dumneavoastra. O sa fie si mai precoci cei ce vor merge la aceeasi toaleta cu cei mari, vor fi mai multi pantalonei uzi, etc.

      Ștergere
  14. Acum 30 si de ani, copiii mei au intrat in clsa I la 6 ani si putin. Au invatat in aceleasi banci in care au invatat si elevii de clasa a 8-a si nu a fost nicio problema. Cred ca mult mai importante sunt manualele, care nu mai urmaresc programa, pentru ca sunt realizate pe programa veche. Si asta se intampla la clasele gimnaziale, unde suntem nevoiti sa folosim auxiliare didactice pe post de manual.La fel de importanta este programa pentru clasa pregatitoare si mai ales pregatirea profesorilor pentru a o putea parcurge la clasa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acum 30 ani ca si anul trecut, copiii care au venit de 6 ani la scoala s-au asezat in banci si au scris, desenat pe aceleasi platforme in plan inclinat fara probleme, dupa ei intrand sa invete si cei de gimnaziu. Mamaie, cei de grupa zero trebuie sa se joace cat mai mult cu lego, cuburi, etc. Cand or sa se rastoarne 3 mari "constructii " pe jos va fi o placere!Matale ti-ar prinde bine sa intri o saptamana la o astfel de clasa! Ai mai intineri! Esti deja pregatita!Lasa asta totusi in seama educatoarelor fiindca asta au facut o viata, stiu ce au de facut, incep ora si o termina la fel cu ceilalti copii.....

      Ștergere
  15. Buna dimineata, mai bine s-ar modifica legea cu privire la validarea unitatilor de invatamant. Este o mare problema cu hotararile de consiliu local. Pierdere de timp cu aceste aprobari, sa numai adaug faptul ca nu stiu ce aproba in acele hotarari. Multa bafta la MECTS.

    RăspundețiȘtergere
  16. NU UITAȚI că și NOI SUNTEM PĂRINȚI!!!!!!CUNOAȘTEM F BINE DEDESUPTURILE SITEMULUI!AȘA E?FIE CA DECIZIILE MINISTERULUI ACTUAL SĂ FIE CELE MAI ÎNȚELEPTE ȘI IMPĂCIUITOARE ȘI PENTRU PĂRINȚI!SĂ NU UITĂM O CLIPĂ MĂCAR, APORTUL ACESTORA ADUS EDUCAȚIEI, DESTUL DE IMPORTANT!DESPRE SCEPTICISM SĂ VORBEASCĂ FIECARE ÎN NUMELE PERSONAL!

    RăspundețiȘtergere
  17. Nu exista in OM si planul cadru pentru invatamant special/grupa pregatitoare. Poate remediati dvs problema.

    RăspundețiȘtergere
  18. Marilena Baditoiu22.05.2012, 10:30

    D-le Liviu Marian Pop ,va multumesc inca odata ca mi-ati raspuns si pe facebook dar ati scris si va citez "Revenirea la organizarea acestei clase in gradinite necesita numeroase demersuri si proceduri administrative care nu se mai pot desfasura in timpul scurt care a ramas pana la inceputul noului an scolar. "revin acum si va intreb nu sunt (stiu ca ma repet) prea multe demersuri pentru realizarea acestei clase cum dumneavoastra ati si scris mai sus, si credeti-ma sunt sigura ca nu va-ti da copii la o asemenea clasa daca ati fi in cauza nici dumneavoastra si nici domnul prim ministru ,va repet nu ne transformati copii in cobai,eu va rog sa-mi dati mie ca parinte posibilitatea sa aleg ,eu sunt un parinte care isi poate lasa copilul inca un an la gradinita pentru ca sunt locuri,si la anul sa fie testat copilul meu si unul care a facut aceasta clasa la scoala si sa vedem care va fi mai "dezvoltat " In speranta unui raspuns favorabil va multumesc anticipat si va doresc rabdare si putere ,Marilena Baditoiu

    RăspundețiȘtergere
  19. Clasa a IX-a la liceu !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca s-a gresit prin trecerea grupei pregatitoare la scoala generala si ar trebui sa tragem consecintele necesare. Clasa a IX-a trebuie sa ramana la liceu pentru a nu-i mai bulversa pe copii, parinti, profesori. Ce-or fi avut cu structura sistemului national de invatamant?

      Ștergere
  20. Ma mira ca se merge inainte cu ceva propus de fostul ministru !!! Inseamna ca sunteti de-acord cu experimentele care se tot fac in invatamant pe copiii nostri. Probabil e mai important sa aiba locuri de munca d-nii si d-le care au absolvit la facultati cu licenta (dosare)si undeau au dat cate 6-7 examene pe zi...Da, e un pas mare , dar INAPOI.

    RăspundețiȘtergere
  21. va-ti da????? Sunteti de la USH?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va rog sa ganditi mai mult inainte de a face o afirmatie. Nu aruncati cu piatra doar pentru ca ati vazut ca altii au facut-o inainte.Daca nu stiti, aflati ca ,,sunt de la USH" si multe cadre didactice absolvente de Liceu Pedagogic cu multi ani vechime, grade didactice si care trateaza totul cu multa seriozitate, inclusiv decenta in exprimare atat in scoala cat si in afara ei.

      Ștergere
    2. Am multi, foarte multi ani de activitate în învăţământul primar. Nu voi mai prelua o clasă pregătitoare până ies la pensie, aşa că nu am niciun interes personal, dar pentru copiii de 6 ani e bine că pregătirea pentru intrarea in clasa I o fac cu invăţătorul. Nu vă temeţi pentru că învaţă să fie responsabili si să se obişnuiască cu activitatea de invăţare. In ultimii ani clasa I devenise prea aglomerată şi destul de obositoare şi stresantă pentru copii.
      Domnule ministru, vă felicit pentru faptul că aţi intervenit la timp în rezolvarea problemei dotării sălilor de clasă pentru acest segment de populaţie şcolară. I-aş ruga pe colegi să se gândească cam ce dotare minimală au celelalte clase din inv. preuniversitar.
      Ce este bun preluaţi din mers şi vă rugăm să acordaţi o mare atenţie continutului curriculum-ului şi manualelor. Poate că ar fi mai bine pentru copii şi dascăli să nu acceptaţi mai mult de trei manuale şcolare/ obiect de învăţămant. Ar fi foarte bine dacă acestea ar fi rodul muncii practicienilor- cadrelor didactice cu activitate la clasă şi nu al teoreticienilor ( cadrele didactice care au stat mai mult prin birouri şi rareori prin inspecţii)
      Cunoasteţi bine învăţământul preuniversitar şi am mare încredere că veti reuşi să faceţi lucruri bune.

      Ștergere
  22. Cred ca aceasta clasa 0 ar trebui sa ramana in gradinite. De ce sa cheltuim o groaza de bani pentru clasa 0, atata timp cat in gradinite exista conditii, materiale si mobilier adecvat acestui tip de clasa? Nu ar trebui sa transformam copiii in cobai.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trebuie sa primeze interesul elevului. Incercam sa acordam sanse egale tuturor copiilor. Ne straduim sa facem ordine in haosul existent.

      Ștergere
  23. ce ne puteti spune despre detasare ,transfer ,pretransfer sper sa rezolvati macar ceva cu detesarea neaparat va rog multumesc

    RăspundețiȘtergere
  24. Vor veni in clasa I copiii mai bine pregatiti din clasa pregatitoare?? Pregatiti de catre cine? De acelasi invatator cu care va continua celelalte clase?? Ce mai e si asta? Eu ii pregatesc pentru mine??? Si apoi toti invatatorii vom porni de la clasa pregatitoare? Atunci toate clasele vor trebui mobilate corespunzator! Dupa clasa 0 ne schimbam iar mobilierul din clasa?? Lasati copiii la gradinita sa-si traiasca copilaria ca nu vor deveni genii daca incep scoala la 6 ani! Oricum se vede ca intampina dificultati la scoala cei de 6 ani! S-a vazut diferenta si la cei care striga sus si tare ca au inceput la 6 ani! Au fost cu un pas-doi in urma celorlalti, oricat de destepti s-au crezut! Dezvoltarea psihica nu se modifica din pix dupa cum doreste partidul!! Invatatorii doresc sa fie invatatori ca pana acum! Partidul ne transforma in educatoare si nu suntem formati pentru asta!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Priviti superficial, doamna invatatoare! Nu va transforma nimeni in educatoare! Va perfectionati. O buna invatatoare, chiar si la clasa I trebuie sa predea diferit de ce va preda in urmatoarele clase...Asa ca este bine ca aceasta clasa pregatitoare sa functioneze la scoala. De ce sa stea un copil 4 ani in gradinita, sa-i mai plimbe educatoarea la scoala si inapoi, sa-i acomodeze cu scoala , cand acomodarea se poate face chiar acolo? Totul este ca sa se predea conform programei.Avem cadre specializate, pot sa predea si prin metode specifice varstei de 6 ani si metode specifice clasei I. Si asa copilul este in mediul scolar pentru clasa I si sunt si locuri in gradinite pentru cei mai mici, ca stim bine ca se sufera din cauza lipsei de locuri in gradinite. Apoi odata si odata tot trebuie mutata la scoala, aceasta clasa pregatitoare. Este un an de inceput, cu inerentele dificultati… Ce facem, o aducem inapoi la gradinita ca sa o luam iar de la capat altadata? Intotdeauna o sa fie un prim an. Am inceput , mergem inainte si ne perfectionam.

      Ștergere
    2. Ei, uitati ca nu vreau sa ma "perfectionez" sa lucrez cu copiii de gradinita! Pe diploma mea scrie ceva si nu vreau sa fac altceva decat scrie acolo. De plimbat tot nu scapati, ca trebuie sa-i acomodati pentru clasa pregatitoare! :))

      Ștergere
    3. atunci nu lucrati nici cu clasa Iii, sa vedem ce trebuie scris pe diploma?

      Ștergere
  25. off topic
    Domnule ministru,daca aveti timp sa va uitati pe felul in care s-au tocat banii europeni prin proiectele Comenius si altele asemanatoare o sa aveti surprize mari.In ce hal de imbecilzare au fost adusi elevii prin aceste fabrici de taiat frunza la caini si de papat bani europeni !

    RăspundețiȘtergere
  26. Comisia de Educatie a PNL Bucuresti a analizat, in mai multe sedinte, problema transformarii grupei pregatitoare in clasa 0 si a ajuns la concluzia ca este in favoarea copiilor ca grupa pregatitoare sa ramana la gradinita, iar structura sistemului de invatamant preuniversitar sa ramana neschimbata. In mod exceptional, pentru ca se pare ca este prea tarziu, anul acesta grupa pregatitoare ar putea sa fie organizata in acele scoli unde exista conditiile necesare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Domnul Malaelea mai lasa-ne frate cu PNL-ul tau, ca toti sunteti niste "insi" dubiosi, care nu va vedeti decat interesele. Haideti sa gandim acum ce e de facut, ca vorbe sunt multe si...Domnule ministru, luati langa dumneavoastra profesionisti care nu au treaba cu "politichia" , si veti rezolva problemele numaidecat,ca de "gargara ieftina" ne-am saturat!

      Ștergere
    2. clasa pregatitoare, nu clasa 0

      Ștergere
  27. Buna ziua domnule ministru
    Aplicatia pentru inscrierea copiilor s-a inchis . Ce se intampla cu copiii neinscrisi , in special cei care nu au efectuat examenul psiho-somatic , care vor sa treaca in clasa pregatitoare? Sunt multi copii ai caror parinti lucreaza in strainatate si au ramas in grija bunicilor si acum cand revin in tara vor sa stie ce va urma si care sunt pasii care trebuie urmati pentru a inscrie copiii la scoala, pe locurile ramase libere? Ce se intampla cu copiii care au fost la gradinita in strainatate si revin in luna august in tara pentru a se inscrie la scoala?

    RăspundețiȘtergere
  28. Domnule ministru,va rog sa rezolvati si problema absolventilor USH 2009,care nu si-au primit nici acum diplomele,va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. MD-afiliat FSLI23.05.2012, 20:25

      Avand in vedere problema d-stra a fost publicat in M.O. 322/11.05.2012 Ordinul 3952/2012(de finalizare a studiilor pentru absolventii fara diploma).

      Adresa de vizualizare/download este moficial.ro->selectati anul 2012->selectati monitorul 322->ordinul il gasiti la pagina 8 si 9.

      Ștergere
  29. Sunt de acord ca grupa pregatitoare sa ramana la gradinita,asa cum a fost si pana acum.Suntem foarte bine pregatite educatoarele,avem Liceulul Pedagogic,STIINTELE EDUCATIEI,MASTERAT,CE STUDII TREBUIE SA MAI FAC SA PREDAU LA GRUPA PREGATITOARE?

    RăspundețiȘtergere
  30. De fiecare data constat ca deciziile se iau doar de SUS. E jenant si faptul ca mai ne dam cu presupusul pe-aici, avand in vedere ca masurile au fost luate fara sa se tina cont de parerea cadrelor didactice sau a parintilor! Chiar e necesar sa ne "vaitam" de rezultate slabe la bac, de camerele video care streseaza elevii la examene, declase experimentale samd ? Toate aceste probleme puteau sa nici nu existe, daca era "verticalitate", competenta, constiinciozitate si de ce nu , daca nu se considera rau sau "necompetent" tot ce avem in invatamant(luat in mare, fara detaliere si profesionalism).Pacat de cei care au muncit in sistem "cu sufletul" si de care " se-mpiedica"acum cei atotstiutori din domeniu...Timpul va rezolva totul, pacat ca e ireversibil!Si vreau sa mai adaug, ca respect cadrele didactice care au terminat o facultate cu diploma si nu le consider cu nimic mai prejos fata de cei cu licenta!!!Sper sa nu se ajunga sa se regrete "profesionalistii" de care va scapa sistemul(mai intrebati d-le ministru si elevii si parintii cand se iau decizii care-i va afecta pentru pregatirea lor in viata).

    RăspundețiȘtergere
  31. In mediul rural stiti ce conditii sunt in gradinita?Educatoarele
    cumpara materiale didactice si de curatenie.Toaletele sunt in curtea gradinitei,prescolarii ies iarna prin frig,nu ne vaitam,ne facem datoria,dar cu banii care s-ar investii in materiale pentru clasa pregatitoare nu ar fi mai bine sa dotam gradinitele din mediul rural,conditiile sa fie pentru toti la fel,suntem toti cetateni ai Romaniei.

    RăspundețiȘtergere
  32. Copiii au fost, sunt si vor fi "cobaii" experimentelor ministerului. Se continua nesiguranta si ineficienta cu un scop: decaderea invatamantului romanesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acordati-ne incredere si dati-ne o sansa. Vom rezolva cat se poate de repede acele lucruri care se pot rezolva acum. Ne straduim sa gasim cele mai bune solutii. Dv ne puteti ajuta venind cu propuneri constructive. Evident ca in luarea unei decizii se tine cont de o multime de factori, intre care foarte importanti sunt si cei economici. Dar ne vom stradui sa facem in asa fel incat sa primeze, cu adevarat, interesul elevului.

      Ștergere
    2. Dle ministru, pentru clasa pregatitoare, daca faceti investitii, va rugam sa le faceti pe termen mediu sau lung, nu pe termen scurt (de un an)!S-a risipit destul, nu are rost sa mai risipim!
      In urma dezbaterilor pe proiectele de programe si planurile cadru am trimis cateva propuneri interesante si pertinente, va rugam tineti cont de ele si va fi bine pentru toata lumea: parinti, elevi, profesori!Noi va sustinem neconditionat!
      S-auzim numai de bine!

      Ștergere
    3. INTERESUL ELEVULUI este sa STIE PENTRU CE FACE SCOALA ! Harababura din ultimii 7 ani NU A FOST NICI PE DEPARTE IN INTERESUL ELEVULUI ! De asemenea:
      1. NU este in interesul elevului sa-i fie desfiintata scoala si sa fie carat ca vitele la "scoala de centru" cu noaptea-n cap, scoala unde va fi MEREU un PARIA, un VENETIC !
      2. NU este in interesul ELEVULUI sa-l umilesti de la 6 ani obligandu-l sa stea IN SCOALA, dar SEPARAT de scoala, in clase SPECIALE, facute ca pentru handicapati. De ce nu-l lasati la gradinita la care abia s-a obisnuit ? Sau, lasati-l LA SCOALA DEFINITIV, la un loc cu ceilalti.
      3. NU este in interesul elevului sa dea intr-un semestru TEZA NATIONALA, in urmatorul CAPACITATE, in urmatorul Test national si, probabil, la sfarsitul clasei a VIII-a Examen de admitere la liceu !!! Debandada, incertitudine, haos creat INTENTIONAT. "Daca nu poti sa-i convingi, zapaceste-i !"(Murphy)
      4. NU este NICI pe departe in interesul elevului sa-i REDUCI UN AN DE SCOLARITATE PUBLICA, de la 10 ani, la 9 ani ! Indiferent de conditiile "economice" ! Reducerile sa se faca de la drone ! Toate tarile civilizate tind spre 12 ani de scoala obligatorie. Miclea ar aduce-o la maxim 4 ! CLASA a IX-a TREBUIE sa RAMANA la LICEE - cele ce au dotari, experienta si rezultate. Nu sa ingramadim toata tara in scolile generale !
      NU. este nici pe departe in interesul elevului sa-i iei sansa, sa-i iei dreptul la educatie prin numai 3 ani de liceu ! Poate acum 100 de ani era ceva normal. Astazi, insa, doar un troglodit mai poate gandi astfel!
      NU este in interesul elevului sa fie pregatit de "profesori de primar" care nu au nici o legatura cu adevarata meserie de INVATATOR!
      NU este in interesul elevului sa aiba profesori stresati, abatuti, umiliti, obligati sa faca ORICE ALTCEVA decat sa se ocupe de elevi. "Legea" Asigurarii (asa zisei) Calitati tocmai ASTA FACE: Dosariada, Perfectionare Obligatorie si inutila, hartogaraie, proceduri de tras aerul in piept, Comisii, Comiteturi, evaluari, autoevaluari, interne, externe, ascunse, etc, NUMAI de elevi nu mai are nimeni timp sa se ocupe!
      ESTE INSA EVIDENT IN INTERESUL ELEVILOR sa SCAPAM de ABERATIILE LEGISLATIVE si NORMATIVE emise de acele minti BOLNAVE ce au adus INVATAMANTUL ROMANESC in cel mai negru HAOS din istoria sa ! ACeasta NU A FOST REFORMA, ci DIFORMA !!! NICI un argument economic, social, planetar NU JUSTIFICA DUSMANIA DISTRUGERII !

      Anonimul de Romania

      Ștergere
  33. Lasati cabinetele si televiziunile! Veniti in teritoriu neanuntat. Veti avea mari surprize!!! Nu cunoasteti tot adevarul...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-ar placea sa vin in mijlocul dv, asa cum am facut-o in toti anii cand am fost lider de sindicat. Deocamdata, trebuie sa rezolv probleme foarte importante, care nu mai suporta amanare.

      Ștergere
    2. Va recomand sa mergeti "pe teritoriu" sa vedeti in ce conditii inoata copiii care practica Inot de performanta la Colegiul Emil Racovita !Ce se ascunde in spatele cortinei trase de Directiunea Colegiului Racovita si Catedra de Natatie de nu vor sa ACCEPTE re-introducerea clasei Mozaic? Care le sunt interesele?

      Ștergere
  34. Domnule ministru,
    va rog insistent sa semnati ordinul pentru plata distinctiilor "Gheorghe Lazar" din 2009 pentru ca mai este putin si se prescrie.Sunt multe scoli unde plata s-a efectuat prin bunavointa directorilor.Va rog sa ne faceti dreptate si celor care avem acelasi drept si riscam sa-l pierdem.Sunt constient ca aveti multe probleme urgente de rezolvat,dar suntem si noi,cateva mii de oameni in aceasta situatie nefericita si este nevoie doar de o semnatura!
    Avem colegi care au decedat si nu si-au primit drepturile banesti.

    RăspundețiȘtergere
  35. D-le Pop, hai ca se poate face ceva si pt cei afectati de ordinul 5553, care e nedrept si descriminatoriu. Nu ne abandonati! Cand am absolvit facultatile nu ni s-a spus ca diploma obtinuta nu va mai fi recunoscuta in timp!!!Inseamna ca si somitatilor din domeniu care sunt de mult la Domnul ar trebui sa nu li se recunoasca diplomele, caci atunci nu se descoperisera licentele si portofoliile...(scuzati exemplul , dar nu toate schimbarile sunt benefice)

    RăspundețiȘtergere
  36. va supun discutiei lipsa spatiului/ a unei sali in care sa functioneze aceasta clasa 0: exista scoli , in mediul rural, care nu au spatiu pentru functionarea acestei clase, iar daca ”se face loc” va fi vitregit invatamantul prescolar, care functioneaza in regim de grupa combinata, adica va fi mutat intr-un spatiu impropriu. tot in mediul rural, exista problema numarului de copii pentru aceasta clasa: se aduna copii din satele afiliate comunei, transportandu-i pe distante intre 7-15 km, iar ca sa nu fie transportati vor invata in regim de simultan cl.0+cl.I+ cl.aII a.deci, lipsa spatiu, lipsa cadre calificate sau cel putin cu definitivat, lipsa resurse si materiale. este fff buna idee cu centre pilot, pentru anul scolar 2012- 2013.

    RăspundețiȘtergere
  37. Mobilier pentru clasa pregatitoare?! Nici o problema! E un lider de federatie sindicala (din invatamant) care o livreaza imediat. Cu comision si la director si la p.d.l.

    RăspundețiȘtergere
  38. Cum si in ce conditii se deconteaza transportul la cei ce se deplaseaza in inspectii si probe practice la concursul de titularizare.
    Deja sunt mai multe deplasari si toata lumea ridica din umeri, directori care organizeaza concursul plus inspectorate.

    RăspundețiȘtergere
  39. Citesc tot felul de pareri, unele pertinente, altele de dragul dialogului.Nimeni nu spune concret ceva dar constat ca ati luat,, taurul de coarne" si ca in curand vom vedea rezultatele!
    Felicitari, minte de matematician!Cand va fi obligatoriu si in Bacau, prin unele localitati, sa se respecte numarul stabilit de LEN pentru scolile cu P.J, sa nu mai tinem directori doar de dragul lor, ca mai au putin pana la pensie, sa fie promovate cadre pregatite, profesori cu experienta, nu ingineri sai subingineri, momentan profesori de educatie tehnologica sau discipline tehnice? Organizati concurs sau sa se tina cont ca numirile viitoare sa fie corelate cu cadre didactice din corpul de experti in managementul educational, competenti, nu ageamii!Cat despre clasa O...Am incredere in judecata si gandirea d.v.privind aceasta,, problema"!

    RăspundețiȘtergere
  40. Ni s-au taiat salariile-am acceptat; nu ni s-a mai dat al 13-lea salariu-am acceptat;nu mai exista salariu de merit- nu-l meritam; la gradatie de merit nu pot spera cei ce lucreaza cu copii problema - trebuie sa ai publicatii de specialitate(dosariada, portofolii), eventual olimpici- normalitatea nu e prioritate;e prea putin sa ai liceu pedagogic,titularizare, definitivat, gradul II si gradul I- fara licenta nu existi (nu conteaza cum ai obtinut-o);cei 100 euro promisi pt carti nu se mai dau- ne cumparam si platim din banii nostri "multi"portofolii si teste la elevi; am ajuns sa ne dezbinam intre noi cadrele didactice pt reforme de "tranzitie" si uite-asa trece viata fara sa ne vedem linistiti de munca noastra, nu ne tratam bolile (ca n-avem cu ce si ne temem ca vom fi numiti incompetenti), nu putem sa ne ajutam proprii copii-dar asta am ales! Cat vom mai fi umiliti, sau cat mai rezistam? Nu suntem o prioritate-defapt n-am fost nicicand...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Intotdeauna am fost alaturi de dv. Eu sunt profesor si voi ramane alaturi de profesori. Incercam sa rezolvam problemele din sistem. Eu le cunosc foarte bine.

      Ștergere
    2. Tocmai pentr asta, trebuie sa fiti mai mult decat un interimar la educatie. Succes!

      Ștergere
  41. va rugam sa semnati ordinul pentru Distinctia GHEORGHE LAZAR 2010 .Va multumim anticipat.

    RăspundețiȘtergere
  42. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ESTE RIDICOL SA VA REPETATI INTR-UNA,POATE VA GANDITI SI VETI REVENI CU UN ALT TEXT IN CARE SA ABORDATI UN ALT SUBIECT.

      Ștergere
    2. Haideti sa mutam toata gradinita la scoala! De ce sa nu se pregateasca direct acolo pentru scoala, nu? Daca aceasta clasa e preluata de acelasi invatator cu care va continua clasele urmatoare, "problema" clasei I se va muta la clasa pregatitoare!Ce va urma? Mutarea grupei mari ca sa-i pregateasca pentru clasa pregatitoare ? Daca ar fi fost "pregatiti" de un cadru didactic si apoi treceau la clasa I la altul, mai intelegeam rostul. Dar asa se muta lupta invatatorului cu adaptarea din clasa I la adaptarea la clasa pregatitoare, adaptare care e cu atat mai dificila cu cat copilul e mai mic.Daca nu vedeti rostul celor 4 ani la gradinita, vedeti rostul a 5 ani in invatamantul primar? Dumneavosatra nu sunteti specializata sa-i pregatiti corespunzator pentru clasa I?

      Ștergere
  43. Bacu sa fie supravegheat cu ajutorul dronelor , daca tot s-au cumparat !

    RăspundețiȘtergere
  44. va rog sa analizati foarte bine si apoi sa luati o hotarare.Lichelele portocalii au facut numai tampenii in sistem.Trebuie sa fie verificat absolut totul nu numai clasa 0,care dupa parerea mea este o mare prostie

    RăspundețiȘtergere
  45. Mandatul meu este unul de ministru interimar. Eu trebuie sa rezolv problemele foarte urgente si pe cele foarte grave. Multe dintre problemele pe care dv le semnalati sunt, deja, in procedura de solutionare. Dupa expirarea mandatului care mi-a fost incredintat se va trage linie. Vreau sa va asigur ca imi voi face, in tot acest timp, datoria fata de elevi, parinti si profesori. Daca voi continua, voi avea timp sa ma ocup si de alte probleme, decat cele foarte urgente. Incercati, va rog, sa ma intelegeti!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim, domnule profesor Liviu Pop! Sper din suflet ca sunteti receptiv si cunoasteti foarte bine problema noastra, a celor ce doresc transfer la cerere. Eu sunt titulara si doresc trecerea de la nivel prescolar la nivel primar in cadrul aceleeasi scoli. Am sustinut proba practica dar nu-i tarziu pentru a inceta aceasta umilinta propusa de fostii ministri.

      Ștergere
    2. Ca parinti ne intereseaza foarte mult cine va preda totusi la aceasta clasa pregatitoare, pentru ca,unul dintre cele mai importante " criterii" de alegere a scolii este insusi cadrul didactic.
      S-a precizat la un moment dat ca ati cerut de la inspectorate liste cu numele persoanelor care vor preda la aceasta clasa, si totusi, daca adresam aceasta intrebare scolii ni se raspunde " nu stim inca cine va preda...".
      M-ar interesa daca exista o procedura clara in acest sens, daca astfel de liste au fost cerute/transmise, daca se stie cine va preda acestor copii.Si ce inseamna " cadru didactic din sistem?"Intra in aceasta categorie si cei care acum sunt pe post de suplinitori si-si vor da examenul de titularizare in vara?
      Cu respect!

      Ștergere
  46. D-e Pop va respectam si avem incredere in dv. Si eu ma aflu in situatia confuza a ordinului 5553 semnalat mai sus de un coleg/colega.Totusi d-le Pop cred ca se face o confuzie .Am discutat cu colegele si ele au spus la fel- CUI s-au infiintat prin 1996 cred, dar noi care am terminat IP3 -facultate(pe 1-2 specializari)cu diploma de absolvire(inainte de 89), nu putem fi identici cu cei care au terminat CUI. Noi am terminat o FACULTATE si am fost numiti profesori la gimnaziu (asa ne-am numit si asa am profesat).Lasati-ne cu banii putini pe care-i avem si sa ne facem profesia pt care ne-am pregatit! Nicicand gradele didactice n-au fost obligatorii!!!Am scris aici deoarece vad ca nu mai raspundeti la articolul cu echivalarile, dar noi existam si problemele ce ni s-au creat nu s-au rezolvat... Fiti alaturi de noi! Multumim!

    RăspundețiȘtergere
  47. Sa iesim la pensie dupa 40-42 ani de munca? Cine mai ajunge? Va rugam sa luptati pt varsta de pensionare , asa cum era inainte, altfel va fi un chin pt noi , iar elevii nu-si vor dori cadre neputincioase , ci tinere! Va multumim anticipat- pt noi e o prioritate.

    RăspundețiȘtergere
  48. Dorim ANULAREA ORDINULUI 5568/2011. Lasati copiii sa activeze la ce cluburi doresc ! La Colegiul Emil Racovita (Bucuresti) urmeaza examenul ptr cl-9-a la clasa de inot si cine este legitimat la alt club TREBUIE sa plece din scoala. DE CE? Ceilalti copii din anii precedenti nu intampina situatia asta si sunt in clasa de sport-mozaic. De ce exista clasa sportiva in cadrul unui Colegiu cu program Sportiv,ptr ca sa nu poti invata in ea? Se face o nedreptate !!!

    RăspundețiȘtergere
  49. Va multumim din suflet,domnule ministru, pentru modificarea ordinului 5553.Acum asteptam calendarul sa ne depunem si noi dosarele de echivalare.
    Sa va dea Dumnezeu sanatate si putere de munca!Invatamantul romanesc are nevoie de un OM ca dumneavoastra.
    Sunteti cel mai popular ministru pe care l-a avut vreodata Romania.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu vin din mijlocul cadrelor didactice si cunosc problemele care afecteaza sistemul de invatamant romanesc. Din prima zi a mandatului meu interimar am trecut la rezolvarea acelor probleme care nu mai suportau amanare.

      Ștergere
  50. Catalin Str.23.05.2012, 15:03

    Desi nu acesta este subiectul, va rog sa dati curs rugamintii de a rezolva favorabil problema absolventilor USH si sa numiti o persoana care sa se ocupe de site-ul SLIMM, site din care am aflat toate noutatile.
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  51. Si solutionarea sau anularea ordinului 5553 e f f urgent pt noi si important. Si revenirea la varsta de pensionare anterioara e ff importanta si titularizarea subiectiva ce se da la nivel de scoala - e ff importanata si renuntarea la clasa 0 - e ff importanta si clasa a IX a la liceu -e ff importanta si sc profesionale sunt ff importante si stabilitatea legilor in inv sunt ff importante si salariul pe munca depusa e ff important...si sa fim tratati corect si obiectiv de altii cu adevarat mai profesionalisti ca noi e ff important...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aveti dreptate. Sunt multe lucruri importante pe agenda noastra de lucru. Si problema salariala este foarte importanta. Ne straduim sa le rezolvam pe toate.

      Ștergere
    2. Domnule munistru,
      Este regretabil ca toti ministrii educatiei s-au ocupat prioritar de sistemul de invatamant din care au provenit! Chiar nu se putea sa transmiteti si celor din universitar cifrele de scolarizare aprobate azi in sedinta de guvern?? La ISJ-uri ati transmis, la universitati de ce nu?! Aveam mari sperante ca veti schimba ceva, dar vad ca m-am inselat!

      Ștergere
    3. Cu respect va anunt ca nu am finalizat pentru universitar acesta repartizare. Prioritar era preuniversitarul pentru ca e o intarziere de o luna in ceea ce priveste inscrierea in clasa a 9-a. Se tiparesc brosuri. Pentru universitari urmeaza zilele urmatoare. Cred ca nu este intarziere.

      Ștergere
  52. In legatura cu ordinul 5553, va rog sa cititi al 2-lea comentariu de mai sus.

    RăspundețiȘtergere
  53. Ce s-a rezolvat cu ordinul 5553? Noi , astia de pe la periferii nu stim nimic!!!!

    RăspundețiȘtergere
  54. Va multumim d-le ministru pt modificarea ordinului 5553- sa traiti multumit ca ati facut cu adevarat o schimbare benefica , asteptata si corecta. MULTUMIM!!! Meritati tot respectul nostru.

    RăspundețiȘtergere
  55. Nu avem cuvinte sa va multumim pentru dreptatea care ne-ati facut-o modificand ordinul 5553! Sa va dea Dumnezeu sanatate, putere de munca si sa ramaneti la MECTS- meritati cu prisosinta postul! Nu ne-ati dezamagit! Asteptam calendarul de depunere a dosarelor. Mii si mii de multumiri!

    RăspundețiȘtergere
  56. Va respectam si va sustinem .Ne-ati redat speranta modificand ordinul 5553! Sa fiti sanatos si sa va realizati frumos in viata , ca meritati ce e mai bun! Ne reprezentati cu cinste! MULTUMIM din suflet ca ati facut dreptate!

    RăspundețiȘtergere
  57. Domnule Ministru suntem in data de 23.05.2012 si examenele eliminatorii la Colegiul National Emil Racovita incep pe data de 31.05.2012.(locurile de natatie).
    Pe data de 20.05.2012 am fost in audienta la dvs. si am avut surpriza placuta de a fi de acord cu modificarea sau abrogarea art.9 din ,,regulamentul unitatii de invatamint cu program sportiv integrat,,. La momentul respectiv ne-ati promis ca elevii nu vor mai fi discriminati si vor putea participa si vor fi primiti de la orice club sportiv.Intre timp au aparut reactii din parte Inspectoratului Scolar precum ca nu poate ministerul sa faca nimic si noi suntem la mina domnilor inspectori, respectiv dl.inspector Alin Paunescu. Cu aceeasta ocazie am fost informati de catre dl. inspector ca bacalaureatul il vom da tot cu dinsul.Nu stim ce sa credem.
    Totodata am un memoriu depus catre institutia dvs. la data de 24.04.2012 cu nr.17035, memoriu care se pare ca nu a ajuns la dvs. macar informal.In schimb este la Inspectorat si am fost intrebati cum ne permitem sa depunem memorii.Cred ca cineva confunda educatia cu feuda personala. Va rugam respectuos sa ne comunicati si noua(parintilor) ce se va intimpla cu articolele reclamate in memoriul mai sus mentionat.
    Cu multumiri Catalin Cotinghiu

    RăspundețiȘtergere
  58. ce ne puteti spune despre Distinctia GHEORGHE LAZAR speram in omenia dumneavoastra

    RăspundețiȘtergere
  59. Cum ramane cu comasarea fortata a liceelor din Baia Mare? Hotararea a fost luata fara consultarea profesorilor, elevilor sau parintilor.
    De ce sunt mutate liceele din cladirile in care s-au investit bani multi in reabilitare si sunt duse in spatii neadecvate si nemodernizate?
    Se urmareste oare desfiintarea acestor licee? Daca da , atunci ar trebui sa stim ...
    Cu stima :prof. din Baia Mare

    RăspundețiȘtergere
  60. Va rugam dati-ne un raspuns referitor la ordinul ministrului 5568/2012, privind modificarea articolului 9, 55, si anexa 4. Va multumim
    Copiii nostri intra in examen si nu vor fi primiti.

    Mihaela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rezolvam si aceasta problema.

      Ștergere
    2. Va multumim mult de tot si avem speranta la dumneavoastra.

      Ștergere
    3. Speram in abrogarea Ordinului 5568/2011 si re-aparitia Clasei mozaic in Colegiul Emil Racovita !
      Asa a fost si asa va fi !

      Ștergere
  61. Va rugam sa ne spuneti cand putem depune dosarele pe modificarea ordinului 5553 ca sa nu pierdem anul acesta echivalarea si sa fim nevoiti sa facem iar cursuri pt credite . Multumim mult!

    RăspundețiȘtergere
  62. Analizati, cum spunea cineva mai sus, si problema pensionarii cadrelor didactice. Sunt cele mai uzate psihic! Din pacate si cu tot respectul pentru colegii in pragul pensionarii, ii vad obositi, depasiti de stres, bolnavi, diferiti de restul celor cu care sunt de-o varsta, aproape nu te mai intelegi cu ei. Comparati-i cu angajatii de aceeasi varsta din alte domenii! Veti vedea o diferenta uriasa si dureroasa!Chiar astazi a murit intr-o scoala un domn profesor de matematica! A iesit din clasa ca se simtea rau si a fost gasit in cancelarie, pe un scaun, decedat....
    Ne putem noi compara cu celelalte categorii la uzura psihica? Si aceasta uzura si consum psihic declanseaza si celelalte boli...

    RăspundețiȘtergere
  63. Referitor la clasele cu profil sportiv va rugam se ne ajutati cu modificarea ordinului 5568/2012,in sensul admiterii in clasa sportiva si a elevilor proveniti din alte cluburi.
    Va rugam sa primeze criteriul competentei sportive si performanta nu apartenenta la un club sau altul.
    Va multumim si mult succes.

    RăspundețiȘtergere
  64. Sunt cadru didactic universitar dar si bunic al unui copil care va incepe scoala.
    Ce nu inteleg eu din ce afirma domnul ministru este preocuparea in mod special pentru copiii de la clasa pregatitoare (al carei viitor este considerat inca incert de actualul cabinet) in detrimentul celor care incep cu adevarat scoala. Daca inteleg eu bine spusele domniei sale, se dau deja dispozitii si se iau masuri pentru ca la clasele pregatitoare sa predea cadre didactice "din sistem" (asta s-ar traduce "cu experienta"?). Daca este asa, avand in vedere ca numarul cadrelor didactice este deja deficitar, concluzia logica ar fi ca pentru clasele I vor fi repartizati debutanti/ suplinitori ???!!! Adica se iau cadrele cu experienta si sunt puse sa preia, in locul educatorilor, clasele pregatitoare (pentru care nici macar ei nu sunt pregatiti!) - si asta desi la clasele pregatitoare nu sunt manuale, nu se pun note, etc. In schimb, scolarii care incep clasa I vor fi pregatiti de cei intrati la repezeaza in sistem in luna august? Sper ca nu am inteles eu bine, pentru ca daca este asa s-ar putea sa ne trezim cu doua generatii experimentale (nu le-as numi chiar generatii de sacrificiu, desi multi parinti deja vorbesc in acesti termeni) in loc de una! Iar daca la clasa pregatitoare se mai poate repara ceva la anul, cei care incep stramb clasa I au toate sansele sa continue asa pe tot parcursul scolii.
    Il rog asadar pe domnul ministru sa nu piarda din vedere acest aspect pentru ca bunele intentii pe care le are sa nu genereze efecte contrare.

    RăspundețiȘtergere
  65. Vă rugăm să transmiteţi urgent la ISJ-uri calendarul de depunere a dosarelor conform ordinului 5553 modificat, pentru a nu pierde acest an la echivalare şi să fim nevoiţi să facem cursuri pentru credite transferabile din nou (deoarece unele s-ar putea pierde dacă depăşesc 5 ani de la efectuare). Vă mulţumim pentru că ne reprezentaţi cu adevărat şi să ştiţi că, schimbările făcute la acest ordin, vă atrag tot respectul şi mulţumirea noastră.

    RăspundețiȘtergere
  66. La noi, nu avem grădiniţe ,deşi e un nr impresionant de preşcolari! Nu avem săli de clasă pentru clasa pregătitoare şi nici mobilier corespunzător (nemaivorbind de materiale didactice pe care le confecţionăm singuri sau le procurăm cu proprii bani).Se doreşte o schimbare şi noi înţelegem că e necesară , dar schimbările nu se fac peste noapte , fără să se cunoască realitatea din teritoriu. Nu s-au făcut cursuri cu cei ce vor preda la această clasă (sunt bulversaţi părinţii, copiii şi cadrele didactice).Nu putem fi de-acord cu "merge şi aşa", că nu e adevărat! Lucrăm cu "puii de om" ,nu cu plante, lucruri , animale...E greu să formezi omul, dar şi mai rău e să nu-l pregăteşti corespunzător. Ce e în pripă nu e de calitate şi ce nu e clar, nu poate da "roade bune". Vă rog să mai vă consultaţi colegii şi apoi să luaţi decizia finală. Succes!

    RăspundețiȘtergere
  67. Doamne fereste sa predea absolventi USH -am avut ocazia sa vad cativa care nu stiau nici sa scrie corect in lb romana ca ei au dat doar click la calculator.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dumneavoastra vi se pare ca ati scris corect ce ati scris aici? Ce ati absolvit? :)

      Ștergere
  68. Ne-am saturat de problema cu Spiru-Haret,vrem sa se gaseasca solutii pentru ca isi bat joc de noi.Oare singurul lucru care ne-a mai ramas este sa chemam Ministerul Educatiei in instanta ?
    Sunt din Vrancea si am o problema:m-am inscris la titularizare(2012),mi-au valida fisa,am tinut inspectia sipe 22 mai m-au anuntat ca nu ma primesc la examen deoarece au facut o greseala si m-au trecut la invatamant de stat,cand ,de fapt a fost privat si studiile sunt neacreditate;ce vina am eu?Am terminat LLR,Spiru Haret in 2007,2003-2005 am urmat la Fr Bucuresti,iar 2005-2007 ID (m-am transferat la un centru teritorial)..Mi-am dat definitivatul in 2009(chiar daca atunci s-a iscat acest scandal,apoi am fost in concediu de cresterea copilului pana acum)Sa inteleg ca invatamantul e un capitol incheiat pentru mine? Stiu ca problema este veche,dar,dupa cum am mai spus,ne-am saturat,caci din 2009,lucrurile nu s-au schimbat....la televizor se spune una,in realitate se intampla altceva.

    Hotarari de guvern din perioada cand am facut studiile,care atesta ca sunt acreditate provizoriu. Iata:
    1) in Hotararea 693 din 12 iunie 2003 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 410/2002 privind structurile si specializarile universitare acreditate sau autorizate sa functioneze provizoriu din institutiile de invatamant superior,publicata in Monitorul Oficial 466 din 30 iunie 2003 (M. Of. 466/2003) apare Limba si literatura romana - O limba si literatura straina (engleza, franceza) acreditata provizorie Forma zi
    2) in HOTARAREA Nr. 1082 din 11 septembrie 2003 pentru modificarea Hotararii Guvernului nr. 410/2002 privind structurile si specializarile universitare acreditate sau autorizate sa functioneze provizoriu din institutiile de invatamant superior, MONITORUL OFICIAL NR. 687 din 30 septembrie 2003 apare Limba si literatura romana - O limba si literatura straina (engleza, franceza) acreditata provizorie Forma zi si fr
    3) in HOTARAREA Nr. 940 din 10 iunie 2004 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 410/2002 privind structurile si specializarile universitare acreditate sau autorizate sa functioneze provizoriu din institutiile de invatamant superior MONITORUL OFICIAL NR. 617 din 7 iulie 2004(Anexa nr. 2 la Hotararea Guvernului nr. 410/2002,apare Limba si literatura romana - O limba si literatura straina (engleza, franceza) acreditata provizorie Forma zi, fr si id
    4)in HOTARAREA Nr.1175din 2006 ,aplicabila ciclului de licenta,nu se prevede forma de invatamant.

    Va multumesc in numele tuturor!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da,nici eu nu pot participa la titularizare din cauza diplomei de la spiru.Va rugam ,domnule ministru sa ne ajutati!!!!!

      Ștergere
  69. ,,Obligaţia morală a ministerului este să asigure fiecărui copil accesul egal la o educaţie modernă,,
    Am citat din convingerile dvs. exprimate in data de 22.05.2012 .
    Observ ca desii au fost puse nenumarate intrebari si adresate numeroase rugaminti referitoare la modificarea OM 5568/2012 in sensul accesului egal si dediscriminatoriu la educatie si performanta sportiva ,pina in acest moment nu a-ti reusit sa raspunde-ti niciuneia.Sunt convins ca problemele pe care le aveti sunt foarte numeroase si presante ,dar printre picaturi va rugam sa ne raspunde-ti si noua parintilor,care asteptam sa se indrepte ceva.Ce putem face sa captam atentia dvs. la problema noastra.

    Cu multumiri Mihaela

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Problema semnalata este in atentia noastra de cateva zile. Pregatim un ordin de ministru in acest sens.

      Ștergere
    2. Art.55 (1) Indiferent de nivelul de învăţământ, în termen de 3 zile calendaristice de la încheierea admiterii, elevii declaraţi admişi, împreună cu părinţii/tutorii legal instituiţi ai acestora, încheie cu conducerile unităţilor de învăţământ un angajament. Excepţie fac elevii declaraţi admişi la discipline sportive pentru care unitatea de învăţământ nu deţine certificat de identitate sportivă. (2) Angajamentul prevăzut la alin. (1) priveşte obligaţiile elevilor şi ale părinţilor/tutorilor legal instituiţi ai acestora faţă de unităţile cu învăţământ sportiv, în momentul când aceştia solicită transferul sportiv la structurile sportive aflate în afara sistemului de învăţământ preuniversitar. (3) Refuzul încheierii angajamentului prevăzut la alin. (1) de către elevii şi părinţii/tutorii legal instituiţi ai acestora conduce la transferarea elevilor respectivi la clase cu alte profiluri din aceeaşi unitate sau la alte unităţi de învăţământ, în condiţiile prevăzute de Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar. (4) Angajamentul este prevăzut în anexa nr. 4.
      Inteleg faptul ca problema reclamata de dv se refera la acest angajament.Inainte de emiterea acestui ordin, angajamentul nu exista?

      Ștergere
    3. Rugamintea noastra se refera in principal la art.9(2)care se refera la OBLIGATIVITATEA DESFASURARII ACTIVITATII SPORTVE IN CADRUL CLUBULUI SCOLII.Colegiul Emil Racovita detine certificat sportiv pentru disciplina inot.Reproduc exact prev. art 9(2)
      ,, În cazul în care, pentru elevii din clasa "mozaic", unitatea de învăţământ are profesori cu specializări corespunzătoare, întreaga pregătire teoretică şi practică de specialitate a elevilor se desfăşoară, în mod obligatoriu, în unitatea şcolară, cu aceste cadre didactice
      Adica in momentul in care un elev este declarat admis trebuie obligatoriu ca intreaga activitate sportiva(teoretic si practic)sa se desfasoare in cadrul liceului.
      In plus anexa 4 obliga elevul ca dupa terminarea liceului sa munceasca inca 2 ani pentru clubul liceului. Asta din punctul nostru de vedere este o forma de sclavie.De existenta acestui ordin am luat la cunostinta in luna martie a acestui an.Pina acum nu am auzit sa existe asemenea prevederi.
      Va rugam ca in limita timpului pe care il aveti la dispozitie sa cititi acest ordin(5568/2011) precum si memoriul adresat M.E.C.T.S. nr 17034/24.04.2012.
      Cred ca inspectorii scolari care va prezinta situatia va dezinformeaza, asa cum si pe noi parintii a incercat sa ne intimideze.Ma refer aici la dl.inspector Alin Paunescu.

      Ștergere
    4. Am citit ROFUIPSI si ma straduiesc sa inteleg ce anume ar trebui sa schimbam in acest ordin. Incercam sa vedem cati copii sunt in aceasta situatie. Vrem sa evitam corectarea unei greseli printr-o alta greseala. Chiar daca un singur elev are de suferit de pe urma aplicarii acestui ordin, noi tot trebuie sa-l modificam. Pentru noi, fiecare copil conteaza.

      Ștergere
    5. Cu tot respectul domnule Ministru si cer scuze ca sunt asa insistent pe acest subiect,din punctul meu de vedere ar trebui:
      ELIMINAT IN TOTALITATE art9(2)
      ELIMINAREA IN TOTALITATE A PRV. ART.55
      ELIMINARE IN TOTALITATE A ANEXEI 4
      In conditiile modificarii asa cumlevad eu nimeni nu va avea de suferit. Dimpotriva, scoala va cistiga plus valoare deoarece vor intra la clasa sportiva doar cei mai buni elevi sportivi.Nu vor fi afectate nici normele de transfer,nici performanta ,nici nu va fi discriminare,si va fi respectat si Art. 79 din Legea 1/2011 adica citez
      ,,(1) Beneficiarii primari ai invatamantului preuniversitar sunt anteprescolarii, prescolarii si elevii.
      (2) Beneficiarii secundari ai invatamantului preuniversitar sunt familiile anteprescolarilor, ale prescolarilor si ale elevilor.
      (3) Comunitatea locala si societatea, in general, sunt beneficiari tertiari ai invatamantului preuniversitar.,,
      Cu mult respect

      Mihaela si Catalin

      Ștergere
    6. M-am informat intre timp si pot sa va aduc la cunostinta urmatoarele referitor la cati copiisunt in aceasta situatie.
      In situatia aceasta sunt 12 copii din Bucuresti de la inot clasa a 8-a, in acest an, la anu' mai sunt altii si daca ii luam in considerare si pe cei de la clasele 5-8 atunci avem un numar mai mare de copii. Se pot adauga copii de la polo pe apa.
      Situatia aceasta este la Liceul Racovita din Bucuresti - celelalte orase care au liceu cu program sportiv, sectie natatie, sunt: Baia Mare, Braila, Pitesti, Arad, Oradea numai ca acestea au primit si primesc in continuare sportivi de la orice club de inot asa cum si Liceul Racovita din Bucuresti a primit in anii trecuti sportivii de la orice club - dovada este faptul ca la clasele 9 - 12 majoritatea sportivilor sunt de la Steaua, Dimamo sau alte cluburi, clasa si Liceul au functionat foarte bine in Bucuresti cat si in alte localitati fara cele doua articolele din ordinul 5568 sa-si faca efectul. Dar in acest an liceul ne-a informat ca ordinul se va aplica strict, astfel ca elevii vor fi dati afara.Cred ca sunt ambitii din parte Inspectoratului sau a anumitor persoane din liceu.Nu ne permitem sa asteptam sa vedem daca se aplica sau nu . Vorbim de viitorul copiilor nostri. Va multumesc
      Mihaela si Catalin

      Ștergere
    7. Domnule Ministru,
      Ref. ROFUIPSI
      Am primit astazi raspunsul la memoriul meu catre MECTS nr.17035/24.04.2012 si raspunsul este redactat intr-un mod confuz in sensul ca mi se aduce la cunostinta ca nu este obligatoriu ca elevul sa-si desfasoare activitatea la clubul sportiv al unitatii de invatamint dar la paragraful urmator sunt trimis la unitatea de invatamint care are in planul de scolarizare clasa mozaic.Aceasta clasa mozaic (inot -fete) nu exista in Bucuresti.Ce este de facut? Trimit elvul din Bucuresti la Baia Mare sau Braila?
      Nu am primit raspuns la solicitarile legale pe care le-am facut.Nu se vorbeste nimic despre faptul ca ordinul este discriminator.Nu se spune nimic despre anexa 4 sau art 55.Consder ca raspunsul a fost dat in bataie de joc la adresa problemelor din acest domeniu cit si a mea personal.Un alt memoriu catre MECTS ar insemna 30 de zile de asteptare, timp pe care nu il avem.Raspunsul este semnat de catre dna.director general Liliana Preoteasa si dn. inspector general Alin Paunescu. Facem un apel catre dvs.in vedere rezolvarii acestei probleme in sensul real si nu in sensul bataii de joc.Cred ca implicarea dumneavoastra in mod activ in aceasta problema va evita in mod cert formularea de actiuni in instanta
      Va multumesc
      Catalin si Mihaela

      Ștergere
    8. Personal cred ca Dna PREOTEASA sustine Directiunea Colegiului Racovita,dansa nestiind ce spune in legatura cu "mergi la alta scoala". La o scoala normala acesti copii nu vor mai putea face 2 antrenamente pe zi ptr ca nu le permite programa scolara si timpul !
      In plus, CATEDRA DE INOT din Colegiul Racovita SE OPUNE la infiintarea acestei clase mozaic !!!
      CHIAR NU SE POATE FACE CEVA ptr SPORTUL ROMANESC,ptr ACESTI COPII CARE VOR SA INOATE???

      Ștergere
  70. D-le ministru, va rugam insistent, sunteti de fapt singura noastra speranta in acest sens, nu ne lasati: acordati-ne si noua sansa de a ne detasa si transfera. Este pacat, numai cine nu stie ce inseamna un ex. de titularizare la nivel national, nu este de partea noastră. De aceea, toata speranța noastră este în mîinile dvs. Va mulțumim.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va asigur ca vom rezolva. Vom reintroduce transferul si detasarea.

      Ștergere
    2. Vedem ca aveti vointa sa rezolvati problemele tuturor.Vrem sa se rezolve si cea a DIPLOMELOR DE LA SPIRU HARET!!!!!

      Ștergere
    3. Sper sa rezolvati dle Ministru si acordarea transferurilor la alt club de inot,daca copilul invata la Emil Racovita,in clasa cu profil sportiv-vocational INOT ramanand in continuare in aceeasi clasa !!!!In acest moment suntem la mana Directiunii care da din umeri si spune NU.Pana la aparitia ordinului 5568/2011 aceste dezlegari si transferuri ERAU ACCEPTATE !

      Ștergere
  71. Ce faceti in privinta COMASARII FORTATE a scolilor, acolo unde s-a incalcat flagrant legea ?

    RăspundețiȘtergere
  72. Da. Desfiintati USH = incompetenta,nonvaloare, fabrica de diplome si nu de profesionalisti. Chiar nu se stie asta?!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce-ar fi sa-i lasati sa-si dovedeasca competenta la examene si sa nu-i mai blamati doar pentru ca asa ati auzit la radio-sant ?? Eu am avut doi colegi profesori absolventi de stat pe care-i corectau elevii la ore! Saracii s-au autoexclus singuri din invatamant, ca n-au mai trecut de celelalte examene....Cand spui "diploma de la stat" nu spui automat competenta si valoare! La fel si in cazul USH! Exista inspectori scolari absolventi ai USH-id, care nu merita sa fie improscati cu noroi de toti analfabetii absolventi de stat!

      Ștergere
    2. Stimate "profesionalist", ne puteti onora cu raspunsul la intrebarea "Ce institutie superioara de stat ati absolvit?" Ca sa nu murim fara sa stim si noi,cei de la USH, daca e vreo universitate de stat care nu a acordat diplome analfabetilor!

      Ștergere
  73. D-le Pop, am intrebat la ISJ despre depunerea dosarelor pe modificarea ordinului 5553 si mi s-a raspuns ca nu stiu nimic! Demarati, va rugam, calendarul ca sa ne putem echivala, caci Doamne fereste, luam un calificativ de "bine" si adio echivalare...Multumim ca nu ati uitat de noi si ca s-a facut dreptate. Tot respectul!

    RăspundețiȘtergere
  74. Cele doua ordine (inclusiv calendarul)s-au publicat in MO din 25 mai 2012.Inspectoratele vor trebui sa primeasca dosarele incepand cu 28 mai pana pe 15 iunie.Succes tuturor si inca odata mii de multumiri domnului ministru!

    RăspundețiȘtergere
  75. D-le ministru , mii de multumiri din partea profesorilor cu SSD! Ati facut dreptate acolo unde am fost jigniti si umiliti. Sunteti un exemplu pentru toti .Meritati sa ne reprezentati si ne faceti cinste si onoare.Sa va dea Dumnezeu sanatate, putere de munca si la cat mai multe realizari! Succes si cadrelor didactice cu SSD! D-l ministru a facut dreptate acolo unde altii ne-au desconsiderat !Veniti din sistem si cunoasteti cu adevarat realitatea din invatamant.Tot respectul!!!

    RăspundețiȘtergere
  76. D-le ministru, va rugam, nu le mai permiteti preotilor sa mai ocupe posturile, orele de religie, atata timp cat au parohii, deci au un venit iar profesorii de religie sunt nevoiti sa stea pe margine din cauza lor, din lipsa orelor. Nu este corect ca unii sa aiba 2 servicii, iar altii devin muritori de foame. Ar trebui pusi in situatia de a alege: Biserica sau scoala. Unii s-au mai si titularizat in invatamant, si au ramas si preoti. Nu este corect, atata timp cat exista cadre didactice astfel pregatite. Multumim.

    RăspundețiȘtergere
  77. E adevarat ca din acest an cine se inscrie la PIPP trebuie sa faca obligatoriu 5 ani: 3ani cursuri initiale si 2 ani masterul?Multumim pentru eventualele lamuriri.

    RăspundețiȘtergere
  78. de ce sunteti numit ministru interimar? nu se poate sa deveniti ministru pe o perioada nedeterminata?

    RăspundețiȘtergere
  79. S-a discutat aici despre ordinul 5568.E important ca apar astfel de ordine care ii privesc pe elevii sportivi.Dar aceste reglementari trebuie sa fie in ajutorul elevilor sportivi.Ei sunt la inceput de drum si o situatie ca cea din Bucuresti,de la Colegiul Emil Racovita este una care ii obliga pe sportivii clasei a 8,legitimati la cluburile private sa ia calea altor licee.Cred ca inainte de orice, acesti sportivi au dreptul la educatie,iar practicarea unui sport,respectiv inotul sa faca din ei niste elevi speciali.SUNT!!!Sunt copiii care inainte de orice activitate incep ziua cu un antrenament de 2 ore.Pregatirea scolara in cadrul acestui colegiu le-ar da sansa de a merge la cursuri la o scoala din preajma singurului bazin din Bucuresti.Posibilitatea de a invata intr-o clasa sportiva este sansa lor de a continua o activitate pe care au inceput-o de la varste mici.Multi din acesti sportivi,care activeaza la cluburuile afiliate la Asociatia de Natatie din Bucuresti(cluburi private) se vor pierde datorita acestui ordin.Restrictiile legate de orarul de la scoala sau de distanta pe care o vor parcurge pana la scolile la care se vor putea inscrie ii vor determina sa o faca.Ar fi pacat.Va propun sa analizati cati din campionii nationali de la Bucuresti sunt legitimati la LER.Si poate ca si cei care sunt acum la LER ar dori sa activeze in cadrul altor cluburi.De ce sa fie conditionati de acest ordin?Pentru ca au dreptul sa invete,dar au si dreptul sa-si aleaga antrenorul.Unii au activat la acele cluburi de cand sunt mici.Nici nu concep sa-si schimbe antrenorul.Sansa lor de a se pregati in cadrul acestui Colegiu este nula in acest moment.Colegiul ar trebui sa fie al inotatorilor din Bucuresti,fie ai LER.fie ai altor cluburi.Dar,parerea mea ,ca parinte,om care am vorbit cu alti parinti este ca si sansa Colegiulul de a mai avea o clasa sportiva formata din macar 10 sportivi cu disponibilitatea de a semna un contract prin care isi obliga copilul sa inoate doi ani dupa ce termina liceul e tot nula.Nu vor fi 10 elevi sportivi nici in acest an si nici in urmatorul care sa aiba aceasta disponibilitate.In ceea ce priveste investitia pe care o face statul in acest sportiv...Un sportiv legitimat la alt club decat LER va invata acolo si atat.Materiile pe care le va invata si la un alt liceu,drept ce ii e garantat.Colegiul nu va investi intr-un sportiv-elev,legitimat la cluburile private decat in cea de-a doua lui calitate si anume cea de elev.Din pacate pentru elevii care sunt acum in clasa a VIII a timpul se scurge...Deja s-au afisat baremurile pentru admitere(vocationale),ei le indeplinesc cu mult peste asteptarile celor care le-au conceput si nu stiu incotro vor apuca.IN aceste zile se desfasoara Campionatul European in Ungaria.Priviti macar o proba!Poate din acesti sportivi vreunul ar putea fi la urmatoare editie a Europenelor de inot.AJUTATI SPORTIVII !!!VA RUGAM!!!

    RăspundețiȘtergere
  80. Anonim22.05.2012, 15:30
    Vor veni in clasa I copiii mai bine pregatiti din clasa pregatitoare?? Pregatiti de catre cine? De acelasi invatator cu care va continua celelalte clase?? Ce mai e si asta? Eu ii pregatesc pentru mine??? Si apoi toti invatatorii vom porni de la clasa pregatitoare? Atunci toate clasele vor trebui mobilate corespunzator! Dupa clasa 0 ne schimbam iar mobilierul din clasa?? Lasati copiii la gradinita sa-si traiasca copilaria ca nu vor deveni genii daca incep scoala la 6 ani! Oricum se vede ca intampina dificultati la scoala cei de 6 ani! S-a vazut diferenta si la cei care striga sus si tare ca au inceput la 6 ani! Au fost cu un pas-doi in urma celorlalti, oricat de destepti s-au crezut! Dezvoltarea psihica nu se modifica din pix dupa cum doreste partidul!! Invatatorii doresc sa fie invatatori ca pana acum! Partidul ne transforma in educatoare si nu suntem formati pentru asta!!

    un comentariu facut de o invatatoare , foarte pertinent si de care ar trebuie sa se tina cont,sper sa nu supar pe nimeni pentru ca il apreciez si il sustin

    RăspundețiȘtergere
  81. Va rugam nu uitati de ordinul 5568, trebuie modificat urgent.
    va multumim

    RăspundețiȘtergere
  82. Nu avem nevoie in acest moment de cheltuieli inutile pe clasa pregatitoare. Pregatitoare la ce?

    RăspundețiȘtergere
  83. Buna
    Ar fi o adevarata minune daca invatatorii care termina clasa a IV a in acest an ar fi viitorii invatarori pentru clasa pregatitoare. Daca ati reusi sa impuneti acest lucru directorilor scolilor v-ar iubi parintii tuturor copiilor de calsa pregatitoare. Prin acesta masura chiar s-ar rezolva problema de fond a aceste clase pregatitore

    Multumesc
    Gabi Oradea

    Astept un raspuns

    RăspundețiȘtergere
  84. VA ROG SA AVETI IN VEDERE ACEST CAZ DE DEMITERE ABUZIVA!!!!!Domnule ministru,cum se poate asa ceva?!!Sa schimbe un inspector extraordinar pentru un motiv ridicol,intr-adevar vanat de ceva vreme de rauvoitori si oportunisti?Azi la Suceava a fost demis d-l insp.general Cuciureanu pentru ca pe geamul unui microbuz dintr-un satuc era lipit un afis al PDL.Acel afis putea fi lipit chiar de denuntatori...Asa ceva nu e posibil!!!Unde e dreptatea?Nu conteaza capacitatea unui om,reusitele,performantele sale,energia si puterea de munca,implicarea si dorinta de a face ca sistemul educational al unui judet sa mearga?!!!D-L CUCIUREANU TREBUIE READUS LA CARMA ISJ SUCEAVA!!!VREM COMPETENTA!!!Ati spus undeva mai sus,raspunzand unei alte persoane,care ma bucur ca e tot din acest judet si care are de asemenea o parere buna despre insp.Cuciureanu,ca nu se vor face demiteri pe criterii politice!!!Va rog,tineti cont de acst lucru!!!Lasati un om pregatit la locul pe care il merita si a dovedit asta!!!

    RăspundețiȘtergere
  85. Domnule ministru va rog sa va ganditi la catastrofa care se poate produce in invatamant, in cazul in care in anul scolar 2013-2014 clasa pregatitoare ar reveni la gradinita.
    Invatatoarele care vor preda la clasa a IV-a nu vor mai putea incepe un nou an scolar, pentru ca nu vor mai fi copii care sa inceapa scoala. Va fi un an scolar fara "boboci", iar peste 4 ani, fara clasa a V-a.
    Deci, in anul scolar 2013-2014 vor fi reduceri masive de activitate la invatatoare, ami ales ca in anul scolar 2012-2013 vor fi suplimentate catedrele (de ex. in Baia Mare sunt aproximativ 40 de posturi de invatatori pentru titularizare). Peste alti 4 ani vor fi reduceri masive la profesori, nemaiexistand clasa a V-a.
    Va rog sa luati o decizie corecta, gandindu-va si la cadrele didactice!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Toata catastrofa incepe de anul acesta cu mutarea impotriva firii, logicii, stiintei, specificului tarii noastre a clasei pregatitoare si a clasei a IX-a acolo unde nu le este locul! Se da peste cap tot sistemul, cadrele didactice sunt aruncate in toate directiile in urma restrangerilor, in titularizari "nesustenabile" care vor fi urmate de alte restrangeri drastice! Exista cercetari stiintifice care sa justifice schimbarea drastica a unui sistem puternic, coerent, stabil, sigur,implementat de specialisti in educatie in decursul timpului si nu de politruci ca acum?? Aceasta clasa asa-zis pregatitoare nu-si are locul in invatamantul primar! Nu pregateste decat bulversarea intregului sistem! Mai ales in perioada de criza in care ne aflam! Inca nu e tarziu sa fie oprit tavalugul dezastrului! Posturile restranse se pot reinfiinta daca se refac grupele in toamna si nu mai vin titulari noi in scoli care anul viitor vor trece prin procesul restrangerii! Pentru ce toata aceasta bulversare?? A avut un oarecare portocaliu o "revelatie"? Se poate declara gradinita obligatorie si avem pregatire obligatorie de la 3-4 ani, nu de la 6!

      Ștergere
  86. Domnule ministru, in cazul in care in anul scolar 2013-2014 clasa pregatitoare revine la gradinita, concursul de titularizare de anul acesta nu-si are sensul si trebuie anulat!
    Se vor titulariza sute de cadre didactice, in toata tara, care isi pierd automat titularizarea de sistem.
    Peste un an insa, urmeaza un val urias de reduceri de activitate in toata Romania si va fi un dezastru.
    Unde vor preda cadrele didactice ramase pe drumuri?
    Va rog sa anuntati din timp intentiile pe care le aveti cu clasa pregatitoare!

    RăspundețiȘtergere
  87. Daca anul acesta copilul va parcurge clasa pregatitoare la scoala si anul urmator nu va mai fi ac clasa la scoala, ci direct cls. I, cel care a studiat pregatitoarea la scoala, poate fi mutat apoi, la cls. I cu cei care vin direct in ac.clasa?

    RăspundețiȘtergere
  88. D-le ministru, va rugam insistent, sunteti de fapt singura noastra speranta in acest sens, nu ne lasati: acordati-ne si noua sansa de a ne detasa si transfera (inainte de examenul de titularizare).

    RăspundețiȘtergere
  89. Lasati clasa pregatitoare la gradinita ca nu va fi un pas inainte pentru nimeni, ci mai multe cheltuieli, stres...

    RăspundețiȘtergere
  90. Domnule ministru, publicati programele aprobate, monitorul oficial nr 337 bis, de cumparat de la Regie, este destul de scump!!

    RăspundețiȘtergere
  91. Va semnalam ,odata cu cererea mai multor parinti de a ANULA ORDINUL 5568/2011 sa verificati si CE SE INTAMPLA in Colegiul Emil Racovita (Bucuresti) si sa verificati membrii Directiunii !

    RăspundețiȘtergere
  92. http://www.oradestiri.ro/elevii-inotatori-au-protestat-in-bucuresti/actualitate/2012/06/01/

    ANULATI ORDINUL 5568/2011 ! Va roaga atitia copii sportivi !

    RăspundețiȘtergere
  93. Va imploram infiintati clasa mozaic la Colegiul Emil Racovita !De ce pana acum s-a putut si acum nu? Din cauza Ordinului 5568/2011 allui Funeriu !

    RăspundețiȘtergere
  94. Buna seara
    In legatura cu clasa pregatitoare , care pana la urma o sa functioneze la nivel primar, am urmatoarele intrebari:
    In ce consta mobilierul pentru elevi din punct de vedere tehnic (inaltimea scaunului , bancii , aranjamentul lor - cu tabla sau fara tabla de scris) atat pentru clasele de sine statatoare cat si pentru clasele simultane?
    Copiii care nu au facut testarea psihosomatica mai au vreo sansa anul acesta sa se inscrie in clasa pregatitoare?
    Dupa 1 septembrie elevii se pot transfera la alte unitati scolare unde momentan nu mai sunt locuri? Sau ce se intampla cu scolile in care per total au locurile ocupate in totalitate dar unii invatatori lucreaza cu 30 copii( clas I, pregatitoare) iar alti invatatori din aceeasi unitate cu aproape minimum ca sa nu fie pierduti la alte scoli?

    RăspundețiȘtergere
  95. D-le ministru, va rugam, nu-i mai lasati pe preoti sa fie si cu parohie si titulari pe catedrele de Religie. Nu se poate asa ceva. Noi, prof. de religie suntem nevoiti ca din lipsa posturilor sa stam pe margine in timp ce ei nu se indura sa lase nici scoala si nici Biserica. Puneti-i sa aleaga, una din doua. Multumim

    RăspundețiȘtergere
  96. d nule ministru felicitari...am dori sa deveniti ministru titular deoarece sunteti singurul care cunoasteti problemele din invatamant....cred ca ar fi cel mai bine sa fie lasati directorii sa si aleaga cadrele ptr ca ii cunosc f bine...nu e normal ca parinte sa asist in fiecare an cum se schimba invatatorul copilului meu ptr ca nu e titular ...e groaznic ptr copil si de aici multe carente ....pacat dar trebuie sa gasiti o solutie .....

    RăspundețiȘtergere
  97. Domule ministru, salut numirea dvs. in aceasta functie foarte importanta pentru viitorul acestei natiuni,pentru ca dupa cum spunea o alta antevorbitoare sunteti ultima noastra speranta, si va rog din pozitia unei mame a unui copil de 6 ani pe care obligata fiind l-am incris deja in clasa pregatitoare, sa-mi dati posibilitatea sa aleg pentru copilul meu intre a face clasa/grupa pregatitoare la scoala sau la gradinita, deasemenea va rog sa nu faceti acest ,,experiment" in pripa, pe seama copiilor nostri, pe seama acestei generatii. Daca fostul ministru Funeriu a facut o mare gresala care a fost intes criticata de actula putere si in egala masura de imensa majoritate a parintilor va solicit insistent, eu si in numele altor parinti sa nu o perpetuati. As mai vrea sa va pun in vedere, dupa cum sunt convinsa ca bine stiti, ca in majoritatea localitatlor acestei tari nu exista organizata nici macar o forma de ,,afterschool", lucru care creeaza o imensa problema majoritatii parintilor care muncesc. In consecita va mai rog inca odata anulati sau modificati acesta lege, care a fost facuta fara a fii consultatii cei asupra carora isi produce efectele, niciodata nu este prea tarziu. In speranta ca strigatul nostru de ajutor, pentru copii nostri, pentru acesta generatie, nu va ramane fara ecou si deasemenea fara raspuns, Va multumesc anticipat si va urez mult succes in fruntea Ministerului Educatiei!
    Cu respect,
    Maria

    RăspundețiȘtergere
  98. Va rugam sa ne raspundeti concret DACA s-a anulat Ordinul 5568/2011 si s-a pregatit Ordinul nou al Ministrului...asa cum ati spus !!
    De ce se evita acest subiect??? Problema in Colegiul Emil Racovita inca ESTE !!!!!!!!!!!!!!!!
    Ce se va intampla cu soarta elevilor sportivi ???

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu sa pus niciodata problema anularii ordinului 5568/2011, ci doar modificarea ,amendarea sau gasirea unor solutii la art.9 ,art 55 si anexa 4.
      La art 9 exista scris raspunsul primit din partea directiei din minister care se ocupa cu aceasta problema , acesta se afla la liceul Racovita.
      Sa rezolvat si problema legata de art 55 si anexa 4(angajamentul).Gasiti rezolvarea la liceul Racovita in cazul in care a-ti cerut-o.In ceea ce priveste promisiunea dlui.ministru de a rezolva aceasta problema pot afirma cu bucurie ca sa tinut de cuvint, solutia fiind gasita pe data de 01.iulie si comunicata pe data de 05.iulie de catre dl. secretar de stat Fedorca si conducerea inspectoratului scolar.Daca a-ti fi avut interesul de a participa activ la rezolvarea acestei probleme cu siguranta ca a-ti fi stiut deja raspunsul.
      Din pacate se intimpla ca intotdeauna:10 muncesc si 30 se uita si intreaba.
      Multumim pe aceasta cale dlui. ministru Pop si dlui. secretar de stat Fedorca pentru implicarea activa si constructiva in aceasta problema chiar daca aceasta afecta doar apr.300 de elevi din toata tara de la sectia inot.

      Grupul parintilor care s-au implicat public.
      Catalin.

      Ștergere
  99. ...."se ocupa de aceasta problema".
    Deci...NU s-a clarificat !

    Da,multumim dlui Ministru ptr ca ne asculta plangerile si avem speranta ca vom reveni la normalitate !

    RăspundețiȘtergere
  100. Pentru invatamantul rural- clasa pregatitoare- solutia cea mai simpla este ca educatoarele sa predea la aceasta clasa la simultan cu grupele mici fara nici o problema cu programa scolara. Doar au facut-o dintotdeauna.Daca merg la simultan cls O cu cls I-IV cei mici (cls O) vor fi sacrificati. De ce-i mai trimitem la scoala sa-i chinuie cadrele didactice?

    RăspundețiȘtergere

Postări populare