26 nov. 2011

Guvernanții au vrut 6% din PIB pentru educație, doar cu scop electoral!

Membrii Federației Sindicatelor Libere din Învățământ sunt profund nemulțumiți de atitudinea conducerii Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului față de această categorie socio-profesională.

Redăm declarația doamnei secretar de stat, Oana Badea, (făcută astăzi, 25.11.2011, la protestul organizat de FSLI) privind solicitarea FSLI de acordare a 6% din PIB învățământului, în 2012, așa cum prevede chiar Legea educației naționale: „…la Senat a existat inițial propunerea să nu mai scriem în legea educaţiei că pentru educaţie se alocă 6% din PIB, să dispară, pentru că, oricum, niciodată nu a fost respectat. Senatorii din comisia de învăţământ discutau dacă e bine să mai scriem sau nu 6% şi după o discuţie de mai bine de jumătate de oră s-a conchis că e bine să se scrie pentru că măcar arăţi către ce să se tindă. Dacă nu mai scriem nimic s-ar putea să fie foarte puţin.”

Considerăm că după aproximativ două săptămâni de proteste neîntrerupte în fața MECTS, declarația doamnei secretar de stat nu denotă decât lipsă de respect față de dascăli, elevi și părinți. Folosirea unui articol dintr-o lege fundamentală ca un mijloc de manevră electorală, arată micimea clasei politice din România cu putere de decizie. Reamintim opiniei publice, dar și decidenților politici, faptul că 6% din PIB pentru educație nu este un moft, ci o reală necesitate, pentru că:
- dezvoltarea învățământului înseamnă dezvoltare economică;
- unitățile de învățământ vor fi mai bine dotate;
- o pregătire mai bună a elevilor înseamnă viitori angajați calificați;
- elevii vor putea beneficia de pregătire practică în ateliere școlare sau laboratoare la standardele UE;
- poate fi implementat programul „școală după școală”, solicitat de părinți;
- motivarea personalului angajat contribuie la creșterea calității actului educațional;
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ va continua protestele și săptămâna viitoare, în zilele de 29 și 30 noiembrie 2011. Peste 500 de sindicaliști vor picheta sediul MECTS, în cele două zile, între orele 11.00-14.00.

www.fsli.ro

5 comentarii:

  1. In celelatlte tari din UE cat se acorda pentru educatie din PIB ?
    Solicitati si publicati numele senatorilor despre care se face vorbire !

    RăspundețiȘtergere
  2. PESTE NOI!DIN PARTEA GUVERNULUI?NESIMȚIRE,IGNORANȚĂ, CA DE OBICEI!PENTRU PORTOCALII?SĂ TRĂIȚI BINE ȘI SĂ VĂ ÎNGRÂȘAȚI, VOI ȘI NEAMURILE VOASTRE, PÂNĂ CRĂPAȚI DEFINITIV!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. PIB-ul e mic! Bine, bine! Deci, in valoare reala, si suma e mica pentru ca procentul de 6% dintr-un PIB mic s-ar aplica la o valoare reala mica si ar fi, oricum, mic. Dar se iau 3,18% dintr-un PIB si asa mic. Spre ce sunt redirectionate aceste procente(3,18% din PIB)? Spre imbogatirea lui EBA si a Mariei Basescu? Spre imbogatirea pliticienilor puterii? Spre mita electorala? Sau se fac rezerve "sa traim bine" in urmatorul mandat al PDL (care va fi, pobabil, castigat prin frauda electorala!)?
    Cat este procentul din PIB destinat invatamantului in alte tari UE? Eu sunt mic, nu stiu nimic, dar sunt tari in care procentul (!!!) este de la 6% la 12%.

    RăspundețiȘtergere
  4. Pentru Lefter... In Finlanda se aloca 18% din PIB pentru invatamant. In Danemarca 14%, In Suedia 14%, In Germania 12%, Franta 12% si, evident Romania - 1,8%. Exact ca Finlanda, doar ca e o mica virgula....

    RăspundețiȘtergere
  5. Iti multumesc pentru raspuns !
    Dar , ambitiosi suntem : vrem sa-i batem pe finlandezi la . . . calitatea educatiei !

    RăspundețiȘtergere

Postări populare