30 oct. 2010

Capcanele LEGII EDUCATIEI NATIONALE

LEGEA EDUCATIEI NATIONALE ASUMATA CLICK AICI

MATERIAL IN CONTINUA ACTUALIZARE....pana la caderea GUVERNULUI
Aparuta in 28 octombrie LEN aduce, pentru PORTOCALIII aflati in functie de conduere, lucruri bune.
Ce aduce pentru elevi, parinti si profesori?
Scaderea calitatii, stres, supunere si dictatura. Pierderea titularizarii in sistem si evaluarea cadrelor didactice  de catre CA al unitatii...
Nu discut de acele articole care nu fac decat sa dezbine societatea civila, precum si unele care nu se pot aplica.
O sa incerc sa le iau pas cu pas chiar daca nu intro ordine oarecare.

Strigator este ca prin LEGE se incalca PACTUL NATIONAL PENTR EDUCATIE  si se spune clar ca in 2011 EDUCATIA NU ARE ALOCAT 6% DIN P.I.B.  
Art 361 alin 3 lit g) " 6% incepand cu 1 ianuarie 2012" iar
PACTUL NATIONAL PENTRU EDUCATIE  ART 2. Asigurarea în perioda 2008-2013 a unui minim de 6% din PIB pentru educaţie, pentru a o aşeza pe o temelie solidă, pe durată medie şi lungă. Garantăm familiilor, elevilor şi profesorilor că regulile sistemului de educaţie nu se vor schimba în funcţie de anotimp şi că acesta va fi finanţat constant în funcţie de obiective clare şi asumate transparent.

Art 2 alin 4 "drepturi egale de acces la toate nivelurile si formele de invatamant preuniversitar.....fara nicio forma de discriminare" - vom vedea pe parcurs cum se incalca acest articol chiar de aceasta lege


Art 9 alin 2 aproape identic cu Art 101 alin 2 deci copy paste fara logica poate si putin interpretabil

DEZBINAREA SOCIETATII CIVILE 
Art 19 alin 2  "in unitatile administrativ teritoriale cu mai putin de 300 de elevi se organizeaza o singura unitate cu personalitate juridica"  , 

Art 45 alin 5 "pentru fiecare minoritate functioneaza cel putin o unitate scolara cu personalitate juridica indiferent de efectivul de elevi"


Art 45 alin 6 " in unitatile cu predare in limbile minoritatilor nationale singulare...se acorda personalitate juridica indiferent de efectivul de elev"


Art 47 alin 2 " unitatile cu predare in limba romana....au personalitate juridica indiferent de efectivul de elevi"

Iar art 19 alin 3 incurca si mai mult aplicarea legii
 
IN UNITATILE ADMINISTARTIVE IN CARE AVEM SUB 300 DE ELEVI IAR 150 SUNT ROMANI IAR 150 MINORITARI CE ARTICOL SE APLICA PENTRU A AVEA O SINGURA UNITATE???
DAR DACA SUNT 100 ROMANI 100 LA O MINORITATE SI 100 LA ALTA MINORITATE??? 

NU CRED CA PRIN LEGE TREBUIE CREATE CONFLICTE IN ACESTE COMUNITATI....

Art 46 alin 7, Art 65 alin 2 si Art 66 alin 2 ne spun ca avem doua TRUNCHIURI COMUNE..unul pentru elevi romani si altul pentru minoritari cei din urma cu mai multe ore....care nu au cum sa respecte Art 66 alin 3 si 4

Art 18 alin 3 "Religia poate fi predata numai de personal didactic calificat...." asta inseamna ca restul disciplinelor se pot preda si de catre necalificati

Art 63 alin 2 " pentru forma de invatamant in limba materna a unei minoritati, efectivele formatiunilor de studiu pot fi mai mici decat minimul prevazut de lege" dar unde sunt romani minoritari nu este o prevedere asemanatoare, Deci o prima incalcare a Art 2 alin 4

Art 65 alin 6 "programele scolare pentru disciplinile/domeniile de studiu, respectiv modulele de pregatire optionale se elaboreaza la nivelul unitatilor de invatamant, cu consultarea consiliului profesoral, consiliului consultativ al elevilor, structurii asociative a parintilor...... Programele scolare sunt aprobate de consilu de administratie al unitatii de invatamant"  Cate unitati scolare, atatea programe!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ce competenta au consiiliile de administratie pentru realizarea acestor programe
  
Art 69 alin 2 spune clar ca manualele scolare se elaboreaza de catre MECTS doar pentru orele din trunchiul comun.. Pentru disciplinile optionale nu se asigura manuale 

Art 66 alin 3 stabileste nr maxim  de ore in trunchiul comun de 16 ore la primar, 20 la gimnaziu si 21 la liceu
din care obligatoriu: Religia, Educatie fizica si sport, Tegnologia informatiei si comunicarii in gimnaziu si liceu. 
 
LA FINALIZAREA CLASEI A IX-A ABSOLVENTUL ARE 16 ANI SI NICIO CALIFICARE. DECI MUNCITOR NECALIFICAT C ACTE IN REGULA.
Art 89 "In invatamantul preuniversitar....posturile didactice se ocupa prin concurs organizat la nivelul unitatii de invatamant"



Art 90 alin 2 " Angajarea personalului didactic ...se face prin incheierea contractului individual de munca de catre directorul unitatii, cu aprobarea consiliului de administratie" 


Art 93 "Hotararile privind angajarea, motivarea, evaluarea, recompensarea, raspunderea disciplinara si disponibilizarea personalului didactic se iau la nivelul nitatii de incatamant de catre CA, cu votul a 2/3 din totalul membrilor. ....Angajatorul este unitatea de invatamant"

Art 96 alin 2 a) 7 membri - 3 cadre didactice inclusiv directorul
Art 96 alin 2 b) 9 membri  - 4 cadre didactice inclusiv directorul si directorul adjunct
Art 96 alin 2 c) 13 membri - 6 cadre didactice inclusiv directorul si directorul adjunct

PENTRU INVATAMANTUL PARTICULAR UNDE BANII VIN DE LA BUGET PREVEDEREA ESTE AMBIGUA DIN PUNCT DE VEDERE A CONSILIULUI DE ADMINISTRATIE

LIDERUL DE SINDICAT NU MAI ARE ROL DE OBSERVATOR IN CONSILIU DE ADMINISTRATIE !!!


art 252 spune doar ca titularii din sistem isi pastreaza acest drept. Practic titularii se pot transfera doar daca sunt in restrangere de activitate si unitatile sunt de acord ( adica CA al fiecarei scoli) iar ISJ asigura o repartizare ( acolo unde au loc in judet, cu siguranta este vorba de o detasare, ptr ca tiularizare la NIVEL DE UNITATE nu are posibilitatea sa fac ISJ,)

RUGAMINTE PENTRU NAIVI ...NOTIUNEA DE TITULAR LA NIVLU UNITATII ESTE DE FAPT UN CONTRACT DE MUNCA PE PERIOADA NEDETERMINATA CARE NU PERMITE DETASARE SAU TRANSFER.
Este de negociat in CCM platile compensatorii pentru cei care intra in somaj...
DAr sper sa nu se adopte legea aceasta

 


MATERIAL IN CONTINUA ACTUALIZARE....pana la caderea GUVERNULUI


33 de comentarii:

  1. ce a facut sindicatul pentru personalul didactic auxiliar????

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce a facut personalul didactic auxiliar pentru sindicat ?

    RăspundețiȘtergere
  3. Si voi, liderii, sunteti de vina pentru ca am ajuns aici:
    1. Nu ati fost in stare sa organizati o greva generala si, atunci cand cu vai si amar ati organizat-o, ati anulat-o seara la TV (vezi cazul TSU lb. romana, 5 mai 2009, mai 2010) si ne-am facut de ras. Singura data cand am fost ascultati si am obtinut ceva a fost atunci cand am facut greva: trei saptamani in noiembrie 2005 si peste o luna in 1999. VA AMINTITI?
    2. Ati impartit sindicatul din invatamant in mai multe bucati pentru a avea voi, liderii, mai multe functii si privilegii. De ce ne trebuie mai multe sindicate? De ce nu avem un singur sindicat care sa reprezinte intr-adevar o forta? Dle Pop, de ce nu are curaj nici un lider sa spuna ce salar/indemnizatie are? ESTE UN SECRET? Un simpli lider de scoala a incasat saptamana trecuta 700 de lei. Pentru ce?
    3. De ce nu ati scazut si indemnizatia pe care o platim spre sindicat cu 25 % in conditiile in care veniturile au scazut drastic?
    4. De ce functiile de lider se dau pe viata? Nu ati facut nimic, d-voastra si ceilalti, in ultimii ani, iar noi am ajuns de rasul tuturor, dar nu va clinteste nimeni. DE CE?
    Mai sunt multe intrebari...dar voi sunteti prea ocupati sa va vedeti la TV decat sa luptati pentru noi...
    Sergiu, Suceava

    RăspundețiȘtergere
  4. Pana va mai certati, nu va ganditi cine are de suferit in toata oribilitatea asta de reforma?Am impresia ca DICTATURA BASESI SE EXTINDE SIMTITOR!NE VA DUCE DIRECT INIAD?

    RăspundețiȘtergere
  5. un profesor de la catedra30.10.2010, 22:25

    Vad c ane induceti in eroare ... ma intreb daca o faceti intentionat sau ... pt ca nu cititi cum tb??? De exemplu ... art. 65 alin 6 ... n-ati reprodus exact transcriptul din lege care contine si cuvantul "OPTIONALE" dupa cuvintele module de pregatire ... deci este fff clar ca se refera la disciplinele optionale ... care nu stiu de ce sunteti atat de surprins sa aflati tocmai acum ca programele lor se realizeaz ala nivelul scolii cand intotodeauna a fosr asa. Se vede ca n-ati mai fost pe la catedra de f mult timp. In fiecare an se fac programele de optionale la nivelul scolii ... va spun din experienta proprie. Altadata interesati-va mai bine pt ca altfel ...va umpleti de ridicol.

    RăspundețiȘtergere
  6. minte deschisa30.10.2010, 22:30

    Pt colegii care sunt speriati de noua lege, va dau un sfat: cititi legea cu ochii si mintea dv si veti vedea ca are multe parti avantajoase. Nu mai asteptati sa va "traduca" sindicatul textul legii pt ca de multe ori ne manipuleaza. Apropo', nu se desfiinteaza titulatura in sistem, ci, dimpotriva, cei care sunt titulari la intrarea in vigoare a legii raman titulari ai sistemului. Cititi art. 252.

    RăspundețiȘtergere
  7. Dle Pop, se stie ca sunteti bratul sindical al PNL: ati candidat la primarie din partea PNL, faceti politica pt PNL, ma intreb cand mai aveti timp si dispozitie sa faceti si politica scolii?

    RăspundețiȘtergere
  8. Profesorul de la catedra : aveti dreptate ! Alta e problema : cat au progresat elevii in aceste conditii ? ? ?

    RăspundețiȘtergere
  9. Capitolul 7-Conducerea sistemului şi a unităţilor de învăţământ
    Secţiunea a 2-a-Conducerea unităţilor de învăţământ
    Art. 86 (3)-La sedintele consiliului de administratie participa reprezentantii
    sindicatelor din unitatea de învatamânt si un reprezentant al elevilor, cu statut de observatori.

    RăspundețiȘtergere
  10. E lume plina de ... "priceputi" ...

    RăspundețiȘtergere
  11. Naspa : http://www.cotidianul.ro/127447-Un-ministru-nepregatit-pentru-viata ! ! !

    RăspundețiȘtergere
  12. Daca d-l Pop face politica pnl-ista bucurati-va,inseamna ca mai avem o sansa !

    RăspundețiȘtergere
  13. O bibliotecara31.10.2010, 08:31

    Pentru "anonimul" de la ora 11.04: Personalul auxiliar a fost si este in sindicat, a fost si este cotizant, a fost si este recunoscator pentru procesele intentate si CASTIGATE in ceea ce-i priveste statutul si aplicarea legilor. Vezi procesul castigat pentru aplicarea Legii bibliotecilor din Romania!!!!!Ii multumim d-lui Pop si juristei Mariana Tinta care au sustinut in instanta cauza bibliotecarilor

    RăspundețiȘtergere
  14. nu stiu de unde a aparut art.66 citat insa in legea asumata,art 56 apar 25 ore la gimnaziu.

    RăspundețiȘtergere
  15. Nu stim care e forma finala a legii despre care vorbiti.Citind forma de pe site-ul ministerului nu se regaseste art 66 pe care-l prezentati.Nu spunem ca LEN este perfecta.Dar ce lege este perfecta in Romania.Trebuie sa mentionam ca sunt si multe lucruri bune.Ne spuneti ca evaluarea o face CA- nu stiati ca asa s-a facut si anul scolar 2009/2010?Titularizarea nu s-a desfiintat.Sunt incadrati ca profesori pentru invatamant primar toti cei care au studii superioare pana la aparitia acestei legi,lucru pentru care sindicatul nu s-a prea interesat.CDS-ul exista si inaintea aparitiei noii LEN si majoritatea cadrelor didactice elaborau programe pentru diascipline optionale,daca nu le utilizau pe cele aprobate de minister.
    Problemele legii noi ar fi altele:selectia directorilor,finantarea per elev etc.
    Constatam totusi ca distrageti atentia de la problemele reale ce se regasesc in noua lege.De ce ?Sa uitam ca va aparea noua lege a salarizarii,unde ne situam in ultimele randuri.Ar fi bine sa luati masuri inainte de aparitia unei legi,nu sa discutam in van dupa aparitia ei.

    RăspundețiȘtergere
  16. D-le Pop, vechiul statut recunostea ca vechime in invatamant perioadele lucrate in alte domenii in specializarea de pe diploma. Nu am intalnit asa ceva in noul statut(sau, poate, nu am citit cu atentie). Ce se va intampla cu vechimea celor aflati in aceasta situatie? Sau ramane un drept castigat?
    Nici noua lege, nici legea salarizarii(reglementarile referitoare la invatamant) nu mai prevad sporul de stabilitate dupa 10 ani de activitate neintrerupta in invatamant. Asta inseamna ca vor putea trece la treapta 10-14 ani, fara diminuarea salariului cu 15% cei care au 10 ani cu intreruperi? Se vor recunoaste ca vechime in invatamant perioadele lucrate ca suplinitori necalificati?

    RăspundețiȘtergere
  17. "Depolitizarea" invatamantului : http://www.cotidianul.ro/127410-Campanu-Boc-si-Funeriu-au-incercat-sa-ofere-posturi-publice-in-schimbul-votului-pe-motiune !


    Exista mai multe variante ale legii ! Fiecare dintre ele "este" varianta ..."oficiala" ! Meandrele democratiei dambovitene !

    RăspundețiȘtergere
  18. ce a facut sindicatul pentru personalul didactic auxiliar ? noua lege elimina din categoria personalului didactic pe cel auxiliar. copii acestora nu mai au dreptul la facilitati in unitatile de invatamant.de ce sa mai faca parte din sindicat ? de ce sa mai plateasca cotizatia ?

    RăspundețiȘtergere
  19. noul statut al personalului didactic se refera doar la personalul didactic care preda. personalul nedidactic se sprijina pe codul muncii. dar personalul didactic auxiliar pe ce statut se bazeaza ? este exclus din statutul personalului didactic.

    RăspundețiȘtergere
  20. dupa parerea mea normal ar fi fost ca la inceputul legii sa fie mentionat SCOPUL FINAL al educatiei care poate fi
    EGALITATEA
    ori
    SUBORDONAREA (herarhizarea)
    iar in conformitate cu acest scop sa fie date legile . Chiar daca scopul nu este formulat explicit, din prevederile legii invatamantului se vede cat se poate de clar ca scopul urmarit este OBTINEREA de SUBORDONATI, scop care este specific de altfel unui sistem autoritar, NU unui sistem democratic

    RăspundețiȘtergere
  21. Haideti, domnule!!!
    Mai lasati-ne ca doar stiti sa ne intaratati impotriva conducatorilor. Nu zic ca ei au dreptate. Dar dvs ce faceti? Cum ne ajutati? Atunci cand am stat in strada o luna intreaga ati batut palma cu ei si am ramas cu buzele umflate. Si in alte dati la fel. Mai scutiti-ne.

    RăspundețiȘtergere
  22. @ Zat ce a facut fiecare membru. Unitate insa nu.

    @ un profesor de la catedra…multumesc… am completat. Din viteza. Stiam ca se refera la optionale si stiu ca in acest moment se da un accord de catre inspectorul de specialitate la aceste optionale, chiar daca uneori si acesta e deposit de situatie. Titular ai sistemului care nu au nici un avantaj, decat atunci cand intra in restrangere de activitate si dac unitatea unde este un poste este de acord. O sa postez si acel articol.


    @ minte deschisa si daca ti citit asa deschis va rog sa imi spuneto ce drepturi are acel titular in siztem? POate imi spuneti si partile bune ale legii.
    @ intrebare nu fac din 2004 politica si nici nu o sa mai fac in urmatorii 15 ani.
    @Sucitu ..grea intrebare
    @ Paul …intentionat am postat legea asumata ptr a vedea ca art 86 alin 3 spune cu totul si cu totul altceva

    @ Turbatu' din pacate asa e


    @ O bibliotecara multumim si noi

    @ Zdreantza am postat variant asumata…in ceea ce priveste depolitizarea….

    @ res de accord cu dvs
    Ptr anonimi…va rog macar un nume pentru respectful fata de ceilalti cititori

    RăspundețiȘtergere
  23. Mai este o versiune a formei finale a LEN.
    http://paulsava.blogspot.com/2010/10/forma-finala-legii-educatiei-nationale.html

    RăspundețiȘtergere
  24. de ce ati postat pe blog ca grupa pregatitoare va ramane la gradinita cand legea spune altceva? asa vi se spusese initial? si cine va preda la aceste clase dnule pop? Adriana bz

    RăspundețiȘtergere
  25. D-le Pop,ce importanta are auditul ISJ cf. art.258 alin.5.?

    RăspundețiȘtergere
  26. Pentru Sergiu Suceava si pentru altii cu peceptii similare.
    1) Ati auzit de Legea conflictelor de munca? Pariez ca nu ati auzit de ea. Ati fi deschis-o si ati fi inteles multe aspecte care va framanta. Pentru a declansa o greva sunt necesare mai multe etape si mai multe proceduri. De fapt, sunt foarte multe restrictii. Apoi, cand nr. grevistilor ajunge sub 50%, liderii sunt obligati sa ceara incetarea grevei. Altfel, liderii pot ajunge dupa gratii sau isi pot vinde apartamentele pentru a plati amenzile si daunele.
    2) Intr-un fel, ideea dvs. cu unificarea sindicatelor este foarte interesanta. FSLI are 64% din personalul din invatamant. Celelalte 36 de procente apartin celorlalte 2 federatii. Normal este ca cele 2 federatii sa se uneasca cu FSLI, prin absorbtie. Ne (le) puteti ajuta cu ceva? In alt fel, parca am mai avut un singur sindicat: curea de transmisie de la partid la salariati. Sunteti membru PDL si partidul nu are cureaua de transmisie la salariati? Incercati dvs sa faceti o curea de transmisie. Succes!
    3) Cotizatia de sindicat s-a redus automat cu 35-40%. Cu aceasta cotizatie diminuata, sindicatele va reprezinta in conflictele de drepturi. Stiti cat va ia un avocat pentru un proces-conflict de drepturi? 1500lei la fond si 1000 de lei la recurs. In cate luni de cotizatie platiti un proces? In minimum 166 de luni, adica vreo 15 ani. Cate procese a castigat sindicatul pentru dvs.? Aaaa! nu sunt executate sentintele? Adresati-va unui executor judecatoresc. Sindicatul v-a salvat pana acum de cateva mii de lei pentru a va recupera drepturile cuvenite prin Legea nr. 221/2008 (si alte drepturi). Poate ca daca nu ati fi iesit voluntar din greva din iunie, acum se punea problema executarii sentintelor judecatoresti. Cel mai important lucru a fost rezolvat: aveti procesul castigat. 4) Domnului Pop ii spuneti ca este ales pe viata sau ca este prea vechi pe functie? 5) Nu vreti sa conduceti un sindicat prin munca voluntara? Va doresc succes! Cei 700 de lei se vor fi luat pentru 6-7 luni. 6) Dar daca sunteti un diversionist pedelist care baga mereu "strambe" pe acest blog? Stiu sigur ca sefii cabinetelor parlamentarilor PDL au aceasta sarcina de partid: sa bage "strambe", sa cultive cu perseverenta neincrederea in sindicate si liderii lor.

    RăspundețiȘtergere
  27. @carpediem sa nu isi piarda influenta
    asta e ideea

    RăspundețiȘtergere
  28. Deci sa inteleg ca daca directorul este demis prin vot de consiliul de administratie ISJ in urma auditului il poate repune in scaun?

    RăspundețiȘtergere
  29. http://liviumarianpop.blogspot.com/2010/10/legea-educatiei-nationale-finalizata-in.html aici ati postat art 22 unde scrie ca inv prescolar este format din gr mica mijlociesimare pregatitoare,iar inv primar din cls I IV.nu asa scrie?

    RăspundețiȘtergere
  30. da
    atunci asa era
    intre tim si.au asumat alta lege

    RăspundețiȘtergere
  31. am inteles...mai avem o speranta acum,poate se va schimba ceva. multumim pentru postarile utile de pe blog

    RăspundețiȘtergere

Postări populare