10 mai 2010

Calendar proteste

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Învăţământ „Spiru Haret”, Federația Educației Naționale și Federația Națională Sindicală „ Alma Mater” vor organiza în zilele de 11, 12, 13, 18, 19 și 20 mai 2010 acțiuni de pichetare în faţa Palatului Parlamentului.
Acţiunile de pichetare se vor desfăşura pe trotuarul din faţa Parcului Izvor (vis-a-vis de Palatul Parlamentului, intrarea dinspre parcul Izvor), în intervalul orar 1030 – 1230.
La manifestaţie vor participa, zilnic, circa 200 de persoane din municipiul Bucureşti și din țară, salariaţi din învăţământ.
Motivele protestului nostru sunt următoarele:
1. intenția Guvernului României de a reduce salariile în sectorul bugetar cu 25% începând cu data de 1.06.2010, măsură care va avea efecte devastatoare asupra salariaților din învăţământ;
2.faptul că proiectul Legii Educaţiei Naţionale propus de M.E.C.T.S. Guvernului României, însuşit de acesta şi transmis spre adoptare Parlamentului conţine o serie de dispoziţii cu efecte negative, dezastruoase, asupra personalului din învăţământ, între care enumerăm:
pierderea titularizării în sistem-ceea ce va genera şomaj în rândul cadrelor didactice care intră în restrângere de activitate;
dispariţia în totalitate a mişcării de personal;
trecerea clasei a IX-a la gimnaziu -care va genera, de asemenea, restrângeri de activitate;
politizarea excesivă a sistemului şi aservirea şcolii intereselor de partid ale autorităţilor administraţiei publice locale;
dispariţia unor drepturi garantate de ani de zile în legislaţie, cum ar fi: decontarea cheltuielilor de navetă, cele 6 călătorii/an dus-întors pe calea ferată, prima de instalare, concediile fără plată, reducerea cu 2 ore a normei didactice pentru personalul didactic cu o vechime în învăţământ de peste 25 de ani şi gradul didactic I;
3. faptul că veniturile salariale, în special cele ale personalului didactic auxiliar şi nedidactic s-au diminuat, datorită sistării, începând cu luna ianuarie 2010, a plăţii unor sporuri existente în contractele colective de muncă, acordate în condiţii legale;
4. faptul că prin O.G. nr. 114/2009 vor fi reduse ~ 15.000 de posturi din învăţământul preuniversitar începând cu data de 1 septembrie 2010, după ce în anul 2009 s-au mai redus ~18.000 de posturi;
5. neplata în primele trei luni ale anului 2010 a sporului de lucru în condiţii periculoase sau vătămătoare şi a sporului pentru condiţii grele de muncă, reglementate de Legea-cadru nr. 330/2009;
6. ignorarea de către conducerea M.E.C.T.S. a existenţei şi valabilităţii Legii nr. 221/2008 până în luna decembrie 2009, care instigă ordonatorii de credite la nepunerea în executare a hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile, precum şi la nerespectarea prevederilor art. 7 alin. (2) din Legea-cadru nr. 330/2009, care garantează salariaţilor menţinerea salariului brut începând cu luna ianuarie 2010, la nivelul lunii decembrie 2009.

Maine la ora 11.30 se intruneste Colegiul National al Liderilor FSLI iar miercuri la ora 10.00 se intrunesc Birourile Operative ale celor patru federatii din invatamant pentru a stabili celelalte forme de protest.
Pentru FSLI Maramures, vineri are loc sedinta Colegiului Liderilor SLIMM.

25 de comentarii:

  1. Ziceti bine ceea ce ziceti, dar ca intotdeauna de la vorbe la fapte este cale lunga. Nu mai am incredere nici in colegii sindicalisti nici in sindicat.Imediast ce a anuntat Basescu reducerea salariilor cu 25% ar fi trebuit sa fi fost toti in strada. Dar se pare ca multora nu le pasa. Probabil ca au alte surse de venituri. Asta este!

    RăspundețiȘtergere
  2. vorbele le transforma in fapte cei care participa la actiuni.
    Ideal ar fi sa reusim sa reactionam unitar. Insa solidaritatea si unitatea mai are de asteptat in Romania.

    RăspundețiȘtergere
  3. Pichetarea ca pichetarea, dar greva generala cand? Lasati dle Pop, nu plange de mila mea , ca am 900 de lei salar, tu sa traiesti bine, ca si din 700 lei salar tot 1% din brut vine la sindicat. Nu-i asa?

    RăspundețiȘtergere
  4. Daca vreti sa mai obtineti ceva faceti GREVA GENERALA ACUM.

    RăspundețiȘtergere
  5. Are dreptate colega/colegul care spunea ca GREVA GENERALA acum ar trebui declansata.
    Statul cu mainlie in san si amanarea formelor de protest ne vor costa, dar si mai mult o sa ne coste lipsa de UNITATE, CONSECVENTA SI DEMNITATE.

    RăspundețiȘtergere
  6. Inteleg reducerea salariului cu 25% astfel: oricare dintre noi isi poate lua oricand vrea 4 zile libere pe luna. O sa le placa? Sa vina profesorul la scoala cand are chef? Sau doctorul la spital? Sau functionarul la ghiseu? Ei ne taie salariile cand au chef. Ce ar fi sa mergem si noi la munca 75% si numai cand avem chef?
    Apoi titularizarea facuta de directorul numit politic........... alta distractie: vor ramane in unitate spritarii si lingaii din jurul lui. Trebuie sa emigram 25% din noi? scad impozitele cu 25%, consumul cu 25%...Ce poti astepta de la un marinar?
    O singura data trebuie sa inghetam anul scolar. Sa vedem ce economie vor face la buget cand va trebuie sa cheltuie inca o data pentru acelasi an scolar. A doua oara nu cred ca-si vor mai bate joc de noi.

    RăspundețiȘtergere
  7. Dragi colegi, avem de gand sa ne trezim? Sau procedam ca in 22 aprilie, unii in greva si cei mai multi nu?

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu vi se pare ciudat faptul ca pe site-ul fsli nu apar noutati decat cu mare intarziere? De ce oare? Eu stiu. Voi stiti?

    RăspundețiȘtergere
  9. Este foarte grav daca nu mai avem incredere in liderii nostri sindicali. Oare ei mai pot avea incredere in cei pe care ii reprezinta??? Raspund acestia oare promt la solicitari??? Fac GREVA GENERALA de adevaratele sau mimeaza doar?! Cum se aproipie ziua de salariu, cum dau telefoane la cei care le sunt conducatori alesi, in care au investit incredere, dar carora le cer sa faca compromisuri, desi stiu ca incalca legea...Si pentru o zi de greva "suferim"??? Probabil ca pe aceasta se bazeaza cei care au facut propunerile pe care le cunoastem deja si care, dupa toate probabilitatile vor intra la vot in Parlament, cat de curand. NE MERITAM SOARTA!!!!

    RăspundețiȘtergere
  10. As crede, doamna VIOARA, daca as vedea mai mare influenta/colaborare a liderilor de la centru cu liderii din unitatile de invatamant. Undeva, pe traseu, o veriga este slaba. De aceea vorbim, dar nu ne auzim clar unii pe altii.

    RăspundețiȘtergere
  11. Din neaplicarea L. 221 Guvernul ne-a ramas dator cu 37,5%. Prin legea 330 ne-a mai luat 2,5% (in medie). Asa ca noi deja am contribuit cu 40% din ianuarie 2010. Daca se pune problema reducerii salariilor cu 25% inseamna ca de la 1 iunie va trbui sa avem o majorare de 15%. Corect?

    RăspundețiȘtergere
  12. inghetarea anului scolar si asa le dam o lectie. formele de prostest de acest gen nu o sa deranjeze pe nimeni. daca liderii ar fi incoruptibili....

    RăspundețiȘtergere
  13. CITESC SI NU INTELEG!!! CINE MA AJUTA????

    Traian Băsescu va susţine titularizarea la nivel local a dascălilor
    Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, în urma discuţiilor cu sindicatele, că va susţine titularizarea la nivel local a dascălilor, deoarece acest lucru ar permite menţinerea cadrelor didactice în localitatea în care trăiesc.
    "A fost o problemă care eu cred că nu e doar o concesie, ci şi un lucru de bun-simţ, pe care îl solicită sindicatele din educaţie, legat de noua lege a educaţiei. Acest lucru se referă la titularizare. Sigur, noua lege, care se află în dezbatere la Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor, prevede titularizarea strict pe şcoală, acolo unde dascălul dă examen, şi renunţarea la titularizarea la nivel naţional", a spus preşedintele.

    Băsescu a afirmat că sindicatele propun titularizarea la nivelul localităţii, considerând corectă o astfel de abordare. "Un liceu din Craiova, spre exemplu, ar putea avea nevoie pentru patru ani, de un contract cu un profesor de fizică. Este normal ca la sfârşitul contractului, dacă există un post de profesor de fizică la un alt liceu, tot din Craiova, acesta să fie oferit cu prioritate dascălului care a terminat contractul", a explicat şeful statului.

    El a menţionat că printre alte obiective ale sindicatelor cu care este de acord se numără îmbunătăţirea legislaţiei privind combaterea evaziunii fiscale, dar şi privind inspecţia muncii. Şeful statului a mai susţinut că agreează ideea stabilirii de comun acord, între sindicate şi Guvern, a criteriilor de reducere a posturilor în aparatul central al Guvernului, în primării, în regii autonome.

    "Criteriile trebuie să fie comune, fără însă a face cumva din sindicat element de decizie sau de co-decizie în acţiunea managerilor de reducere a numărului de personal, ci doar cu privire la criteriile care se aplică pentru reducerile de personal", a mai spus el. AGERPRES

    RăspundețiȘtergere
  14. VAI SI AMAR!!!!! DE-A NOASTRA ROMANIE!!! VOR VENI VREMURI SI MAI GRELE!!DE-AR TRAI EI CU SALARIUL MEU DE DASCAL SI 2 COPII!TARA DE RAHAT!

    RăspundețiȘtergere
  15. De ce va vaitati?
    CE ATI VOTAT DOMNILOR?
    ATI LUPTAT IMPOTRIVA COMUNISMULUI
    ATI VRUT GUVERNARE DE DREAPTA?
    A C E S T A-I R E Z U L T A T U L L U P T E I VOASTRE!
    ASA VA TRBUIE!

    RăspundețiȘtergere
  16. Nu cred ca au votat cu basescu, nici chiar cei care sunt acum langa el, dar pentru ca le merge bine, nu se dau in vileag.
    Daca aceste masuri erau luate imediat dupa asa-zisa revolutie in care au murit oameni nevinovati, eu cred ca si ceausescu era nevinovat- in comparatie cu astia de acum,in Romania acum ar fi fost raiul pe pamant, sau aproape. Dar cum iliescu si alte hoarde de hoti ne-au condus in groapa, iata ca tot noi, oamenii care-au crezut ca suntem condusi bine, cadem si, din pacate, cred ca nu mai ne ridicam asa usor. Chiar daca am fi vrut sa facem ceva, n-am fi putut pentru ca daca zici ceva, chiar si cu argumente solide, esti imediat inlaturat.
    A zis prostituata de udrea ca suntem urmasii lui traienel, si iata ca asa au si facut: ne transforma in umilele lor slugi, mai ales pe cei trecuti de 40 de ani, care nu-si mai gasesc locuri de munca decat ca ingrijitori de mortaciuni in italia, spania sau alte strainataturi, in timp ce aici domneste in voie cel mai mare HOIT AL UMANITATII: basescu si lingaii lui.
    Dumneavoastra, d-le Pop, ce viitor vreti sa le asigurati copiilor dvs.? Sunteti tanar, de ce nu aveti curajul raspunderii? Nu mai postati nici o informatie, ca sa ne enervati, daca nu aveti de gand sa faceti NIMIC, cum de altfel s-a intamplat si pana acum.
    Ori facem greva, ori lasati-ne in pace, nu ne mai otraviti, ca nu suntem asa de prosti, vedem si noi ce se intampla si ca voi, cei alesi sa ne reprezentati, taiati frunza la cainii nenorociti care ne sfasie.

    RăspundețiȘtergere
  17. Liderii de sindicat de la invatamant cred ca sunt vanduti puterii, de aceea pana acum protestele au fost atat de anemice, directorii de scoli multi au culoarea politica a celor de la putere...s.a

    RăspundețiȘtergere
  18. ABIA AKU VA DATI SEAMA CA ASUPRA ROMANIEI S-A ABATUT APOCALIPSA ????? NU I-ATI VAZUT CE FATA SI CE PRIVIRE DIABOLICA ARE ACEST PERSONAJ BASESCU??? NU V-ATI DAT SEAMA CA SUN AFONI IN ALE A CONDUCE O NATIUNE??? NU ATI INTUIT DIN FAPTE CA EI DORESC DOAR PREAMARIRE SI AVANTAJE PROPRII SI DE GRUP?????NU ATI DESLUSIT SUBTILUL UMAN INFECT A ACESTEI CLASE POLITICE????
    CAM TARZIU.NU VREAU SA FIU PRAPASTIOS SI NICI PESIMIST SAU SA DESCURAJEZ O NATIE INTREAGA, DAR ESTE DOAR INCEPUTUL SFARSITULUI PENTRU ROMANIA, TARA ACEASTA MERGE SPRE O DISTRUGERE IMINENTA, IREVERSIBILA SI INTR-UN RITM RAPID.CONTEXTUL EUROPEAN NU NE AJUTA, CEL INTERN E INCOMPETENT SI AVAR, OAMENII SUNT PROSTI IN PROPORTIE DE 85% ALEGAND DOAR CU MICII SI BEREA IN MANA, CREIERUL ACESTORA STAND IN CAPUL CEL MIC DIN PANTALONI.TARA ACEASTA VA FI CONCESIONATA, INCHIRIATA, EXPLOATATA CA O COLONIE, VA FI DIZOLVATA.IDENTITATEA NOASTRA CA ROMANI VA FI UN VIS FRUMOS, VOR FI PASAJE LITERARE DIN CARTI DIN VREMURILE DE DEMULT.
    NE MERITAM SOARTA, VOM SUFERI GROAZNIC, DEOARECE ORICE CORP GRAV BOLNAV ORI ZACE MULT NEMAIREVENIND LA STAREA INITIALA DE SANATATE NICIODATA RAMANAND INFIRM PE VIATA PARALIZAT, ORI MOARE! ASTA E SOARTA NOASTRA IN DICTATURA BASESCIANA. SA TRAITI BINE !!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  19. DACA A FOST EL IN STARE SA LOVEASCA UN COPIL PESTE FATA LA ACEA INTRUNIRE ELECTORALA, CE CARACTER CREDETI CA ARE UN ASTFEL DE OM????? CUM CREDETI CA POATE AVEA SUFLETUL CURAT UN ASTFEL DE OM?????CUM POATE EL IUBI O NATIE DACA DA PESTE FATA UNUI COPIL SUBTIL SI REPEDE CU PUMNUL TICALOSESTE ??????? CUM ATI PUTUT VOI CEI PESTE 5 MILIOANE SA CREDETI UN ASA OM ????? ACUM NE VOM SCUFUNDA DE TOT, NE VOM DESFIINTA CA NATIE CU ACEST OM CE INTRUCHIPEAZA SATANA !!! A IMPUS SA FIE IMPOZITATA SI ACEA PENSIE MINIMA DE 350 DE LEI, SPUNAND CA SA FIE LUAT UN LEU IMPOZIT DIN EA.CUM ASA CEVA??????? CE MIZERABIL DE OM POATE GANDI ASA CEVA????????DAR EVAZIUNEA FISCALA SI ECONOMIA NEAGRA DIN CARE EL S-A ALIMENTAT CA SA CASTIGE ALEGERI SI SA PROSTEASCA UN POPOR N-O VEDE??????CAT DE PROSTI SUNTETI MAI ROMANILOR???????UNDE NE MAI TRIMITETI CU IMBECILITATEA VOASTRA???????IN IAD????? SA MURIM IN CHINURI???????NOI VREM SA MUNCIM, SA TRAIM, SA NE CRESTEM COPIII, SA AVEM DEMNITATE SI ONOARE, SA NU NE INCHINAM IN FATA CRETINISMULUI, A CORUPTIEI SI INCOMPETENTEI.CE-ATI FACUT CU NOI MAI BASISTILOR?????CUM REPARATI VOI ACEASTA STARE SI SITUATIE NATIONALA???? IA IESITI VOI AKU IN STRADA FARA A AFECTA VIATA NOASTRA SI FACETI O ALTA REVOLUTIE DANDU-L JOS PE ACEST NEMERNIC DICTATOR!!!! IA FITI VOI CURAJOSII CARE SA NU CONTINUATI A DISTRUGE DE TOT TARA ASTA!!!!!!!! NOI VREM SA TRAIM BINE, DAR NU CA VOI!!!!!!!! CI CA NOI, DUPA PRINCIPIILE NORMAL UMANE, LOGICE SI FIRESTI, DUPA CRITERII SANATOASE, GANDITE DE OAMENI NORMALI, NU SCELERATI CA BASESCU SI CAMARILA LUI. FACETI CEVA SA TRAITI NORMALI SI SA REPARATI CE ATI STRICAT IN ACEASTA TARA!!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  20. Pe cine veti impresiona prin pichetari de 200 de persoane?Va mai mirati ca nu exista unitate si sindicatele nu mai sunt demult credibile?
    Nu cred ca aveti de ce.

    RăspundețiȘtergere
  21. Pentru asa o bataie de joc la care ne supun ar trebui sa vina profesorii din toata tara, ca minerii, la Bucuresti! Macar dumneavoastra nu ne mai faceti de ras cu pichetari de 200 de persoane ! Astia nu vor fi impresionati decat de topoare si furci !

    RăspundețiȘtergere
  22. pichetarile sunt pierdere de timp; metroul n-a avut nevoie de pichetari, s-au unit rapid si hotarat si o greva generala a rezolvat tot, pentru ei si ratb si alti bugetari s-=au gasit bani.Pe noi ne ia de prosti si chiar suntem daca mai asteptam mult.ne aude dl Pop??

    RăspundețiȘtergere
  23. Ministerul a inchis forumul de pe http://forum.portal.edu.ro?
    Se pare ca acum astfel incearca sa blocheze comunicarea dintre profesori.

    RăspundețiȘtergere
  24. si noi, profesorii de liceu, ce facem, daca dispare clasa a-IX-a????????????????? De ce toti liderii vorbesc la tv, dar la gatul parlamentarilor nu sare nimeni....

    RăspundețiȘtergere

Postări populare