5 ian. 2010

PROPUNERILE MECTS DE MASURI IN VEDEREA APLICARII IN INVATAMANTUL PREUNIVERSITAR DE STAT A PREVEDERILOR OUG NR. 114/2009

1.Masuri fara interventii legislative- la nivelul ISJ -optimizare retea- pana la sfarsitul saptamanii viitoare,
Sa nu avem efective mai mare decat este cazul- legal
Sa nu avem cazuri de localitati izolate fara scoala.
2. Ajustari legislative- 4 masuri
a. stabilirea obligatiei de catedra ptr toti directorii si directorii adjuncti 6-12 ore sapt in functie de marimea scolii (in medie 9 ore pe sapt)
b. renuntarea la reducerea normei didactice de predare cu 2 ore/sapt ptr pers didactic cu gr I cu o vechime in invatamant de 25 de ani.
c. majorarea efectivelor minime de prescolari/elevi care permit dobandirea personalitatii juridice a unit de invatamant
d. organizarea claselor I,V, si IX din unitatile de invatamant din mediul urban, la limita maxima prevazuta de Legea invatamantului (nu se are in vedere depasirea numarului legal de elevi la clasa)


Reintalnire marti 12 ianuarie 2010, ora 10.00, pentru o noua discutie

Intrebarile si precizarile reprezentantilor sindicali:
A. Corelarea intre Anexa 5 a bugetului de stat, Oug 114, HG privind finantare per elev, L 330 privind salarizarea unitara.
B. Daca ministerul are si alte masuri daca nu suntem de acord cu cele 4?
C. Cu cat s-a suplimentat sistemul de invatamant in ultimii 4 ani din punct de vedere a personalului?
D. Consultarea inainte de aparitia ordonantei si a altor acte normative de ce nu s-a facut?
E. Daca se intentioneza cresterea normei didactice?
F. Viziunea ministerului in privinta resursei umane?
G. Impactul finantarii per student in invatamantul superior?
H. Daca este un plan de reforma a curriculumului in sensul numarului de ore si discipline?
I. Care este numarul de posturi redus in sistemul universitar?

Pe www.slimm.ro si AICI am postat materialul inaintat de MECTS.
De la ora 14.00 pana la ora 16.30 am fost
AICI
de aceea o sa incerc sa raspund la emailuri si comentarii putin mai tarziu

59 de comentarii:

  1. Nicolae Pentru punctul c) - Ce numar de elevi ar trebui sa aiba o scoala pentru a obtine personalitate juridica?

    RăspundețiȘtergere
  2. O reducere drastica as promova-o direct in INSPECTORATE!! Deoarece ina ceste institutii se cheltuie enorm pe activitati ce nu performeaza sistemul, se platesc cercurile de influenta, grupurile de interese politice, clientelera PD-L-ista, oamenii din sistem ce au adus voturi, ce-au acut propaganda in campania electorala, dar cel mai mult sunt avantajati cei ce-au aranjat direct ca fondurile destinate investitiilor in invatamant sa ajunga la firmele mogulilor locali sau in firmele fantoma ce stiu sa sponsorizeze direct interesele de partid ale celor ce conduc tara.Toate sunt dirijate direct de la centru, intentia generala fiind de a se politiza absolut tot acest sistem.
    Banii, afacerile, interesele de partid pupincurismul si adeziunea directa de partid sunt direct criteriile inspectoratelor de a "barbieri" in teritoriu salariatii din sistemul de invatamant, fara sa vada in propria lor ograda coruptia generalizata, favoritismele, schema supraincarcata de personal.Rolul lor este pur acela de a veghea la perfectarea sistemului din punct de vedere profesional, corpul profesoral sa fie unul specializat, sa faca fata cerintelor de formare a elevilor la nivel European, si sa fie si motivati financiar.Totul se desfasoara ca activitate in inspectorate in spiritul inavutirii --prin serviciile de investitii--a unui singur partid, a deservirii clientelerei politice prin angajari si in scopul de a se distruge sistemul prin desfiintarea de posturi importante si necesare in teritoriu si desfiintarea la tara a scolilor.Desfiintati aceste institutii ce aduc doar pagube financiare in aceasta tara dominata de criza si coruptie.

    RăspundețiȘtergere
  3. INSPECTORATELE SCOLARE=Afaceri cu fondurile alocate investitiilor+coruptie la nivel judetean+clientelera politica+baroni locali+bani,bani,bani,bani in buzunarele celor clanuri si grupuri de interese cu putere locala adica mogulii politici ridicati din 2000 incoace !!!
    INSPECTORATELE=Spaguiala la promovari, angajari, CORUPTIE si iar CORUPTIE !!!!
    INSPECTORATELE= Plata clientelerei politice din diferite regimuri indiferent de coloratura politica.
    INSPECTORATELE= Cuiburi de risipitori neprofesionisti de resurse financiare.
    INSPECTORATELE=unitati dictatoriale ce au impresia ca stapanesc imperii taind in nestire posturi si lovind in destinele oamenilor.

    INSPECTORATELE=BUBELE CANCERIGENE ALE UNUI SISTEM ECONOMIC BOLNAV CE TREBUIE ELIMINATE URGENT INAINTE CA ACESTEA SA DISTRUGA SISTEMUL DE INVATAMANT.

    RăspundețiȘtergere
  4. Inspectoratele-s sugative de bani din bugetul tarii! Inspectoratele au personal angajat din clientelera politica a celor ce conduc cu nesimtire aceasta tara! Inspectoratele fac afaceri cu plasarea banilor la investitii firmelor clientelare mogulilor locali si incalca legile privind achizitiile.Inspectoratele ar trebui sa se ocupe de formarea si controlul celor ce predau, a dascalilor urmarind non-stop profesionalismul acestora, nu sa fie consumatori de resurse financiare si afaceristii locali din invatamant raspanditi in toate judetele. Ia reduceti birocratia si cuiburile de afaceristi din inspectorate si veti vedea ce de-a bani vor fi pentru toate!!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Dle Pop, va fi un dialog al surzilor...nu v-ati impus cand a trebuit, iar acum nu mai baga nimeni invatamantul in seama. Niciodata nu am fost capabili sa facem o greva cum trebuie, pe 5 mai ne-am facut de ras si tot timpul am cedat primii...Pe langa cei 15.000 de oameni (posturi) vor mai disparea si alti oameni din sistem:
    1. prin cresterea normei la cei cu gr. I cu o anumita vechime (un ex., intr-o scoala medie, profesorii de ed. tehnologica nu mai au cum sa isi faca norma decat daca vor avea optionale, de fapt vor fi probleme la toti profesorii, in afara de cei de romana si matematica)
    2. trecerea directorilor la catedra
    3. cresterea normei didactice

    RăspundețiȘtergere
  6. Stiti ca toti inspectorii scoalari iau gradatii de merit?!

    RăspundețiȘtergere
  7. Dintre măsurile propuse astăzi de MECTS eu sunt de acord cu revenirea la norma de 18 ore pentru profesorii şi învăţătorii cu gradul didactic I şi vechime de peste 25 de ani. Prin adăugarea celor 2 ore nu se rezolvă problema desfiinţării celor 15000 de posturi, dar mi se pare că aşa este mai echitabil. Cred că este o măsură bună şi revenirea la catedră pe o jumătate de normă a directorilor şi directorilor adjuncţi. Unii dintre ei sunt pe aceste funcţii de zeci de ani şi cred că au uitat şi cele mai elementare noţiuni de metodică şi pedagogie.

    RăspundețiȘtergere
  8. Revenire la 18 ore la 16, pt prof cu grad I si 25 ani, va fi provizorie?

    RăspundețiȘtergere
  9. Domnule Pop, se bazeaza pe ceva real articolul din http://www.gardianul.ro/Din-februarie,-vor-intra-in-somaj-secretarele-si-paznicii-scolilor-s151655.html :

    >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
    Din februarie, vor intra in somaj secretarele si paznicii scolilor

    Concedierile din Educatie incep din februarie 2010 cu personalul nedidactic si apoi, la 1 septembrie, cu profesorii. Finantarea pe elev, impusa de Ministerul Finantelor, va duce la disparitia a 40% din numarul de licee si scoli(...)
    >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

    RăspundețiȘtergere
  10. ce se intampla cu salariile de merit? nu inteleg de ce nu se acorda? era un drept al nostru. cine se poate atinge de gradatii in afara de directori si inspectori? sa fim seriosi

    RăspundețiȘtergere
  11. Am citit zilele trecute in presa ca la alte ministere suma pentru salariile de merit a crescut pentru anul 2010. Iar la invatamant nu mai exista salariu de merit, cica e cuprins in coeficienti. Dar nu inteleg: la altii de ce mai exista separat? Eci din invatamant sunt cei mai prosti?

    RăspundețiȘtergere
  12. Am si eu o nelamurire.
    Spuneti ca in invatamant s-au mai reduc circa 20 000 de posturi in 2009. Acum tot de la invatamant se reduc. Doar invatamantul trebuie sa stranga cureaua?
    Suntem cei mia fraieri. Nu trebuia sa renuntam la greva din mai,trebuia sa nu sustinem tezele si bacul. Cica sa nu sufere elevii. Dar la copiii cadrelor didactice se gandeste cineva? Ei nu sufera caci nu-mi ajunge salariul?
    Se anunta simulari la proba de competente digitale.Fara plata, cu siguranta. De ce sa participam?

    RăspundețiȘtergere
  13. Liviu, pe Realitatea Tv se dezbat aceste propuneri si Oana Badea a confirmat faptul ca propunerile MECTS au fost: minimum 32 de elevi la clasa, mninimum 300 de elevi intr- scoala, 12 ore norma de predare pentru directori.Este adevarat?

    RăspundețiȘtergere
  14. ca sa fim clari: norma didactica va creste sigur la minim 20 de ore..restul sunt vorbe, discutii si alte nimicuri pe la Tv si la tot soiul de intalniri in care ceea ce ministerul impune aceea executa sindicatele in cardasie cu inspectoratele..dar si noi discutam tot degeaba din pacate fiindca nu facem nimic

    RăspundețiȘtergere
  15. Eficientizare retea la nivel de ISJ: sa nu avem efective peste numarul legal si deasemenea sa nua vem localitati izolate fara scoala? Pai astea doua nu se contrazic cumva? Va dau exemplu de la mine din gradinita unde avem intr-o localitate foarte multi copii si grupele sunt de cate 27 de prescolari si inca multi neinscrisi din lipsa de locuri, deci mult peste maximul dat de lege, si intr-o alta localitate o grupa cu doar 8 prescolari pentru ca atatia sunt, de unde sa luam mai multi? E corect? zcum se impaca aceste situatii cu finantarea pe elev? Gradinita cu 8 copii nu va avea bani de plata salariuliul educatoarei nu? Desfiintam acea gradinita? Lasam copiii aceia nescolarizati? Posibilitati de naveta nu exista si-apoi ia imaginati-va un copil de 3-4 ani facand naveta.
    Care sunt solutiile domnului ministru pentru aceste situatii? Probabil habar nu are de existenta lor.

    RăspundețiȘtergere
  16. In prezent, in judetele nepilot, directorii au obligatie de predare intre 6 si 12-14 ore/saptamana. Ce vor sa faca? Directorii sa predea norma intreaga ?!! Iar daca vor fi concediate secretarele ...cine le mai fac statisticile si toate documentele pe care le solicita (zilnic) in regim de urgenta???

    RăspundețiȘtergere
  17. Stati linistiti ca si liderii si-au dat mana cu inspectorii ca doar de aia am ajuns aici!Cu sindicat sau fara tot ce vrea guvernul iese!

    RăspundețiȘtergere
  18. As vrea sa stiu in care tara din UE exista Inspectorate Scolare.Din cate stiu eu,in niciuna. Trebuiesc desfintate pentru ca sunt mari consumatore din bugetul alocat educatiei.
    Domnule Pop,va rog sa initiati,de maxima urgenta,actiuni pentru desfiintarea acestora.Am convingerea ca fiecare cadru didactic o sa va sustina si va semna fara ezitare.Ar fi bine sa prezentati ,daca se poate,o situatie din care sa rezulte cheltuielie tuturor inspectoratelor din tara in anul 2009.Nu avem nevoie de ISJ nu ne-au acordat toate drepturile- au fost primii care au vegheat la neaplicarea legilor salariale.Nu stiu pentru cine mai exista.
    Acum li se cere invatatorilor sa renunte la plata celor 2 ore/saptamana (gradul I si peste 25 ani vechime).CUM POT RENUNTA LA CE NU AU PRIMIT?(exemplu concret Satu Mare)In urma cu cativa ani a existat o sentinta judecatoreasca in acest sens - s-au dat retroactiv niste banuti si atat- aplicarea si recunoasterea legii s-a oprit aici.

    RăspundețiȘtergere
  19. DACA AM 16 PRESCOLARILA GRUPA SA IMI FAC PROBLEME?IAR COLEGA 17?

    RăspundețiȘtergere
  20. la limita maxima prevazuta de Legea invatamantului (nu se are in vedere depasirea numarului legal de elevi la clasa)

    dnule pop mai exact de ce cifre este vorba?

    RăspundețiȘtergere
  21. INTREBARE??????De ce liderul de sindicat din scoala nu intra in restrngere? Ce lege ii da dreptul sa nu participe si el la restrangeri?
    O sa ne dorim TOTI sa fim LIDERI ca sa nu fim dati afara? E CORECT si NORMALL D-LE POP? O sa-ti iau locul ....cat de curand....

    RăspundețiȘtergere
  22. Invatatorii au predat mereu sportul...de ce nu se dau iarorele de sport in norma did. a invatatorilor, fara bani,sa vedeti ce economii se fac, nu credeti? Si asa prof de sport nu au invatat in aceste "scoale" sa lucreze cu copiii mici!

    RăspundețiȘtergere
  23. Eu chiar nu inteleg, daca Ministerul tot a hotarat ca pana pe 18 ianuarie sa fie reorganizata reteaua unitatilor de invatamant si deja s-au luat masurile necesare, dumneavoastra, liderii de sindicat, de ce ati mai fost chemati la discutii? Care discutii?V-au chemat doar ca sa va aduca la cunostinta masurile aberante? Caci vad ca nu v-au dat nicio posibilitate sa va expuneti parerea atata vreme cat deja masurile propuse de Minister se aplica!
    Cred ca in calitatea pe care o aveti, ar trebui sa va opuneti actiunii de decimare a invatamantului romanesc si a celor care lucreaza in sistem. Personal, astept mai mult de la dumneavoastra, as dori sa fiti mai incisivi, mai bataiosi, iar colegilor le recomand mai multa solidaritate. Daca si de data aceasta vom fi calcati in picioare, chiar ca nu mai am incredere in sindicat. Degeaba ar mai exista!

    RăspundețiȘtergere
  24. Sunt din Iasi si la mine la scoala nu a trecut nimeni notele in catalog.Am inteles ca la alte scoli din oras/tara profesorii au trecut notele in catalog.Se termina semestrul- inteleg ca se pot aduce acuzatii pentru netrecerea notelor in catalog.In decembrie a fost Izvoranu prin scoala si a zis sa respectam aceasta conventie.Cat?Prin alte scoli cum este? La ce riscuri ne expunem si... ne va apara sindicatul?Exista ceva oficial in acest sens?

    RăspundețiȘtergere
  25. alo!!!!!!!!!!!! ministrule, te auzi cand ceri calitate cu 30 de elevi in clasa? e posibil asa ceva? invatamant in turma e asta, nu educatie de calitate. in Europa nu exista clase mai mari de 15-20 de copii, cu educatori/dascali/pedagogi care sunt platiti de la 2000 de euro in sus. noi - sarantocii europei, cersetori la mana guvernului si la usa politicienilor.
    ce calitate sa iasa la noi? te duci, predai,lucrezi pe fuga, abia daca ai timp sa termini materia, sa ii evaluezi pe toti prin teste, ca nu iti permiti sa pierzi timp din ore cu evaluari individuale (30 de elevi/clasa, mai multe randuri de note la fiecare!). constati apoi ca nu au invatat nimic, nu au citit nimic, nu au lucrat nimic, iti smulgi parul din cap in tacere si o iei de la capat. dupa n lupte din astea surde, te resemnezi, sperand la minimum de la ei. si la generatii mai bune, care nu mai vin, nu mai vin...
    asta e. noi ne facem ca evaluam, elevii se fac ca invata... invatamant ioc, calitate sufletu.
    ministrule, educatia e in pom si pomul in aer. a pornit demult la vale tavalugul infricosator al mediocritatii si nu cred ca posezi abilitatile necesare sa il opresti. si nici nu vei fi lasat. dar nici nu te straduiesti cine stie ce. nu vezi decat concedieri, reduceri, economii. iar ce e ieftin e prost, e surogat, e colorant, aditivi si spoiala. adica nu e calitate. punct.
    sindicatul? liderii? he,he,he... deconturi, plimbari, avantaje, pile, sedii, indemnizatii, habar nu avem noi cum se invart banutii pe acolo. plus ca nici nu stii cand te propulseaza careva in politica, direct in scaunul incalzit de parlamentar.
    oricum, mult mai misto viata decat a unuia ca mine, care traieste cu toata familia din 11+10 milioane pe luna. vechi. deh, bugetari in educatie, si eu si nevasta-mea. niste prosti.
    dar si cand ne-om duce in spania la capsuni... rupem gura targului apoi. imi pun lant gros pe burta si dinte de aur in gura. cam ce se cere azi - modelul contemporanului de succes... sa traiti bine!

    RăspundețiȘtergere
  26. Buna seara,
    Imi permit sa va sugerez cateva masuri prin care s- ar putea diminua cheltuielile nejustificate din scoli

    1)la clasele I-IV sa nu fie platiti si invatatorul si profesorul de sport pt aceeasi ora de sport

    2)la clsele I-IV dirigentia nu se face dar este platita...

    3)la clsele V-XII dirigentia sa nu fie platita

    4)sa
    se renunte la salariile si gradatiile de merit pe perioada crizei(
    aceste salarii si gradatii se atribuie dupa greutatea dosarului,s-a
    ajuns sa se dea diplome de participare la simpozioane doar daca dai
    banii si in acelasi mod ajungi si autor de culegeri etc) sa se acorde
    gradatii doar celor care au olimpici premiati la faza nationala si
    internationala
    5)locul invatatorilor , profesorilor de sprijin si consilierilor este
    ineficient in scoli,inafara de hartii nu fac altceva si pot fi
    inlocuiti de cadrele didactice din scoala fara plata

    6)invatatorii sa fie platiti conform postului pe care il ocupa -adica studii medii

    M-as bucura daca aceste sugestii s-ar regasi si la cei din ministerul educatiei
    Cu stima, R.H.

    RăspundețiȘtergere
  27. am gasit in legea specificata in masurile propuse de minister numarul maxim la care se refera ministrul 20la grupa, 25 la primar si 30 la gimnaziu,liceu...

    RăspundețiȘtergere
  28. Eu nu prea sunt de acord cu unele din masurile propuse mai sus.Eu sunt ultima venita intr-un liceu si am cele mai proaste clase. Si in aceasta situatie sunt multi profesori. Si uneori la clasele acestea te consumi mult mai mult, te straduiesti mult mai mult. Deci, eu n-as putea avea gradatie niciodata.De ce sa fie punctate doar premiile? Sunt atatea alte activitati care pot fi punctate in afara de simpozioane.

    RăspundețiȘtergere
  29. Pentru inceput va doresc sa aveti un an cu realizari si izbânzi in toate demersurile d-voastra.
    Am inceput un nou an. Am inceput scoala cu atâtea informatii nelinistitoare despre viitorul neclar al invatamintului.Firesc era ca directorii sa dea exemplu la modelul cel mai "inalt" si odata cu inceperea cursurilor sa fie la munca alaturi de elevi, profesori. Cum ati incepe d-voastra scoala stiind ca
    directorul adjunct ,cel care coordoneaza activitatea este inca in concediu ,in Australia la schiat si ca abia saptamina ce urmeaza isi va face aparitia.In fiecare an se intimpla asa ,d-na....,uita ca, scoala incepe ceva mai devreme in iarna, dar nu uita sa se ia de profesorul care din motive de sanatate
    este nevoit sa plece de la ora cu 10 minute mai devreme.

    RăspundețiȘtergere
  30. Ce se intampla cu directorii de gradinite? Exemplu: gradinita program prelungit cu 9 grupe, incadrat un administrator si un contabil; daca directorul va intra la grupa lucrand 25 de ore pe saptamana cand isi va indeplini sarcinile de manageri? Cum va participa la sedintele ISJ, Consiliul Local, parteneriate Muzeu, Biblioteca...etc? Cand va pregati materialele pentru sedintele consiliului de administratie, consiliul profesoral? In gradinite nu avem angajati secretare care sa intocmeasca documentatiile cerute deISJ....etc; cate ore va lucra un director de gradinita pe zi? 5 ore la grupa zilnic cu copiii, vizite la domiciliul copiilor, intalniri lunare obligatorii cu parintii, audienta saptamanala cu parintii din grupa pe care o conduce, audiente oferite tuturor parintilor din institutie, asistenta obligatorie, consilierea - mentoratul oferit educatoarelor debutante, comisiile metodice si nu in ultimul rand situatiile de MAXIMA URGENTA pe care are sa le trimita la termenul de IERI pentru ISJ,Prefectura, Consiliul Local, Primaria - biroul invatamant etc....DIRECTORUL DE GRADINITA SE VA MUTA IN UNITATE SA FACA FATA CERINTELOR!!!!!!!!!
    Este greu sa fi director la o unitate de program prelungit deoarece exita de gestionat mai multe probleme decat ca la o scoala generala. Exista hrana/meniul zilnic care trebuie sa corespunda atat calitativ cat si cantitativ, achizitionarea acestora, plata lor, verificari permanenete de la medicii veterinari, nutritionisti, de igiena...etc De aceste lucruri UITA LIDERII DE SINDICAT!

    RăspundețiȘtergere
  31. Sunt multe educatoare cu studii superioare absolvite la zi, frecventa redusa. De ce sa nu fie platite conform studiilor?!
    Sunt absolventa liceului pedagogic du durata de 5 ani, Facultatea de Psihologie 4 ani, program de master Managementul educational - director la gradinita. Ar fi moral sa fiu platita ca profesor. Sa nu uitam ca 50% dintre profesorii care predau la liceu nu sunt absolventi de programe master!

    RăspundețiȘtergere
  32. Pentru Nicolae
    Daca nu ma insel sunt 1600 de posturi in ISJ. D-voastra cereti dizolvarea acestora, dar intrebarea care se impune este cine va evalua atunci unitatile scolare... In alta ordine de idei pana la 15.000 mai e cale lunga...

    RăspundețiȘtergere
  33. Pentru Nicolae
    Daca am retinut bine numarul de elevi pentru ca o scoala sa aiba personalitate juridica este 200. La noi la scoala s-a intamplat deja, am devenit scoala structura condusa de un profesor coordonator, dar nu s-a schimbat mare lucru inafara de faptul ca nu avem stampila proprie....

    RăspundețiȘtergere
  34. Ana
    1. directorii sa faca bine si sa intre INTEGRAL la ore, nu sa fie degrevati; degrevarea=diminuarea salariului (DE CE sa aiba un om salariul integral, obtinut deoarece lucreaza integral..... iar alt om=director, salariul tot integral insa il obtine fara sa lucreze, ca daramite el e degrevat???! NU degrevarii!). Iara pentru FUNCTIE, adica pentru ceea ce lucreaza IN PLUS, sa i se plateasca In Plus=Indemnizatia de conducere. Astfel, or sa obtina acea indemnizatie acei oameni Capabili (si sa lucreze dar si sa lucreze in plus). Acum, indemnizatia, adica banii in plus, este obtinuta de catre marea masa a directorilor nu pe baza competentelor lor, ci pe criterii dubioase (si mai mult nu spun).
    2. De la revolutie si pana azi, s-a redus continuu numarul elevilor, a scazut continuu natalitatea si-n consecinta, sporul natural. Este firesc, deci, ca acum sa scada si numarul celor care ii educa pe EDUCABILI. In perioada aceasta de 20 de ani putem considera ca s-a petrecut fenomenul "acumularii cantitative"..... care, firesc, va fi urmata de fenomenul "saltului calitativ" (pentru neavizati, nu este vorba de vreo modificare pozitiva a calitatii actului educational.... e vorba despre altceva...... aceia dintre dascali care nu cunosc acest concept, ar trebui sa mai studieze..... deci, eu nu inteleg ce cauta in sistem/la catedra, o persoana care nu intelege ce am scris mai sus... De aceea, explic pe intelesul tuturor, ca acel 'salt calitativ' e obligatoriu sa se materializeze prin REDUCEREA numarului de cadre didactice+celelalte categorii de personal din institutiile de invatamant. Asa este mersul firesc al lucrurilor. E ceea ce stramosii nostri cunosteau in simpla formula 'a se intoarce roata'. Este tristul si durerosul adevar...... si previzibilul adevar.... In loc sa se lamenteze si sa viseze la greve si alte asemenea, colegii ar face mult mai bine sa inchida gura dar sa deschida larg ochii, ca sa zic asa..... prea mult au fost tolerate obrazniciile si grosolaniile elevilor si ale parintilor. Ajunge! Cutarica elev, statul iti asigura tot ce este necesar pentru studiul de cultura generala, cel obligatoriu si gratuit? pai atunci mataluta fa bine si pune mana pe carte! Nu ai invatat, NU treci clasa.... si punct!! De-aia se ajunge in situatii cum e cea actuala, pentru ca au fost 'inchisi' ochii, au fost lasati sa "mearga" mai departe si aia care nu stiu scrie si citi, ca sa nu detaliez! Nu prin greve ne vom impune, ci prin corectitudine. Nu spun sa ducem la extrem severitatea si nici nu generalizez, nu spun ca toti dascalii ar fi totalmente indulgenti, incapabili,etc.....insa cand vad si aud cum se plang in stanga si-n dreapta diversi dascali, mai bine zis dascalasi, nu pot sa nu magandesc ca de fapt ei sunt vinovatii, nu elevii. Elevii trebuiesc condusi si .... educati. E-adevarata vorba aceea, despre odrasle: "cum il cresti asa il ai" Deci, ca sa demonstram daca si cat este nevoie de noi in societate, trebuie sa ne tinem tari pe pozitii, adica sa nu lasam sa treaca mai departe nimic ne-cernut bine-bine prin sita. Trebuie sa apuna odata vremea in care nota dominanta a comportamentului, chiar si directoral, este "las' ca e bine si asa". Abia atunci, cand 'nepretuitele odrasle' dimpreuna cu stimabilii lor parinti vor vedea ca nu e de gluma, abia atunci se va recunoaste un minim-minimorum al valorii scolii+valorii dascalului. Pentru a realiza aceasta, nu avem nevoie de greve, ci doar sa ne facem datoria, la modul 'scurt si la obiect', fiecare de la catedra sa, fara sa fim presati de vreo semnatura pro sau contra unei greve, fara sa ne agitam si sa ne consumam inutil nervii si timpul).

    RăspundețiȘtergere
  35. In tarile europene dezvoltate din vest sunt putini elevi la clasa, 15-20 de elevi( asa scria mai sus cineva si nu eu, asta-i sigur). Pai normal ca sunt putini..... de unde sa fie mai multi, daca in total nu exista... doar nu era sa-i deseneze, ca sa fie mai multi!!! In acele state, fenomenul imbatranirii demografice e mult mai vechi decat la noi, cu cei 20 de ani post-revolutie ai nostri, concretizati in spor natural negativ si numar continuu redus al grupei I de populatie.
    [si, off-topic: acei occidentali bineinteles ca platesc emigrantilor diverse munci/activitati..... si le platesc binisor, privit din partea bietului lucrator, care a mers acolo sa castige mai mult decat in tara lui.... ia sa nu fi mers nimeni, cine le-ar mai fi prestat lor diverse activitati? cand natiunea lor e imbatranita, tineri-s putini si nu toti ar pune manuca la treaba.... insa asa, ei isi salveaza anume segmente din economie, cu ajutorul emigrantilor. Vazand si stiind asta, nu mai este nicio dilema asupra fenomenelor economice si sociale prin care va trece si-al nostru drag si iubit popor peste alti 20-30 de ani..... o sa fie de lucru, numai sa fie brate! asiaticii deja sunt aici! si-ntr-un asemenea viitor, n-ar fi greu sa ne dam seama ce banuti grei ar trebui sa aibe disponibili bietii romanasi, ca sa isi poata tine odraslele la scoala; un copil care are acum 10 ani, peste 30 de ani va avea 42 de ani si probabil va avea si copil/copii de intretinut la scoala, insa cu ce? Asadar, copilasul de azi, care are 10 ani, ar face bine sa stranga zdravan cureaua si sa se convinga singur ca urmatorii 30 de ani, minim, vor fi ptr. el o vreme CONTINUA de criza, si sa puna minuca pe carte daca tot i se ofera gratis acum, ca atunci sa aiba ceva cunostinte, competente, etc., ziceti-le cum doriti,ptr. subzistenta. Insa acestea ar trebui sa i le transmita parintii, pentru ca scoala nu prea are cum, atata timp cat e gratis, si cu corn, lapte, manuale, bani de liceu si burse]; [Parintii sunteti dvs, cei care cititi acum].

    RăspundețiȘtergere
  36. pentru anonimu' ala cu propunerile tampite-cele mai multe...
    daca nu ti faci tu dirigentia ,nu inseamna ca nu o face nimeni! Iesi din sistem,ca n ai ce cauta! Si asa e prost platita pt cata munca presupune dirigentia. Daca vrei gratis fa doar tu dirigentia!
    Singura propunere rezonabila e aia cu scoaterea salariului si a gradatiei,in rest cred ca esti un pensionar frustrat ca nu va mai putea sa ocupe locul unui tanar!

    RăspundețiȘtergere
  37. O economie importanta s-ar face daca toti invatatorii ar fi platiti la studii medii...
    In spitale, daca o asistenta termina nu stiu ce studii superioare si masterate e platita ca si un medic?
    Numai in invatamant e posibil asa ceva.
    Cine vrea sa fie platit ca si un profesor, sa pofteasca la un concurs serios de titularizare....

    RăspundețiȘtergere
  38. Si domnii PROFESORI- cei care predau la cls.I-IV- sa fie platiti ca invatatorii.( avand in vedere ca si unii invatatori,chiar multi, au studii superioare + master)
    Asistenta nu face ce face medicul, dar invatatorul face mai mult decat un profesor.(ex.religie,desen, ed. fizica)
    De ce un prof. de desen are acelasi salar cu cel de matematica? prof de desen =pro. matematica= prof. religie?NU CRED!
    CORECT ESTE CA FIECARE SA FIE PLATIT DUPA STUDII!

    RăspundețiȘtergere
  39. Nu comasati scolile de la orase daca la asta va duce capul !!!! Aduceti elevii de la sate si comune la orase si nu omorati scolile de la orase!Salariatii din orase atat cat mai raman isi vor pierde definitiv locurile de munca, vor suferi familiile lor, iar la oraas trebuie bani pentru a-si procura cele necesare traiului! Nu o sa aveti bani de ajutoare de somaj la acest nivel, cei de la tara mai au pe ce pune mana, mai au produse agricole, animale, etc. pentru a putea supravietui in aceste conditii de criza, dar orasenii vor fi adusi in prag de disperare, cu datorii, copii de intretinut, etc. Nu va ganditi la oameni? Oamenii v-au votat mai politicienilor ce ne conduceti!!!!

    RăspundețiȘtergere
  40. ,,O economie importanta s-ar face daca toti invatatorii ar fi platiti la studii medii..."
    Cum sa fie platiti cu studii medii daca exista studii de licenta si de master in domeniul postului.Va dati seama ce aberatii spuneti!?E ca si cum ai terminat medicina, dar te platesc cu salariul de asistent pr ca trebuie sa facem economie!

    RăspundețiȘtergere
  41. Asta e "reforma" la moment de criza! Totul se face in functie de clacule, fara sa se simuleze impactul. Nu te poti juca asa cu oamenii. Sa-i dai afara ca sa te poti integra in niste limite. Sistemul se restrnge,ca peronal, de la sine. Numarul normelor scade, ca raspuns al reducerii numarului de elevi. Profesorii intra in restrangere si primesc ore in alte scoli. Totul se ajusteaza de la sine! Ce solutii oferiti disponibilizatilor? Nu mai vorbesc de faptul ca o eventuala reforma curriculara s-ar putea sa decimeze numarul profesorilor!

    RăspundețiȘtergere
  42. draga anonim care sustii ca oamenii de latara maiaupe ce pune mana mana.ai impresia ca animalele se cresc cu aer?sau ca produsele agricole se cultiva fara banisi astepti legumele sa creasca fara sa investesti? ai impresia ca oamenii de la tara nu au rate?nu au copii de intretinut?nu auimpozite de dat?dimpotriva dumnetata de laoras iti gasesti mai repede de munca decat un cadru didactic de la tara. sa iti fie rusine ca vezi astfel situatia.rusine stimata doamna sau domn rupt/a de realitate.

    RăspundețiȘtergere
  43. Bla,bla,bla!Multe comentarii aiurea!Apoi uite ca au reusit sa bage RACA intre noi,care face mai mult pentru elevi!La mine la scoala incepand de la doamnele educatoare,continuand cu invatatorii si terminand cu profesorii toti,dar absolut toti muncesc pe rupte pentru copilasii din localitatea noastra!Problema grava este ca nu reusim sa traim decent cu salariul pe care/l primim!Nu mai reusesc sa/mi platesc darile catre stat,ratele,nu pot sa/mi cumpar cartile pe care mi le/as dori,fructe la copii,etc!Asta/i marea problema!De al 13/lea salariu ce se aude?!

    RăspundețiȘtergere
  44. Calitatea invatamantului cu clasa de peste 30 elevi?! E ridicol sa crezi ca se poaterealiza asa ceva!Cat timp o sa/i aloci unui elev de clasa I?!Stiti voi cum este un elev de clasa I in ziua de azi?!Cand o vad si pe Vergu aia la TV imi vine sa iau o VERGea si sa ...

    RăspundețiȘtergere
  45. sunt multe cazuri de cadre didactice-care ocupau posturi de maistrii instructori si cau terminat o facultate in ultimii ani
    Mi se pare incorecta echivalarea gradelor didactice , au trecut de la maistru instructor gr I la prof gr I , FARA EXAMENE IN SPECIALITATEA POSTULUI ACTUAL CU PASTRAREA TITULARIZARII
    Poti sa fii prof gr I,de exemplu de istorie, daca toate examenele de grad le-ai dat la nivel de maistru -mecanic?
    Nu sunt bani necuveniti?

    RăspundețiȘtergere
  46. rectific, cu privire la postul meu anterior, cel de la ora 01:34
    - am dorit sa scriu despre acel copil, dat ca exemplu general, ca acum ar avea 12 ani insa din viteza tastarii am atins tasta zero in loc de tasta 2 (obisnuit, folosesc zona din partea dreapta a tastaturii...)
    ..... astfel, intelegeti de ce nu apare ca fiind corecta socoteala prezentata de mine, 10+30=42!!! .... ar fi trebuit sa fie 12+30=42...... insa, devreme ce nu a combatut deocamdata nimeni ceea ce am spus eu, se pare ca fiecare cititor a intuit greseala mea involuntara!

    RăspundețiȘtergere
  47. Vedeti???????????? De asta nu ne ajuta nimeni....dezbina si cucereste...deviza....nu va dati seama ce rau ne facem singuri ,cand se scriu asemenea aberatii pe blog! Pacat este o zi MARE si suntem RAI . Nu asa se rezolva problemele noastre. Ce sa mai creada si liderii de sidicat si ce sa mai intreprinda, cand unii hais, alti cea...
    Nimeni nu a venit cu solutii, care sa rezolve unele dintre probleme,fara a face rau altcuiuva. O nedreptate nu se va rezolva prin alta. V-ati gandit la asa ceva?Fiti mai atenti ca s-ar putea sa mai citesca...si altii...de tot rasul....PACAT! in loc sa fim uniti...Numai Domnul va avea grija de noi...Eu am incredere MARe

    RăspundețiȘtergere
  48. Astia de sus reusesc din ce in ce mai bine si mai repede sa ne dezbine si deci sa ne "calareasca"cum vor ei(propunem sa nu fie platiti invatatori,profesori,consilieri,inspectori,etc).Nu asta e solutia!!!!!solutia este clar plecarea pensionarilor din sistem(in Brasov sunt multi) si a suplinitorilor necalificati!!!

    RăspundețiȘtergere
  49. Corect,colegii mei au dreptate ,INSPECTOR=NESIMTIT,SERVILISM FATĂ DE CLASA POLITICĂ,MAFIE,NEPOTISM,ŞPAGĂ,TUPEU,PROSTIE

    RăspundețiȘtergere
  50. Dnul ministru ,să vândă maşinile Jaguar şi casele şi să scoată banii din conturi să plătească profesorii

    RăspundețiȘtergere
  51. Da, sunt multi care ar trebui eliminati din sistem ,un exemplu ar fi profesorii de sport care nu-şi fac orele ,ba mai mult mai sunt şi directori! Dacă ar fi daţi afară ce bine ar fi! Obiectul ed.fizică este important pentru elevi dar numai în cazul unui profesor care -şi face treaba la catedră şi îşi exersează meseria cu dăruire ,nu de-alde acestia care nici măcar nu dau pe la ore dar sunt ţinuţi bine de către directori,halal învăţământ de calitate .nu au pic de jenă faţă de colegii lor care -şi fac orele,sfidează ,culmea tupeului şi a nesimţirii.Şi habar nu au de limba română ,propun să-i mai trimită cineva pe la orele de română de la cls. a V-a şi a şasea să mai studieze aceşti domni .Nu generalizez dar marea lor majoritate sunt la pământ cu pregătirea lor.Ar trebui mers prin şcoli şi văzut ,cel care nu-şi exersează meseria şi intră degeaba la ore ,afară cu el; nu are ce căuta în sistem,cunosc mulţe cazuri.

    RăspundețiȘtergere
  52. Păi, cei care vor să fie directori să muncească ,la noi la şcoală a fost o luptă pentru această funcţie şi prea multe nu s-au schimbat de când e alt director; toţi se laudă ,că fac ,că dreg ,care mai de care îşi atribuie MERITE; Mie mi-ar fi şi ruşine să mai spun ceva,când vezi că şcoala se dărâmă pe tine să te baţi cu pumnul în piept că tu te lupţi pentru problemele şcolii;apropo,stimaţi colegi v-aţi luat salariile pe luna decembrie ? Noi ,nu ! Cică nu au bugetul aprobat ,întrebarea este;care buget că aceştia sunt banii din luna decembrie ,deci din bugetul din anul trecut. Nimeni nu zice nimic ,toţi tac şi se fac că totul este OK. Vă place ,legea spune că salariile se dau cu întârziere cel mult de trei zile de la data fixată,eu parcă aşa ştiu ,dacă greşesc să mă corecteze cineva. Aşa este dnule Pop? ce spuneţi de aceste nereguli? Iată cum primăriile îşi bagă nasul peste tot şi îşi permit să umilească oameni cu pregătire şi atunci am o întrebare? Mai vrem RESPECT? Care RESPECT?

    RăspundețiȘtergere
  53. De ce nu se renunta la predarea limbilor straine pe grupe? La clasele de real se preda la toata clasa si rezultatele sunt chiar mai bune decat la clasele bilingve si cu predare intensiva unde se preda pe grupe.La fel se intampla si in cazul informaticii unde de obicei lucreaza un singur profesor cu toata clasa si celalalt sta pe internet sau nu vine la scoala, fara sa stie cineva.

    RăspundețiȘtergere
  54. DA ,SA TREACA SI DIRECTOARELE DE GRADINITA LA CATEDRA CA SUNT DE CIND LUMEA PE SCAUNUL ACELA DIN BIROU SI AU UITAT DE MULT CUM E SA MUNCESTI CU COPII ;IAR PT FUNCTIA DE DIRECTOR AU INDEMNIZATIE .GATA SA LE AJUNGA .

    RăspundețiȘtergere
  55. Doamne,cate stupizenii si rautati poti afla aici!Chiar ca unii ar trebui sa plece din sistem !!!

    RăspundețiȘtergere
  56. Dragi colegi, ce se intampla cu noi? Ce avem unii cu altii cand ar trebui sa avem toti ceva impotriva guvernului care mai are putin si scoate sufletul din noi! Hai sa lasam patimile acum!Tot certandu-ne dam de inteles ca masurile guvernului ne convin si ne intereseaza doar cine sa plece din sistem.

    RăspundețiȘtergere
  57. Anonim spunea...
    Buna seara,
    Imi permit sa va sugerez cateva masuri prin care s- ar putea diminua cheltuielile nejustificate din scoli

    1)la clasele I-IV sa nu fie platiti si invatatorul si profesorul de sport pt aceeasi ora de sport
    COMENTARIU:
    Unde ati vazut asa ceva?
    Eu cred ca vorbiti ca sa nu taceti.

    2)la clsele I-IV dirigentia nu se face dar este platita...
    COMENTARIU:
    La clasele I-IV faci dirigentie tot timpul. Daca dv. nu faceti... e de jale

    3)la clsele V-XII dirigentia sa nu fie platita
    COMENTARIU>
    De ce sa nu fie platita??? Ce argumente aveti? Ora aceasta presupune o pregatire foarte serioasa, o documentare si multe materiale. Se vede ca nu prea stiti cu ce se mananca aceasta ora...

    4)sa
    se renunte la salariile si gradatiile de merit pe perioada crizei(
    aceste salarii si gradatii se atribuie dupa greutatea dosarului,s-a
    ajuns sa se dea diplome de participare la simpozioane doar daca dai
    banii si in acelasi mod ajungi si autor de culegeri etc) sa se acorde
    gradatii doar celor care au olimpici premiati la faza nationala si
    internationala
    COMENTARIU: daca nu poti ajunge(si nici nu ma mira citindu-va ...propunerile aberante)ajunge la struguri...
    Se vede ca sunteti un cadru dudactic fara pretentii.Si fara sanse la gradatie.
    5)locul invatatorilor , profesorilor de sprijin si consilierilor este
    ineficient in scoli,inafara de hartii nu fac altceva si pot fi
    inlocuiti de cadrele didactice din scoala fara plata
    COMENTARIU> Habar nu aveti ce importanta este prezenta unui profesor de sprijin. Dar nici nu sunt dispus sa va dau detalii ca se vede ca sunteti paralel cu subiectul.

    6)invatatorii sa fie platiti conform postului pe care il ocupa -adica studii medii
    COMENTARIU> Pentru informarea dv. multi inv. sunt deja profesori PIPP.Fara alte comentarii.
    M-as bucura daca aceste sugestii s-ar regasi si la cei din ministerul educatiei
    Cu stima, R.H.
    Daca aceste sugestii ar fi preluate de ministru nu ar mai fi invatamant in tara asta...

    RăspundețiȘtergere
  58. Daca sunt 42 de elevi la clasa a V-a, cate clase se fac? Daca una, pe ce criterii redistribui 12 elevi la alte scoli? Printre ei sunt sunt copii cu C.E.S. si rromi!
    Sau realizezi o clasa cu 42 de elevi? Ce mai reforma!

    RăspundețiȘtergere
  59. Am terminat un Liceu pedagogic in 1974,am obtinut gradul didactic I cu media 10(zece) ce trebui sa fac ca sa devin profesor pentru invatamant primar

    RăspundețiȘtergere

Postări populare