2 ian. 2010

MANAGEMENTUL SINDICAL- sindicatul adevărat nu se poate face din când în când

Din puţina mea experienţă de 5 ani decând activez la nivel de conducere de sindicat mi-am propus să sintetizez şi să ordonez activitatea sindicală de la nivel de bază, judeţ şi naţional întro lucrare scrisă.
Nu îmi propun să dau reţete universal valabile sau adeavăruri ansolute însă sper să contribui puţin la ceea ce înseamnă mişcare sindicală sau sindicatul.
Deşi exemplele şi practica se vor referi numai la învăţământ, domeniu în care activez, sper ca în viitor să reuşesc să o extind si adaptez la alte domenii de activitate.

De ce o carte despre managementul sindical?
Pentru că după douăzeci de ani , mişcarea sindicală din România cunoaşte o schimbare radicală. Acest lucru se vede şi la nivel local şi judeţean şi naţional. Cum o să arate aceasta peste douăzeci de ani va depinde numai şi numai de cei implicaţi.
Cei care vor trebui să fie mereu actori şi nu spectatori.

Astfel structura acestei lucrări o propun următoarea:
1 Introducere;
2 Managementul sindical la nivel de bază;
3 Managementul sindical la nivel judeţean;
4 Managementul sindicatl la nivel naţional;
5 În loc de concluzii.
Sper să o finalizez anul acesta si astept de la dumneavoastra sugestii si informatii pe acest blog sau pe adresa de email liviumarianpop@gmail.com

20 de comentarii:

  1. mai trebuie sa adaugati un capitol si despre buget in care subcapitolele sa se numeasca:
    1. De ce ni se retine 1 % din brut daca sindicatul nu te reprezinta deloc?
    2. Ce cauta un pensionar in fruntea unui sindicat? (aici cred ca este alta discutie)
    3. Pe cine trebuie sa pupi in posterior ca sa prinzi un bilet la mare sau oriunde?
    4. Este nevoie ca din banii stransi de la cotizanti sindicatul sa construiasca vile?

    RăspundețiȘtergere
  2. Anul care vine sa va aduca speranta unui nou inceput, energia necesara pentru a va implini toate obiectivele, intelepciunea de a aprecia fiecare zi prin micile bucurii pe care vi le ofera si pe acel cineva care va face sa zambiti. In ce priveste sindicatele din invatamant,mie imi par a semana cu un elev care in visele sale isi doreste sa mearga la scoala dar cand vede ca nu e asa usor bate in retragere.Cred ca sindicatelor le lipseste curajul si ambitia de a se face auziti si nu de putine ori se impiedica in lucruri marunte,fara importanta.Cu respect,Loredana.

    RăspundețiȘtergere
  3. Dl.Liviu -intr/o -se scrie asa cum l/am scris eu!Si sunt "doar" educatoare!Nu invocati greseala de dactilografie pt ca nu va cred!

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  5. dna educatoare,da asa se scrie,insa cu cratima! Nu cum ati scis dvs :D Iar pe nume... asa... "dl liviu" se spune doar unui chelner,nu unui cadru didactic, mai ales ca ii cunoasteti numele de familie. E o chestie de respect elementar...dna "doar" educatoare anonima :)) Si nu invocati greseala de "dactilografiere" ,ca nu va cred ( banuiesc ca acolo la scoala de "educatoare" v-au invatat diferenta dintre semnele astea: - si /

    RăspundețiȘtergere
  6. Mai, mai cat de destepti mai suntem...
    Ma asteptam la comentarii despre subiect...dar??
    La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
  7. Dl.Liviu Marian Pop,s-a dorit a fi o gluma nevinovata!Sunteti prea stresat!Imi pare rau de reactie!Nu stiu cum se striga ospatarul,ca nu am mancat de ani de zile la restaurant...Stiti de ce,nu?!

    RăspundețiȘtergere
  8. Liderii de sindicat din scoli sau inhaitat cu directorii in afaceri. Sunt socata ca la unele scoli liderii de sindicat sint cei care propun in Consiuliu sanctionarea colegilor lor. Cu asemenea lideri sindicatele nu prea mai au sustinatori.

    RăspundețiȘtergere
  9. sunt profesor suplinitor in com husnicioara,jud mehedinti. am in catedra 1/3 ore calificate si nu sunt platita calificat pe toate 18 conform ord. din oct 2008. v-am trimis mai multe emailuri dar nu mi-ati raspuns la niciunul. Ce demersuri mai trebuie sa fac pentru a beneficia de acst drept.

    RăspundețiȘtergere
  10. Domnule Liviu Pop, va felicit pentru initiativa de a scrie o carte despre managementul sindicatelor. Eu, care m-am mutat din alt sindicat, pot imediat sa constat diferenta de management si faptul ca la FSLI se incearca formarea de noi lideri.

    E ceva ce nu inteleg in mesajul Elenei: Daca liderii din scoli sunt "inhaitati" de ce nu-i schimbati, doar acestia sunt alesi de membrii de sindicat, nu de altcineva.

    RăspundețiȘtergere
  11. Adriana Petre03.01.2010, 21:21

    Si cate puncte obtineti pentru publicarea cartii? Va e frica de somaj? Mai beneficiaza liderii de sindicat de pastrarea locului de munca, d-le lider Pop? Sau sa va spun Boc? Ca tot trei litere sunt in nume, nu?
    Eu zic, si stiu ca zic bine, sa mai treceti la catedra, nu sa va formati la scolile "inalte" ale hotiei, pe care o invatati asteptand ca niste usieri, pe holurile ministerului. Indiferent care ar fi!
    Sau va duceti gata formati?!

    RăspundețiȘtergere
  12. Pt. doamna/domnisoara "doar" educatoare - sfat: cand faci obeservatii de genu incearca sa scri corect. Daca nu ai observat este un blog, nu este un site oficial (sa nu imi spui ca pe "mess" dactilografiezi intotdeauna corect), se poate intampla oricui.
    Dar revenind la subiect, o carte de genu este bine venita atat pt. lideri, cat si pt. membrii de sindicat.
    P.S.
    Poate isi va cumpara sergiu si doamna "doar" educatoare, sa se informeze si ei mai bine, din 100 de euro. :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Dle Nelu, suta de euro s-a micsorat la 130 de lei, bani pe care i-am si luat de la scoala, iar acum urmeaza sa imi cumpar niste carti (stiti desigur ca o enciclopedie serioasa depaseste cu mult aceasta suma, la fel cu un DEX). Dle Nelu va asigur ca am si o biblioteca acceptabila, iar cartile pe care mi le cumpar in fiecare an sunt mult mai scumpe decat acesti 130 de lei (desi am salar 1300 de lei). Totusi nu inteleg: cu ce v-am gresit de va luati de mine? poate pentru faptul ca am indraznit sa pun niste intrebari adevarate (USLIP si-a facut vila nu stiu prin ce statiune)

    RăspundețiȘtergere
  14. @sergiu 1. chestiunea de reprezentativitate difera de la persoana la persoana. Fiecare incearca cat poate. Insa fara o comunicare si informare suficienta nu o sa se reuseasca niciodata o reprezentare corecta. 2 In statutul fiecarei organizatii sindicale este stipulat sau nu acest drept. Atata timp cat este ales in conformitate cu statutul nu am ce sa comentez.3 Nu cred ca este nevoie de asa ceva. Se pot obtine aceste bilete daca organizatia face aceasta distributie in mod transparet si echitabil. 4. Fiecare sindicat afiliat isi face propria politica de administare a sumelor.
    @ loredana multumesc. sindicatele suntem noi si numai de noi depinde reusita actiunilor.
    @ anonim 02.01.2010 Stiu. Insa chiar daca nu credeti e greseala de tastare. Mai ales cand ma grabesc.
    @ Ana nu cred ca e nevoie sa ne corectam. Desi as putea sa spun ca o deficienta a programei este si ca nu se face gramatica pana in clasa a 8.a. Multumesc pentru intelegere.
    @ anonim 03.01.2010 si eu astept. la multi ani
    @ anonim 03.01.2010 am apreciat gluma. si nu inteleg la ce reactie va referiti.
    @ elena alegerea liderilor se face de catre colectivul unitatii respective. Va reprezinta cel/cea pe care il/o alegeti. Oricum nu e normal ceea ce se intampla.
    @ 03.01.2010 Nu stiu pe ce adresa. Va pot spune ca aveti doua varinate. Un memoriu scris cu art din Metodologia de miscare de personal care prevede asa ceva catre ISJ si catre sindicatul din judetul dvs.
    @ coelera multumesc. E o conditie necesara pentru adaptarea la schimbari
    @ Adriana Petre. Nu o scriu pentru punctaje. Mai am 4 carti scrise pana acuma si nu pentru punctaje, ci pentru a fi folosite. Da, este un articol din Legea Sindicatelor. Ma simt bine Liviu nu e nevoie de domnul, chiar daca suna putin a ironie. ;) De la catedra vin si formarea continua este o conditie a fiecaruia dintre noi.
    @ nelu Multumesc de precizari si sustin ca nu este nevoie de polemica pe acest blog. O sa fie gratuita pentru liderii de sindicat si poate si in format electronic.

    RăspundețiȘtergere
  15. Liderii de sindicat,cati cunosc eu, fie ei lideri de grupa sau de filiala judeteana nu-si fac simtita prezenta decat cand "se pune" de vreun protest.De ce?Cred ca pentru a-si justifica pozitiile ocupate, ce le confera o serie de avantaje.La Vrancea liderul cred ca isi aduna ani de vechime pentru o alta pensie, din moment ce nu se retrage, caci rezultatele nu-l recomanda pentru viitor.Daca as putea , si cred ca pot, m-as retrage din sindicat pentru ca-mi pare rau de acei 1% din banii mei.In rest e gargara, imi pare rau pentru dumneavoastra, domnule secretar general, am asteptat prea mult.

    RăspundețiȘtergere
  16. destul de trist ceea ce se intampla in unitatea dvs.
    consider ca fiecare dintre noi trebuie sa cerem celui care ne reprezinta implicarea mereu..nu din cand in cand..
    retragerea nu e solutie..parerea mea este sa incercam sa schimbam din interiorul organizatiei

    RăspundețiȘtergere
  17. Cum "scri" tu Nelu?Vai de curul vostru...

    RăspundețiȘtergere
  18. Bai sindicalistilor,ati venit cu 10 ron bonuri de Paste!Bai,aveti grija ca daca ma intalnesc cu voi la Eurosind,va sparg!

    RăspundețiȘtergere

Postări populare