31 dec. 2009

Din colt in colt

Am urmarit cu interes declaratia domnului ministru de ieri legat a de aplicarea OU 114. Am citit si recitit comunicatul de presa de pe site-ul ministerului. Parerea mea este, in continuare, ca la nivel de conducere de minister nu se stia (nici chiar d ministru..poate ceva functionari din minster) iar trecerea prin guvern a acesteia a fost facuta fara sa fie citita de reprezentantii ministerului educatiei.
Acum, in fata faptului implinit, onor ministerul doreste sa ne convinga ca o sa aplice aceasta odonananta cu orice pret si cauta solutii cu partenerii de dialog social.
Ma intreb de ce nu s-a facut acest lucru inainte de aparitia acesteia. De ce nu a existat aceasta fundamentare inainte de a se trimite cifrele catre Monitorul Oficial.
Asta pentru ca si in actualul Guvern, nu avem un ministru al educatiei, avem un executant al ministrului de finante, care preia niste cifre si incerca sa le transforme in "reforma educatiei".

Numai ca, domnule ministru, nici macar cifrele nu mai corespund contabiliceste.
De aceea transmiteti colegilor dvs de la finante ca: DE EDUCATIE TREBUIE SA SE OCUPE MINISTERUL EDUCATIEI SI NU CEL DE FINANTE.

Si ca sa aveti o baza de discutii argumentate in data de 5 ianuarie va aduc la cunostinta ca: Anexa 5 de la Proiectul Legii Bugetului, coroborata cu nr de posturi din OU 114 si cu finantarea per elev nu au niciun lucru comun, desi trebuie CONTABILICESTE sa fie pe aceeasi lungime de unda.
Si pentru ca mai aveti timp pana in 5 ianuarie, decat sa faceti explicati din colt in colt, mai bine puneti la treaba angajatii ministerului si pana in 5 ianuarie sa aveti o fundamentare a celor 3 acte oficiale si sa se poate aduce amendamente la ele. Poate ar trebui sa intrebati si inspectoratele scolare in aceasta perioada si sa nu aruncati numai cifre, cifre si iar cifre.
In ceea ce priveste sugestiile si propunerile trebuiau cerute inainte si asta daca exista din partea dumneavoastra o deschidere si transparenta.

Public o sa va cerem sa ne spuneti daca intentionati sa asistam la o OUG care sa modifice norma didactica de predare. Si tot public o sa vedem ce spune Curtea Constitutionala despre aceasta ordonanta.

Dupa aceea discutam de sugestii.. ca solutii de diminuare a numarului de posturi nu o sa aveti din partea noastra cu siguranta. Doar daca aveti surplus de personal in minister si inspectorate. Ca in unitatile scolare e nevoie de personal, mai ales daca dorim si descentralizare si reforma.

Pana atunci sa aveti sarbatori exact la fel cum ati reusit sa le faceri ale noastre.

P.S. 1. Cum credeti ca in Buzau se mai poate face act de calitate cu 1106 posturi mai putin?
2. In Ilfov propuneti o diminuare cu aproape 18% a numaruli de angajati dar aveti un buget propus cu 29% mai mare decat anul acesta.
3. Celelalte exemple si sunt zeci, in discutia din 5 ianuarie. Era poate mai bine daca era in 20 decembrie 2009...dar

11 comentarii:

  1. Daca acest ministru FUNERAR isi mai bate joc de noi intocmai ca LEANA CEAUSESCU ar trebui sa nu incheiem situatia pe semestrul al doilea sa amanam bacalaureatul si pana la iarna viitoare iar inscrierile la licee si facultati se pot face si peste doi ani . Nu profesorii au tocat zeci de miliarde de euro , nu ei sunt iresponsabili!IAR IN REST AR MERITA O GREVA DE AMPLOARE MULTE PROTESTE ASA CA SA NU CREADA GUVERNANTII CA SUNTEM USOR DE DUS CU PRESUL!

    RăspundețiȘtergere
  2. Inspectoratele-s sugative de bani din bugetul tarii! Inspectoratele au personal angajat din clientelera politica a celor ce conduc cu nesimtire aceasta tara! Inspectoratele fac afaceri cu plasarea banilor la investitii firmelor clientelare mogulilor locali si incalca legile privind achizitiile.Inspectoratele ar trebui sa se ocupe de formarea si controlul celor ce predau, a dascalilor urmarind non-stop profesionalismul acestora, nu sa fie consumatori de resurse financiare si afaceristii locali din invatamant raspanditi in toate judetele. Ia reduceti birocratia si cuiburile de afaceristi din inspectorate si veti vedea ce de-a bani vor fi pentru toate!!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. CEREM MINISTRULUI FUNERIU(FUNEBRU)DESFIINTAREA INSPECTORATELOR SCOLARE!NU/SI MAI JUSTIFICA ROLUL AVUT CANDVA!

    RăspundețiȘtergere
  4. Cu aceasta FUNIE in rol de ministru doar acesta era sfarsitul invatamantului: ASTEPTAM SA-SI PUNA EI STREANGUL DE GAT, si cei din aracip, aracis, inspectorate, mari consumatoare si datatoare de hartii fara valoare, incarcate de concluzii false care-au creat precedente ce au dus la prabusirea completa a sistemului de invatamant.
    De ce nu spune nimeni acest lucru trist dar adevarat?
    Gasiti urgent solutii, nu-i mai lasati sa faca ce vor, asa s-au obisnuit si iata unde-am ajuns. Stiu administratora care-a devenit profa dupa ce-a terminat spiru haret. Are vreo trei norme in scoala, va dati sema cati bani ia? Asta pentru ca-i pila directoarei careia-i cara cadouri si-i faciliteaza fel de fel de chestii doar de ele stiute.
    Scoli unde sunt platite cadre pentru 10-13 elevi, toate-s aranjate doar in acte, in realitate e jale. Gradatiile de merit se platesc inspectorilor( in Prahova), nu toate, eu stiu de 30 de milioane, de exemplu, dati inspectoarei de la educatori. Dar nu este singurul caz.
    Toata lumea vrea doar sa primeasca, insa aceasta meserie se face cu si din suflet, partea materiala e mai putin importanta dar nu putem trai cu aer, uitandu-ne la sefii nostri care primesc fel de fel de foloase necuvenite.
    Sindicatele stiu multe dar nu fac nimic.
    N-am inteles de ce n-am intrat in greva inainte de alegeri?
    Ca sa iasa iar nenorocitul de basescu care a dus tara de rapa?
    Faceti ceva, oricum e prea tarziu!

    RăspundețiȘtergere
  5. inspectoratele gem de neprofesionisti, pusi de pdl dupa ureche, asa cum au cazut zarurile sau dupa interesele imediate ale sefilor locali pdl. se fac de ras pe la cercurile pedagogice, pe la simpozioane, pe la cate-o intalnire. nu le este rusine de colegi, care isi dau coate razand de prostiile pe care le debiteaza noii sefi, pe care deodata ii vezi cu nasul pe sus, ajunsi in fotolii, cu indemnizatii si putere.
    e necesar concursul pt posturile din inspectorate, pt ca e jale. cei care sunt acum pusi de pdl au dat la o parte specialisti desavarsiti, cu zeci de ani de experienta in spate, inspectori cu vechime in conducerea destinelor unor discipline vitale, ca matematica sau romana. acum sunt asezati niste neica nimeni, fara performante la activ, fara rezultate reale (la olimpiade, de pilda), dar cu dosarele doldora de diplome si adeverinte impuscate pe te miri ce activitati fantoma.
    sa fii inspector presupune ca esti un profesionist in disciplina ta, peste toti ceilalti din sistem, pe care trebuie sa ii consiliezi, sa ii conduci, sa ii controlezi, sa ii corectezi.
    dar ce specimene au ajuns acum in inspectorate... e rasu-plansu. daca ii supui unui examen mediu pe specialitatea lor, te ingrozesti.
    nu stiu cum va rezolva ministrul problema asta, atata timp cat oamenii astia au ajuns in inspectorate numiti, si nu prin concurs. iar proptelele lor politice sunt de neclintit.

    RăspundețiȘtergere
  6. Dle Pop din toata miscarea sindicala stimez doi oameni, pe d-voastra si pe dl Nistor si asta pentru felul in care va luptati (cel putin la TV). Totusi, ca simplu profesor, pun cateva probleme?
    1. Ce cauta Isvoranu, un pensionar, in fruntea unui sindicat? Daca omul este pensionar ce mai cauta? De ce nu isi plimba nepotii prin parc? Impresia noastra este ca omul nu mai are ce pierde si este pus pe facut plinul...nici un om nu este de neinlocuit.
    2. Ne meritam soarta cu varf si indesat si vom continua sa fim bataia de joc a tuturor pentru
    ca nu suntem uniti...de ce nu am facut greva pe 5 mai (la TSU romana???)? Toti prietenii mei au ras de noi ca nici o greva nu suntem in stare sa facem...v-ati lasat pacaliti de promisiuni si uite unde am ajuns.
    3. Au fost dat afara 20.000 de oameni in 2009 si sindicatele nu au luat nici o masura...de ce nu abordam masuri radicale? Ce mai putem pierde? Justitia a stiut sa isi apere interesele, dar eu cred ca unii sefi de sindicat isi apara doar propriile interese...de ce nu facem o greva generala pe perioada nedeterminata? Nu vedeti ca nu ne baga nimeni in seama? In ultimii ani au plecat cei mai buni tineri din sistem (spre SRI, politie, in strainatate)si vor mai pleca...In sistem vor ramane numai cei cu adevarat pasionati, cei foarte slabi care sunt contienti ca nu au nici o sansa in alta parte sau cei cu o anumita varsta care nu se mai pot reprofila...
    4. Stiti cum au fost dati afara cei 20.000 de oameni? Directorii au fost chemati la ISJ si li s-a impus ca intr-un anumit termen sa taie cate un procent din norme (la noi in scoala 1,73)? Cine nu a vrut sa taie era amenintat cu datul afara...care este hartia in baza careia s-au facut aceste taieri? Toti spun la TV de clase cu 14 elevi dar nimeni nu spune de cele cu 35 de elevi. La noi in scoala sunt 3 clase de a V-a cu 105 elevi...eu predau istorie o ora pe saptamana: intr-un semestru cu 18 ore cum pun eu cel putin 2 note? Cum formez competente (ca tot este un cuvant la moda)? cum sa ii cunosc pe elevi?

    RăspundețiȘtergere
  7. Fac parte din sistem.De 30 de ani am asistat la dans si balet.Acum stiu ca se va insista la colaborarea inspectorate si sindicate pentru decizii pe plan judetean.Eu propun sa se restructureze inspectoratele.Acolo sunt claie peste gramada.Cred ca ar ajunge un inspectorat pentru o regiune ,asa cum era pe vremea lui Eminescu.As mai avea de adaugat ca greva nu se va putea face pentru ca mai toti avem greutati financiare.Lucrez intr-un colectiv de 200 de cadre didactice.Si cei tineri nu au bani sa faca naveta sau sa-si plateasca gazda.Sotul meu este navetist.Cred ca acum va primi numai 1000 de lei.Avem si un baiat caruia ii platim gazda neputand sa se intretina din salariul de 780 de lei.Cam pe aici este marea majoritate a cadrelor didactice.Sotul nu a primit banii de naveta de 2 luni.Aceasta il costa 100 de lei lunar.Propunerea mea este sa se dea o ordonanta pentru cei care au varsta peste 50 de ani si o vechime de peste 30 de ani ca la cerere sa li se aprobe pensionarea.As fi cel mai fericit om.Vreau liniste si sa mai traiesc cativa ani fara stress chiar si cu 1000 de lei pe luna.

    RăspundețiȘtergere
  8. stiti ca toti inspectorii scolarii au gradatie de merit?!

    RăspundețiȘtergere
  9. sunt de acord cu taierea salariului de merit,a gradatiei, primei de 2%, sporului de zona, care in unele locuri este f mare chiar si cu zile fara plata dar nu reducerea personalului

    RăspundețiȘtergere
  10. INSPECTORATELE SCOLARE=Afaceri cu fondurile alocate investitiilor+coruptie la nivel judetean+clientelera politica+baroni locali+bani,bani,bani,bani in buzunarele celor clanuri si grupuri de interese cu putere locala adica mogulii politici ridicati din 2000 incoace !!!
    INSPECTORATELE=Spaguiala la promovari, angajari, CORUPTIE si iar CORUPTIE !!!!
    INSPECTORATELE= Plata clientelerei politice din diferite regimuri indiferent de coloratura politica.
    INSPECTORATELE= Cuiburi de risipitori neprofesionisti de resurse financiare.
    INSPECTORATELE=unitati dictatoriale ce au impresia ca stapanesc imperii taind in nestire posturi si lovind in destinele oamenilor.

    INSPECTORATELE=BUBELE CANCERIGENE ALE UNUI SISTEM ECONOMIC BOLNAV CE TREBUIE ELIMINATE URGENT INAINTE CA ACESTEA SA DISTRUGA SISTEMUL DE INVATAMANT.

    RăspundețiȘtergere

Postări populare