19 aug. 2012

Tupeu de demnitar maghiar

Culmea tupeului manifestata de Secretarul de stat în Ministerul ungar de Externe: "Guvernul României să ia în considerare finanţarea Universităţii private maghiare Sapientia"

Secretarul de stat în Ministerul ungar de Externe Nemeth Zsolt consideră că Guvernul României ar trebui să finanţeze, alături de cel al Ungariei, lucrările la o nouă facultate privata a Universităţii Sapientia din Cluj-Napoca, după ce instituţia a primit acreditare din partea autorităţilor române în 2010.

"Această universitate privată cu predare în limba maghiară dinTransilvania, Sapientia, serveşte la îmbunătăţirea situaţiei comunităţii maghiare. Guvernul Ungariei are ca obiectiv intenţia clară
ca sediul Facultăţii de Ştiinţe şi Arte a Universităţii Sapientia să fie finalizat până în toamna anului viitor. Pornind de la ideea că
între România şi Ungaria există un acord bilateral care stipulează faptul că, după acreditarea Universităţii Sapientia, Guvernul României
va lua în considerare finanţarea acesteia, Guvernul Ungariei crede în posibilitatea unei finanţări descrescătoare, iar o sumă crescătoare să vină în completare de la Guvernul Romaniei" a spus diplomatul de la Budapesta.

E imposibil ca domnul secretar de stat sa nu stie ca in Romania statul nu finanteaza invatamantul privat.
In acelasi timp, daca Guvernul de Budapesta are bani de investit in scoli private ii aduc la cunostinta faptul ca in Romania exista zeci de scoli publice de stat (gradinite, sc generale, licee) cu predare in limba maghiara care au nevoie de investitii majore. Poate ca Guvernul ungar ar trebui sa isi concentreze atentia si in aceste locuri. Pana acum Guvernul Romaniei a investit si investeste sume considerabile in invatamantul de stat public.
Privatul are tot dreptul sa isi finanteze si dezvolte afacerea. Statul trebuie sa aiba grija de toti cetatenii acestei tari.

16 comentarii:

  1. Culmea tupeului nu este doar acum in aceste circumstante, a fost si a continuat incepand din 1990....Si mai ales cu cata nerusinare afirma peste tot ca vor obtine autonomia tinutul secuiesc....prof.MARIA ASTILEAN

    RăspundețiȘtergere
  2. E o normalitate pentru ei sa ceara pentru ca primesc intotdeauna tot ce vor , isi fixeaza cu minutiozitate obiectivele si tintesc cand trebuie si cu cine trebuie pentru realizarea lor.Cunoastem situatii concrete , chiar de incalcare a legii , dar daca se poate si li se permite de ce sa nu incerce....

    RăspundețiȘtergere
  3. Domnule Liviu Marian Pop, eu totdeauna am fost un adept al dumneavoastra. M-am intilnit de multe ori cu dumneavoastra cand erati lider de sindicat. Imi placea ca nu va bagati in politica. Acum va spun sincer incep sa imi dau seama ca ati intrat pe linie politica si noi v-am pierdut definitiv ca lider de sindicat.
    In primul rand fiecare are dreptul sa ceara. In al doilea rand puteti sa refuzati orce cerere daca nu sunteti de acord. Ceea ce ma deranjeaza este ca ati deschis si dumneavoastra cutia Pandorei si forumul acesta va fi un loc pentru a se descarca de suferinta adusa de guvernele anterioare sprijinite de UDMR. Un sunt cetatean roman de origine maghiara. Nu sunt de vina nici de politica UDMR cu care n-am votat si nici de declaratiile demnitarilor maghiari din Ungaria. Nici nu doresc sa am conflict cu colegii mei romani.
    Pentru faptul ca cineva a cerut finantarea unei universitati nu inseamna sfarsitul lumii. Avem si asa destule probleme, nu mai creati si altele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu este deloc politca, sau daca doriti putem vorbi de politica bunului simt. Insa felul cum se pune problema de catre asemenea oficiali este jenanta. In judetul Maramure,spre exemplu, sunt cateva scoli care au nevoie de finantare externa. Stiu ca si in Covasna, Harghita, Cluj, Satu Mare, Bihor, sunt comunitati locale care nu isi permit sa finanteze scolile. Eu cer sa aloce Guvernul de la Budapesta bani si pentru aceste scoli si va asigur ca nu ma supar.

      Ștergere
    2. Domnule ministru, o singura întrebare am. Unde plătesc eu impozitul, la Budapesta? Școlile noastre trebuie finanțate de guvernul nostru chiar dacă este vorba de județele Covasna, Hargita sau Satu Mare. Vă asigur că și locutorii din aceste județe plătesc impozit.
      În loc să vă supărați cereți din partea guvernului din Budapesta finanțarea mai bună a școlilor cu predare în limba română din Ungaria. Acest lucru în primul rând este datoria lor.
      Ratați o ocazie care ar putea servi și interesele comunității române din Ungaria. Veți vedea că nu aveți de pierdut.

      Ștergere
    3. Cred ca nu m-ati inteles. Nu sunt impotriva finantarii de catre alte guverne, suma care completeaza finantarea din Romania. Orice ban adus in tara este bun. De ce se cere finantarea invatamantului privat si de ce unele guverne nu doresc sa investeasca in invatamantul public e un mare semn de intrebare.

      Ștergere
  4. Daca acele shcoli, de care pomenitzi domnule Liviu Marian Pop ,sunt de stat atunci este obligatzia statului roman sa finantzeze respectivele shcoli.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Investeste si statul roman. Insa nevoile sunt mari. Deci se pot completa.

      Ștergere
    2. ANONIM de ROMANIA21.08.2012, 14:00

      NU TE SUPARA, dar in ce SHCOALA ai invatat MATALUTZA ?

      Ștergere
  5. S-a renuntat la traditia zilei de 15 septembrie . Ce s-a pus mai valoros in loc ?

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna ziua! Pun o problema care a fost pusa zilele trrecute de d-na Andronescu , aceea a fondului clasei sau al scolii. Stie d-na ministru ca , daca n-am strange , nu mult, cei cativa lei NICI CRETA PENTRU SCRIS LA TABLA N-AM AVEA ? Primarul a facut curatenie in scoala , a igienizat-o, sau ne mai ajuta cu cate o inlesnire cand avem vreun eveniment, dar atat. Pentru bureti, prosoape pentru sters mainile, coperti pentru cataloage, diplome, hartie pentru copiator (de fapt le folosim pe ale noastre de acasa),etc. ...stam cu "sarut'mana" pe la parinti ca sa ne ajute. Si asta se intampla de multi ani! Ca vor fi si scoli unde se exagereaza, nu contrazic! Dar in rest asta este situatia! Femeile de serviciu de multe ori cumpara detergenti si alte lucruri pentru curatenie din banii lor si stiti cu totii ce salarii au! Asta cum mai vine?

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna ziua !

    Sunt profund dezamagit de schimbarea directorilor In localitatea Ocna Mures, judetul Alba. Am avut un director PD-list care si-a facut treaba( usi termopan,zugraveli ,mentiune la olimpiada nationala,proiecte judetene,toti profesorii l-am iubit ) si a fost schimbat cu o fosta PD-lista care pe ultima suta de metri a devenit MARE PNL-ista( este fosta directoare Pd-lista care urla tot timpul, ne jigneste ,a dezbinat colectivul timp de 4 ani ,ne injosea in fata elevilor ....) .Aceata persoana nu-si face nici treaba la clasa . Va rog sa cititi toate comentariile de la Ziarul Unirea( http://www.ziarulunirea.ro/inspectoratul-scolar-judetean-alba-schimba-garnitura-de-directori-conducere-noua-in-52-de-unitati-de-invatamant/ )si inca un link http://www.ziarulunirea.ro/sedinta-la-isj-alba-3-inspectori-scolari-si-inca-aproape-30-de-directori-au-fost-schimbati-din-functii/
    Competentii trebuiau sa ramana indiferent de culoarea politica.E posibil sa schimbi 100 de directori ,toti erau incompetebti ? Uite asa se omoara invatamantul .

    RăspundețiȘtergere
  8. Legea Analfabetizarii comisa de basescu prin sluga sa fara diploma si morala a conferit drepturi discriminatorii uriase minoritatii maghiare, practic, dupa ce a vandut limba romana si valorile nationale, le-a vandut acum si scoala romaneasca.

    RăspundețiȘtergere
  9. Mi se pare corect sa nu finantam privatul..Ar putea ajuta scolile si gradinitile care au predare in limba maghiara..Sunt destule care arata teribil..

    RăspundețiȘtergere
  10. Domnule Pop, cu cat se vinde un post de director ?
    Vreau sa cumpar si eu un post de director de la viorel stan, insp. sc. gen. ISJ Neamt !
    Va rog sa-l intrebati pe tovarasu' viorel stan din P. Neamt, care-i pretul ?
    Pretul ??? Mizeria pe care o face MECTS prin anularea concursurilor !
    Ce studii, ce management, ce corp de experti, ce concurs, ce legislatie ....!!!!
    Concret, a ajuns director adjunct de liceu incepand cu 16 aug. 2012, fostul primar al localitatii, un traseist politic ! Pentru ca nu a facut nimic in ultimii 4 ani (a fost primar 3 mandate), a fugit de la pdl la usl crezand ca va castiga alegerile. Comunitatea locala nu l-a mai dorit ! Dar l-a dorit viorel stan, seful de la NT ! Proaspatul director iese la pensie in sem. II, 2013 !!!

    Asadar, propun, d-le ministru, sa facem pariurile: Cu cat a cumparat un fost primar aratat de o intreaga comunitate cu degetul de la viorel stan, isj Nt, un post de director adjunct ?

    ISJ. Nt., a anuntat in presa locala, ca peste 500 de elevi de clasa I NU VOR AVEA MANUALE !!! Pe ce vor invata ?
    Cereti-i d-voastra (tot sunteti pe probleme de dialog social)sa le cumpere el, viorel stan, in urma vanzarii posturilor de directori !
    Directorul adjunct care exista deja la liceu a ajuns ... pe filiala pdl+usl ... director plin la scoala din localitatea vecina !


    RăspundețiȘtergere
  11. LEN : banii urmeaza elevul , chiar daca alege invatamantul privat !

    RăspundețiȘtergere

Postări populare