4 mai 2012

Program Guvernare 2012 MUNCĂ, FAMILIE ȘI PROTECȚIE SOCIALĂ

CAPITOLUL 14. MUNCĂ, FAMILIE ȘI PROTECȚIE SOCIALĂ

Dezvoltarea dialogului social şi pace socială
 Creşterea ratei ocupării atât în cadrul grupurilor defavorizate şi a şomerilor de lungă durată şi în special a tinerilor, prin :
o Promovarea unui program prioritar cu partenerii sociali pentru păstrarea şi creşterea numărului locurilor de muncă
o Modificarea Legii Dialogului Social – prin crearea unui grup de lucru tripartit şi deblocarea activităţii CES;
o Reanalizarea Codului Muncii şi a Legii salarizării unice pentru salariaţii bugetari;
o Promovarea legii internship-ului şi modificarea legii uceniciei şi a legii muncii zilierilor.
 Reîntregirea salariilor personalului bugetar.
 Reanalizarea acordului tripartit privind evoluţia salariului minim brut pentru 2012- 2016.
 Crearea condiţiilor pentru realizarea acordului social cu toate patronatele, sindicatele şi reprezentanţi ai societăţii civile.

Îmbunătăţirea gradului de absorbţie al fondurilor europene – POSDRU şi FSE

 Punerea în aplicare a măsurilor dispuse de CE – DG Employment;
 Scurtarea termenelor de rambursare a plăţilor;
 Reorganizarea AMPOSDRU şi OIP-urilor.

Creşterea transparenţei, calităţii şi respectului faţă de contribuabili şi pensionari
 Definitivarea sistemului ghişeului unic pentru angajatori;
 Crearea cadrului legislativ pentru realizarea cardului de asigurat;
 Crearea unui sistem de reclamaţii şi depuneri de solicitări on-line;
 Reorganizarea Comisiei de Contestaţii de la CNPP în vederea scurtării termenelor de soluţionare.
Îmbunătăţirea calităţii sănătăţii şi securităţii în muncă
 Întărirea capacităţii de control a Inspecţiei Muncii;
 Îmbunătăţirea planului de control, după o analiză cu partenerii sociali;
Modificarea Legii Fondului de Accidente de Muncă şi Boli Profesionale pentru crearea unui sistem de bonus-malus pentru angajatori, în funcţie de investiţiile şi incidenţa evenimentelor privind sănătatea salariaţilor;
Sistemul de pensii
 Restituirea contribuţiei la fondul asigurărilor sociale de sănătate conform Deciziei Curţii Constituţionale.
 Crearea cadrului legislativ pentru sistemul de pensii ocupaţionale;
Asistenţa socială
 Dezvoltarea de servicii sociale pentru îngrijirea copiilor şi a persoanelor dependente de familie şi dezvoltarea unui sistem de muncă la domiciliu;
 Iniţierea Legii Economiei Sociale pentru susţinerea întreprinderilor sociale (societati cooperatiste, case de ajutor reciproc, ONG-uri cu activitate în domeniul social);
 Promovarea legislaţiei secundare pentru punerea în aplicare a cadrului legal in ceea ce priveşte tichetele sociale;
 Reanalizarea cadrului legislativ în domeniul asistenţei sociale în sensul armonizării prevederilor legale şi elaborarea legislaţiei secundare;
 Reanalizarea măsurilor de ocupare a posturilor vacante în domeniul asistenţei sociale.
Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale va urmări întărirea capacităţii de control a instituţiilor subordonate pentru stoparea fraudelor.

14 comentarii:

  1. Revizuirea Legii dialogului social - "prioritatea 0(zero)". Legea 62/2011 poate fi orice altceva dar nu e lege a dialogului social.

    RăspundețiȘtergere
  2. Revizuirea Legii salarizării 63/2011 privind condițiile de acordare a sporului de fidelitate (concediul de creștere și îngrijire a copilului să fie considerat vechime efectivă la catedră).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt o persoana cu multi ani in activitate.Dupa contractul colectiv de munca beneficiam de 28 zile de concediu plus acele zile date personalului didactic auxiliar prin contractul colectiv de munca unic la nivel de ramura.Acum ,,d-na secretara,,nu vrea sa ne dea mai mult de 25 zile de concediu desi uitandu-ne in codul muncii, acolo spune ca nu mai putin de 21 de zile ,dar maxim nu spune. Cum directorii nu-și bat capul sa citeasca legi si sa gandeasca lasa totul in seama secretarelor. Ca atare noi personalul did. auxiliar care lucram alaturi de profesorii de stiinte, sau informatica pentru care suntem angajati sa-i ajutam in procesul instructiv educativ, de ce nu am putea beneficia de acele 10 zile de concediu in plus si evident de 28 zile de concediu. Nu cerem bani ci acele zile de concediu. Este prea mult?

      Ștergere
  3. Pe cand sa ne asteptam la reintroducerea gradatiei de merit la didactic auxiliar?>

    RăspundețiȘtergere
  4. Proiectul e ok,nu am nimic de comentat pe seama lui doar ca economia,capitalismul romanesc cere in proportie de 75% personal pe vanzari indiferent de specializare individului si restul 15% in IT si ce ramane 10% alte domenii cu tot cu functionarii de la stat
    Deci?
    E necesara in mod cert reevaluarea scolilor profesionale atat ca progama si pregatire profesionala cat si ca mentalitate. Eliminarea cirteriului ca cel mai slab pregatit la examen sa ajunga la o profesionala. Ci aducerea profesionalelor la rang de egalitate (ma refer atat ca perceptie cat si ca programa didactica) cu liceele teoretice
    Nu ar strica modernizarea liceelor profesionale de croitorie. Se pot duce la acelasi nivel cu scolile de design si moda de la paris sau alt colt de lume unde au invatat o parte din designerii care astazi deseneaza si coriesc modele pentru importante case de moda. Liceele cu profil electronic trebuiesc modernizate, s.a.m.d. Da te duci la o scoala pentru ca ai aptitudini si lumea trebuie sa te resepecte si sa te aprecieze pentru asta nu sa fii marginalizat pentru ca datorita sistemului ai pierdut cativa ani din viata ta de adolescent pentru ca ai fost constrans sa-ti pierzi timpul inutil invatand intr-un sistem inutil de altfel. Mi-am facut inteleasa ideea?

    RăspundețiȘtergere
  5. Sunt un cadru didactic care nu-si poate primi banii recalculati pe perioada 2008-2009 din cauza faptului ca liderul de sindicat din acea perioada nu si-a dat niciun interes. Nu am fost trecuta in statul de plata ca membru de sindicat cu toate ca n-am facut nicio cerere ca m-as retrage. Mentionez ca a fost singurul an in care eu nu am fost membra a sindicatului si nu din vina mea; chiar nu am stiut acest lucru pana in momentul cand am intrebat de banii pierduti. As dori sa - mi spuneti ce pot face pentru a-mi recupera banii? Nu sunt singura in aceasta situatie si colega cu care am lucrat la aceeasi scoala este in aceeasi poveste .

    RăspundețiȘtergere
  6. Legea 63 ("prelungita" si pentru 2012) nu prevede spor de <> (limbajul juridic este altul), din cauza/datorita unor conditii specifice, asa cum au alti bugetari. In cazul invatamantului, este cazul, de exemplu, al posturilor de limba si literatura moderna pentru clase bilingve, accesul fiind conditionat de mai multe examene, dar plata la fel (de scazuta :( ) ca si pentru clasele "obisnuite". E de notorietate ca aceste posturi sunt ocupate cu greu, in general de "entuziasti" si pe "ultima suta de metri", neinghesundu-se candidatii.

    RăspundețiȘtergere
  7. Domnul ministru,
    Probabil ati luat la cunostinta scandalul de dupa desfasurarea probei scrise la Limba si Literatura Romana desfasurata pe 25.06.2012.
    Nu va bateti joc de noi!Ne-am saturat sa fim luati in bataie de joc pentru ca gandim,ne-am saturat sa fim mintiti chiar daca stim adevarul.Pur si simplu toata scoala si toti profesorii sunt consternati.
    La Subiectul al doilea,exercitiul 3,raspunsul corect este PREDICATIVA.De ce va bateti joc de noi?
    Va cer urgent sa remediati problema sau reactia va ajunge la nivel national,pentru ca domnii profesori vor refuza sa mai participe la sesiunea urmatoare,nu acceptam sa fim mintiti atata timp cat avem dreptate.
    Va rugam sa faceti o reevaluare a acestui subiect si sa aratati barbatie chiar daca ati gresit.Va multumesc.
    Simplu elev

    RăspundețiȘtergere
  8. Directorii PDL sunt tot pe funcție.Luați măsuri pentru că unii sunt chiar proști.!!!

    RăspundețiȘtergere
  9. Nu este functional situl dezbateri-publice

    RăspundețiȘtergere
  10. Despre Dialogul Social European http://europa.eu/legislation_summaries/employment_and_social_policy/social_dialogue/c10716_ro.htm

    RăspundețiȘtergere
  11. cand se va relua plata indemnizatiilor revolutionarilor dar si plata restantelor datorate?

    RăspundețiȘtergere
  12. cand se va relua plata indemnizatiilor revolutionarilor dar si plata datoriilor aferente?

    RăspundețiȘtergere

Postări populare