24 aug. 2011

Managementul gradinitelor da cu virgula...

Nu aveam cum sa nu sesizez lipsa unei coerente atunci cand sunt concepute, aprobate si date spre a fi aplicate unele ordine de ministru. Si incepem o noua fila din povestea fara sfarsit “Legile made in Romania”  cu
La o prima citire se poate vedea intentia clara ca orice functie de conducere sa faca si act de predare 2,4,6,8,10 sau 18 ore.
E clar ca acele clase sau grupe la care vor preda acestia vor fi sacrificate, deoarece un act de predare de calitate sau de conducere nu se poate face pe fuga.  

Ce este ciudat este lipsa de claritate a ordinului in anumite puncte.
Astfel,
 Art.4. Directorii grădiniţelor cu program normal, care au personalitate juridică și care funcţionează cu peste 8 grupe de copii, profesori pentru învățământul preșcolar, nu sunt degrevați de norma didactică și efectuează integral activitatea didactică de instruire – educare cu grupa de copii.
Art.5. Directorii grădiniţelor cu program prelungit/săptămânal cu personalitate juridică, care funcţionează cu peste 7 grupe de copii, profesori pentru învățământul preșcolar, nu sunt degrevați de norma didactică și efectuează integral activitatea didactică de instruire – educare cu grupa de copii. 

Ceea ce inseamna ca gradinitele cu personalitate juridica care au mai putin de 8 grupe au directorii degrevati…si la fel se va intampla si la cele cu 7 grupe….
Sper ca in spatele acestui ordin nu se ascunde dorinta de a lasa gradinitele fara personalitate juridica. In practica, sunt gradinite care au mai mult de 150 de copii si mai putin de 8 grupe. Altfel spus, ori se vor infiinta posturi, ori vor fi supraaglomerate gradinitele…

Parerea mea... e greu sa faci calcule matematice iar rezultatul sa fie corelat si cu cerintele juridice...cel putin pentru unii.

16 comentarii:

  1. Ca vor infiinta posturi mi-e greu sa cred... Mai plauzibila e varianta cu supraaglomerarea grupelor de prescolari...

    RăspundețiȘtergere
  2. Un banc de doi bani

    Azi doamna rector ne uimeste
    Tinand prelegeri pe la absolventi,
    Doua bancnote le mototoleste
    Si ii priveste, parca-s repetenti!

    S-a inspirat din fala unor vip-uri
    Care arunca banii peste umar,
    Dar oare astea sunt numai tertipuri
    Prin spagile luate fara numar?

    Dar poate sifona si milioane
    Ori sa arunce banii la studenti,
    Ramane tara plina de cartoane
    Si noi ramanem azi toti repetenti!

    RăspundețiȘtergere
  3. Directorii de prescolari

    Noi am facut o promovare
    Si nu a fost asa formala,
    La trei, patru educatoare,
    O directoare, nu de scoala!

    Au fost canalizati parintii,
    Sa cotizeze cu credinta,
    Iar nici noi n-am facut pe sfintii,
    Chiar de lucram la gradinita!

    Noi am pretins si mici atentii
    Si-asa lucram cu giuvaiere.
    Cercei si lanturi cu pretentii,
    Asa am adunat avere!

    Cu rezultate de olimpici,
    Noi am primit salar de merit.
    Si de lucram cu niste pici,
    Am adunat un mare credit!

    Noi am prestat si la inspectori,
    Cate-un serviciu mai atipic.
    Asa noi am ajuns directori.
    Si nu e lucru ….de nimic!

    Inspectorii fac promovare,
    Si cu gradatii chiar de merit,
    Noi devenind si directoare,
    Ne-au mai prestat si ei un credit!

    RăspundețiȘtergere
  4. 3 efecte, cu certitudine: vor disparea posturi, vor fi sacrificati prescolari/scolari, se vor reduce cheltuielile de personal. Altceva ce mai poate fi? Se vede de mai sus ca diversionistii lucreaza fara hodina. Este ca in anecdota cu padurarul imbecil care din cauza unor copaci uscati a taiat toata padurea.

    RăspundețiȘtergere
  5. Adevarul doare ! Raul social nu este o scuza !

    RăspundețiȘtergere
  6. @Anonim 25.08.2011, 05:49. Foarte confuza remarca ta. Lansarea de idei confuze este o forma foarte periculoasa de diversiune; este "eficienta", este tipic securista. Ca sunt "uscaturi" in sistem este f. adevarat. Dar ele sunt sustinute intotdeauna de cei de la putere care le-au promovat. Altfel nu ar rezista. Doare ca sunt pastrate uscaturile si sunt taiati copacii verzi. Altfel, cum se explica faptul ca un inspector general cu 1300lei/luna (net) accepta acest post ca recompensa de partid?

    RăspundețiȘtergere
  7. Adrian : exact acelasi lucru il zic si eu ! Doar ca o fac altfel ! ALTFEL este noua moda in invatamant ! Portocalie , ce-i drept ! Cati una spun si alta fumeaza ?

    RăspundețiȘtergere
  8. Mi=a povestit recent mama unui elev care "face " engleza cu d-na director la sc.15 Baia mare."Facerea" se rezuma la"Copiati voi lectia cutarew si stati in liniste ca eu am de lucru la directiune"

    RăspundețiȘtergere
  9. Ce stiti de planurile cadru, programa scolara si reducerea nr ore pt elevi?

    RăspundețiȘtergere
  10. @ Adrian.Hai mai,Adriane,ca la noi in judet,indiferent de guvernarile care s-au perindat,inspectorii sunt aceiasi de 21 de ani!Unii au si mai multi!Asa ca nu tine afirmatia cu "puterea"!Si mai e ceva:arata-mi-l mie pe inspectorul ala care are doar 1 3oo de lei/luna,ca-l mananc cu cizme cu tot!

    RăspundețiȘtergere
  11. alexandra spunea:
    Ana, ai pretenii cam mari.Prioritate au avut numirile noilor directori.Mai nou, în Dolj, iubita şi nepreţioasa Moţăţeanu Mihaela,,,INSPECTOR GENERAL,, împreună cu şleata ei au numit până şi directorii adjuncţi în funcţii, căci deh pierdeau ciolanul. Băi,şleată de nemernici,legea este lege doar pentru noi, pentru voi ce mama dracului este? Cine numeşte directorul adjunct, care este metodologia, voi aţi citit-o? RUŞINE SĂ VĂ FIE, ŞLEATĂ DE NEMERNICI! IAR VOI SINDICATE, RADA ŞI LUNGULESCU, CUM AŢI ACCEPTAT AŞA MĂGĂRIE? Ţie, Lungulescule, îţi dădea nevasta jos din funcţie dacă mişcai în front, nu ? Asemenea oameni ne reprezintă în sindicat drepturile noastre!!!! Nişte lingăi cu toţii şi nişte nemernici plătiţi din cotizaţiile noastre, ca să-şi facă ei averi, relaţii şi să scape de norma didactică de predare.

    RăspundețiȘtergere
  12. @Anonom. 25.08.2011, 17:54. Sunt si inspectori care au trecut pe la toate partidele care au avut inspectori generali. Sunt si inspectori care s-au declarat independenti dar care au fost loiali politicii inspectorului general. Sunt si inspectori care au stiut cum sa ramana pe post.... Dar de aici incolo nu ai citit cu atentie comentariul meu. Pentru ca situatia invocata chiar ca exista. Sau nu o cunosti...

    RăspundețiȘtergere
  13. elena simiciuc29.08.2011, 15:06

    Da! O formulare pe cinste.Dar nu inteleg ce legatura are prof. ptr.inv. prescolar?Ca sunt directori si cu studii medii in momentul de fata.Pentru acestia nu se aplica metodologia?Formularea este gandita anapoda, dar cine stie ce dedesupturi ascunde. Sunt abrogate articolele din lege care mentioneaza ca la gradinitele care au peste 7 grupe, mai nou si PJ, directorii sunt degrevati de norma didactica?Nici activitatea manageriala nu va fi de calitate , nici activitatea la clasa, dar, vom face economii la buget si ne vom incadra in nr. posturilor care trebuie reduse.Halal invatamant!

    RăspundețiȘtergere
  14. Dupa noul "ordin" directorii de gradinte trebuie sa fie roboti: 5 ore la grupa, 3 ore pregatire metodica ( ca toate cadrele ) si cat incape directiune ( rsponsabilitati , ... ) . Ca director am 35 de oameni in subordine, trebuie sa oferim calitate, dar nu cred ca putem asa...

    RăspundețiȘtergere
  15. Da , dar cat de frumos suna : DOMN DIRECTOR sau SEFU' !

    RăspundețiȘtergere

Postări populare